Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 739
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 75
Слънце е права.
Ясно е, че проблемът с фуражите е нерешим на местно ниво, ако не последва промяна на ниво ЕС. Но за тази цел народите на ЕС трябва да поискат промяната.
Грейс, гарантирам ти, че всички ще пишат, че продуктът е от животно, хранено с чист фураж. И не можеш да докажеш обратното по никакъв начин. Така че само етикетиране и "избор" не са решение на проблема.
Трябва да се иска забрана на гмо фуражи в ЕС. Сигурна съм, че това ще стане някой ден, стига достатъчно силно да се настоява.
А как точно да го прокарат нашите депутати - има варианти.

# 76
Току що пратих сигнал на фирмата, която практически беше ощетена с този етикет. Дано поне те реагират, като с РИОКОЗ "се оправят"

# 77
Пак опираме до свободния избор, т.е. етикета, т.е. контрола.
Но тогава едва ли ни трябва да се забъркваме в етичните работи. Напълно достатъчно е, че потребителите искат да знаят и да правят избор. И точка.

Грешка. Свободният избор зависи само наполовина от информираността (т.е. етикета и контрола за верността на етикета). Другата половина (ако не и по-голямата част) е НАЛИЧИЕТО НА ИЗБОР. Тоест, ако ще да си най-информирания човек и да имаш най-подробните етикети, ако се продава само един вид храна - да ти видя свободния избор!

Именно заради това, предлагам още един път по т.1 - не забрана за хранене на животни с ГМ фураж (което е неизпълнимо, а не че не ми харесва), а задължение в големите магазини да се продават и двата вида месо/животински продукти. Така, както в закона за тютюнопушенето се изисква заведения с площ над нещо си да осигуряват две отделни зали - за пушачи и за непушачи.
За самите вериги осигуряването на чистото от ГМ месо ще е на база документи за закупения фураж, като вече при нарушения мессопроизводителите (млекопроизводителите) ще се санкционират. Не може да чакаш регулация на пазар, ако на пазара има само един продукт! Това е като избора на БКП преди 89-та година! Трябва да задължиш възможността за избор и тогава информираността на потребителите и предпочитанията им към единия продукт (съчетано с глоби за нарушителите) може да доведат до повишено предлагане на този предпочитан продукт!

Харесва ми това! Да го запишем като основно искане! И да си търсим после правата по магазините. как го приеха за месни и млечни продукти с растителни добавки. Значи не е сложно.

# 78
БРАВО РАДА!
Мами, последвайте този пример и искайте правата си!
Това е пътят!

# 79
Така,така.....нали точно това повтарям.Нас само пълна забрана и железни санкции ни оправят.Нищо друго.Ама нищо.
Първо нека оправим пълните забрани ,че после да минем към контрола и санкциите .
Няма логика да е забранено сеенето,а да са разрешени храните.Ама никаква логика няма.Уж е вредно и го забраняваме,а ще го ядем за да угодим на някой който е мислил законите да не казвам с коя си част на тялото,но явно добре подПлатена

# 80
Слънце е права.
Ясно е, че проблемът с фуражите е нерешим на местно ниво, ако не последва промяна на ниво ЕС. Но за тази цел народите на ЕС трябва да поискат промяната.
Грейс, гарантирам ти, че всички ще пишат, че продуктът е от животно, хранено с чист фураж. И не можеш да докажеш обратното по никакъв начин. Така че само етикетиране и "избор" не са решение на проблема.
Трябва да се иска забрана на гмо фуражи в ЕС. Сигурна съм, че това ще стане някой ден, стига достатъчно силно да се настоява.
А как точно да го прокарат нашите депутати - има варианти.
Абсолютно.Сега Русия иска забрана на всичките си 17 линии фураж(ако не бъркам цифрата) по причина,че са доказано вредни. Това е едно,Второ невъзможността да се докаже с какво е хранено животното носи риск за потребителя,а след като става въпрос за доказана вреда са длъжни да се позоват на принципа на предпазливостта и да предприемат нужните продедури пред ЕК за мораториум от поне 30 години и да си правят изследванията в това време.
В случй,че нашите депутати откажат(в което не вярвам,поне СДС няма да го направят,а може би и БСП) това на 100% ще означава,че не им пука за народа ни,а само и едиснствено за джоба ни/си

# 81
Малко предложение:
В етикета, съдържащ информация за ГМО, да е изписан сайтът на публичния регистър, макар и с дребни букви.

# 82
Кой етикет е по-всеобхватен и коректen: "Съдържа ГМО" или "Произведен от ГМО". Вчера на срещата разсъждавах по темата, но не съм убедена кой етикет обхваща всичко. Може би "Генетично Модифицирана храна", но искахме нещо кратко като вече добре разпознаваемото "ГМО", за да е с възможно най-големи букви изписано на опаковката

# 83
Малко предложение:
В етикета, съдържащ информация за ГМО, да е изписан сайтът на публичния регистър, макар и с дребни букви.

Това е добра идея  Peace

# 84
Добре е да има унифициран етикет тип щампа. Аз съм да има голям кратък зловещ етикет - само скучни черни букви на бял фон на мин 25 % от опаковката.
А в съдържанието конкретното ГМО да е описано както е по регламента.

# 85
Отделно в съдържанието да настояваме за по-големи букви, мин 12 четлив шрифт на маркиран чрез различен фон шрифт и пълна инфо за типа ГМО, производител и т.н. по регламента

# 86
за етикет "ВНИМАНИЕ ГМО!"- катко на цигарите "внимание пушенето убива"

http://bgzemia.blog.bg/politika/2010/04/19/putin-priznava-che-im … formirat-n.531263

# 87
  • София
Може би трябва да е "Съдържа или е произведено от ГМО" . Защото едното не обхваща другото. Или два отделни етикета за съответните случаи "Съдържа ГМО" или "Произведено от ГМО"  или един "Съдържа/Произведено от ГМО.
Важно е да го има по-големия етикет, който ясно и четливо да указва наличие на ГМО.
Това какво точно е, не е толкова важно за всеки, а който го интересува ще си прочете съдържанието. Аз например няма да го взема и не ме интересува особено какво точно е ГМО-то.

# 88
Това е европейската петиция срещу ГМО и ако се наберат 1 милион гласове ще има резултат за целия ЕС,вкл. и БГ.Всеки може да я подпише.
Колкото повече,толкова по добре.

Сайта проси и  дарения,които можете напьлно да игнорирате.

http://www.avaaz.org/de/eu_health_and_biodiversity/?cl=534669547&v=5909

# 89
Има още една причина да искаме забрана за използване на ГМО-фураж - опасността от замърсяване на околната среда. При храносмилането е възможно да останат неразградени белтъчини и парченца от ДНК-молекули.
Така че моето предложение е да искаме:
Забрана за употреба на ГМО за фураж в зоната на Натура 2000 и 30-км пояс около нея.

Общи условия

Активация на акаунт