Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 830
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 200
  • Мнения: 6 791
Поради тези съображения се чудя дали Le Creuset са подходящи за мен - пише, че трябва да се внимава да не се надраска повърхността. Не искам да внимавам и да треперя да не ги повредя.

Много странно, нали Le creuset са от чугун, който няма проблеми с надраскване и т.н.... Вече съвсем се обърках. Tired

Съгласна съм и аз, че съдовете трябва да са ни от помощ, а не натоварване.  Peace Макар че имам чугунен тиган, който уж няма проблеми от надраскване, само го мажа с олио, и четох, че се мие веднага след употреба с гореща вода.  Tired Не знам дали не му вредя така по-скоро, защото почва да изкипява.

Някой с чугунен тиган ще сподели ли как се мие точно за вечно недоразбрали като мен? Пенка Илиева, Praynig Hug Blush

# 1 201
  • Къде ли не
  • Мнения: 810
Лурдес, може да съм пропуснала или забравила, но каква марка ти беше тигана? А за Le creuset, скоро бях писала, че момичето в магазина ми каза, че тиганите им са чугунени с пласт емайл. И аз се учудих и помислих, че просто не съм разбрала. Моя чугунен тиган, който също има емайл на повърхността, го изчаквам да изстине малко и тогава го измивам с топла вода и гъба, без препарат. Оставям го да изсъхне върху все още топлия котлон и го прибирам.

# 1 202
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Лурдес , аз също леко се обърках, защото предполагах, че моя Le Creuset  е с покритие, въпреки, че и в магазина ми обясниха - само емайл и чугун, никакво покритие няма и  започна да образува патина, и в книжката след подробно прочитане си пише, че ще образува патина с определен цвят и да не се правят опити да се стърже. Да се мие винаги, когато е напълно охладен с гореща вода и мека, насапунисана гъба/домакинска четка за съдове, без тел и грубата част на гъбата, да се подсушава задължително. Така правя и си го омазнявам след всяко измиване. Няма да робувам на един тиган в крайна сметка. В книжката ми пише общо за всички съдове  Rolling Eyes (поне с такова впечталение оставам), за емайла пише да се пази от надраскване.
Гледах и професионални готвачи как готвят в Le Creuset като моя тиган, ами "стържат" с едни железни лъжици вътре и изобщо не се притесняват...
Иначе  съм във възторг от тигана, за щяло и нещяло го "подпалвам", даже и за печени филийки вече го ползвам, тенджера определено ще си взема в най-скоро време, за момента само карам по-кротко, че напоследък вкарах семейния бюджет, особено след покупката на новия ми KitchenAid...   Лудост е това с тези тенджери, изобщо съдове и джаджи за кухнята, превръща се в мания.  Crazy Laughing

# 1 203
  • Мнения: 6 791
Енима, моят е на някаква неизвестна фирма шведска - Skephult или нещо такова.
Ахасвер, аз понеже четох, че се мие веднага след употреба и го мия горещ горещ! Много съм зле. ooooh! Ще го чакам да изстине вече.... Whistling Crossing Arms

Тези Le creuset мислех, че има с покритие и без, трябва да ги проуча подробно

# 1 204
  • Мнения: 395
Вкъщи имаме чугунен оребрен Lodge тиган. Няма емайл. Мия го още топъл с гореща вода, търкам с четка, понякога слагам сапун. Забърсвам го с кърпа и слагам на слаб котлон да исъхне окончателно, накрая мажа с олио. Ако е бил много замърсен първо наливам вода да заври и изчагърквам залепналите между ребрата неща, после измивам.
Напоследък обаче мъжа ми си прави всеки ден месо на него, той пое отговорността за тигана. Като резултат тигана е вече със патина. На всичкото отгоре майка ми беше скоро на гости, намерила тигана и решила да го накисне. Вечерта го спасявах, като го суших, мазах с олио и оставих по-дълго на слаб котлон.
Чугунът си е хамалогия, но пък искам да си купя плосък тиган и нещо на Le Creuset. Някаква страст ли имам, не знам.

# 1 205
  • София
  • Мнения: 1 946
Не, не е страст, просто ти е писнало, нормално е. На мен ми домъчня само като четох какви ги вършиш с тигана... А като си представя себе си в подобна ситуация ми иде да се гръмна (имам трима мъже... #Crazy)

# 1 206
  • Мнения: 4 358
Неред с дискусията за съдовете много ми стана интересно за боичките.Не е много по темата но  Embarassedможе ли още малко подробности как точно се разпознават багрилата-пише си на самата опаковка ли newsm78
Засега ползваме само флумастери на Crayola водят се безвредни,но гледах никъде не пише естествени багрила newsm78
FlameElement честит тиган.Със здраве да се ползва.Ще чакам доклад за нещо приготвено в него Peace

# 1 207
  • Мнения: 1 732
Днес взех, дългокоментираният тиган от магазин на ГамаЕлит в мола до х-л Хемус. Ще споделя впечатления след като влезне в употреба. На пипане покритието не е идеално гладко, явно е по сол-гел технологията. В инструкцията не пише нищо специфично да се прави преди да се употреби за първи път. Това като инфо за тигана, ако някой има някакво питане ще се радвам да отговоря.

Имам питане за капак към тигана. Имаше в магазина някакъв на фислер, опитаха се да ме убедят, че е един единствен вид, ама аз на продавачките не вярвам  Mr. Green, който беше на цена от 70лв. Та се поспрях  Mr. Green С две думи, какъв подходящ капак бихте ми препоръчали и на какви изисквания според вас трябва да отговаря? take a smile ?
Честита продобивка!
Със здраве и кеф да си я ползваш !
Питаш за капак.
Аз като си купувах тигана не търсих капак, защото целта ми беше да го ползвам само за палачинки. /Моята кухня по принцип не включва пържене и употреба на тигани/.
Затова когато Penkailieva коментира съдовете откъм показатели "за вкусно ястие", аз се въздържам да се меся. Всеки има индивидуални предпочитания и възприемане за вкусно. Wink

Наскоро обаче осъзнах, че в този тиган става страхотно табуле/вариация/ и ще купувам капак.  Simple Smile
Лично аз ще си взема стъклен. Понеже не пържа, а и предпочитам да виждам какво става с ястието.
По - напред в темата имаше коментари относно капаците . Беше посочен един универсален капак- става за различни размери съдове, понеже му се мени диаметъра.
Може би бил практичен за някой. Не е стъклен обаче.

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 23:31 от take a smile

# 1 208
  • Мнения: 1 732
FlameElement,
забравих да кажа, че ме учуди, че в инструкцията за тигана на Фислер нищо не е упоменато за предварителна подготовка на тигана. На Дурадо-то трябваше да се изплакне с гореща вода, да се подсуши и да се намаже леко с мазнина.

# 1 209
  • Мнения: 9
Благодаря! Както вече стана ясно, гаранцията е касовата бележка. Като се има предвид, колко бързо 'избеляват' тез хартийки, мисля да е ксерокопирам и да е сложа в някакъв плик Mr. Green
А двата щъркела, не направиха 200лв оборот и загубиха в мое лице, и в това на всичките ми познати, потенциални клиенти #2gunfire
Беше написано да се измие преди употреба  Mr. Green
Да и аз съм се насочил към стъклен.  Насока за нещо стъклено. Да си призная 70 лева за капака на Фислер ми се видяха множко. Препоръчаните СКК ок ли са, в смисъл безвредни?

А и още нещо. Налага ми се да пека едра сол от време на преме, в тиган. Добра идея ли е да е нагрявам във Фислер-а, някак доста абразивна ми се струва или да си ползвам надрания тефлон. Солта не е за консумация  Mr. Green

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 23:57 от FlameElement

# 1 210
  • София
  • Мнения: 2 531
FlameElement , честит тиган и от мен!  Joy

Като чете някой как задълбочено коментираме тука някакви ламарини и колко струват, ще си помисли че сами готвят най-малкото!

И аз чакам с нетърпение фотосесия на тигана - с и без манджа!  Joy

# 1 211
  • Мнения: 9
FlameElement , честит тиган и от мен!  Joy

Като чете някой как задълбочено коментираме тука някакви ламарини и колко струват, ще си помисли че сами готвят най-малкото!

И аз чакам с нетърпение фотосесия на тигана - с и без манджа!  Joy

Права си! На моменти се дразня, от толкова отделено време в запознаване с детайлите. Чак се чудя, кога ще остане време за ползване на избраното! От друга страна, обичам да правя информиран, ако мога да го нарека така, избор. А и парите, са изчерпаем ресурс, та не обичам да ги давам за нещо, което след това ще си го бия в главата. Та, такива ми ти работи.  Simple Smile

# 1 212
  • Мнения: 215
take a smile, моля те сподели коя емайлирана тенджера според теб е добра?
на която и да е квалитетна марка.  Например, Le Creuset, Chantal , Riess, Krüger , ElO...
Има избор и на такива,  които не са чак толкова известни, но са пак с добро качество. Peace


Има ли ги в някой БГ он-лаин магазин, че не можах да намеря и може ли линк към някоя такава тенджера на която и да е марка.
Как е "емайл" на англииски  Simple Smile

# 1 213
  • Мнения: 505
Само да допълня, че капаците на СКК, за които споделих, са универсални и стават на всички тенджери със съответния диаметър, да речем, 24 см. Храната ври спокойно под тях или се пържи, ако е само на мазнина, не кипи и капака не подскача изобщо - стои си кротко на мястото. Само с годините дръжката на капака се развинти, та я смених с друга, но капака е страхотен. От самото стълко са изляти нещо като крачета, така че той е лекинко повдигнат, ама много лекинко, колкото да излиза малко пара. Капак със същата конструкция, същото стъкло и форма имам и на Силит, и на него му се скапа резбата на дръжката, но диаметърът му е по-малък и го зарязах така. Мисълта ми е, че при различни цени качеството е напълно еднакво. На Силит е струвал 30 лева преди години, а на СКК - 16.

# 1 214
  • Мнения: 1 183
Мър-мау , емайл, емайлирани съдове- enamel, enamel coating.
FlameElement, за да не ти избеляват касовите бележки, имаше някакъв трик да се сложат между два листа, бели. Дано не бъркам.

Какво ще кажете за този тип съдове?  http://corningware.com/index.asp?pageId=122&pid=25
Стъклокерамиката мисля, че е безвредна. От известно време ползвам такива и съм страшно доволна, защото са много леки и устойчиви. Другото им предимство е, че имат капаци. Някои модели даже по два- един стъклен и един плътно затварящ се пластмасов. Някой друг има ли впечатления?

И друго нещо ме вълнува.  Наскоро си взех комплект керамични тенджери и тигани Биалети. Едни такива красиви- отвътре са бели, а отвън червени- очите ми останаха в тях. Сега обаче се сетих, че  на кутията им имаше нещо написано за тази нано-технология. Явно, като съм чела темата, не съм обърнала внимание или съм забравила, че сте коментирали нано-технологиите като вредни. И сега какво- да ги изхвърля ли?  ooooh! Та даже и храна съм съхранявала в тях.

Общи условия

Активация на акаунт