Съжалявате ли, че (не)живеете в гр.София?

• 18 722
  • 498
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Леле, коя година е било това чудо, че не си го спомням и аз?  Embarassed

За мак-нещо си не знам, но помня, че за един концерт всички масово тичаха към Пловдив.   superuu

# 436
  • Пловдив / София
А що се отнася до Пловдив-културна столица на Б-я, той беше обявен за европейска културна столица през 1999г.

Разбира се. А сега сме...2010. Но какво пък...... Peace Laughing  Дали да сметнем колко театри и кина има в София и колко в Пловдив?

Мисля, че няма нужда от тази ирония.То по тая логика, всичко започва от днес. И рекордът на Стефка Костадинова беше 1987г., ама...
И, еств., че в близо двумилионен град да има повече театри и кина. За "обслужване" на духовните нужди на населението.  Laughing
То и чалгабаровете са повече пак по тая причина.

П.П.Сигурно ти е мн. трудно да живееш в Пловдив.

# 437
П.П.Сигурно ти е мн. трудно да живееш в Пловдив.

Да, определено. От гледна точка на това, че заплатите са смешно ниски като за тия суперлативи, с които се кичи града.

Ето защо не разбирам защо винаги се плюе по столицата. Дори да не си роден там, не може да се отричат прости факти като ниската безработица и значително по-високите заплати (въпреки и по-големия размер на разходите, амплитудите с всички останали градове в страната са твърде големи). Не разбирам и защо всяка втора дума е, че е мръсна и грозна София. По-напред го споменах, казвам го и сега...  кирпичените селски къщурки, обикновено неизмазани, с тук-таме сменени дограми... ако не ги свързва човек с някакви семейни сантименти по-красиви ли са?

Да си привързан към града, в който живееш и си щастлив не виждам защо трябва да означава преувеличаване на нещата.

p.s. Не зная колко трудно ти се чини на теб, че ми е да живея в града, но определено си докарвам доста смях с напразния шовинизъм на градчето.  Wink

# 438
  • Бургас
''Всичко,което не е на море е провинция'' е казал Хемингуей....РАДВАМ СЕ,че на живея  в София,а край ''синьосиньото  синьо море'' Grinning

ами тогава е крайно време някой да пусне тема "Мечтаете ли си да живеете на морето" да видим какви ще лъснат там  Grinning
Ще лъснат,то оставаше и да не лъснат Laughing То софиянците многознайничат и високомерничат  ама като дойде юни  и глей ги на пътя...кой  към Каварна,кой към  Созопол,пък   Варна  уж   я мразят,пък много и се натискат,бе! Mr. Green

Не мразя морето... Гръцкото, обаче!  Mr. Green Не извират фекалии на плиткото, няма фасове по плажовете, не бичи грозна чалга от крайбрежните ресторанти, има къде да си сложиш хавлията на пясъка и то безплатно, не те хваща разстройство още първите 2 дни... Мога и още да изброявам.

Това е реалността, която "лъсва", уви.
Тук за морето малко пресилено. Била ли си някога в Лозенец, Резово или Синеморец? Сигурно не. Иди там и после ще си говорим за морето. Това, че всичките се бутате в Слънчев бряг, Златни, .....където освен бетон, чалга и тъпотия няма нищо е друг проблем. И стига с това разстройство, че то излиза, че варненци и бургазлии трябва да сме ... цял живот.

# 439
Тук за морето малко пресилено. Била ли си някога в Лозенец, Резово или Синеморец? Сигурно не. Иди там и после ще си говорим за морето.

Ама защо ги открехваш! Какво искаш - та ти се набутат тълпите с милионите си боклуци и да оцапат и малкото красиви места? Нека си мислят, че е гадно и хващаш дрисък още на Карнобат!
Как ми се искаше да мислят така и за София, но да не припарват тук. Ама на - идват. И освен, че идват, ами и плюят.

# 440
  • Пловдив
Родена съм,живея и отглеждам сина си в Пловдив.Тук е съпруга ми,семейството ми.Никога не бих сменила Пловдив за София.Колкото пъти съм ходила на гости за уикенда там,при моя приятелка.....ми нищо не ми харесва.Особено трафика! Mr. GreenНо за това специално гледам,че и тук нещата почват много да загрубяват.
На въпроса-не,не съжалявам,че не живея в София.

# 441
Снощи се сетих, но не го написах-в коя столица няма гета, няма ужасен трафик, закъснения на градския транспорт?  Crazy
Не се хващайте на неиформирано критикарстване, това за мен е част от синдрома-"България ми е виновна (в частност София), че животът ми се стича не както на мен ми харесва".
Една поправка за театрите-дооооста голям процент са строени още преди София да стане едномилионен град.  Peace

# 442
Закриха се училища, закриват се болници, театри. Време е да натоварим телевизора, компа, хладилника, юрганите, чергите, кучето, котката, бабата на пикапа и да поемаме към Софията. Все ще се намери някоя двустайна панелка в Младост амнайсе, чийто наем е по джоба ни. The Grapes of Wrath. Twisted Evil
За два месеца ще спреме да говориме меко, ще купуваме от мола млеко.

# 443
Имам познати, на които мащабите на София не им понесоха, имам и други, за които София беше тясна за размаха на амбициите и духа им. Хора разни.

# 444
Имам познати, на които мащабите на София не им понесоха...
Винаги ми е било малко непонятно това твърдение, че София е огромна, невероятно голяма.
Като не е въобще така.
Голям град е, но чак с огромни мащаби...

# 445
Имам познати, на които мащабите на София не им понесоха...
Винаги ми е било малко непонятно това твърдение, че София е огромна, невероятно голяма.
Като не е въобще така.
Голям град е, но чак с огромни мащаби...
Да, но ако идваш от някое малко градче, нещата не са точно така.

# 446
Servallan, сравнена с други столици (та даже с една Атина) е нищо. Но нека не забравяме, че по-голяма част от населението в Б-я живее в селца и малки градчета, където начинът на живот е така позамрял (това защо се получи е друга тема. Гледам Въла подхвана въпроса), че естествено София е не голяма сравнена с тях. Тя е гигантска.

По селца и малки градове темповете на времето са толкова сънливи, че С-я изглежда ужасно забързана. Нищо, че парижани например никога не биха казали задръстване на това, което в столицата казват. По тоя повод много ми беше забавно когато една моя приятелка връщайки се от командировка там сподели: "Абе все съм смятала София, че е натоварена като движение, ама не знам защо като се върнах и се разходих из града ми се стори всичко едно такова лежерно. Пък като си дойдох в П-в идилията беше пълна".

Така че зависи от това с какво се сравнява града според мен.

# 447
Може би наистина сте прави и това е причината.
На мен никога не ми се е виждала нито голяма, нито натоварена чак толкова, че да ме извади извън кожата ми от нерви.
Други неща са ме дразнили и все още ме дразнят, но те не са свързани със самия град, а с манталитета на хората, примерно.
Но за манталитета нищо не мога да направя - навсякъде в Б-я хората са почти еднакви, с малки разлики - ама балкански синдром, какво да го правиш  Wink
Но и друго си мисля. Добре де, в каквото и място да живееш - малко или по-голямо, не четеш ли, не се ли интересуваш за другите места?
Т.е. как така няма да имаш представа какъв е живота в друг град от твоята родина? Или в чужбина, например.
Едно време нямаше нито и-нет, нито толкова много предавания, информация и имам чувството хората знаеха повече.
Винаги съм се чудила като бях малка, как така вуйчо ми, който живее във Варна, знае какъв магазин, какво заведение, каква архитектура, какви забележителности има в Русе (например).
Сега - тръгва за София или Пловдив - не знае и той/тя къде отива, а после се оплаква...

# 448
В София нещата станаха много изведнъж - колите, хората, строителството.

# 449
  • out of space
Закриха се училища, закриват се болници, театри. Време е да натоварим телевизора, компа, хладилника, юрганите, чергите, кучето, котката, бабата на пикапа и да поемаме към Софията. Все ще се намери някоя двустайна панелка в Младост амнайсе, чийто наем е по джоба ни. The Grapes of Wrath. Twisted Evil
За два месеца ще спреме да говориме меко, ще купуваме от мола млеко.

Вълк, Младост от доста отдавна се води скъп квартал.  WinkАко търсиш евтинко преориентирай се към Ботунец, Враждебна, Христо Смирненски, Суходол  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт