Отговори
# 45
Заплата, която обаче отговаря на много предимства - изброени по-горе. Донякъде де.
Ти сама си противоречиш - за да има сборни групи - ето че не целия персонал си я взима август.
В работата на мъжа ми - един за да вземе отпуска - другите си разпределят неговите часове, защото 24 часа трябва да има човек. Е, какво не-честно виждаш? На много места е така.
За последното - вече го казах - 8 годишно дете бих оставила на много хора или места, но 4 годишно - НЕ!

# 46
  • София
Първо - едно е 3-годишно дете, друго е 8-годишно.
И второ, това не е довод. Какво ще правя след 3-4 години мисля не е предмет на размисли за персонала на детските градини.  Naughty
Аз наистина ще изчакам още малко (тази седмица съм с едното дете вкъщи, защото е болна) и ще си поговоря с отдела в общината, който отговаря за детските заведения. Laughing

# 47
  • София
Да, предполагам е доста по-малък проблем да се организират нещата така, че от един цял квартал да остане 1 дежурна градина с 2 групи например, вместо във всяка градина по 1....
Да не говорим, че учителките да кажем може, да се въртят някак...но какво става например с хората от кухнята...по тази логика те изобщо нямат право на почивка...така ли?
А заплатата далеч не отговаря на  труда им, нито на натоварването, нито на отговорностите им.

Аз пък не бих си оставила 7-8 годишното на който ми падне......

# 48
И как си представяш една група на цял квартал да покрие нуждите? Това е просто невъзможно. И не е редно. Трябва да има място за всички, които се нуждаят да си ползват тая услуга, за която са кандидатствали и за която плащат!
Кое е трудното на тая професия бе хора, аз съм учителка/едната ми специалност/ - ми няма нищо трудно, нито кой знае какво натоварващо.
Angel_Dust - елементарно е - един отсъства - друг го замества, после се рудеват. Като в повечето фирми и места!
И никой не казва да си оставям детето на който ми падне. Айде чети. Лично аз назад споменах защо не ме притеснява така като детето стане на 8 години.

# 49
  • София
Къде съм написала, че ще си оставя детето на който ми падне? Shocked
Аз нямам на кого да ги оставя просто към този момент. След година майка ми ще се пенсионира, тогава вероятно ще може да ги гледа. Не виждам връзка между "ваканцията" на яслите/ДГ и училищната ваканция.

# 50
В цяла дружба 1 и 2, т.е район Искър ще работи само 96 ОДЗ през Август (както и миналата година). Няма никакъв проблем да се заяви присъствието на детето през август, явно според желаещите се сформират групите. Редно е във всички райони да има замествща градина/ясла Peace

# 51
  • София
Ами много лестно си го представям, при нас още от юни остават 2 половината деца, като стане време за сборни групи, при нас беше една миналата година юли, като към края и тя оредя, а за сборната градина мисля почти никой направо не се и записа...та ...представям си го прекрастно.

ronisum - ами то има...

# 52
От три градини с по 4-5-6 групи - една работеща няма как да стигне. Именно затова си правят труда в градините да ти обясняват, че няма да работи, не дават инфо за дежурни или сборни и с една дума ти заповядват все едно да си търсиш вариант. Ей това е дразнещото именно!!!

# 53
http://kg.sofia.bg/?page=remonti&prot=dejurni09
Ето го графика на заместващите градини, надявам се да е актуален, иначе и нашите лели засега вдигат рамене и казват, че не знаят коя ще е заместваща.

# 54
  • София
Такааа, излиза, че нашата ще работи.  Mr. Green
Ще го принтна това и ще го занеса на директорката.  Mr. Green

# 55
Joy А така, помогни й! Тя милата не знаела...

# 56
  • София
Стига разбира се това да е актуализираният списък, че май до скоро  беше за 2009...може да питате в сайта Simple Smile
Иначе излиза, че има райони и  почти вс градини да работят, дежурни групи има общо взето на всякъде...дали групи, дали даже цяла градина...
"в градините да ти обясняват, че няма да работи, не дават инфо за дежурни или сборни и с една дума ти заповядват все едно да си търсиш вариант. Ей това е дразнещото именно!!!"
 това е дразнещо наистина, но не е редовна практика навсякъде(при нас например, никой не прави такива финтове)....
А истината е, че 2/3 от родителите правят вс възможно детето да не ходи в дежурна градина(а доста не искат дори и в сборна група да си пускат децата)...

# 57

Обаче пак казвам не зная дали е актуален графика, тези от СО не са се погрижили да напишат за коя година е  #Cussing out

# 58
  • София
То това със заплатите всъщност е основният проблем Simple Smile и никак не е малък...
А когато едната учителка липсва по време на годината и няма кой да я замести е много готино...другата поемо и двете смяни всъщност, така че малко кофти се явява такова взимане на отпуските през редовната година.
И наистина не виждам и защо да има проблем да си ги вземат всички август месец, при положение, че по райони има дежурни градини... Като естествено всеки желаещ е редно да има достъп до тези сборни групи, а не като в случая с авторката....

И наистина ми е много интерестно след 2-3 години какво ще си правите децата по 3-4 месеца лятна ваканция, ако сега и с един е проблем?
Едно 8 годишно дете няма нужда от следобеден сън. Много училища предлагат лятни занимални, има и такива по читалищата. Но едно 4 годишно дете, не можеш да го оставиш на такава занималня. За големите има и зелени училища, въобще възможностите са в пъти повече и няма място за сравнение.
Аз лично нямам нищо против градините да почиват август. Но задължителните почивки юли и сборни групи юни, ми идват в повече. Повечето хора имат право на 20 дни платен отпуск, но дали ползват повече от 10 наведнъж. И то не по тяхно желание.

# 59
  • София
Чак пък забължителни почивки юли... има много градини, които юли работят, а юни, са редовни групи.
А за следобедният сън напълно зависи от детето, има такива и на по 2-3 без нужда от такъв, има и 8 годишни, които имат нужда...
Освен това вероятно щом има такива занимални, може да се измисли нещо да посещава половин ден....(аз познавам няколко деца, които посещават такива, защото просто не са приети в градина, не само лятото, а изобщо, докато си чакат ред).
Или ако чак пък толкова...1 месец, на единият родител ще му отиде заплатата за гледачка...какво да се прави...
И за зелено училище - ето аз сутринтта го мъдрех за лагер 1 седмица - предложиха от градината септември за сандански...не е като съвсем да няма и за малките....предполагам,  не е единствената градина ,която организира и такива неща.

Както и да е...някак хората до сега са се оправяли с тези ваканции...вярвам, че колкото и да се недоволства по форумите и ние ще се оправим....
Има си ги и дежурните групи и градини и ако родителите не се оставят на обеждения и разигравки и си гонят правата ако се стигне до това - всъщност места си има и хората са помислили и за тези, които нямат алтернативи....
И всъщност когато сборната група си е в градината на детето мен лично не ме притеснява по никакъв начин, ако ще и да е  и 2 месеца...
Освен това лично аз съм на мнение, че и самите деца имат нужда от  една лятна ваканция и почивка от градината и е хубаво ако има как да се подредят нещата, така че това да стане.

Общи условия

Активация на акаунт