Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 316
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 395
Все още и аз търся тиган за палачинки. Правя ги в не залепващ тиган на CS-Kochsysteme, който със сигурност е с тефлон Sad
Съпругът ми гледа миналата вечер How It's Made - завод за чугунени тигани в Щатите. Резултатът - върна се с чугунен ти … 75;ан, купен от Гама Елит. Идея си нямам как да готвя в него Blush

# 451
  • Мнения: 1 732
N.M.W. ,

Чугунът е класика Grinning
evergreen!

Това , което си посочила е за грил. Понеже е наръбено.
Иначе основното е да подготвиш чугуна с намазване с мазнина и да го опечеш във фурната.
Ето тук има нагледно обяснено Grinning
Не се мие със сапун.
Избягвай готвене на кисели неща вътре./домати например/
Аз не съм навита на открит чугун, защото не ме привлича мисълта, че ще се профилактирам с железни добавки. А и много ми е сложна поддръжката. също, има риск да ръждяса. BTW, Честит  Рожден ден на мъничето ти   balloon

# 452
  • Мнения: 8 394
Изчетох почти цялата тема, както и тази за силиконовите форми. Разгледах отново кутията, с която купих силиконовата си форма за мъфини и видях, че е произведена в Испания, а фирмата е немска(LURCH). На кутията имаше и сайт. Ето линк: http://www.lurch.de/ Само да поясня, че моите форми са сини, на кутията пише, че могат да се ползват при Т от -60 до +260 градуса, срок на използване 15г.

Относно чугунения тиган: аз ползвам такъв за палачинки и грил-тиган. И двата са направени от мъжо(от чугунените плочи на стара печка Simple Smile). В този тиган приготвям палачинките по същия начин както и в обикновените, а оребрения ползвам за печене на наденички и др.под.

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 14:50 от Fortuna

# 453
  • Мнения: 395
realist, много благодаря  Hug Тъкмо из youTube гледах разни филмчета, попаднах на интересни блогове с рецепти. Изненадах се каква поддръжка иска. В началото не осъзнах, че мога и да пека в него на фурна. Ще пробвам разни неща и ще споделя мнение. За сега прогнозирам, че половинката ще е доволна, защото обича месо на скара Simple Smile

# 454
  • Мнения: 2 132
realist Благодаря! Hug
Тигана за палачинки ми е от най -обикновените емайлиран.Купен е от домашни потреби за 12-14 лв не помня.
Всичко опира до техника.Не е до тиган.И баба ми ги правеше в такъв.Тя ме е учила.Като нагрея тигана капвам няколко капки олио и въртя тигана то се разнася напълно .В началото държах една купичка до мен та изцеждах излишното в нея.

Тази техника и аз я обясних по-назад Simple Smile Така правехме ние палачинки като деца. Нали нямаше тогава тефлони и тем подобни неща Laughing

# 455
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Здравейте,

искам да попитам , понеже имам една тава , на която пише, че е инокс, това вредно ли е?

# 456
  • Мнения: 1 732
realist Благодаря! Hug
Тигана за палачинки ми е от най -обикновените емайлиран.Купен е от домашни потреби за 12-14 лв не помня.
Всичко опира до техника.Не е до тиган.И баба ми ги правеше в такъв.Тя ме е учила.Като нагрея тигана капвам няколко капки олио и въртя тигана то се разнася напълно .В началото държах една купичка до мен та изцеждах излишното в нея.

Тази техника и аз я обясних по-назад Simple Smile Така правехме ние палачинки като деца. Нали нямаше тогава тефлони и тем подобни неща Laughing
и майка ми така правеше преди мно-ого години Grinning аз бях малка и единственото, което помня, е че беше голяма "врътка".
Дори не помня дали беше емайлиран тигана. Май беше най-прост алуминев Simple Smile/нищо чудно ако развия алцхаймер Laughing/
Това, което ме спира да си взема подобен клас тиган е, че преди всяка палачинка се слага мазнина и може да се получи двоен ефект: пържене+прегаряне на мазнината.......което не ми допада.
сега пека палачинките и го предпочитам като метод, но търся надежден уред.  Peace
По друг начин  палачинки не съм правила.

Здравейте,

искам да попитам , понеже имам една тава , на която пише, че е инокс, това вредно ли е?
Иноксът е вид неръждаема стомана.
Ако нямаш алергия към никела, е ОК. Peace

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 16:57 от realist

# 457
  • Мнения: 8 394


Линката, четох наскоро че дори пърженето не променя структурата на храната така, както готвенето в тенджера под налягане, т.е. не остават никакви витамини и т.н.  А аз го считам и за опасно, имам челен лош опит Blush



Къде си чела това, че когато се готви в тенджера под налягане не остават никакви витамини? Аз доста търсих из нета, но не открих такова нещо. А ме интерисува защото много често ползвам моята тенджера  под налягане.  Simple Smile

# 458
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Ето тук http://www.vitaminasport.bg/news/chranene/vareneto-otmiva-polezn … site-i-chast.html
Не зная до колко може да се вярва на това проучване newsm78 за мен проблемът с тенджерата е чисто технически, затова не я ползвам Sick

# 459
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Не знам дали има загуба на витамини при варенето в тенджера под налягане, но винаги ми е правило впечатление, че в рецептите, които съм чела /не само бг готварски книги/, никъде не посочват такава тенджера.  Thinking 

# 460
  • Мнения: 8 394
Ето тук http://www.vitaminasport.bg/news/chranene/vareneto-otmiva-polezn … site-i-chast.html
Не зная до колко може да се вярва на това проучване newsm78 за мен проблемът с тенджерата е чисто технически, затова не я ползвам Sick
Благодаря за информацията! Simple Smile
Лелее, тия ми разбиха представите за здравословно готвене. Sad Нали уж варенето беше един от най-здравословните начини за приготвяне на храна? Но пък от друга страна виждам, че се изследват само зеленчуците, така че можем ли да мислим, че все пак полезни съставки остават в гозбата, нали все пак не изхвърляме сока? newsm78

# 461
  • Мнения: 130
Чета, чета...и ми се иска да си накупя безвредна посуда, Много сте полезни, но и инофрмацията е много. Аз самата нямам достатъчно време да чета и да отсявам, така че...благодаря за усилията!
За сега съм се обзавела със стъклена тенджера Simax. Взех си една мерителна кана на Pyrex. Ред е да избирам тенджери, тигани. Харесха ми http://www.amazon.co.uk/Pyroflam-Round-Casseroles-Lids-Set/dp/B0 … 307666&sr=1-8.

Относно силикона - бях много запалена да си взема такива формички за сладки. Купих за мъфини от Пикадили /не помня марката/ , сини, сега се загледах - вярно е пожълтяло на мястото на загорялото  Sad.  Вчера си купих нови  - едните са китайски, даже няма марка на тях, другите са марка Giaretti- 100% pure silicone - италиански.

А проучвали ли сте продуктите на Kaiser?
http://www.kaiser-backform.de/

# 462
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Относно боите на силиконовите форми за кекс, от Силикомарт ми написаха, че ползват безвредни оцветители (..Yes I can guarantee you this, because we use specific alimentary colours for our moulds).

# 463
  • Русе
  • Мнения: 12 208
 Момичета какво ще кажете за тази кана за вода
http://www.technomarket.bg/products/09076112/neo-ke-1500-inox

# 464
  • Мнения: 1 751
Аз доколкото разбрах, инокса си е неръждаема стомана, бих си взела  Peace

Общи условия

Активация на акаунт