Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 804
  • 3 712
  •   2
Отговори
# 435
Аззи беше дала много подходящ пример - апартамент купен за 110 хиляди, с кредит общо 190 хиляди, сега може да се продаде за 78 хиляди.
Не всяка инвестиция сполучва, особено спекулативните.
Ако на Ксения баба й беше мъжко...

# 436
От кои съм аз-няма никакво абсолютно отношение към темата.

Справка за гризналите-един по-предишен постинг на Аззи.

# 437
Ако цените се движеха само и единствено нагоре, жилищата биха били недостъпни за 99% от населението защото живо-умряло, всичко живо би се юрнало. Сигурно е добре че от време навреме се случват банкови кризиси да стряскат страхливите.

В краткосрочен план цената може да варира нагоре-надолу, но в дългосрочен върви единствено нагоре. Така че фактът че на някой жилището сега струва по-малко отпреди 2 год. не значи че е "гризнал".

# 438
Ако цените се движеха само и единствено нагоре, жилищата биха били недостъпни за 99% от населението защото живо-умряло, всичко живо би се юрнало. Сигурно е добре че от време навреме се случват банкови кризиси да стряскат страхливите.

В краткосрочен план цената може да варира нагоре-надолу, но в дългосрочен върви единствено нагоре. Така че фактът че на някой жилището сега струва по-малко отпреди 2 год. не значи че е "гризнал".

Абе да купиш нещо за 110 хиляди и след две години да можеш да го продадеш само за 78 хиляди, за мен си е точно гризване на дръвцето. Дългосрочен, краткосрочен - бла-бла. Това са 32 хиляди за нищо.

# 439
Когато го продаде и ако не му е избил за тези години загубата, тогава ще е гризване. Докато не го е продал не е на загуба. На всички жилищата са поевтиняли спрямо цената им преди 2 години нали?

# 440
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug HugЗдравейте, ненадейно нахлувам в темата ви ,но досега спорихме с наемателите ми ,които са от 2006 година в гарсониерата ми във Варна ,Владиславово до пощата,отначало майка им го отдаде за 120 лева ,после 150,началото на 2008 -170 ,после майка почина,и от 2009 е 200 лева. -януари. С тези пари си покривам сметките -кредит, телефони, кредитна карта и реално за мен и семейството ми не остава нищо. Във входа който живея от 2005 година събират пари за дограма и прз декември я поставиха ,сега събират пари за ремонт на покрив и аз трябва пак да плащам от наема. В крайна сметка идват и ми казват ,че при Заварено положение хазаите намаляли наемите от 30 до 50 процента и в момента имало и свалени суми до 140 лева за гарсониера във Владиславово. Та въпросите ми ако може да ми отговори някой са следните-

- Наистина ли има такъв голям спад и предоговаряне на отношенията за определен период от време и смъкване на наема с определен процент?
- Колко бихте ме посъветвали да намаля,то като си знам хала ,всяка стотинка ми е нужна,ама кажете моля ви!
Предварително благодаря!

# 441
redemi, защо се хващаш на изнудване?

На който не му харесва да си намери по-нисък наем! 200лв за гарсониера във Варна ми звучи абсурдно ниско. Просто търсене показва че цената на гарсониерите там върви около 300 лв. Не е важно какво си покриваш или не. Има пазар- докато има търсене цените са такива.

# 442
  • София /Абсурдистан
redemi наемите за прилична гарсониера във Варна са от 300лв и нагоре http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi защо се поддаваш на изнудване. Като не им харесва, да си намерят нещо друго.

# 443

Абе да купиш нещо за 110 хиляди и след две години да можеш да го продадеш само за 78 хиляди, за мен си е точно гризване на дръвцето. Дългосрочен, краткосрочен - бла-бла. Това са 32 хиляди за нищо.

Защо да го продава? Имотът не е дреха, която да смениш като й мине модата. Разбира се, че ще падне цената в кризата, но с какво се отразява това на човек, който ще го ползва 50-60 години?
Или да събираме пари и да чакаме криза? Ами то, ако всички правят така и купуват тогава, кризите ще са много кратки  Laughing

# 444
Това е загуба в сравнение с това което е могло да бъде само 2 години по-късно. 32 000 лева!!! Тези грешни пари можеха да се инвестират и да донесат още по-голяма печалба на собственика си. Абе какво ви разправям какво може да се направи с 32 000 лева... Всеки може да си направи сметката. Пука ми на жилетката че след 60 години загубата нямало да изглежда толкова голяма.
Човече, чоже да ти се наложи да продадеш имота и да се свиваш по-натясно ако си си загубил работата например или ти е западнал бизнеса, което не е нещо нечувано по време на криза...

# 445
...
Защо да го продава? Имотът не е дреха, която да смениш като й мине модата. Разбира се, че ще падне цената в кризата, но с какво се отразява това на човек, който ще го ползва 50-60 години?
...

Както много хора, може да са закъсали с вноските. Може да се нуждаят от пари по друга причина и да трябва бързо да изчистят този имот. То е ясно, че по време на криза ликвидността се закучва, но спад от 30 хиляди евро е не просто спад, а срив.

ПП - поправих се.

Последна редакция: нд, 30 май 2010, 09:06 от argun

# 446
Аз само да уточня, че в примера на Аззи идеше реч за цена в евро.
110 000 евро, спад-над 30000 евро.

# 447
Понеже имам конкретен пример пред себе си... хммм, чудя се от къде дойде числото от 78000 евро за жилище в Манастирски ливади, което е закупено за 110000. Жилището ли е зле или какво? Защото сравнявам две сделки в момента. Едната е подобна на описаната 110000 евро закупено на върха на пазара през 2008 - тристайно. И друго, чиято сделка се извъшва в момента, пак три стаи, но с 10% по-малка квадратура и по-лошо изложение - за 87000. Т.е. ако приемем, че двете жилища са идентични по другите си показатели, загубата за първото не може да е повече от 15000 по груби сметки.

heureuse, как така тези 32000 са могли да бъдат инвестирани в нещо друго, като на първо място банката нямаше да ги отпусне за нещо друго?! Пробвали ли сте да треглите кредит за отваряне на нов бизнес?

# 448
Azzy, при закупуването на жилището  е ясно - обявената цена е била 110000 евро, но малко не става ясно към настоящият етап кой е определил цена 78000 евро? Оценител ли? Брокер ли? Или просто самите собственици се опитват да съпоставят имота си с други подобни в района?

Последна редакция: нд, 30 май 2010, 12:38 от Игси

# 449
Това е загуба в сравнение с това което е могло да бъде само 2 години по-късно. 32 000 лева!!! Тези грешни пари можеха да се инвестират и да донесат още по-голяма печалба на собственика си. Абе какво ви разправям какво може да се направи с 32 000 лева... Всеки може да си направи сметката. Пука ми на жилетката че след 60 години загубата нямало да изглежда толкова голяма.
Човече, чоже да ти се наложи да продадеш имота и да се свиваш по-натясно ако си си загубил работата например или ти е западнал бизнеса, което не е нещо нечувано по време на криза...

Ок, но след 10 колко ще е? Пак ли ще е 78000? Да, кризи има, през определени периоди ги има, тогава цените спадат, после пак се нормализират. Да, в миналото са били на по-ниски цени. Но това, че през например 1995 г. са били еди колко си, какво значи? Никога никой от следващите поколения да не си купува имот, защото цената е по-висока или защото по време на криза може да падне за период 2-3 години? Ами, ако съм под наем и загубя работата си? Хазаинът ще ме прегърне и утеши, оставяйки ме да живея без пари в имота му?
Може, разбира се, всичко може да ми се случи, и ТИР може да ме блъсне утре, може и да закъсам по време на криза, но какво е решението тогава? Да се затворя в една стая и да не излизам и да чакам мама и тати да ми дадат апартамент, защото кризи е имало винаги, и винаги ще има, както и ТИР-ове. Животът е гаден, никой не спори, но няма да легна да ме копат, преди да стане наложително Crossing Arms

Всеки иска сигурност, човешко е, така че който има наследствени имот и това му стига, да не рискува, ако има кой да му земя и да му върже парите с панделка - да си живее спокойния живот, който му харесва хазаинът да му казва дали да гледа коте, бебе или как да са му боядисани стените - пак. Който не го устройват горните неща, търси друг вариант.

Общи условия

Активация на акаунт