Как успяхте да си "пуснете" дълга коса?

• 104 979
  • 250
  •   1
Отговори
# 165

Според мен митовете за поддържането на косата са доста:
1. да се подрязва редовно - това според мен го разправят фризьорите по понятни причини. Как да пуснеш дълга коса, щом тя расте с не повече от 1,5 см на месец, а фризьорът ще отреже минимум 2?

- Когато косъма започне да цъфти, той буквално се разцепва. На този етап нищо не може да го спаси, освен отрязване до здрава дължина. Иначе цъфтежа просто започва да пълзи нагоре, да се наслоява допълниттелно правейки отделните части на косъма толкова крехки, че те просто се пречупват. Преди да започна да се грижа за косата си тя абсолютно регулярно вссеки месец цъфтеше, по часовник. Пробвах да не подстрижа 2 поредни месеца и като резулат  трябваше да жертвам още повече дължина, защото цъфтежа плъзна нагоре. Да, ежемесечното подстригване без д а има нужда е мит, но да  се каже, не си подстригвай косата половин година, за да стане дълга, е даже по-неправилно от регулярнотоо подстригване, защото нацъфти ли тази коса, и да се остави без намеса, тя ще расте, но визуално няма да си личи, защото косъма ще се къса постоянно.  Косата трябва да се подстригва когато има нужда от това, за да се предотврати или почисти цъфтеж, и това е много важно за пускането на дълга коса. Подстригването на здрава коса няма никакво отношение към растежа. Освен почистването на вече появил се цъфтеж е важно да се работи срещу появата му.

3. външното подхранване - чух един дерматолог да казва: "Какви са тези глупости по рекламите за подхранване на косъма - ами че той е мъртва материя." И има логика, което не значи, че и аз не се мажа с какво ли не, за да ИЗГЛЕЖДА косата добре. Подхранване - само вътрешно с храна и хранителни добавки. 

Подхранване е дума, която се изполва в разговорния език, и наистина няма как д а подхраниш мъртва материя, но съм абсолютно несъгласна че всички продукти за дължини само подобряват външния вид на косата. Да, силиконите например само замазват положението и нищо не правят. Но има толкова много други продукти, да вземем например кератинови/протеинови такива. Косъма е съставен от кератин. По различни причини (механично, химическо, термично увреждане) косъма губи части от кератина, от структурата си. Съответните продукти проникват под люспиците до основата на косъма и полагат нов кератин, попълвайки структурата до оригиналния вид на косъма. Е, това определено не е само подобравяне на вида нали? Та, разговорното 'подхранване' не е най-точната дума, но и не можем да отречем нещата, който продуктите могат да направят за косата ни.

Без сешоар е по-добре, но не винаги косата изглежда прилично, оставена да съхне сама.

Един термозащитен продукт + правилни реконструктурищащи такива и вредното влияние на топлината се неутрализира, така че не мисля, че някой трябва да избира в това отношение.

На въпроса - с неподстригване поне година

Shocked  Надявам се никой няма да се вслуша в този съвет.

Иначе, радвам се че толкова дами са се вслушали в съветите ми за биотина и добавките и са доволни.

# 166

Иначе, радвам се че толкова дами са се вслушали в съветите ми за биотина и добавките и са доволни.

bouquet

# 167
Без сешоар е по-добре, но не винаги косата изглежда прилично, оставена да съхне сама. Моята абсолютно права и нечуплива коса започна да прави някакви странни грозни чупки, откакто е постригана на пластове. Направо ирония на съдбата - след като години наред съм се ядосвала, че е права и съм я къдрила, сега искам да е абсолютно права, а тя взе да се "къдри" едва ли не.
И при мен е точно така,по едно време,май точно като я подстригах на пластове....Какво ще кажете,дали ще спре да е безформена и ни чуплива,ни права,ако няма пластове???
Благодаря  Feeling за съветите,ще трябва да се погрижа,дано има ефект.
И още нещо да попитам-има ли нещо вярно,че боядисаният косъм е по-дебел от съответния небоядисан?Моята е хвърчаща и безформена,та се чудя като дойде време да я боядисвам,дали ще се промени в + насока?

# 168
Не, не е вярно. Не е по-дебел косъма, напротив, с времето колкото повече се боядисва изтънява. Косата става суха често след боядисване   и оттам косъма стои по-твърд, което някой може да го обърка за дебелина.

# 169
  • в 1001-та нощ
с третирането изтънява, непосредствено след боядисване може да се усети по-плътна - от вложения пигмент, но той пада с времето, а при самото третиране се губи и естествен кератин от косъма (при изтегляне на собствения пигмент  Peace )

отн. отглеждането на дълга коса - зачетох се в последните страници и не видях да е спомената продължителността на активната фаза на растеж на космите

за мен има 2 страни:

1. колко бързо расте косата - вече е писано

и

2. колко дълго един косъм "живее" преди да падне - активната фаза е между 2 и 8 години, средно 4г, ако се сметне по клкко расте за 1 година - може да се предвиди до каква дължина ще стигне за 4 или повече години

при хора с бавен растеж и къса фаза на растеж - коссата "все едно" спира да расте, като стигне до опрделена дължина, защото тогава косъмът пада .... посл етръгва нов и така ....

т.е. за да се отгледа дълга коса - трябва да се повлияе не само скоростта на растеж, но и продължителността на "живота" на косъма  Peace

# 170
Съгласна съм с MissNellie, точно търсех точните думи, но не можех да го кажа по - добре и точно от нея. Има коси, които не променят здравината си след боядисване, виждала съм само две такива през живота си, повечето се увреждат адски много и моята беше една от тях, затова и спрях боята - по - ужасно нещо от нея за мен няма  Sad
Благодаря за информацията за биотина, Feeling, ще си го купя и ще споделям дали има ефект от него.
a.l.e.n.a моята коса беше такава преди. От боята връхчетата и се накъсваха на две и падаха всеки път, когато се решех. Ефекта беше - къса коса. Косата трябва много да се подхранва, здравето отвътре е много важно. С тривитаминола на месец ми расте по 1.5 - 2см. Преди не виждах растеж, направо беше спряла и ми се плачеше.

Ще споделя и нещо от личен опит - не трябва да връзваме косите си на висока опашка с много стегнат ластик... пагубно е, не вярвах, докато не го изпитах.

Милото понякога казва: "Ти си се вманиечила в тази коса, толкова много внимание и обръщаш". Какво ли разбират мъжете от хубава коса, освен вечер да заиграе с един кичур друго не разбира  hahaha

Попаднах на една статия за действието на биотина и там не го хвалят много като средство, което помага за косата. В смисъл, че още не било доказано, че на 100% помага за това. Ето, вижте я --> http://www.bb-team.org/articles/1686_biotin-nuzhen-li-ni-e#axzz1blL2JJee

Аз ще споделя само още нещо, преди поста ми да е станал километричен, когато имах косопад при първите ми изпити, започнах да си мия косата с шампоана Фитовал ( за мъже ), понеже е по - силен и косата ми спря да капе на 2 - 3 месец. От тогава си го купувам профилактично и нямам проблеми. Прави косата лъскава, помага за растежа уж, но според мен главно за косопада и блясъка. Така че, ако някоя от вас има проблеми може да пробва. Действа.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 07:00 от ^Pink.Star...

# 171
  • София
a.l.e.n.a, а дали и двете неща, които споменаваш, не са вродени и неподдаващи се на влияние?
Не съм капацитет, просто си размишлявам. Да, трябва доколкото можем да пазим косъма и да не го отскубваме, преди да му е дошло времето, но възможно ли е да удължим живота му повече от това, което ни е генно заложено?

^Pink.Star, специален Фитовал за мъже ли има, защото не виждам такова нещо из онлайн аптеките?

Що се отнася до чудодейните козметични продукти - това е индустрия, която продава надежда. И с цел добри продажби, се съчиняват милиони наукоподобни обяснения, вкл. и откровени измишльотини, но звучащи добре - все пак там работят достатъчно лица с биологическо образование. Другият момент е, че нормални явления се представят като ужасни проблеми. Сякаш късането и изтъняването на косъма (в нормални граници) не са нещо естествено, което винаги го е имало, а краят на света. newsm78 

Съжалявам, че не се включвам в общия хор, сигурно е от възрастта...

# 172
Решила съм да си пусна косата дълга,..........-Това добре Laughing Mr. Green
 та се чудех колко време горе-долу ще отнеме да достигне прилична дължина? -какво имаш предвид под прилична дължина? Thinking
И не е ли кофти периода, когато си просто обрасъл и прическата ти не прилича на нищо ?-не,зависи каква ти е прическата Laughing
 Имах те ли някаква прическа която поддържахте?-имах,на черта...сега на пластове.
 През какви периоди минахте ?-през сто постригвания Laughing
Какви средства използвахте - фиби ,шноли ,диадеми .... ?-квото падне..зависи колко детето в теб е живо Laughing
Как успяхте да си "пуснете" дълга коса ?-с желание...с желание всичко се постига Wink

# 173
Cuckoo, сега като се замисля, това е една от малкото глупости, в които съм повярвала... Права си, какви ги дрънкам и аз, няма Фитовал за мъже... Универсален е. Знаеш ли защо се обърках, понеже една аптекарка ми го препоръча, тя ме "просветли" кой е мъжки и кой женски, каза, че оранжевият е за мъже и е по - интензивен... дрън - дрън, не виждам някъде на опаковката да пише, макар, че сега нямам подръка такава, видях тези в интернет.

