118 САЩ. В очакване Хуничка да постави началото на пролетно-летния бейбибум!

• 26 082
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • usa
Миз, всички 16-годишни са достатъчно зрели за да се само-обучават сами по Интернет по всички предмети?  Някои може и да са. Аз виждам, че понякога и 20+ годишни не са толкова зрели за това в реални сблъсъци с тях.  Моят бийф е всъщност с този over-emphasis на Интернет.  Интеракшън с човек в реално време/ 1 на 1 е незаменим, на всяка възраст и при всяка форма на учене.  Аз разбирам, че всичко онлайн е кост-ефектив, но не е най-добрият вариант.  Трудно ще си променя мнението.

според моите представи точно това е идеята на хоумскулинга - с малките деца седиш и учиш заедно и постепенно те се научават да си търсят сами допълнителни материали и да се подготвят по тях. не смятам, че родителите на всички хоумскулвани деца са достатъчно наясно с всички предмети, които едно 16 годишно дете би трябвало да изучава, за да ги преподава. всички хоумскулвани деца над 10-12 годишна възраст, които съм срещала, се самоподготвят, дали от интернет, дали по книги, все тая. бтв, на интернет има много добри материали във всички сфери. на 16 ако хоумскулваното дете не се е научило да се самообучава, нещо процесът не е протекъл добре.

# 541
  • У дома
Моят Мотрин е един от тези. Изхвърлям и забравям, така ли?

# 542
Моят Мотрин е един от тези. Изхвърлям и забравям, така ли?

Предполагам. Казват, че риколът е просто предпазна мярка, нямало някакви трагични поводи за него.

# 543
Значи говорим за различни неща, Миз. В моите представи и малкото добри примери, които съм виждала, хоумскулинг не е равно на Интернет обучение, или поне не е само това. Няма съмнение, че децата трябва да имат стратегии за самостоятелна работа.  Но на ниво мидъл и хай скул, семействата наемат тютъри по някои предмети, както и събират децата с други деца в някои училища по специализирани предмети. И изобщо, изисква се инициатива и от страна на родителите, срещи с други родители в тази ситуация, срещи с учители, организиране на трипс до различни места. Ако трябваше само да ги плъгнеш ин, щеше да е лесно. Сигурно може и така, но това не би бил моят модел.

# 544
  • usa
Значи говорим за различни неща, Миз. В моите представи и малкото добри примери, които съм виждала, хоумскулинг не е равно на Интернет обучение, или поне не е само това. Няма съмнение, че децата трябва да имат стратегии за самостоятелна работа.  Но на ниво мидъл и хай скул, семействата наемат тютъри по някои предмети, както и събират децата с други деца в някои училища по специализирани предмети. И изобщо, изисква се инициатива и от страна на родителите, срещи с други родители в тази ситуация, срещи с учители, организиране на трипс до различни места. Ако трябваше само да ги плъгнеш ин, щеше да е лесно. Сигурно може и така, но това не би бил моят модел.

явно говорим за различни неща. инициативата от страна на родителите, организиране на трипс, туторинг ако се налага и прочие е част и от обучението на нехоумскулваните деца.

# 545
Разбира се, че трябва инициатива и от родителите на не-хоумскул-ед деца.   При хоумскулинг трябва още повече.   Не мисля, че си ме разбрала.

# 546
Момичета, кажете как се 'внедрява' социалния елемент при хоумскуулваните деца - как създават те приятели от училище например... всички знаем колко са ни скъпи 'няколкото' приятели от хай-скуула, които са ни останали за цял живот - това не е ли сериозен войд? На мен ми харесва идеята за хоумскуулинг без да съм запозната особено обаче...

Иначе за мен социалните умения са вродени, те не се учат.

# 547

Ааа, учат се учат се - аз съм жив пример  Wink Наистина си трябва и вродена общителност, но в подходящата среда много може да се научи и от опит, дори и когато вроденото е интровертност а не общителност.

# 548

Ух, съвсем съм несъгласна. Баш си се учат, според мен.
Е, има родени таланти, както и в други области, но има и такива като мен дето ежедневно бъхтят за мижави резултати...  Wink

# 549

Ааа, учат се учат се - аз съм жив пример  Wink Наистина си трябва и вродена общителност, но в подходящата среда много може да се научи и от опит, дори и когато вроденото е интровертност а не общителност.

тъй де, съгласна съм. Моята мисла по-скоро отиваше в посока, че ако хоумскуулваното дете е екстроверт, това, че е хоумскуулвано няма да го лиши от социални умения (т.е. че те са му вродени).

# 550
Живи,здрави Борисовци Бубкин,Кейсин и блажкин (и друг ако забравям).С хубаво да си чуват името.
*
ХСкул децата при нас 1.най-често са до 8ми клас,та имат време за гиманз.приятели/гаджета 2. имат уроци в група поне 3/седмица-плуване,език,арт и пр и се срещат редовно с други деца 3.децата тук нямат идеята за "клас" (20 деца се знаят от 1 до 7ми клас) к ние имахме,въртят ги всяка година,та аз до момента "приятелство от у-ще" не съм видяла;  при по-големите ни другарчета- правят такива от странични занимания (постоянна група),покрай родители и пр. Това касае Лениния ?,инак за социализацията като цяло ,оцеляването сам в група без мама до ушите ти по 10 часа на ден,намирането на място в по-широк контекст и пр. - не знам, но определено в реално школо това се усвоява добре и сравнително бързо..

# 551
  • usa
Живи,здрави Борисовци Бубкин,Кейсин и блажкин (и друг ако забравям).С хубаво да си чуват името.
*
ХСкул децата при нас 1.най-често са до 8ми клас,та имат време за гиманз.приятели/гаджета 2. имат уроци в група поне 3/седмица-плуване,език,арт и пр и се срещат редовно с други деца 3.децата тук нямат идеята за "клас" (20 деца се знаят от 1 до 7ми клас) к ние имахме,въртят ги всяка година,та аз до момента "приятелство от у-ще" не съм видяла;  при по-големите ни другарчета- правят такива от странични занимания (постоянна група),покрай родители и пр. Това касае Лениния ?,инак за социализацията като цяло ,оцеляването сам в група без мама до ушите ти по 10 часа на ден,намирането на място в по-широк контекст и пр. - не знам, но определено в реално школо това се усвоява добре и сравнително бързо..

и аз не мога да си го представя това. да не говорим, че доста от майките на хоумскулвани деца им висят на главите и по време на груповите им занимания. това по моите разбирания не е социализация. а приятелствата от училище ще видиш, малки са ти още децата.

честити именни дни на борисовците, щом днес е борисов ден. живи и здрави да са!

# 552
  • usa

тъй де, съгласна съм. Моята мисла по-скоро отиваше в посока, че ако хоумскуулваното дете е екстроверт, това, че е хоумскуулвано няма да го лиши от социални умения (т.е. че те са му вродени).

за мен социалните умения не са само уменията да се сприятеляваш, а и да общуваш и да се съобразяваш и да съжителстваш и да функционираш с хора най-различни, включително и такива, които не одобряваш. това са неща, които според мен се учат точно с опит и най-трайно и естествено се получава в детска възраст. и ми е трудно да си представя как това може да стане в среда, която е непрекъснато подбирана и контролирана.

# 553
Аталанта, оправи ли се Мая? И на мен ми прили4а на отравяне, мъжа ми се беше нагласил така деня преди да се преместим. Геторейд(или детският вариант, забравих как се казва), салтинс и банани. Да се приемат в много малки коли4ества и на 4есто. Също и сварен ориз без подправки, може с много малко сол само.

Ужас с тия риколс, добре, 4е нямам никакви детски лекарсtва у дома.

миз, много хубаво си го казала/написала Peace.

# 554
Понятията екстровърти и интровърти са понякога не добре представени от поп литература.  Няма абсолютни екстровърти и интровърти. Зависи от ситуацията и много други фактори. Някои социални умения, като negotiation на конфликт, например, могат да се изграждат и при малки деца както чрез пример така и чрез директна инструкция. Познавам няколко деца от добри Монтесори училища. Виждала съм ги как общуват с по-малки от тях и как ги "учат" на неща, които те вече самите знаят, защото са свикнали в училище на това.

Съвсем друг въпрос: Някой знае ли надежден клийнинг сървис в София, хора, които ще могат да свършат работа без надзираване?  Има много на интернет, но нищо не ми говорят... (може и на лични, ако предпочитате)

Общи условия

Активация на акаунт