Отговори
# 30
  • София
Ним, къде го видя този график на работещите градини? Къде подаде молба, във вашата ли?

# 31
  • София
Графикът беше закачен на таблото за обяви в нашата група, предполагам и във всички останали групи. Интересното е, че информацията се разминава с тази, публикувана на сайта на общината тук: http://kg.sofia.bg/?page=remonti&prot=dejurni09 Според този сайт и дежурната ни градина за август, която уж трябва да работи тогава и да приема деца, ще почива  Thinking Съмнявам се дали това не е миналогодишният график, съдейки по името на самия линк ("dejurni09").

Молбата съм я дала на госпожата и тя вчера ме пита какво окончателно съм решила - отговорих й, че решението ми е в молбата. В понеделник мисля за по-сигурно да висна и пред кабинета на директорката.

# 32
  • София
В нашата градина няма кьорав график, казват че няма да има сборни групи за август в другите градини. Ха сега де... #Crazy

# 33
В нашата градина няма кьорав график, казват че няма да има сборни групи за август в другите градини. Ха сега де... #Crazy
Е, ха сега - нали и аз затова се ядосвам. И не че напъвам, защото малкия ще го гледа баба му евентуално, намерила съм начин, но просто е нередно!

# 34
  • София
Аз пък напъвам, защото имаме само една баба, която работи. Просто няма кой да ги гледа. ooooh! Ще се наложи да не работя, а да ги гледам... Confused

# 35
На твое място бих отишла да попитам учтиво директорката директно коя е дежурната градина в района със сборни групи  Peace

# 36
Супер - какво се оказва, че за да ходят децата ни в т.н. държавни градини, родителите им трябва да работят, но в същото време по 2-3 месеца не трябва да работим, за да може госпожите да почиват. Е, нищо не разбирам, ако имахме баби на разположение и искаме те да гледат децата за чий дявол ще си пускаме децата в градините ... Ако се налага да ползвам детегледачка за лятото, за какво да работя при пазарните цени на този вид услуги особено за две деца? В същото време всички си мълчим, всеки се спасява поединично, и се тръшкаме по форумите или в парка като се видим. Вярно живеем в държава на абсурдите.

Принципно съм съгласна с това.  Peace
До сега не сме имали проблеми в градината през лятото.
И аз и всички мои колеги почиваме през лятото, но не затваряме учрежденията, където работим, нали?
Колко календарни дни в годината е отпуската на госпожите?
отпуската на госпожите-учители е 56 дни -много ще кажат някои от Вас ,но когато предложихме на родителите да прекарат поне 1 ден по график в групата на детето си ,за да се запознаят по добре сработата на детските заведения,всички заявиха че ако трябва да останат сами с толкова деца ще откачат.
Не знам защо е определена такава отпуска , но явно е заради голямото психическо натоварване .
ЗА МЕН КАТО ДИРЕКТОР СЪЩО Е ТРУДНО-ТРЯБВА ДА РАЗРЕША НА ВСИЧКИ ПОЛАГАЩАТА ИМ СЕ ОТПУСКА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИМ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ .Не мога да наема безработни учители за лятото защото имаме бюджет само за наличния персонал.Така че за поредна година взаймно ще си късаме нервите.
Ще се радвам да прочета повече конструктивни предложения.

# 37
Ами ето веднага конструктивно предложение:
Къде, в кой закон или нормативен документ е написано, че отпуската трябва да се вземе наведнъж?

Най-разумното според мен е отпуските на учителките, сестрите и лелките да се взимат не наведнъж, а да  се разбият на 2-3- или колкото пъти си иска самата жена.
Отдавна се говори колко по-полезно в психологичен план е да се почива често за кратко, вместо веднъж - но дълго. А 56 работни дни са си наистина 2 месеца и повече (мързи ме да го смятам точно).

Не оспорвам размера на отпуската, а начина на ползване, който е наложен традиционно - цялата наведнъж.
Аз самата години наред съм взимала 10 дни в началото на лятото (ранния юни)  и още 10-на дни късния август - началото на септември. Ранното море се отразява великолепно на тена, спокойната почивка без гъчкане и на джоба,  а късното море затвърдява ефекта, точно когато си се поуморил от лятна работа и всички колеги са се върнали от отпуски.  Комбинацията може да е всякаква. А и тези жени също са майки, съпруги, баби - те също вероятно имат някакви планове, които може би не съвпадат винаги с отпуск цяло лято, а да не можеш да вземеш отпуск есента заради малкия ученик или зимата за ски (импровизирам в момента).  

