Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 989
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Мнения: 9
Чак да ги изхвърляш...незнам, нали не са тефлонови. Май на моменти се попрехласваме в определени насоки, ама аз съм си такъв по принцип, а и предпочитам като давам много пари, за мене 200 кинта за тиган са си много пари, да знам, защо ги давам. take a smile беше коментирала, че е чела материали по въпроса за нано-технологиите, помоли я да ти даде линк и си прецени Simple Smile

# 1 216
  • Атина
  • Мнения: 13
Благодаря ти Mooimeiske  за разясненията,близките 2-3 дена ще кача снимки на Пирофлам тенджерка с капак стъклен 3л в действие:)Що се отнася за капаците преди да хвърля старите си тенжери от неизвестен материал и със стъклени капаци,изобщо не бях доволна от последните защото много се запотяваха и течаха.Сега имам 3 стъклени,по тежки,с извити на вътре краища.Много съм доволна от тях.Даже се питам преди как съм готвила с други Simple SmileЕдиния,на Пирофлам даже няма дупка или повдигащи крачета,но е тежък и не тече.За нано технологията и аз попрочетох бая нещо.Не са ок.И лошото е че доста бързо навлизат в ежедневието.Скоро искахме да купуваме керамичен нож и тенджера.90процента от това което видяхме по магазините беше или с нано или изобщо не се споменаваше как са изработени.Така и не купихме нищо.Даже и сега където са пуснали едни пласмасови ножове за зеленчуци,уж да не се окисляват от метала,и на тях не е оказано от каква пластмаса са,какво остава за технология на производство и бои Simple Smile

# 1 217
  • Мнения: 1 732
FlameElement , печене на сол не става ли и в обикновен стоманен тиган?
Мен лично ще ми е свидно да си позлвам новия Фислер за печене на сол.
Да, тези "ламарини"  се оказват много пари. Crazy

Стъкленият капак едва ли ще е на Силит. Simple Smile Харесах едни на Krüger, които не са метален обков. А  едни други, на Berndes и на Solingen имат такъв Thinking. На място ще избирам, цените им средно са около 10 Евро.
Мър-мау, не съм наясно със зареждането на българския пазар, съжалявам. Иначе линкове за подобни съдове лесно ще намериш с търсачката, като напишеш марката и изделието което търсиш.  Ето например, набързо:
ELO
Krüger ,
Chantal
Le Creuset
Riess
Биалети се произвежда с нано- технология, да.
Конкретен линк не мога да посоча, защото съм изчела много, сигурно са няколко стотин. На кратко, нано- технологията все повече се прилага в съвременната промишленост, има факти и доказателста за вредното въздействие на нано- частичките  върху нашия организъм. Все още се правят проучвания кои / т.е. на кои вещества/ са вредни и кои не толкова. По принцип рискът идва най-вече от техния размер, защото лесно преминават преградите на кръвоносната система и тъканите, достигат мозъка , костния мозък, преминават плацентарната бариера, могат да променят структурата на ДНК.
Има вече дори регистрирани случаи на смърт на работници от нано- технологичните производства, с доказана причина нано -веществата.
Със сигурност всички ние сме се срещали вече с нано-частички и нано- технологии.  В козметика, текстил, препарати, храна, стоки за бита.....
Склонна съм да вярвам,че съдовете, произведени с нано- технология не са опасни, т.к. повърхността е претърпяла високотемпераурна обработка и допускам, че в резултат е протекъл процес на агломерация.
Не съм срещала до сега конкретно твърдение с лабораторни анализи за преминаване на нано - частички в храната. Срещала съм предположения.
Заради самото производство, ползващо нано- продукти/ което не ми прилича да е "еко"/ и заради съмненията  за евентуално преминаване на нано-частички в храната при готвене с подобни съдове, лично аз за себе си,  предпочитам да ги избягвам.

