Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 375 681
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 155
  • град-държава
горица , ако става въпрос за предмети рисувани с бои без изпичане в пещ, не мисля, че са подходящи за нещо различно от това да служат за украса.

# 1 156
Сигурно е разисквано и преди, но може ли да ми кажете какви са проблемите и недостатъците при тиганите Делимано? Кое ги прави вредни?

# 1 157
горица , ако става въпрос за предмети рисувани с бои без изпичане в пещ, не мисля, че са подходящи за нещо различно от това да служат за украса.
аз имам такава чаша, тип ваза. Изпечена е, но на нея отдолу изрично е написано, че не е подходяща да се използва като съд за храна/напитки.
Лично аз имам едно наум към авторските изделия откъм използвани суровини. Peace

ahasver, много ми е интересно да разказваш за опита си.
Чудесно е, че действително е все по- рядко явлението/както го наричаш ти/ да се ползва олово в глазурите или багрилата/надявам се и при тях Simple Smile/.
За Т фактор, за който говориш съм съгласна, но до някъде.
Оловото може да мигрира и при по- ниски Т, понеже съединенията му могат да влязат в реакция с храната.
Зависи кои оловни с-я са използвани в даден съд-дали са само за глазура или и за багрене, каква е храната, колко време престоява тя в съда и как точно е направена глазурата/ т.е. каква технология/.

# 1 158
  • град-държава
take a smile, дали е походящ или не един авторски предмет от керамика или стъкло за употреба различна от украсата, зависи наистина от много неща - боите, глазурите, Т на изпичене, колко пъти е изпичан, или липсата на изпичане и т.н.
Ако са използвани глазури не виждам проблем, но ако са използвани хоби бои, защото някои позволяват изпичане, аз самата не бих го ползвала като предмет, от който да консумирам храна и напитки. Зависи просто.
Самата аз нямам авторска керамика от спомената, имам порцелан ръчен и рисуван - за неговото качество просто е безумно да имам каквито и да е притеснения, също всичките ми стъклени чаши  са ръчно издухани - имам някои съмнения за фритите, но това не ме притеснява, първо защото са поставени като външен пласт и после не смятам, че при стайна Т е възможно да има каквито и да е оловни изпарения или взаимодействия.
Оловото е химично съединение в самата глазура, която в общия си състав е кварц, а изпарения  или химични взаимодействия с храна и напитки при студено стъкло, изобщо стъкло в твърдо състояние...  Thinking , наистина за мен това е несъстоятелно, не знам трябва да се чете, а аз не съм подготвена за такава дискусия.
Всъщност имам човек специалист и ще разпитам, и ще пиша как стоят нещата със сигурност.

Не мога да се съглася с резервите ти към авторските произведения, защото вредата касае най-вече, този който работи с материалите и много колеги включително и аз залагаме на наистина качествени материали, които на първо място не вредят на самите нас, защото ние живеем между боите и химикалите най-общо казано. Говоря за професионалисти разбира се, хора, които са образовани, наясно са какво правят и какво искат да постигнат, за хоби изпълнителите нямам идея с какво работят.

# 1 159
  • На земята, която е всъщност звезда.

Самата аз нямам авторска керамика от спомената, имам порцелан ръчен и рисуван - за неговото качество просто е безумно да имам каквито и да е притеснения, също всичките ми стъклени чаши  са ръчно издухани - имам някои съмнения за фритите, но това не ме притеснява, първо защото са поставени като външен пласт и после не смятам, че при стайна Т е възможно да има каквито и да е оловни изпарения или взаимодействия.
Оловото е химично съединение в самата глазура, която в общия си състав е кварц, а изпарения  или химични взаимодействия с храна и напитки при студено стъкло, изобщо стъкло в твърдо състояние...  Thinking , наистина за мен това е несъстоятелно, не знам трябва да се чете, а аз не съм подготвена за такава дискусия.
Всъщност имам човек специалист и ще разпитам, и ще пиша как стоят нещата със сигурност.

A какво мислиш за кристалните чаши, в които има някакъв процент олово?

# 1 160
ahasver , напълно съм съгласна с твоето становище Simple Smile
по въпроса за авторските изделя имам предвид такива, изработени от "хоби" изпълнителите/както ти ги наричаш/ или такива,  които подхождат недобросъвестно, безотговорно - дори към собственото си здраве, търсят бърза печалба или всичко взето заедно. Затова предпочитам да са посочени материалите, гарантиращи качество и безпаснот Peace

# 1 161
  • град-държава
Вселена, истината е, че не мисля нещо различно от това, което съм споделила до този момент. Кристал не харесавам, чисто естетически не е моя материал и не притежавам предмети от кристал, това не означава, че на гости примерно се въздържам или изпитвам притеснения да консумирам храни и напитки от кристални съдове и чаши.

take a smile , съвсем ще съм оффтопик, но мисля, че сега е момента да споделя, че ако поръчвате каквото и да е било от художествено стъкло или керамика направо от автор, много е лесно да се докаже произхода на материалите, глазурите и стъклата са обозначени със стикери - всеки цвят сам за себе си, дори на фактурите са написани производителите, а всеки голям производител има сайт с подробна информация за продуктите, които предлага.
Откровено съвета ми е да се избягват украински производители... истината е, че на много малко клиенти са им интересни "лекциите" за материалите...
Още нещо, детските бои за рисуване също могат да съдържат тежки метали, купувайте на децата си бои с естествен произход на пигментите за училище, като такива мога да препоръчам акварелни бои "Ленинград" ("Санкт Петербург"), изобщо обръщайте внимание на това пигментите да са с естествен произход независимо за какви бои се отнася, при някои цветове не може да се изключи напълно вредата, но пак е по-добър вариант.