Кратки отсъствия на малка част от персонала се компенсират по-лесно и график се прави, не е невъзможно (и аз съм го правила).  Пак ще има сборни групи, но няма да е бедствие в такъв размер, както е сега.

# 38
Да възможности има и при желание от двете страни може да се намери най-доброто решение ,но все още не сме се научили да водим диалог и да правим взаймни компромиси.
СБОРНИ ГРУПИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА Е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО.Малките тъкмо са свикнали с учителите и ги пращаме при друг-веднага родителите надигат глас защо тормозим децата, а реално само при 1 ва група децата отсъстват по-често.За да се пусне един учител в отпуск през учебната година ,трябва да се назначи заместник-но няма допълнителни пари за заплата и пак проблем.
Практиката ни показва ,че именно АВГУСТ  е най подходящ да не работи детската градина тогава от 240 деца ,желаещите да идват са 10-15 извинявайте много но за тези десетина деца , трябва да работят - 1 мед.сестра ,2 учителки ,1 пом.възпитател , 2 души в кухнята и 1 в пералня,да не забравим и домакина  и общ работник - портиер -общо минимум 9 човека.

# 39
Да, за един месец август никой не възразява.
Но на повечето от нас въпроса ни се поставя ребром:  Ще си го гледате от ЮНИ до началото на СЕПТЕМВРИ.
Съгласете се, че три месеца вече е прекалено. Особемо когато децата са по-малки.

Син ми е в яслена група. Самотна майка съм - няма кой да го гледа - буквално. Около мен няма никакви съседи, на които да се повери грижата за 2-годишно момче дори за 2 часа. Просто така се е случило - младите работещи до късно, престарели болни пенсионери, алкохолик, изкукала вдовица с отбор кучета и т.н. и т.н.
Аз самата работя в магазин и ако детето е болно (какво е в момента) - той стои затворен и аз си седя у дома с детето. Ако е по-добре - в магазина с мен по цял ден (не ме питайте колко стока се похабява и как яде и спи дете в магазина). Това е положението.  Иначе нямам с какво да го храня и от какво да живеем.  Можеше да е по-зле - да имам работодател, който не харесва често отсъстващи майки и да съм безработна на третия месец.
В същото време, макар да не ми се полагат детски (то големите пари...), не мога да си позволя частни градини, забавачки и т.н.

По мои наблюдения много хора са в сходно положение ( с тази разлика, че поне са двама родители).  Знам какво е да са ти млади бабите и дядовците - родителите ми още работеха, когато дъщеря ми беше в градина и също не можеха да ми помагат, освен по време на отпуските си. Които не винаги се получават, когато човек ги иска Sad

Аз наистина, съвсем искрено се чудя как се справят родителите без "удобни" баби и дядовци всяко лято   newsm78  (не, че не съм виждала деца в градинска възраст да седят при майките си зда гишетата на близкия банков клон миналото лято)

# 40
Добре, че хирурзите и другия медицински персонал по болниците не се натоварват толкова много като лелките в детските заведения, че иначе щяхме да измрем без лекари. Представете си болниците да не работят по един месец, защото персонала работи под голямо напрежение  ooooh! Или да се направи статистика кои дни е имало най-малко болни и тогава да затваря Пирогов, защото не се очаква голям наплив  newsm78
Не омаловажавам работата на персонала в детските заведения, но нека не се злоупотребява - какво ще стане ако всички родители на деца посещаващи детски заведения си вземат по 1 месец отпуск едновременно - ще затворят болниците, ще спре градския транспорт, няма да се произвежда хляб .... и това защото персонала в градините е стресиран  Crazy

# 41
  • София
Ами не, не  е така никой да не възразява за август месец.
Не може само моето семейство да е частен случай, но ние нямаме баба-гледачка. От страна на мъжа ми имаме само дядо, който живее във Варна и никога не е гледал и един ден дете, камо ли да може да се справи цял месец с две много палави. От моя страна пък е само майка ми, която ще може да ползва отпуск след 7 месеца чак, не ми се обяснява сега защо. Няма стринки, чинки, вуйни, очинайки и тем-подобни екстри. Никой. Оставаме аз и баща им. По принцип работим за себе си, но кризата се отрази и най-вероятно той до месец ще отиде да работи в чужбина, а аз започнах да пускам CV-та за работа...И какво излиза? Че заради тази едномесечна отпуска аз не мога да започна работа, защото никой няма да ме пусне да изляза 30 дни в отпуска на третия месец от започването.
Не вярвам да сме частен случай, със сигурност има семейства, в които няма баби и други помощници. От което следва единият родител да не работи, заради ваканциите на децата в детската градина.  Shocked
Иначе от нашата градина ме посъветваха да си намеря работа, която да ми позволява да седя лятото вкъщи.  Sick Нямам думи просто. Като казах, че ще попитам в общината дали имат право да ми откажат да гледат децата ме посъветваха да не съм го правила, много било крайно.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Ще видим колко ще ме ядосат, но бих си направила удоволствието да видя кривата физиономия на директорката след това. Сигурна съм, че от общината ще имат друго мнение по въпроса с неработещата градина, несъвпадащо с това на директорката ни.

# 42
  • София
Вариант за заместващ учител има - не знам как се постига, но е факт! Миналата година през юли в нашата градина трябваше да съберат децата в сборна група. Случи се така, че от края на април до средата-края на юли всички в групата на дъщеря ми изкараха варицела и заради карантината не можеха да ги обединят с друга група. Ами имаше заместващ персонал!!! Посещаемостта беше 10-12 деца на ден от 16 група. Едната сестра, която заместваше, остана до ноември или декември, тъй като щатната отсъства по-дълго време! Значи начини има, стига да има желание. Може би могат и родителите да помогнат с нещо, но наистина няма диалог.

# 43
Супер - какво се оказва, че за да ходят децата ни в т.н. държавни градини, родителите им трябва да работят, но в същото време по 2-3 месеца не трябва да работим, за да може госпожите да почиват. Е, нищо не разбирам, ако имахме баби на разположение и искаме те да гледат децата за чий дявол ще си пускаме децата в градините ... Ако се налага да ползвам детегледачка за лятото, за какво да работя при пазарните цени на този вид услуги особено за две деца? В същото време всички си мълчим, всеки се спасява поединично, и се тръшкаме по форумите или в парка като се видим. Вярно живеем в държава на абсурдите.

Принципно съм съгласна с това.  Peace
До сега не сме имали проблеми в градината през лятото.
И аз и всички мои колеги почиваме през лятото, но не затваряме учрежденията, където работим, нали?
Колко календарни дни в годината е отпуската на госпожите?
отпуската на госпожите-учители е 56 дни -много ще кажат някои от Вас ,но когато предложихме на родителите да прекарат поне 1 ден по график в групата на детето си ,за да се запознаят по добре сработата на детските заведения,всички заявиха че ако трябва да останат сами с толкова деца ще откачат.
Не знам защо е определена такава отпуска , но явно е заради голямото психическо натоварване .
ЗА МЕН КАТО ДИРЕКТОР СЪЩО Е ТРУДНО-ТРЯБВА ДА РАЗРЕША НА ВСИЧКИ ПОЛАГАЩАТА ИМ СЕ ОТПУСКА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИМ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ .Не мога да наема безработни учители за лятото защото имаме бюджет само за наличния персонал.Така че за поредна година взаймно ще си късаме нервите.
Ще се радвам да прочета повече конструктивни предложения.
Извинявай, но ти от тук ли чакаш предложения, що за професионализъм е това  Shocked
И защо да трябва всички учители да си взимат отпуската по едно и също време???
На мен също ми се полагат определени дни, ама е имало години да не си ги взема, защото не са ме пускали просто. Е, какво?

Погледнато от всякъде тая професия педагог е пълна с предимства - 6 часов работен ден, безплатна храна, огромни отпуски. Вярно, заплатите са ниски. Това е проблема.

# 44
  • София
То това със заплатите всъщност е основният проблем Simple Smile и никак не е малък...
А когато едната учителка липсва по време на годината и няма кой да я замести е много готино...другата поемо и двете смяни всъщност, така че малко кофти се явява такова взимане на отпуските през редовната година.
И наистина не виждам и защо да има проблем да си ги вземат всички август месец, при положение, че по райони има дежурни градини... Като естествено всеки желаещ е редно да има достъп до тези сборни групи, а не като в случая с авторката....

И наистина ми е много интерестно след 2-3 години какво ще си правите децата по 3-4 месеца лятна ваканция, ако сега и с един е проблем?

Общи условия

Активация на акаунт