Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 811
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 185
  • Мнения: 1 732
Стомана 18/10 не бих си купила. Всъщност, едва ли бих  взела каквато и да е чиста стоманена тенджера. Имам подарък, но я ползвам много рядко, само за готвене на пара.
На сърце ми са кермичните, стъкло- керамичните и стъклените тенджери. На второ място са ми тези с добър емайл и чак тогава се нареждат стоманените.
Моето готвене е такова, че въобще не може да става дума за тенджери  под налягане Simple Smile И не харесвам този процес.
Съгласна съм с мнението на Penkailieva като общ обзор и характеризиране на стоманените тенджери Peace Не съм сигурна за тези, посочени на линковете по - горе, дали няма да парят дръжките на капака и тялото, понеже са метални и ще се налага всеки път да се позлзват ръкохватки.

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 21:34 от take a smile

# 1 186
  • Мнения: 224
http://www.amazon.co.uk/Pyroflam-Round-Casseroles-Lids-Set/dp/B002DGTLB8-мнение за тези тенджери.Спряла съм се на тях засега,макар че се притеснявам да не загарят.

# 1 187
  • Мнения: 416
А стъклените тенджери какъв недостатък имат?

# 1 188
  • Мнения: 505
Пирекс са добра фирма, правят хубави неща, тенджерите би трябвало да са добри.
Има много нови материали освен традиционната стомана, но тук нали сте все привърженички на здравословното, а аз не чета такива работи и просто не съм в час за вредното влияние на материалите, от които са направени съдовете. Интересува ме здравословният начин на готвене в смисъл на оползотворяване на всичко полезно, което се съдържа в храната. От тази гледна точка готвенето под налягане е наистина много добър метод, усеща се по вкуса и в стомаха дълго след хранене.
Съдовете на Le Creuset също готвят изключително вкусно, а това означава здравословно за мен. Керамични съдове си купих преди месец на Бергхоф - добри са. Изобщо може да се мине и без стомана и много зависи от маниера на готвене какви съдове ще предпочете човек. Иска се и време да се приспособиш към дадена тенджера, за да извлечеш най-доброто от нея. Стоманените ги препоръчах, защото професионалистите разчитат на тях, а това никога не е случайно. Пък и тези, скъпите серии, крият разни хитринки като например слоят алуминий или дръжките, които не се чупят, но не се и нагряват; изливането на течност от такава тенджера става без да се олееш и намажеш, няма да ти изкипи яденето; можеш да изстържеш загорялото без притеснения и прочее. Храната трябва да е вкусна, това на първо място. Тенджерата трябва да е издържлива, включително и в детайлите като капак и дръжки, а това в евтините съдове не ми се е случвало, за съжаление. И накрая, тенджерата трябва да е удобна и красива, да не ме товари психически и да не иска слугуване.

# 1 189
  • Мнения: 416
...И накрая, тенджерата трябва да е удобна и красива, да не ме товари психически и да не иска слугуване.
Поради тези съображения се чудя дали Le Creuset са подходящи за мен - пише, че трябва да се внимава да не се надраска повърхността. Не искам да внимавам и да треперя да не ги повредя. Искам да вметна и друго за Le Creuset, сигурно сте забелязали и е коментирано, но все пак, в Амазон, особено в английския цената е значително по-ниска в сравнение с Гамаелит.

# 1 190
  • Пловдив
  • Мнения: 789
http://www.amazon.co.uk/Pyroflam-Round-Casseroles-Lids-Set/dp/B002DGTLB8-мнение за тези тенджери.Спряла съм се на тях засега,макар че се притеснявам да не загарят.

На 70 стр. Gufi е написала следното за Пирофлам, Дано да ти е полезно като информация:
Здравейте момичета,отдавна не съм се включвала SmileВидях,обаче че има запитване за Pirex Piroflam,имам от няколко месеца 2 от тенджерките от 3л и,както писах по-рано,ако не внимаваш с температурата загарят т.е. още като нови трябва да се употребяват САМО на средна Т,а като заври яденето да се намали до ниска степен котлона/Т.Сравнително бързо затоплят,но каквото и да готвиш в тях си иска наблюдение и бъркане,ако залепне яденето 1-2 пъти после се измива ама там където е било загарянето като че ли по някакъв начин му се наранява материала не видимо,просто после залепва на същото място..Аз в началото като си взех първата, от радост ли от що ли ,ама веднага я загорих като я включих на най-силната степен на котлона за по-бързо  Rolling Eyes И после падна едно киснене,едно уж внимателно търкане,даже в миялната я сложих и пак се озорих докато я почистя.Малко се разочаровах.Ама аз съм инато добиче и си казах че пак ще се пробвам с нова такава,щото иначе тенджерката е мн симпатична и всъщност доста ми харесва..Така че се оборудвах с втора,исках да знам дали и тя ще излезе такава или грешката за загарянето е единствено и само моя.Втората я ползвам само на горепосочените Т,по-добре е,но пак си иска бъркането.Мие се лесно,после и храната си я съхранявам в нея в хладилника.viessmanka πο-добре е ако си решила да си вземеш,е да купиш първо една 3литрова(другите са доста малки)и да си решиш после за останалите.Аз като и свикнах всъщност си я ползвам мн често.Ако имаш и други въпроси с радост ще отговоря.
Пожелавам на всички уютни и усмихнати празници Hug

# 1 191
  • Пловдив
  • Мнения: 789
take a smile, моля те сподели коя емайлирана тенджера според теб е добра?

# 1 192
  • Мнения: 505
...И накрая, тенджерата трябва да е удобна и красива, да не ме товари психически и да не иска слугуване.
Поради тези съображения се чудя дали Le Creuset са подходящи за мен - пише, че трябва да се внимава да не се надраска повърхността. Не искам да внимавам и да треперя да не ги повредя. Искам да вметна и друго за Le Creuset, сигурно сте забелязали и е коментирано, но все пак, в Амазон, особено в английския цената е значително по-ниска в сравнение с Гамаелит.
При това положение не виждам защо да не си поръчаш от Амазон - има си гаранция за качество, в смисъл няма да ти я доставят потрошена или надрана. Le Creuset имат добра слава и истински чар, аз смятам да се обзаведа с такава, когато ми позволят харчовете. А дъното и да се надраска, имам тренинг с една руска чугунена емайлирана тенджера на майка ми - там се крие и някакъв сантимент за мен, всички празници минаваха с нещо, приготвено в тази тенджера във фурната...
Искам да кажа, че ще си го ползвам и с драскотините, все пак отдолу е желязо, поносимо е. 

# 1 193
  • Мнения: 224
portokalche   bouquet

# 1 194
  • Мнения: 1 732
take a smile, моля те сподели коя емайлирана тенджера според теб е добра?
на която и да е квалитетна марка.  Например, Le Creuset, Chantal , Riess, Krüger , ElO...
Има избор и на такива,  които не са чак толкова известни, но са пак с добро качество. Peace

# 1 195
  • Мнения: 9
Днес взех, дългокоментираният тиган от магазин на ГамаЕлит в мола до х-л Хемус. Ще споделя впечатления след като влезне в употреба. На пипане покритието не е идеално гладко, явно е по сол-гел технологията. В инструкцията не пише нищо специфично да се прави преди да се употреби за първи път. Това като инфо за тигана, ако някой има някакво питане ще се радвам да отговоря.

Имам питане за капак към тигана. Имаше в магазина някакъв на фислер, опитаха се да ме убедят, че е един единствен вид, ама аз на продавачките не вярвам  Mr. Green, който беше на цена от 70лв. Та се поспрях  Mr. Green С две думи, какъв подходящ капак бихте ми препоръчали и на какви изисквания според вас трябва да отговаря? take a smile ?

# 1 196
  • Атина
  • Мнения: 13
Относно Пирофлама ако ми кажете какво искате да сготвя в него и после да снимам,и ми кажете как да кача видеото/снимките,тъй като до сега не съм го правила,с радост ще се пробвам и ще докладвам Simple Smile)

# 1 197
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Трябва да качиш снимката в някой сайт, snimka.bg например /трябва да си откриеш профил/ и после да постнеш тук линк към снимката Peace.
Доволна ли си от тенджерата, от колко литра е твоята?

# 1 198
  • Мнения: 505
Днес взех, дългокоментираният тиган от магазин на ГамаЕлит в мола до х-л Хемус. Ще споделя впечатления след като влезне в употреба. На пипане покритието не е идеално гладко, явно е по сол-гел технологията. В инструкцията не пише нищо специфично да се прави преди да се употреби за първи път. Това като инфо за тигана, ако някой има някакво питане ще се радвам да отговоря.

Имам питане за капак към тигана. Имаше в магазина някакъв на фислер, опитаха се да ме убедят, че е един единствен вид, ама аз на продавачките не вярвам  Mr. Green, който беше на цена от 70лв. Та се поспрях  Mr. Green С две думи, какъв подходящ капак бихте ми препоръчали и на какви изисквания според вас трябва да отговаря? take a smile ?
Много правилно питаш за капака. Има голямо значение. Ако готвиш на висока Т, ти трябва капак, който предпазва да не хвърчи мазнината във въздуха. Тогава трябва да е тъничък и с дупчици - има такъв на Тефал, продава се отделно. Ако обаче готвиш на умерена към ниска Т, трябва ти капак от дебело стъкло - той помага на топлината и част от парата да си останат в тигана. С дебелия капак аз пържа лук и прочие неща, той не задушава храната, просто ускорява процеса на готвене и запазва вкуса вътре в яденето.
Значи, като купуваш, важи правилото за дебел и тежък. Ето тук снимка на серия капаци, аз ползвам точно такъв http://www.nvb-bg.com/index.php?see=browse&catid=206&p=0
Продават се и в магазините за бяла техника, но не мога да се сетя Технополис или Техномаркет Европа. Там СКК имат щанд.

# 1 199
  • Мнения: 416
Може ли съвет и за мен относно избора на капак. Трябва ми само един - за тигани и тенджери, защото не харесвам да ми се размятат капаци. Никога не пържа - трябват ми само за варене и задушаване. Независимо, че всички капаци са ми с дупки за излизане на парата, винаги парата кондензира по вътрешната страна на капака и така образувалата се вода ми излиза между капака и тенджерата, стича се по тенджерата и котлона, който се цапа. С прихлупен капак също не става.

Общи условия

Активация на акаунт