Що за хора не ваксинират децата си?

• 49 836
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 135
Мисля, че има значение дали "вишуто" е филология или някаква друга боза, в която младият ум няма много досег със статистиката и поне бегла представа как се конструират и коментират научни изследвания, за да се избегне несъзнателното изкривяване на информацията.

В гимназия тези неща също не се учат, за съжаление, а трябва, защото в основата си не са сложни.

Въпреки че има и случаи на съзнателно затваряне на очите, дори от хора с медицинско образование.

За съжаление не-ваксинирането е колкото от обич към децата, толкова и вид доказване колко сме еко-био-алтернативни-анти-естаблишмънт.

# 136
Не получих отговор от НЕваксиниращи как ще се предпазват,например, при епидемия от полиомиелит ? Би било много интересно да се знае какви мерки ще вземат, за да не се разболеят децата им. За ваксиниращите е ясно, че ще разчитат на имунитета от ваксината. Но ако има много по-ефективен начин за предпазване от това заболяване, неизвестен за нас, ваксиниращите, много моля, споделете. Пък било то и съвсем на кратко.

# 137
  • София
Да оставим образованието- ето ви един по-забавен профил на неваксиниращите, до който стигнах след година и нещо в този форум.

Майката, която не ваксинира децата си, по-вероятно има и следните характеристики: кърми, е вегетарианка, използва хомеопатия и други алтернативни лечения, по-често от средното практикува ЕБХ, захранва по-късно, носи в слинг, не дава Зрънчо, опитва се да не дава залъгалка и протестира срещу ГМО. Като по-големи екстри бих включила вяра в енергии, прераждания, апокалипсис 2012 и други суеверия.

Аз пък съм едно голямо изключение: защитавам ваксините активно, атеист съм, но пък кърмя, не давам Зрънчо и за голяма моя радост имам успехи с ЕБХ. Също така смятам ГМО за една от по-добрите идеи на човечеството, заедно с бекона.

Описваш форумските антиваксинатори. Има ги и другите, които просто не могат да четат, за да посетят форума. Те, прочее, също вярват в енергии, че не трябва да се подстригват, за да не... не помня точно какво, леят куршуми, правят - или развалят, според ситуацията - магии и се лекуват с билки и/ или баене.

# 138
Цитат
При пастьоризация млякото се загрява до 70-75`C за 15 секунди. По този начин се унищожават болестотворните микроорганизми в млякото, запазвайки хранителните му свойства. При UHT процеса млякото се загрява до 150`C за 5 секунди и напълно се деактивират микроорганизмите и ензимите

Да, това е също вид пастьоризация - свръхвисока. Умират даже и споровите форми, а млякото е практически стерилно. Това е най-модерната технология, която се налага днес. За това дали се деактивират ензимите не съм убедена.

Цитат
А за ваксините - може и да си виждала как умира жаба от гърч, а да си виждала как жаба остава инвалид?
А как получава трайни увреждания?
А как се грижат цял живот за нея, прикована на инвалиден стол?
Не ми се вярва.
А при естествено заразяване с полиомиелит нима не може дете да остане инвалид за цял живот?! Каква е гаранцията, че няма да се разболее? За щастие повечето хора ваксинират срещу тези толкова опасни заболявания, които не случайно са задължителни и те сравнително по-рядко се срещат. Баба ми ми е разказвала как по-времето, когато е била млада е имало боледуващи от полиомиелит ( не от ваксинация). Сега, когато масово се ваксинира случаите са сведени до минимум и все пак има такива, казват че са при деца от ромски произход, които обикновено не са ваксинирани? За какво си говорим тогава?

Алергична реакция, шок, анафилаксия и т.н може да получиш и от най-обикновена храна ( ягоди, фъстъци и др ) и да си умреш междувременно или от боя за коса, но никой не спира да използва подобни продукти.

# 139
  • София

На тези префърцунените и егоистични постъпки няма как един нормален човек да каже, че са съзнателни, просто няма как!  Naughty

Shocked

Интересно ми е, дали ще правиш такива смели изказвания, ако както си ваксинираш и даваш квалификации на не-правещите го, внезапно и напълно неочаквано за теб, детето ти получи някакво усложнение от ваксината и трябва да го мъкнеш по специалисти - логопеди, психолози, невролози и т.н.?
Някак си никой не вярва, че точно ТЯХНОТО дете може да окаже онзи 1%, който да не понесе този белег за "цивилизованост", "образованост" и анти-"еко-био-алтернативни-анти-естаблишмънт"... Sick Както казах - на никой не го пожелавам!
 ooooh! ooooh! ooooh!

# 140
  • София
Цитат
При пастьоризация млякото се загрява до 70-75`C за 15 секунди. По този начин се унищожават болестотворните микроорганизми в млякото, запазвайки хранителните му свойства. При UHT процеса млякото се загрява до 150`C за 5 секунди и напълно се деактивират микроорганизмите и ензимите

Да, това е също вид пастьоризация - свръхвисока.

Цитат
А за ваксините - може и да си виждала как умира жаба от гърч, а да си виждала как жаба остава инвалид?
А как получава трайни увреждания?
А как се грижат цял живот за нея, прикована на инвалиден стол?
Не ми се вярва.
А при естествено заразяване с полиомиелит нима не може дете да остане инвалид за цял живот?! Каква е гаранцията, че няма да се разболее? За щастие повечето хора ваксинират срещу тези толкова опасни заболявания, които не случайно са задължителни и те сравнително по-рядко се срещат. Баба ми ми е разказвала как по-времето, когато е била млада е имало боледуващи от полиомиелит ( не от ваксинация). Сега, когато масово се ваксинира случаите са сведени до минимум и все пак има такива, казват че са при деца от ромски произход, които обикновено не са ваксинирани? За какво си говорим тогава?

Алергична реакция, шок, анафилаксия и т.н може да получиш и от най-обикновена храна ( ягоди, фъстъци и др ) и да си умреш междувременно или от боя за коса, но никой не спира да използва подобни продукти.

... или от полени, птичи пера, ..., ..., ...

На всички е ясно, че тези хора просто разчитат, че ние, останалите, които ваксинираме децата си, ще поемем и тяхната доза риск. С други думи - децата им няма да се разболеят, вероятността за това ще бъде минимална (разбира се, няма да могат и смело да отидат в Бразилия или Индия, където опасността за неваксинираните е далеч по- висока, но... никой не ги пита тези деца сега дали била искали да притежават сами правото да решават съдбата си в бъдеще), понеже достатъчно много хора са ваксинирани, за да има стаден имунитет. С други думи, няма страшно, понеже, ако има някаква опасност при ваксинирането, то другите вече  са я поели... и вместо тях.
Крайно аморално, но - от тяхна гледна точка - практично и удобно.

# 141

На тези префърцунените и егоистични постъпки няма как един нормален човек да каже, че са съзнателни, просто няма как!  Naughty

Shocked

Интересно ми е, дали ще правиш такива смели изказвания, ако както си ваксинираш и даваш квалификации на не-правещите го, внезапно и нанълно неочаквано за теб, детето ти получи някакво усложнение от ваксината и трябва да го мъкнеш по специалисти - логопеди, психолози, невролози и т.н.?
Някак никой не вярва, че точно ТЯХНОТО дете може да окаже онзи 1%, който да не понесе този белег за "цивилизованост", "образованост" и анти-"еко-био-алтернативни-анти-естаблишмънт"... Sick
 ooooh! ooooh! ooooh!

Напротив, всеки знае, че може да има странична реакция от ваксинирането. Много е тежко, когато това се случи на твоето дете. Но ако всички спрат да ваксинират само за няколко години ще избухнат епидемии от болести сред неваксинираните деца. Тогава ще има и реакции и последици от истинско заболяване, не дай боже и смъртни случаи и ще се върнем с 3 века назад, когато хората са открили ползата от ваксините като средство за превенция на милиони хора.

# 142
Висше.Ваксинирам.Сложих всички задължителни като някои си купих.

# 143
  • София

Shocked

Интересно ми е, дали ще правиш такива смели изказвания, ако както си ваксинираш и даваш квалификации на не-правещите го, внезапно и напълно неочаквано за теб, детето ти получи някакво усложнение от ваксината и трябва да го мъкнеш по специалисти - логопеди, психолози, невролози и т.н.?
Някак си никой не вярва, че точно ТЯХНОТО дете може да окаже онзи 1%, който да не понесе този белег за "цивилизованост", "образованост" и анти-"еко-био-алтернативни-анти-естаблишмънт"... Sick Както казах - на никой не го пожелавам!
 ooooh! ooooh! ooooh!

Оп- оп, я дай крачка назад.
Предпочитам да поема риска от попадане в нищожния процент усложнения, отколкото в доста високия процент на усложнения след прекарана болест, най- честото от които е смърт.

При 80% смъртност на заразени деца от вариола, намираш ли за... излишно, че ти е спестена тази грижа?

Или смяташ, че понеже ти си малка и си се разминала с тази - наистина тежка и с висок процент усложнения - ваксина, на теб ти е "дадено" да си в безопасност, а тези преди теб... ами, кучета ги яли. Ако беше се родила по- рано (и другаде) сигурно щеше да крещиш, че не искаш да ваксинираш детето си п/в вариола. И ако решението беше оставено на такива като теб, тази болест и до днес щеше да върлува. И аз щях да съм принудена да ваксинирам детето си - сега, с всички рискове, произтичащи от това - както и всички отговорни хора, понеже ти си предпочитала да лежиш на нашите действия.

Много удобно, много практично - от гледна точка на практикуващите този нов, модерен вид паразитизъм, много хитро - да се облече в красиви, нищо неозначаващи изрази - но... уви, не сме чак толкова глупави. Ясно ни е, че единствената причина да го правите, е да използвате от обществото повече, отколкото е готово да даде, като с/у това не дадете нищо.

# 144
Нищо против филологията, но пак да кажа- горните постигни показват как е типично за, да го наречем недисциплинираното мислене, да вижда смисъл в анекдота, а не в данните. Защото случаят с едно дете е драматичен, статистиката за хиляди деца е суха...

# 145
  • София
Аз лично не вярвам в теорията за стадния имунитет.
А, мисля, няма как да знаеш кой на какво разчита Peace.
За мен не би имало значение дали ме е заразил ваксиниран или неваксиниран. Факт е, че ваксинирани също боледуват. А какъв % хора нямат имунитет, макар и ваксинирани, няма как да се докаже. Факт е, че много неваксинирани не се разболяват, както и обратното - имащи ваксина също се разболяват.
Темата не е за и против, а именно, че неваксинирането за избралите го не винаги е от нехайство. Често е продиктувано от ровене в куп информация, четене с месеци, консултация с лекари, мислене, преценка и съзнателно взето решение. Именно това в по-голям % от ваксиниращите не се наблюдава. Те разчитат, че е задължително, така се прави от всички, лекарят така казва. Въпреки това и едните, и другите са взели решение, за което сами си носят отговорност. Затова е морално да им се уважава правото, както е в много страни по света Peace
В случаите с починали деца в болници тези дни също лекари са казали нещо и са си вярвали. За съжаление и родителите са им вярвали  Confused

# 146
  • София
Аз лично не вярвам в теорията за стадния имунитет.
А, мисля, няма как да знаеш кой на какво разчита Peace.

А в теорията за Гравитацията вярваш ли? Или да вземем да я преосмислим, понеже ТИ не ВЯРВАШ в нея?

Разликата м/у математиката (и сродните - science) и другите... ами, дисциплини е в това, че при първите място за ВЯРА просто няма. И в такъв смисъл, стадния имунитет - така както и гравитацията или електромагнетизмът - не са, не могат да бъдат, обект на ВЯРА. Те са си просто обективна действителност, неща, които съществуват, независимо от отношението ни към тях.

