Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 893
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 420
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
е, пък може пак да ги попитаме Wink


да, да ги питаме докато си признаят #2gunfire #2gunfire

# 421
  • София
  • Мнения: 3 915
За силикона- за сега се отказах да заменям хартията си за печене със силиконово килимче.

Оказа се, че опасенията ми за надеждността на силикона не са безпочвени.

Мнението ми се  се затвърди, че е недостатъчно стабилен полимер, който може да предизвика здравословни проблеми :

Is the New Silicone Rubberized Cookware Safe?

Безопасни ли са новите гумирани силиконови кухненски съдове?



realist, може ли да копнеш поне една от двете статии? Аз виждам единствено Access denied, а имам силиконови формички и доста често ги ползвам.

# 422
  • Мнения: 1 732
Is the New Silicone Rubberized Cookware Safe

странно, и на мен ми даде "Access denied", но като написах заглавието на статията в търсачката на сайта и тя пак си излезе.  Simple Smile
ето я копната, кратката част:
Цитат
By Ethel Tiersky
Jan 05, 2011

Shelf Life Advice editor: Silicon is a synthetic rubber made of bonded silicon (a natural element) and oxygen.  It’s nonstick, easy to clean, stain-resistant, and available in a variety of colors.  Sounds like the perfect replacement for Teflon, which many consumers are afraid to use. However, there have been anecdotal reports of dyes or oil oozing out when silicone cookware is overheated and of odors lingering even after several washings.  Therefore, a Scientific American article draws these conclusions:

1) There needs to be more research on silicon’s safety.

2) “Although most people will probably not have a problem with silicone cookware, those with chemical sensitivities might want to stay away until more definitive research has been conducted.”

Source(s):
Scientific American  “Silicon Tally: How Hazardous Is the New Post-Teflon  Rubberized Cookware”
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=earth-talk-silicone-tally
 
аз все още не съм решила кой тиган за палачинки да купя.
Направих фундаментално проучване, възникнаха ми още повече въпроси.
Има голямо производство на нови материали, а също и на познатите "стари материали", но пък произведени с нови технологии.
А на мен не ми се струват надеждни непроверените с времето прехвалени нововъведения.
Напудрени с епитети  "еко", био, "зелено" и прочие.....
Всички знаем как няколо десетилетия бяхме опитни зайчета на Тефлон, сега се задават нано-частиците. ...

Последна редакция: сб, 08 яну 2011, 01:26 от realist

# 423
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Относно силикона, в коментарите под статията прочетох, че е глупаво да се правят тестове за безопасност на абсолютно инертен материал като силикона. Друго мнение обаче сочи, че алергията към силикона е факт. Аз обаче се сещам за моята форма за печене - синя, писах по-назад за нея, пожълтя на местата, където кесксът прегоря. Производителят ми отговори, че такъв случай до сега не са имали. Както и Реалист забеляза, слабото звено явно е оцветителят /синьо хич не се връзва с посуда, но бяла така и не намерих, а беше наложително да заменя алуминиевата форма на свеки с нова/, но че щом не била превишена пределната температура от 230 градуса, нямало грижи за по-нататъшно ползване. Аз сътветно попитах боите безвредни ли са,...хм, не получавам отговор..и този път #Crazy

А тези тигани обсъждани ли са вече: http://www.iherb.com/Ecolution-Fry-Pan-Grande-12-1-2-in-1-Pan/26278?at=0

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 23:50 от Mooimeiske

# 424
  • София
  • Мнения: 238
Относно силикона, в коментарите под статията прочетох, че е глупаво да се правят тестове за безопасност на абсолютно инертен материал като силикона. Друго мнение обаче сочи, че алергията към силикона е факт. Аз обаче се сещам за моята форма за печене - синя, писах по-назад за нея, пожълтя на местата, където кесксът прегоря. Производителят ми отговори, че такъв случай до сега не са имали. Както и Реалист забеляза, слабото звено явно е оцветителят /синьо хич не се връзва с посуда, но бяла така и не намерих, а беше наложително да заменя алуминиевата форма на свеки с нова/, но че щом не била превишена пределната температура от 230 градуса, нямало грижи за по-нататъшно ползване. Аз сътветно попитах боите безвредни ли са,...хм, не получавам отговор..и този път #Crazy

А тези тигани обсъждани ли са вече: http://www.iherb.com/Ecolution-Fry-Pan-Grande-12-1-2-in-1-Pan/26278?at=0




Аз си поръчах от тези тигани да видим като дойде ще дам отзиви.Досега си ползвах един на тефал тефлонов и знам че е вредно и нямаше много избор доскоро.За олиото при пържене видях че обсъждате.Аз доколкото знам е хубаво да се пържи с олио от гроздови семки.То е без натрапваща миризма,много лека и най-важното разлага се на опасните алдехиди и кетони при 600 градуса,докато при обикновеното олио тази температура е много-по-ниска и оттам идва вредноста на пърженето.Алдехидите и кетоните са канцерогенни,особено кетоните са силна клетъчна отрова.

# 425
  • София
  • Мнения: 3 915
realist , аз още снощи се справих да ги изровя статиите, но не намерих нищо обезпокоително, освен, че още не са изтествани.

Всички черни посуда ми приличат на тефлон и за сега ще страня от тях, не от силикона.
Нещо не вярвам на производителите, на тях целта им е друга.

# 426
  • Мнения: 189
Аз обаче се сещам за моята форма за печене - синя, писах по-назад за нея, пожълтя на местата, където кесксът прегоря. Производителят ми отговори, че такъв случай до сега не са имали. Както и Реалист забеляза, слабото звено явно е оцветителят /синьо хич не се връзва с посуда, но бяла така и не намерих, а беше наложително да заменя алуминиевата форма на свеки с нова/, но че щом не била превишена пределната температура от 230 градуса, нямало грижи за по-нататъшно ползване. Аз сътветно попитах боите безвредни ли са,...хм, не получавам отговор..и този път #Crazy
...ааа не си никакво изключение и миите са сини и пожълтяха Sad

# 427
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Фотинакларос, а продължаваш ли да използваш?

# 428
  • Мнения: 1 752
Моите са оранжеви и наистина потъмняха точно на местата, където прегоряха мъфините. Като ги купих, никъде не пишеше за температура, до коята да се ползват, от вас го чух  newsm78 Ще го имам предвид.

# 429
  • Мнения: 1 732
Това,че силиконът е инертен, не означава, че всяко силиконово изделие е със същата инертност, както чистият силикон. Пък и силиконите са течни, гелообразни и твърди.
Те се отличават по свойства според модификаторите, напълнителите, прикачените групи към основната верига , багрилата и т.н.
Освен това в зависимост от Т, налягане , съприкосновение с различни в-ва , свойствата могат да се изменят.
Това,че потъмнява, означва,че е протекла реакция.

Цитат
Canada’s health agency, Health Canada, maintains that food-grade silicone does not react with food or beverages or produce any hazardous fumes, and as such is safe to use up to recommended temperatures.

Значи до определена Т, и с  пояснението "силиконите за храна"./т.езависи от производителя какъв точно силикон е направил/

Ами че той и Тефлонът е безопасен до определена Т. Peace
Това,че има регистирани алергични прояви е факт.

Аз лично ще страня от силикона.

liliaaa,
как реши точно тях да поръчаш?
Разбра ли “hydrolon" какво покритие е?
Аз предполагам, че е с петролни деривати. или дори с PTFE.
А намери ли някъде до каква Т издържат тези тигани?
Имай предвид и това:
Цитат
Jacquelyn Vero (Rutland, VT)
I bought this cookware set because they were Ecolution, and the color green was what I wanted. I used them twice and the coating on the bottoms of the pans are chipping off. I don't know if this will interfere with how they cook, but I did not expect that this would happen after only using a couple of times! I just missed the deadline to return them by a couple of weeks, so unless I want to only receive a minimal amount of the purchase price, plus the cost for return shipping, I will just chalk it up as a "poor selection", and purchase another set.
от тук.


# 430
  • Русе
  • Мнения: 12 216
  Търся си електрическа кана за топла вода. Ще ми прерпоръчате ли марка.

# 431
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Относно каните, не е ли добре да са изцяло от метал или поне частта която е в контакт с водата? Аз също съм на тази вълна и този вариант ми се вижда по-добър newsm78

# 432
  • Варна
  • Мнения: 58
И на мен този hydrolon ми звучи като разновидност на тефлона. По-рано обсъждахме въпросните буквички.
И аз адски много се рових, обърках се съвсем, а и се нагледах на трикове. Примерно "покритие Du Pont" - който не знае, че това е тефлон, ще се върже.
Да споделя, че реших да взема малкия титаниев тиган от Биг Шоп. Утре съм обещала палачинки - малко малки ще са, но да видим. Никъде не успях да открия данни за технологията или примеси в титана, дано не съм сгрешила. Трябва ми обаче и един голям и се насочвам към керамичните покрития. Видях Беката на живо - добре изглежда, малко тежичка, но няма как. Те и Монета не изглеждат тревожно, но тук някой се оплака май. Открих и тези: http://www.vicko-varna.com/?p=catalog&category=43 - доколкото разбирам са гръцка фирма. Някой чувал ли е нещо за тях? Гледам, че имат и прибори за хранене.
Та още един въпрос - за приборите. От кои сте доволни? На Фислер намерих само комплекти, на Далпер има по 2 бр, чудех се дали да взема 2 да пробвам. Всичките ми са в ръжда, вкл. новите на Щайнбах, които са уж пригодени и т.н. Sad  Единствено едни чешки на Тонер имам от нашите още - те са живи и здрави. Сега гледам, че ги продават в Пикадили, но са 18/0 стомана.  newsm78

# 433
  • Мнения: 1 732

И аз адски много се рових, обърках се съвсем, а и се нагледах на трикове.

да, има много трикове. Трудно да се избере.
Цитат
Да споделя, че реших да взема малкия титаниев тиган от Биг Шоп. Утре съм обещала палачинки - малко малки ще са, но да видим. Никъде не успях да открия данни за технологията или примеси в титана, дано не съм сгрешила. Трябва ми обаче и един голям и се насочвам към керамичните покрития. Видях Беката на живо - добре изглежда, малко тежичка, но няма как. Те и Монета не изглеждат тревожно, но тук някой се оплака май. Открих и тези: http://www.vicko-varna.com/?p=catalog&category=43 - доколкото разбирам са гръцка фирма. Някой чувал ли е нещо за тях? 
Бека не са ли с нано-технология?
За другите нищо не са казали. До каква Т издържат, колко години им е гаранцията, какво е керамичното покритие.
Лично аз не бих ги купила без да са посочени технически характеристики и данни за материала.
а също и срока за годност.
Оказа се, доста от че новите керамчини покрития са с много кратък срок , което ме навежда на определени изводи .

Титаният понякога го смесват в сплав, включително и с PTFE.
На коя фирма е този тиган, за който говориш?

Приборите ми са стоманени, японски. Не помня фирмата. От 5 години сме с тях, доволна съм от тях.

Аз все още проучвам. Спрях се на новите линии на Силит, BAF и WMF. Също и на BergHOFF.
Все са с керамични покрития. Намерих и производители на 100 % керамични  тигани, чугунени и титаниеви.
Вече знам,че Pensofal няма да си купя.  Peace


# 434
  • Варна
  • Мнения: 58
Титаниевите са на CS-Kochsysteme - Солинген.
За другите идеята ми беше да поразпитам на място, да видим какво ще ми кажат и покажат.
Пенсофал и на мен не ми вдъхнаха доверие.


Общи условия

Активация на акаунт