Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 371
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 2 430
Ел, ок съм за това, което си написала, но аз говоря от страната на купувач. За да си намеря жилище, къде търся- в сайтовете за имоти. Много са малко обявите, които са пуснати от частно лице, всички ги държат агенции. Съответно малко са и жилищата, на които от балконите им висят плакати с телефон. Laughing Така че, искам не искам опирам до брокер. Както бях писала в предния пост- аз звъня, търся, плащам колосални сметки за телефон и накрая ми искат и комисионна?!Да не говорим, че са и некоректни и размотават двете страни както си поискат, само и само да получат така желаната комисионна.
Ако съм продавач е друга работа. Отиваш в агенция, обявяваш си жилището за продан и те поемат нещата. Намират клиенти, водят ги на място и т.н. Тогава комисионна- да.
Лионеса, колкото и да не ти се вярва искат да се подпише декларация.  #2gunfire Подсигуряват се евентуално зад гърба им да не се свържеш с продавача и да ги избегнете.

# 2 431
Който е шашав, подписва. Аз само им се смея на такива с декларациите.
Колкото до въпроса, защо ги ползваме, ами налага се. 99% от хората нямат акъла и предприемчивостта сами да си пуснат/потърсят обявата в сайтовете за имота. Колкото и да пускам обяви там, само агенции ми звънят. Което ми показва, че клиентите ми са кухи лейки и не си правят труда да погледнат в нета, а направо звънят на кръвопийците. Малоумна история...

# 2 432
Искам да попитам, какви са условията и какви данъци се плащат ако искам да пусна апартамент под наем? Чух че има някакви изменения от тази година/

Измененията от тази година касаят наемодателите, които отдават имоти на фирми, или самоосигуряващи се лица. Те ще получават по-малко пари всеки месец, защото фирмата е длъжна да превежда авансово данъка.

Ето нещо по въпроса: http://www.microfinance-bg.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0 … -%D0%B3--259.html

# 2 433
аз съм била и от страната на продавач и на купувач и на брокер/2007 за няколко месеца/ - та нещата не са така както ви изглеждат. Laughing
1. много малко са обявите с изключителни права на даден брокер, при които продавачът и дал ключ и само този брокер предлага имота.
2. 90% от обявите в сайтовете на агенциите са "набрани" от малките обяви във весниците  Wink и точно затова 1 имот циркулира в почти всички сайтове. ако си харесате точно определен имот, преди да позвъните на брокера, проверете вестниците с обяви  2-3 седмици назад, със сигурност ще го намерите като частна обява.
3. който търси да купува - най-добре е да си пусне сам обява " купувам". ще ви се обадят основно брокери, обаче в този случай, понеже те ви се предлагат, а не вие ги търсите имате право да кажете "комисион не плащам!"и ако ви предложат нещо се пазарете яко.
4. но ако все пак няма начин да минете без агенция точно и ясно се уговорете какво точно те ще свършат и за какво ще им платите.

# 2 434
Нищо от онова, което съм казала, не е невярно.
Колкото до частните обяви - аз не съм детектив, че да следя вестници със задна дата и да се опитвам да си представя, коя обява без снимка, на коя обява със снимка от сайт отговаря. Когато пък съм казвала на агенции "комисионна не давам", веднага са ме отсвирвали и не са искали да ми предлагат имота. Затова, ако видите, че даден имот е ОК, а брокерът е идиот и некадърник, смело потърсете начин да се свържете с купувача/продавача/наемателя/наемодателя и опитайте да избегнете посредника. Комисионна се плаща само срещу съответстваща услуга и компетенции. Последните ми наематели си ги получих точно така - хората звъннаха след огледа на личната ми обява (в същия сайт, в който бяха намерили и агенцията) и си се договорихме. Само не ми стана ясно, защо първо намериха агенцията, пък чак после им дойде на акъла да ми издирят обявата като частно лице. Нейсе...

# 2 435
ЕL "услугите" им не сме ползвали
1. Адрес ги разнасяхме ние по огледи (буквално), защото си позволяваха да пускат фирмени обяви в нефирмените колонки на Позвънете. Когато им поставихме пък конкретни параметри за да ни търсят те се получи следното - при положение, че търсим в Левски и компромисно около Бриколаж  в Младост, получавахме обаждания за апартаменти Трошево, Младост чак към мебелна палата и Възраждане.. само не и за Левски (поне не ни убеждаваха, че и Владиславово и Виница ще ни усторйват)
2. Брокерката, която искаше няква мнима комисионна за мнима работа, нямаше шанс да я получи изобщо, защото услуга "водене при строител" в договора ни нямаше. Тя "показа" друг апартамент в тотално друга сграда, който не закупихме

# 2 436
Коте, в такъв случай просто ги режеш още от самото начало - "не желая да работя с агенции!" и толкова, не могат да те задължат в края на краищата  Grinning

# 2 437
  • София

Това е инфо за реални сделки в Дружба на гарсониери- тъкмо кафепия с брокер Simple Smile

Мисля, че строго индивидуално и зависи както от характеристиките на  имота, така и от желанието  за бърза продажба .

Благодаря за информацията!  Hug Пак до някъде се ориентирах.Иначе си права за допълнителните параметри.  Peace
Понеже сте зачекнали темата брокери ( аз съм ги ползвала само веднъж, когато купувахме сегашното жилище и нямам възражения), искам да попитам, къде мога да намеря информация, каква е процедурата, колко време отнема.. при покупка на имот в случай,че купувам от частно лице?

# 2 438

1. Адрес ги разнасяхме ние по огледи (буквално), защото си позволяваха да пускат фирмени обяви в нефирмените колонки на Позвънете.
това е абсолютно забранено от вестника и ако се случи - звънете и кажете, повече няма да приемат обяви от този номер /лично съм го правила/.

# 2 439
Мда които търси намира........ без агенции !!!
7 апартамента без комисион съм купила , над 15 наема съм сключила  bowuu
0% комисион на  агенциите  Party
Търсиш,намираш,звъниш ! Уста да имаш Laughing ник'ви хвърчащи и тем подобни листа не подписвам

# 2 440
Предстои ми да направя бартер с недвижим имот чрез агенция .Незная комисионната върху коя сума да сметна.Ние даваме жилище и доплащаме.Брокерките ни са от две агенции.Едната е дето предлага нашето жилище а другата е на другите продавачи.Как се процедира при бартер!Помагайте спешно ми е?

# 2 441
Както го договориш. Няма такова животно като "твърда комисионна". Въпросът е, колко си настоятелна и твърда...

# 2 442
Комисионната е 2,5% но незнам на коя сума да я смятам?Примир:даваме имот = на 30,000 и доплащаме 20,000.Вземаме имот равен на 50,000.Каква ще е комисионната и на нашата брокерка и на другата ли.Не съм в час за пръв път правя такива сделки и съм на тръни.

# 2 443
Нинджа, според мен тези 2.5% са върху цялата сума на имота, т.е. 50000Е.  newsm78 Всяка от страните плаща по толкова.

# 2 444
  • Пловдив
А някой купувал ли е от имотите изнесени за публична продан от съдия-изпълнител? Гледам, че началната тръжна цена обикновено е наполовина на пазарната за дадената квадратура и район.

Общи условия

Активация на акаунт