Общо взето, отношението ви - на антиваксинаторите, де - е аналогично на следната ситуация. Да си представим, че сме на много висок покрив, открит, че там има ужасно силен вятър и вали и има доста голяма опасност от настинка. От друга страна, покрай сградата е завет. И ти - и антиваксинаторите - заявявате "аз не вярвам в гравитацията и скачам от тук. Вярвам, че просто ще си литна лекичко край сградата". Ама чакай малко, вързани сме!!! - Ами нищо, аз и във въжето не вярвам. Разбира се, никога няма да си кажете просто честно - ами няма значение, вие ще ме задържите - нямате избор. А после от заветното място казвате - видяхте ли, че не паднах! Видяхте ли, че летя! Никаква гравитация няма!

# 147
Ето още нещо, което забелязвам по отношение на мисленето на анти-ваксиниращите. Неслучайно споменах и други алтернативни вярвания. Според психолога Майкъл Шърмър типично за "отрицателските" движения е виждането само на част от доказателствата. Какви са тези движения- отричане на холокоста, отричане на еволюцията, конспирации за 9/11. В тези "материи" също се ровят много интелигентни хора, много четат, много се информира- но непълно, тоест съзнателно (особено при по-интелигентните) или несъзнателно затварят очите си, ушите и мозъка си за част от информацията, която би могла да обори тезите им.

При отричането на еволюцията например липсата на един фосил се смята за толкова силно доказателство, че да обори всички други данни от геологията, ембриологията и други сфери, които заедно сочат към една картина, доказваща еволюцията.

Това е все едно да се намираш на едно кръстовище, на което има табела за Бургас. Да, ама тази табела сочи на север, а ние примерно сме в Стара Загора. Казваме си- ако се движим само на север, няма да стигнем до Бургас. Да, но до морето водят всички табели заедно и фактът, че една ни насочва към правилната детелина не значи, че табелите не оказват пътя.

Така и с ваксините. Някои ваксинирани боледуват, следователно от ваксините няма смисъл. Много рядко има проблеми, които може би се дължат на ваксините- следователно трябва да ги махнем.

Колкото и да сме образовани (Дейвид Ървинг е 20 пъти по-образован и начетен от мен, например), такова мислене е непродуктивно, няма да ни закара до Бургас.

(Нищо против филологията, впрочем, но е добър материал за разпалки на дискусия:)

# 148
Що за хора не ваксинират децата си?

Отговорът е : ВСЯКАКВИ
Едни, защото са станали свидетели как техен близък или познат е получил реакция от ваксинация, други - просто от страх, защото от някъде са намерили информация, че след ваксинация може да получат някаква реакция. Въпрос на избор. Уважавам избора ви( на неваксиниращите), но не го оправдавам. Неваксиниращите обаче ми се струва, че не уважават избора на ваксиниращите да ваксинират.  Wink И в днешно време никого не карат с вилата на врата или с пистолет в слепоочието пред лекарския кабинет да се ваксинира.

# 149
  • София
И в такъв смисъл, стадния имунитет - така както и гравитацията или електромагнетизмът - не са, не могат да бъдат, обект на ВЯРА. Те са си просто обективна действителност, неща, които съществуват, независимо от отношението ни към тях.

Laughing това за стадния имунитет е теория, която има доста противници. Не е факт. Няма общо с гравитацията.
Ако дадена болест циркулира, си има болни.  Туберколоза си има, каквото и да си говорим. И ваксините не помагат. Както и да е - няма да се убедим взаимно Peace
Пак повтарям - въпрос на преценка за вероятности е. Нищо не отричам сляпо. И ако детето ми падне и се пореже в някой селски двор, където има пръст и по-голяма вероятност от тетанус, може и да го ваксинирам, ама просто така за нищо или пък щото се ударило в ръба на секцията вкъщи - едва ли.
Уважавам всеки избор, съответно си защитавам моя, дори това да не се харесва на някой Peace
Аз лично спирам спора, нека се допълва анкетата Peace Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт