Ако Аревик беше планина или куче......

• 12 194
  • 204
  •   1
Отговори
# 120
И каква е драмата? Някакъв пикльо се скатава от военна служба, приятелката му забременяла (е, кво ся, българската държава е виновна, че не осигурява безплатно презервативи на бежанци ли?). И между другото, какъв е проблема през 2010 г., че да се налага арменците да стават отново бежанци??? Както и други са питали - какъв е проблемът на Армения, че арменците са избягали в България? Ако Аревик беше планина или куче нямаше да може да носи отговорност за делата си и щеше да се нуждае от обществена подкрепа. Аревик обаче е млада, здрава жена, родена и израснала в независима, суверенна страна, а за бакиите в личния живот хората (за разлика от планините и кучета) си носят персонална отговорност.
Съжалявам, но темата (и драмата, която се опитвате да ни внушите) е абсолютен нонсенс.

# 121
И каква е драмата? Някакъв пикльо се скатава от военна служба, приятелката му забременяла (е, кво ся, българската държава е виновна, че не осигурява безплатно презервативи на бежанци ли?). И между другото, какъв е проблема през 2010 г., че да се налага арменците да стават отново бежанци??? Както и други са питали - какъв е проблемът на Армения, че арменците са избягали в България? Ако Аревик беше планина или куче нямаше да може да носи отговорност за делата си и щеше да се нуждае от обществена подкрепа. Аревик обаче е млада, здрава жена, родена и израснала в независима, суверенна страна, а за бакиите в личния живот хората (за разлика от планините и кучета) си носят персонална отговорност.
Съжалявам, но темата (и драмата, която се опитвате да ни внушите) е абсолютен нонсенс.

smile3501

# 122
Точно защото в България има закони и те трябва да се спазват съществува този опит да се помогне на тази двойка, ама Чукча не читател... Аревик е задържана противозаконно. Държането на хора в условията на Бусманци е нарушение на много закони.

Всякак държава, която държи хора в такива условия, търпи ако не съдебни дела по конвенции за правата на човека и прочие, то поне жестока критика.

Но тогава трябва да се помогне на всички хора там, а не избирателно само на Аревик.

Доколкото разбирам, това, което тя иска, не е просто промяна на условията, а да остане, въпреки, че няма виза, т.е. незаконно. И се получава, че за едното казваме незаконно е, а за другото айде да си затворим очите.   newsm78

Хората, които се опитват да помогнат на Аревик, работят и по проблемите на другите задържани в Бусманци. Има много изписано по въпроса. Във Фейсбук групата за Аревик са се събрали разумни и образовани хора, обсъждат правни казуси и избягват махленския тон. Който желае, може да намине натам. http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=115041878524206

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 23:47 от Hear Again

# 123
Ей, ако бяха истински дървените ви философии нямаше да имате нужда от парно зимата.
Като е нонсенс, чий го търсите в тази тема?
Стойте си в темите, които за Вас имат смисъл. Те сякаш са все по-малко.
Какво ли има смисъл в днешно време? Rolling Eyes

# 124
Ей, ако бяха истински дървените ви философии нямаше да имате нужда от парно зимата.

Мен жестоко ме стряска злобата в тази тема, включително на потребители, които много уважавах. Аревик оревавала медиите?! Ще речеш, че са им спряли Биг Брадъра на потребителките и ги карат да слушат рева на Аревик по 8 часа на ден. Най-малкото е дребнаво.

# 125
Мен нищо не ме стряска. Нито злобата, нито ехидното убеждение на някои, че това не може да се случи на тях. Хеле пък на децата им.
Добре, че все още има хора, за които думата "хуманитарно" означава повече от изпращане на смс-и за Вип Брадър- и, или пък пращането на пари за децата на Хаити. Пари, които едва ли стигнаха до децата.
Но както и да е...

Излизам от темата, защото предвиждам скоро уличните ни песове да са виновни за бременноста на Аревик.
А Давид освен бъзльо, който подобно на хиляди българи отървавал военната си служба, стана и неграмотен.
Сякаш децата ни стават все по-грамотни ooooh!

# 126

И сякаш която и да е майка тук би пуснала детето си на военна служба в непозната бедна държава. Ама на чужд гръб и сто тояги са малко.

# 127
Ще изкажа и своето мнение,прочетох всичко внимателно и ще добавя още няколко нюанса в тази конкретика,за да разсъждаваме и върху тях.Да тръгнем от там ,че Давид е нелегално ,както се тълкува това понятие.Като е нелегално 18 години,защо българските власти не са го депортирали,майка му и баща му когато са си извадили документи за постоянно са вписали в графа деца името на детето си,не може той да не фигурири в списъците в миграция -картон на чужденеца,не е прелятял ,дошъл си е съвсем легално със своите родители.Чак сега ли са се сетили,виждаш ли той нелегално.Второ,както се изказа едно мнение тук ''скътава се от военна служба'',не съм съгласна ,как ще го задължават да бъде войник на страна,от която няма издаден  документ за самоличност,абсолютна глупост,как се водиш поданик на държавата и си длъжен да изпълниш някакъв дълг при условие че никъде няма докумет ,който да устоверява,че лицето е Арменец в случая.Като се замисля реално той е роден в СССР,блока се разпада,когато той вече е бил в България.И много важно е да се добави-живял е в Армения 6-7 години,а в България 18 години,тук е живял тук е учил не е напускал границата,не е осъждан ,тук е целия му съзнателен живот,всичко което обича.Виновен ли е,че неговите родители са го довели тук?И как се чувства той според Вас повече Българин или повече Арменец.Отдавна се е интегрирал според мен,учил е в Българско училище ,средата му е Българска,че сигурно и манталитета.Едно е да се социализираш на 30 години,друго е от дете.Нека не бъдем крайни,защото на всекиго от нас преди да влезе страната в съюза,някъде някой наш познат е бил в чужбините нелегално и се е борил за по-добър живот,че и сега има толкова наши сънародници ,братя,сестри,близки приятели,нелегално и незаконно някъде там....
Относно момичето,никой не оспорва фактите,казват нарушила закона,да нарушила го е  и си е поела риска,всеки от нас ежедневно нарушава закона под някаква форма,с тази разлика че не ни бутат в стаи с по 16 човека.Тук става въпрос за човешко отношение,нали всеки има права независимо от националността ,не защото е бял или черен ,а просто защото е ЧОВЕК!
И нека не се делим на Арменци и Българи,всички сме хора на този свят !

# 128

И сякаш която и да е майка тук би пуснала детето си на военна служба в непозната бедна държава. Ама на чужд гръб и сто тояги са малко.

Няма да го пусне, но и петиция ще направи, а в темата всички ще я потупваг утешително по гърба.

# 129
  • София

Мен жестоко ме стряска злобата в тази тема, включително на потребители, които много уважавах. Аревик оревавала медиите?! Ще речеш, че са им спряли Биг Брадъра на потребителките и ги карат да слушат рева на Аревик по 8 часа на ден. Най-малкото е дребнаво.

Горе-долу така се получи с Аревик - имаше един период, в който където и да превключа с дистанционното, все за Аревик и Давид се говореше. По радиата също. То не бяха срещи с роднини, то не бяха преки включвания, какво ли не беше! Просто това се оказа много благодатна тема за чесане на езици и правене на рейтинг. Ако темата беше изобщо за емигрантите и условията в Бусманци, разбирам, ама то е една чиста сапунка. И в тази сапунка става въпрос за двама пълнолетни индивиди, които са с ясно съзнание какво правят и защо го правят, ама нещо сметките не са им излезли. Много е лесно да се обвиняват хората в злоба и точно затова попитах как би се развила същата случка, ако беше в някоя друга държава от ЕС, например. Най-вероятно досега и двамата да ги бяха екстрадирали или да ги бяха задържали в някой център за нелегални емигранти. Дали там щяха да се правят същите истерии като тук? А и защо ние тук да си издираме очите за някакви хора, които не познаваме, а и които са достатъчно възрастни, че да си опичат акъла какви ги вършат? Защото историята с Аревик ще се измирише, както се казва, всяко чудо за три дни, ама ние ще се засичаме в този форум и ще пишем за много по-важни за нас неща. Казусът е правен - за него си има адвокати. Ако е хуманитарен и за нарушаване на човешките права - има си организации за тази цел. Не виждам смисъл да се напъваме за неща, които изобщо не зависят от нас, нито можем да ги променим. Аз лично не виждам никаква несправедливост. Всеки, който е нелегален в някоя държава си поема риска.

# 130
Тръгвам от там, че никой от темата не е и споменавал, че не са хора, и че сме се разделили на арменци, патагонци, българи и т.н.т. Информацията, която е подадена в медиите е толкова объркана че едно с едно не си съвпада, че незнам дали човек, може да се ориентира, ето и в последният пост се пише, че е натъпкана в стая с 16 човека, в една от информациите е казано, че са й дали отделна стая, и че е на свободен режим, така, че нека първо това, което ни се подава като информация поне да е уеднаквено.
             Та за Давид, до 18 годишна възраст, той е бил със статута на постоянно пребиваващ в България, т.е. няма пълнолетие и се ползва със статута на своите родители, след навършване на пълнолетие, той  вече не е със този статут. И това не е само в България, мисля че се отнася и до страни от ЕО. Поне със сигурност мога да кажа за Испания, защото внучката ми е родена там, и в момента е със статут на чужденец постоянно пребиваващ в Испания, чак като навърши 18 години може да приеме гражданството на Испания. Но Давид не е роден в България, и е навършил 18 години, така че невиждам някакво нарушение дори и на международните закони в случая.

И наистина, аз не разбирам по какъв начин може да се помогне.

# 131
Да говори се ,но какво от това,преди няколко месеца се коментираше и тръбеше и в шоуто на Слави  за Бусманци  и по новините и къде ли не. Мислиш ли ,че нещо се е променило в милата ни татковина в това отношение?С този случай само си припомняме,за явния проблем ,че държава която претендира че е цивилизована и европейска,не може така да се отнася с човешки същества,че има конвенции ,права,закони...Явно проблема е в закона за чужденците и той трябва да се промени,да се синхронизира с другите Европейски страни,които отдавна са си решили проблемите в това отношение,имаме големи претенции и напираме за Европа,а тук явно не е както е там за където сме се запътили,сигурно за това се изнасяме лека по-лека,защото всичко там е уредено и се решава не с репортажи !
Другото,което искам да кажа е-нека да не си кривим душата-гражданство дават на футболисти,баскетболисти за нула време и после те си плюят на петите,имали били заслуги,какви по-точно,че не мога да се сетя .На Куйевич му дадоха паспорт и не се знае на колко още като него, не случайно скоро обявиха разкрития за купуване на гражданство,цяла престъпна мрежа!А на някой който живее 18 години тук ,не могат да му дадат...Мисля си ,че нацията ни застарява,2 милиона пенсионера,1 милион навън и като добавим малцинствата-ромите едва ли могат да се преброят, нацията се топи гороломно и с толкова бързи темпове,че след някое друго десетилетие ,ще се чудим какво става.Защо така се отнасяме с хората ,които искат тук да живеят и да създадат потомство...и искат да бъдат Българи...

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 01:04 от avtomivka

# 132
В групата във Фейсбук има най-подробната и точна информация. В нея пише и адвокатът на Аревик. Може да се помогне по много начини. Колкото повече хора знаят, че България държи бременна жена затворена в лоши условия без конкретни планове да я освободи или депортира, толкова по-трудно става да се крие такова нещо. Аревик не е първата и последната, чиито права са нарушени в България. Едната солидарност помага на много хора. И аз не познавам Аревик, не съм била нелегална никъде, не съм забременявала от далечен любим, но имам жалост към тия хора и съдбата им. Най-малкото ме вбесява, че Армения не ще да даде лични документи на Давид, но иска той да си отбие военната служба. Откъде - накъде?!

Андариел
, като няма смисъл за тебе тази кауза, що чиниш в тая тема отново и отново?!

# 133
Andariel, ти си разумна жена. Мислиш ли, че в Англия са подобни условията?
По-напред вече стана дума, мисля Невена каза как е било в Париж.
Не гледам на "младите" като на арменци, или като на пълнолетни, които знаели какво правят...Бая народ уж знае какво прави, но отново попада в омагьосаният кръг на закони и алинеи.
Аз не искам да оплакваме никого, нито пък да правим петиции и т.н.
Но нека не бъдем лицемерни. Това е възможна ситуация, защото сме човеци. И нищо от чуждите грехове не може да ни бъде непознато.

# 134
avtomivka, ти четеш ли, че и в другите Европейски страни законите са такива, с кого да ги синхронизираме. Това, което написах, се отнася за дете родено от българи/европейци/  в Европейска Испания, и то също се води до 18 годишнина чужд гражданин/нищо, че е родено там. А спрямо граждани, които са от държави извън ЕО/като Мароко/ се прилагат същите закони както в Бългрия спрямо същите такива граждани.

Smartie, че условията не са много цивилизовани, сигурно е така, но това е до стандарта на живот в дадената държава. Като кажат, че няма пари за повече, какво правим, то целият народ гладува, кажи какво може да оправим.

Общи условия

Активация на акаунт