# 1 162
  • На земята, която е всъщност звезда.
Вселена, истината е, че не мисля нещо различно от това, което съм споделила до този момент. Кристал не харесавам, чисто естетически не е моя материал и не притежавам предмети от кристал, това не означава, че на гости примерно се въздържам или изпитвам притеснения да консумирам храни и напитки от кристални съдове и чаши.

Благодря ти! И аз си мисля, че пиенето два-три пъти седмично от такава чаша едва ли може да отрови възрастен организъм.

# 1 163
  • София
Понеже аз повдигнах въпроса за керамиката, много ви благодаря за полезната дискусия.

А какво ще кажете за безвредността на съдовете за готвене, т.нар. гювечи.

Ясно е вече, че традиционната българска керамика, която се продава по пътищата и по мое мнение има много красиви образци, не може да ни гарантира липса на олово. Аз, която не готвя много често в гювеч струва ли си да купувам така скъпите примерно Emile Henry, за да ги ползвам няколко пъти в годината? Или мога да направя компромис с нещо по-семпло като цена с успокоението, че при температурите, с които готвя няма опасност...

# 1 164
По-скоро нека знаещите да кажат, но от това, което аз съм чувал, глазурата на глинените съдове преминава термична обработка при 800 и повече градуса, по време на производствения процес и ако има олово, то е вредно за този, който произвежда съдовете. Температурите, които се постигат в домакинството не стигат дори 400 градуса, а идеята, поне доколкто е схващам аз е, че за да е вреден въпросният съд, трябва да бъде загрят до температура, близка до тази в производствения процес. Далеч не гарантирам за обоснованост на твърдението, по-скоро ще са ми интересени коментарите и на другите участници. Simple Smile

# 1 165

Откровено съвета ми е да се избягват украински производители...

също, съм срещала предупреждения и за мексикански и китайски керамични/порцеланови изделия с неизяснен производител и технология.
За боичките - така е, наред с други, те са един от сериозните рискове.

Понеже аз повдигнах въпроса за керамиката, много ви благодаря за полезната дискусия.

А какво ще кажете за безвредността на съдовете за готвене, т.нар. гювечи.

Гювечите, керамиката, порцеланът, стъклото - това са все силикатни материали и характеристиките, за които говорим относно вредности/безвредности са сходни Peace

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 13:10 от take a smile

# 1 166
Момичета, разбира се, че е изпечена керамиката. Въпросът е за боите. Дали са подходящи за направа на домакински съдове. В галерията винаги ме уверяват, че технологията е подходяща, но все пак...

Ето например, за едни такива халбички говоря (масово се продават):
http://prikachi.com/images/634/4307634z.jpg

# 1 167
  • град-държава
Горица, боите всъщност са оцветени с пигменти глазури в класическия вариант за оцветяване на керамика.
Технологии бол, глазури  също, аз не познавам всички глазури и технолгии, не съм керамист просто... по-горе казах, че зависи от много неща.
Керамиката може да е изпечена, но зависи как, ако е само на бисквит (както е при кашпите за цветя и други декоративни предмети, при които също присъстват детайли с цветни глазури) не става за употреба.
Имам огромното желание да ти отговоря с абсолютна категоричност на въпроса, но не смятам това за коректно без да съм разгледала и пипнала чашите.

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 10:28 от ahasver

# 1 168
Публикувам още една част от кореспонденцията ми с Фислер, с надеждата, че ще бъде от полза на интересуващите се. Тъй като никъде на сайта им не намерих, какво е теглото на тиганите, а и дали могат да се мият в миялна машина, ги попитах, ето и отговорът:
Dear Mr. Dimitrov,

As requested, pleased find below the weights of the different maxeo fry pan diameters:

Maxeo classic
20 cm   =  0.75kg
24 cm   =  1.15kg
26 cm   =  1.30kg
28 cm   =  1.50kg

Maxeo comfort
20 cm   =  0.95kg
24 cm   =  1.45kg
26 cm   =  1.70kg
28 cm   =  2.15kg

We recommend to wash the fry pan by hand, because the washing liquid in the dishwashers is very aggressive and may destroy the coating of the fry pan.

Yours faithfully,
FISSLER GMBH
i.A. Kirsten Brocker

Най-вероятно уикенда ще отидем до Гама Елит да погледнем на място тиганът, който съм харесал и ще се сдобием с един Wink

# 1 169
И остава да са го заредили в магазина...

Общи условия

Активация на акаунт