Аз така и не си взех биотин, другата седмица най - късно ще започна да пия или да дъвча, макар че предпочитам пиенето. Дано има ефект, стискайте палци.

Момичета, дължината на косата от къде се мери? От върха на главата до връхчетата или се къса косъм и се мери той? Че се опитвам да разбера колко см. е моята, понеже за специален случай исках да взема допълнителна коса за една прическа. Сори за ОФФ топика.

Иначе ето някои съвети от мен за дълга коса, прегрешавала съм много пъти към нея, но сега си изградих навици и гледам да не и вредя както преди.
- мия я не по - често от 2 пъти седмично.
- масажирам я всеки ден и особено при миене
- използвам много подхранващи продукти
най - вече естествени - Яйце!! Всяка седмица задължително
маска за коса при всяко миене
кристали и спрей балсам, който помага на косата да не се накъсва

по внимателно ресане.
Ако някой се сеща нещо да допълва. Тези неща са много важни.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 07:18 от ^Pink.Star...

# 174
  • В полите на Пирин планина
Единственото, с което не мога да се съглася е честотата на миенето. Всяка коса си има различни потребности. Мръсната коса най-малкото не е естетична. Да не говорим, че твърде много себум и мръсотия в корените може да доведе до косопад.
А иначе и аз много уважавам натуралните средства за поддръжка на косата.

# 175
Това съм аз, март месец 2009. : )

Тази е от това лято.

Голяма мъка ми беше...особено първата една година. Пяни, лакове, диадемки, но най-често - шапки. Моята коса расте ужасно бавно и тази дължина трябваше да я стигна чак след около година, но се мазах с триватиминол. Може би помогна и това, че не цъфтеше изобщо допреди 3-4 месеца, което изключваше подстригването ми за повече от година. Направо се бяхме забравили с фризьорката ми.  Laughing Преди година и половина започнах да я мажа с маска с триватиминол и след упорито мазане, тя почна да си расте, и расте...оформиха ми я, това лято пак се боядисах червена....и така. Продължавам с търпението, понеже я искам още по-дълга. Продължавам и с маската с тривитаминол, понеже оказа страхотно влияние. Не само, че расте по-бързо, но и пада по-малко.

Като цяло най-важно е търпението...и може би шапките. Grinning

# 176
Немезида, постигнала си страхотен ефект! Направо уау! Косата ти е пораснала много бързо за това време! Продължавай все така!
И аз се мажа с тривитаминола и си слагам къна, не съм ходила на фризьор от 1 година, също като тебе. Не цъфти.
Радвам се, че при теб е имало ефект, защото не на всяка коса действа. Явно си била като мен, просто растежа ти е бил застопорен по някакъв начин и като си я подхранила си и дала сила да си знае своето Simple Smile

# 177
Тайната на моята коса е, че я подстригвам 2-3 пъти в годината. При всяка подстрижка се прави сешоар – само тогава моята коса вижда сешоар. Ползвам български шампоан. Косата ми не е виждала подхранващи маски. Може би на 2-3 години веднъж съм я мазала с зехтин и/или олио от челебитка(предпазва уж от побеляване). Косата ми беше дълга до кръста, миналата седмица я скъсих със около 7-8 см.  Не е на слоеве. Здрава и лъскава, никога не е боядисвана. Единственият при мен проблем е, че я нося винаги вързана на опашка. Омръзна ми и се чудя дали да не и дръпна ножицата.

# 178
  • в 1001-та нощ
a.l.e.n.a, а дали и двете неща, които споменаваш, не са вродени и неподдаващи се на влияние?
Не съм капацитет, просто си размишлявам. Да, трябва доколкото можем да пазим косъма и да не го отскубваме, преди да му е дошло времето, но възможно ли е да удължим живота му повече от това, което ни е генно заложено?.....

по-скоро ..... фазата на растеж - като продължителност - намалява във времето  Peace

ако средно е 4г. .... то с времето може да стане 2г .... по ред причини и това над което акцентирам е да се възстанови макс. близо до генеточната предопределеност

а мисля, че може да се стимулира и малко над  Peace

# 179
  • Бургас
Аз я подстригвам поне на 2-3 месеца. Така е здрава, жизнена, без цъфтящи и изтощени краища, но за сметка на това, не може да порасне толкова колкото на мен ми се иска. Тези, които имат естествено къдрави коси ще ме разберат, хем расте, хем дърпа нагоре вместо надолу  ooooh!
Стигнала е една дължина до средата на гърба и това е. Повече от това не успявам да отгледам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт