Отговори
# 15
  • София
Миналата година нямахме абсолютно никакъв проблем, но той посещаваше само сборната група в неговата си градина, на тази август в дежурна градина, аз самата не исках да го пусна, а и учителките казаха, така е по-добре.

# 16
  • София
От една страна, сте прави да се ядосвате.
От друга, обаче, питам, какво ще правите, когато децата завършат първи клас и останат вкъщи от 24. май до 15. септември?
Учителките наистина имат право на отпуски, а градините - нужда от ремонт, бил той и козметичен.

Вчера имахме родителска среща, ще работи градината до края на юни нормално, но за юли и август не се знае още.
Щели да ни уведомят допълнително.

# 17
Миналата година синът ми не ходи в сборните групи,просто защото аз си бях в къщи с малката.Това лято обаче ще съм на работа и ще се наложи да ги посещават(и двамата).Скоро очаквам "дежурните" въпроси. Rolling Eyes

# 18
От друга, обаче, питам, какво ще правите, когато децата завършат първи клас и останат вкъщи от 24. май до 15. септември?
Учителките наистина имат право на отпуски, а градините - нужда от ремонт, бил той и козметичен.
Kaто завърши първи клас няма да е на 3г или на 4г. и ще имам повече възможности да намеря кой да го гледа.
Учителките имат право на отпуск, но не и право всички да си вземат отпуска едновременно. И аз имам право да си взема отпуска, когато искам и когато работодателя ми разреши, а не когато детската почива.
В тази държава си има закони и трябва да се спазват. Детските градини нямат право да затварят за 2 месеца. Миналата година си направих труда да изчета съответните наредби.
Не се заяждам. Просто обяснявам, за да си търсят родителите правата.

# 19
  • София
zigizagi - първото ти изречение някак, никак не ми се връзва...ако ще намериш кой да гледа 6 -7- годишно дете, ще намериш кой да гледа и 3-4-5 годишно... няма особенна разлика....да не говорим, че за учениците ваканцията е двойно по-дълга от тази на градините...така че реално сега би било по-лестно да намериш, някой да гледа детето....освен ако не мислиш, че 6 годишно може и само да се гледа в къщи, защото вече е голямо...

Всъщност какви права? Никъде не е писано, че градината трябва да осигурява целогодишно гледане на детето...имат си отпуски, ваканции, правят ремонти ...нормално....

Къде има такава наредба, че градината няма право да затваря за 2 месеца по-точно?(да не говорим, че ако няма ремонти повечето всъщност затварят за месец и половина....)

Иначе, ако има сборна група - би следвало да е достъпна за всички желаещи....

# 20
Няма да се впускам в подробни обяснения как и защо няма кой сега да ми го гледа, а като стане на 7г. ще има.
Ето старата тема - ако на някой му се чете
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381270.0
Ето го и графика за дежурните детски градини.
http://kg.sofia.bg/?page=remonti&prot=dejurni09

Като ми остане време ще ви пусна и нормативните текстове кога и как трябва да работят.

# 21
Дете на 8 години - тоест първата лятна ваканция - е малко по-различно от дете на 4 години. Сега не бих го оставила на дядо му или на леля му, нищо че те уж искат. Но ако беше на 8 - бих определено.

# 22
  • София
Да, знам, че има дежурни градини - както писах, който има  желание, не би следвало да му се откаже детето да посещава такава, което обаче не значи, че градините и учителите нямат право на отпуск, на ваканция или на ремонт.

Да не говорим в темата, която си пуснала като линк, как още на втора стр. пише това

Сега се появи и нова причина /освен ремонтите/ за затваряне на ДЗ - делегирания бюджет.Ако се работи цяло лято бюджета гърми защото от общината дават за 10 месеца,а не за 12.Така искат или не искат те принуждават да затвориш юли и август  Laughing в противен случай ще затвориш ноември и декември! Mr. Green

# 23
Абе аз като си взимам отпуск - не затварят фирмата ни  Crazy
Имали право -ми имат, ама не може един учител да имал право и така още 30 други родители- да трябва и те да търсят отпуст от по 2-3 месеца  Stop
това е проблема - че трябва да има сборни групи, а не да те поставят пред свършен факт - август е затворена. И не трябва да си търсиш правата и да стигаш до общината, когато градината е длъжна да изнесе условията и да обяви сборните групи.

# 24
  • София
Моля ви, не обръщайте темата в хипотетичен спор!

Аз изрично написах, че има разписан и подписан от община Възраждане график за работа в периода юли-август при нас. Тоест има механизъм децата да посещават детско заведение в летния период! Но аз лично, а и още 1 майка от нашето ОДЗ, която писа тук, сме срещнали идентични „спънки” при подаването на съответните молби, написани съгласно разлепеното обявление и подадени в срок!

Въпросът ми не е дали госпожата/лелката/директорката/готвачката има право да ползва отпуск, а дали имат право да не ми приемат молбата.

# 25
Нямат право да не ти приемат молбата. За твое успокоение я занеси в 2 копия на директорката и поискай входящ номер.

# 26
Моля ви, не обръщайте темата в хипотетичен спор!

Аз изрично написах, че има разписан и подписан от община Възраждане график за работа в периода юли-август при нас. Тоест има механизъм децата да посещават детско заведение в летния период! Но аз лично, а и още 1 майка от нашето ОДЗ, която писа тук, сме срещнали идентични „спънки” при подаването на съответните молби, написани съгласно разлепеното обявление и подадени в срок!

Въпросът ми не е дали госпожата/лелката/директорката/готвачката има право да ползва отпуск, а дали имат право да не ми приемат молбата.
Въпросът е принципен. Ако искаш само по твоя въпрос да говорим, ОК, аз лично ще се отдръпна. Защото една тема е нормално да е в полза на повечко хора и не случайно всеки говори за своя случаи.
При нас няма вариант обявен за август и това е големия проблем.
При вас като има - кое те притеснява? Молба да не ти приемат - няма как да стане - ще я навреш под мишницата на директорката, ако трябва.

# 27
Viliko,
на линка, който пуснах - няма ли вариант за вас? Пак повтарям, че в много случаи крият вариантите. Бих те посъветвала да говориш с директорката и ако ти потвърди, че няма вариант - драсни един мейл до Общината.
При мен поне това даде резултат.

# 28
Ами аз го знам начина, ама защо трябва така да става - ей това ме дразни  ooooh!
При нас още с пускането на промените в Наредбата за плащането на отсъствие дори като вид абонамент - на вратата беше залепена бележка, която гласеше, че о тсъствие вече с еплаща, а не че над 15 дена се заплаща 50%. Сега същото - не казват з авариант и сборни групи - а само, че няма да работи. Ей това ме дразни, разбираш ли  Tired

# 29
Разбирам те напълно, защото миналата година и аз я сърбах тази попара. Факт е, че родителите се доверяват на думите им и не разпитват повече. Което е нормално по принцип, но не и в нашата мила Родина.
От нашата група се оказа, че от 25 родители, само 4-5 са знаели за дежурната детска - случайно са видели бележката, която сложиха след моите запитвания, и която престоя на таблото няколко дни само.

Общи условия

Активация на акаунт