Съжалявате ли, че (не)живеете в гр.София?

• 18 864
  • 498
  •   1
Отговори
# 180
Абе вие луди ли сте? Коя е тази столица, на която и да е държава, където да не е съсредоточен културният, политическият и икономическият елит на съответната държава?
Ами на Австралия, на Бразилия.
Не ми казвай, че в Канбера има задръствания, или превишаване на нормите на диоксид или прах.

# 181
В същото съотношение са се променили и останалите градове на България. Нима искате да ми кажете, че Хасково например е същият, какъвто е бил преди 20-30-40 години? Или Полски Тръмбеш? Дори забутаното село на баба ми вече не е това, което беше.

Хасково в момента е в много, много по-добро състояние и от преди 10 години  Wink Драстично, очевадно по-добро.

# 182
Аз честно казано малко съжалявам,че не живея в София.Има си всичко тама.Тук във Видин търсиш нещо и отговора е все един и същ."Във Видин няма такова нещо"Писнало ми е от това.  Outta Joint

# 183
Абе вие луди ли сте? Коя е тази столица, на която и да е държава, където да не е съсредоточен културният, политическият и икономическият елит на съответната държава?
Ами на Австралия, на Бразилия.
Не ми казвай, че в Канбера има задръствания, или превишаване на нормите на диоксид или прах.

PeaceМоже ли и още едно Малко допълнение, забравихме Великата Американска Държава- Вашингтон, столица на САЩ, население 588 292 човека /2007 г. по принцип никога не е бил милионен град/ И какво имаме във Вашингтон - Белият Дом-дом на президента дето живее и дето работи,  Конгресът/понашему Народното събрание/, Пентагона/понашему МНО/, ЦРУ/айде и ние си имаме Разузнаване/, Федералният Резерв/понашему БНБ/, Върховният съд на САЩ /и по нашему си е в София/, Библиотеката на Конгреса/айде понашему Националната библиотека "Кирил и Методий". ............ Та нито културен център, нито икономически център е столицата на САЩ, само Политически.

# 184
Аз честно казано малко съжалявам,че не живея в София.Има си всичко тама.Тук във Видин търсиш нещо и отговора е все един и същ."Във Видин няма такова нещо"Писнало ми е от това.  Outta Joint
гулем кромит! У Видин па има Дунав.

# 185
Хасково в момента е в много, много по-добро състояние и от преди 10 години  Wink Драстично, очевадно по-добро.

Имах удоволствието да го посетя преди няколко месеца. Не бях стъпвала там от има-няма 30 години. И да, няма нищо общо с детските ми спомени за това място - космическа тишина, малки къщи с малки дворчета, в които задължително има чимшир и кокошчици, на главната - Универсален магазин и две кафенета, където дремят, потопени в негата на лятната привечер местни интелектуалци и бистрят последните комюникета на БКП. По-богатите интелектуалци пък пият бира в ресторанта на хотел Аида, но темите за разговор са все същите. Бавно, някак безхаберно, към голите кълки се насочва омърлушен комар, жужи мързеливо и се чуди дали да клъвне, или не. Упояващо гукат гълъби, домакините готвят вечерята и отвсякъде се рее мирис на пържени кюфтета и яхнийка. Баби, пребрадени с черни забрадки и дебели вълнени чорапи, върху които са нахлузили гумени галоши, седят на пейките пред къщите си, пресукват клюки и прежда. Чаршията ври и кипи, катмите съскат в горещите сачета, туркините размятат шарени шалвари и всяко дете може да си купи захарен памук и пръстенче с калинка, няма значение, че калинката ще се отчупи още на другия ден. Няма значение, че захарният памук е "боклучава храна".
Това ли е Хасково днес? Аз не мисля така.
Моята София също е различна. Но това не я прави нито грозна, нито страшна, нито кофти за живеене. Зависи къде живееш и с колко на месец.

# 186

М ньеееее  Mr. Green Но е в много по-добро състояние като инфраструктура, сгради, паркове, детски площадки и какво ли не. Това имах предвид. Спокойствие има, ако го търсиш- както навсякъде  Wink 
Аз се опасявам, че бъркаме идиличните детски спомени от едни безгрижни години и ги противопоставяме на днешната действителност. То за всяко нещо е така, сигурно и за родния град се отнася. Всичко тече, както се пее в една песен- промяната е наложителна. Нашите деца сигурно и те ще си спомнят с копнеж за това, което на нас сега ни се струва ужасно и нямащо нищо общо с...еехеееее, едно време  Wink

Иначе, с последното ти изречение съм съгласна напълно. Все ми е тая къде живея, никакъв проблем нямам на тази тема- живяла съм къде ли не. Хубаво е там, където имаш стимул да останеш- един, или друг Simple Smile

# 187
  • UK
Вашингтон по принцип е с идеята на политически център, не културен. САЩ е малко по различна като структура, но там със същия статут са примерно Ню Йорк и Лос Анджелис - милионни, прашни, шумни, претъпкани, мръсни и така нататък.

Вероятно и в Канбера е също мръсно и шумно. Аз харесвам Ванкувър, харесах го на снимки, не съм била там, но сигурно има причина да е все в челните места на градовете са живеене. Но с удоволствие бих живяла в кошмарния за много хора тук Ню Йорк.

# 188
По принцип въпросът беше зададен така"Коя е тази Столица, на която и да е държава, където да не е съсредоточен културният, политическият и икономическият елит на съответната държава", и по принцип се отговори. Столица-и съсредоточаване на целият живот на държавата в един град, та като се говори за столици, на коя държава е столица Буенос Айрес. newsm78
              За промяната в живота, че всичко тече и всичко се променя, надали има човек, който може да спори.

# 189

Вероятно и в Канбера е също мръсно и шумно.
Вероятно, ама не е. Имам позната, която работи като еколог там.
Канбера е построена на мястото на овчарско селище, но са проектирали всичко от а до я.
6 ленти за движение в едната посока, 6 в другата, и т.н.

# 190
  • UK
Щатите, като държава с 51 столици, не може да бъде давана за пример в случая. Simple Smile

Вълк, питай познатата ти в Сидни как е. Канбера за Австралия е точно като Вашингтон за Щатите, столица, ама не е първият град, за който се сещаш, когато някой спомене съответната държава.

# 191
Е и? Голям праз, ако някой, като споменете България, първият град, за който се сети е София.
Какво Сидни, нищо му няма.
Достатъчно често сме спорили, тоя път предлагам да пропуснем, и да си лягаме. Имам предвид всеки в леглото си.
Логика на филолог - щом София е мръсна, не е възможно да има чисти столици, и останалите са мръсни.

# 192
  Малииии, Малка Госпожичке Мърморанке, само да не те чуй посланика на САЩ, туй  Вашингтон не е столица на неговата държава.

То такива примери бол, можем да говорим за Испания/и различните области с различни столици и различни закони/, но всички те като държава са Испания и столицата им е Мадрид. Можем и за Великобритания да говорим-пак различни /Шотладния, Англия и т.н.т/ но столицата на Великобритания е Лондон...... така, че примери много, Столиците на държавите са си строго определени.
        И все пак Буенос Айрес на коя държава е столица. newsm78

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 00:05 от dunavska baba

# 193
Е и? Голям праз, ако някой, като споменете България, първият град, за който се сети е София.

а, това не знам колко е вярно.
Точно днес си говорих с един поляк, който когато разбра, че съм българка възкликна " Поморие, Поморие!"  Grinning  Не знам защо реши, че сигурно знам дали хазяите му от Поморие са живи, но то сигурно не е мн. голямо това населено място ( не съм била) и  предположи, че всички познаваме хората там Mr. Green

# 194
  • UK
Вълк, през няма да ти кажа къде ми е за теб и дали споря с теб или с някой друг. Говориш като че ли целия си живот си живял в София, Варна, Канбера, Сидни и още 20тина града само в тази тема. Не си. Не знаеш как е, и аз не знам. Не можеш да поставяш категорични оценки на нещо, което не знаеш как е. Стига си се изживявал като последна инстанция.

Общи условия

Активация на акаунт