# 1 218
  • Мнения: 9
Добре, а надраният тефлон, става ли за сол или твърдо е за коша. Не, нямам сантименти към него  Mr. Green Някъде бях чел и че не е добра идея да се изхвърля на боклука, ако е така, къде Rolling Eyes Take a smile може ли насока към конкретен модел капак за тиган, че малко се пообърках четейки последните страници. А да, по възможност да не е 70 лв Mr. Green

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 09:33 от FlameElement

# 1 219
  • Мнения: 211
Здравейте! Понеже и аз съм решила да сменя тенджерите и тавите, та се чудя, уж четох - какво е мнението Ви за "Хром" Силистра. Гледах им съдовете и доста ми харесаха, но не мога да реша в крайна сметка отделят ли вредни вещества при готвене и после при съхраняване на ястието newsm78 Затова моля за Вашите мнения  bouquet

# 1 220
  • Мнения: 215

Éclat,  take a smile - Благодаря за информацията  bouquet

# 1 221
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Здравейте! Понеже и аз съм решила да сменя тенджерите и тавите, та се чудя, уж четох - какво е мнението Ви за "Хром" Силистра. Гледах им съдовете и доста ми харесаха, но не мога да реша в крайна сметка отделят ли вредни вещества при готвене и после при съхраняване на ястието newsm78 Затова моля за Вашите мнения  bouquet

За тави бих те посъветвала стъклени на Симакс, 100 % безвредно. Ето тези, има ги на много места:

http://porcelainbg.eu/bg/product-list/3.html

# 1 222
  • Мнения: 211
стъклени имам, но от опасения за боравенето и съхраняването им реших да си взема и метални Simple Smile

# 1 223
  • Мнения: 675
И аз питах за Хром Силистра,но никой не ми отговори,но като се има в предивд ,че са стомана 18/10 и наличието на никел,май не оказват не толкова безвредни  newsm78.

# 1 224
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
И аз питах за Хром Силистра,но никой не ми отговори,но като се има в предивд ,че са стомана 18/10 и наличието на никел,май не оказват не толкова безвредни  newsm78.

Според мен тази стомана е достатъчно безвредна, особено сравнена с повечето керамични уреди.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 12:46 от Вселена

# 1 225
  • Мнения: 675
Олеле съвсем с еобърках Simple Smile)). Тъкмо вече се бях насочли към тенджера с керамично покритие и......изчетох цялата тема и пка не мога да стигна до извода каква да си взема. Naughty

# 1 226
  • Мнения: 211
Олеле съвсем с еобърках Simple Smile)). Тъкмо вече се бях насочли към тенджера с керамично покритие и......изчетох цялата тема и пка не мога да стигна до извода каква да си взема. Naughty
Аз за себе си реших твърдо, че ще взема на "Хром" Силистра - мъжа ми е машинен инженер и снощи това си говорехме и той е на мнение, че не са чак толкова опасни и мога да "рискувам".

# 1 227
  • Мнения: 1 732
Стоманата /качествената/ е класика.  Peace
Лично аз не съм се спряла на нея конкретно заради никела и заради въздействието /реакцията /на металните йони. Не е добре храна да се съхранява в такъв съд.
За хром Силистра - по спомени, по - напред в темата имаше потребител, която писа, че много залепвали/загаряли.  
За тефлоновия тиган- аз бих го хвърлила Peace Нищо,че не готвя в него, а само загрявам сол примерно.  Peace Газовете, които се отделят от PTFE така или иначе ще ги вдишвам, нали Wink
За разделното изхвърляне на отпадъците в бг понятие си нямам дали все пак до къде се стигна. Blush Тук нещата са доста стриктни....

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 13:53 от take a smile

# 1 228
  • Мнения: 211
много залепвали/загаряли
това хич не ми харесва
дано се включи някой с личен опит Praynig

# 1 229
  • Мнения: 1 732
Take a smile може ли насока към конкретен модел капак за тиган, че малко се пообърках четейки последните страници. А да, по възможност да не е 70 лв Mr. Green
Споменах моделите на KRÜGER, защото имам тяхна емайлирана тенджерка, която е със стъклен капак и съм доволна. Simple Smile
Затова загледах техни капаци, които се предлагат и самостоятелно.
Но успоредно с това, видях и други предложения, както с метален обков, така  и без.
Ето тук , например, има различни видове стъклени капаци.
Ето тук се вижда много добре капакът на моята тенджера какъв е. На снимката моделът тенджера е стоманена, но това в случая не е основното.
Като отида в магазина, ще избера на място. Със сигурност няма да е от по- скъпите марки - излишни разходи ми се струват.
Решила съм да е стъкло и евентуално да е по- изпъкнало Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт