Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 769
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 210
Аз съм го правила за мой имот, всъщност адвокат и Нотариус ми казаха как да се направи.

# 211
Аз съм го правила за мой имот, всъщност адвокат и Нотариус ми казаха как да се направи.

Не сте попаднали на наематели, които си знаят и си търсят правата. Не препоръчвам твърдо, следващите могат да са информирани.
Нотариусът няма функции да дава правни консултации по прекратяване наемни правоотношеня и решаване на последващите проблеми. Аз не бих си позволила да посъветвам клиент да извърши престъпление. Има си начини, има си предварително обезпечение, има си ред, има си и съдебна практика.
Имала съм и случаи. Дори с държавен имот- директорка на закрито училище отказа достъп до същото за описване на имуществото. Полицията пристигна за минути и тя бе принудена да предаде ключовете. Бързо се действа и при частни лица- наемодатели. Стига наемателите да са наясно какво правят и кого да търсят.

# 212
Беше доста добре информиран, просто договорът беше прекратен 3 месеца преди това. Т.е. по никакъв начин не можа да докаже, че е наемател на имота.

# 213
А и 30 000 евро за изплащане тогава и сега ми звучи по различен начин ...

Въпросът ми беше щеше ли да е грешка, ако го бяхте направили? Негативно ли щеше да се отрази на финансовото ви състояние към днешна дата?

Негативно щеше да се отрази ТОГАВА, защото, както вече поясних, бях с малко дете и по майчинство. И никой не е знаел и предполагал, че доходите ни така ще се развият. Така че-да, грешка е щяло да бъде.

# 214
Нормално е неюрист да не разбира- за наличието на самоуправство е без значение дали в момента е налице договор за наем или не. Последното е въпрос, който се решава в съда при спор. При срочен договор за наем, примерно, наемателите могат да оспорват, че е налице хипотезата на чл. 236 ЗЗД:"Ако след изтичане на наемния срок използуването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.", може да са обект на спор и други неща. Въобще неизлизането доброволно на наемателя от жилището, ако ще и да го считате за бивш, е индиция за правен спор и изнасянето му става по друг ред, не чрез самоуправство.

Дадох и цитат от приложимата правна норма, според която такъв тип деяние е "...самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
Толкова от мен. Бих дискутирала, но с човек, подготвен професионално по точно този въпрос. Не те обиждам, просто в случая е безсмислено.

# 215
Разбрах те, Не тази вечер, Жозефина!!!, просто към днешна дата ме интересуваше като теглиш чертата кеш + имоти, повече ли щяхте да имате или щяхте да сте загубили.

Judy, става дума за офис, отдаден на фирма, с адвокати и всичко. Но според договора те не бяха наематели към конкретната дата и нямаха никаква работа в този имот.

# 216
Че то практика и за наети търговски помещения си има /единият ми цитат беше от подобен казус/ и самоуправството не важи само за жилища. Дадох пример с училище.
Можеш да държиш на лично мнение колкото искаш, но когато то е в разрез със закона и съдебната практика намирам за добре поне аз да предупредя като как е нормалният начин да се уредят подобни взаимоотношения, който прочел и разбрал по- малко проблеми ще си има.

# 217
Че то практика и за наети търговски помещения си има и самоуправството не важи само за жилища. Дадох пример с училище.

Неее, имах предвид, че си имаха адвокат към фирмата, по повод това, че неюрист не знае, че може да си търси правата.

# 218
Не забравяй, че наемателите биха могли също да ползват специализирани услуги и ако ги ползват, а те са навременни и качествени, развоят може да е доста неблагоприятен. Даваш съвет от свое име тук, изразяващ се в цитираното вече от мен: "За наемите и наматели, които не искат да се изнасят - изчаквате ги да излязат и просто си влизате в имота, той си е ваш, ако искате и през комина влезте, сменяте ключалката и описвате намереното вътре със свидетели.", който аз пък не съветвам хората да следват, защото е неправилен. Писах и защо. По тези въпроси поне правилата са точни, написани, не са като да си спорим за детско възпитание и гледни точки, прогнози за цени и други подобни.

# 219
Нищо луксозно няма в това което ми показваш. Архитектурни паметници и съседи старци не ща. Искам сграда с лична денонощна охрана, луксозни фоайета с фонтани, мокети по коридорите и вътрешен басейн. Като я откриеш, ела ми се обади!

Ето ти един комплекс, който отговаря на тези изисквания http://www.luximoti.bg/2-stayni_v_Bulgaria/AD1668BG_2-staen_prodava_v_Sofia.html

Това - вместо запис

Това прилича на долнопробен хотел с лошо обзавеждане или старчески дом. Борово не е елитен район. Освен това става дума за продажба, а не за наем.

# 220
Judy, много се отплеснахме, но искаш да кажеш, че сега мога да вляза в който и да е от 7-те чужди имота, в които съм живяла под наем преди години и да вярвам, че съдът ще застане на моя страна? Как ще стане, като договорът е прекратен?
Сигурна съм, че всеки изпаднал в подобна ситуация ще направи консултация с адвокат, но истината е, че това е единственото, което има ефект  Tired

# 221
Деца, моля не хранете троловете!
не ми се ще темата да се заключи за глупости!

Джуди Човече е права, че в такива случаи юристите съветват точно такова поведение!Макар да не е съвсем законно, то обръща нещата и вместо собственика да се влачи по съдилища и да гони Михаля наемателя е поставен в тази позиция.Която е изключително неизгодна, макар закона да е на твоя страна.Разправиите са огромни и в крайна сметка най-много да получиш някакво мизерно обезщетение в смешен размер.Та и никой не се захваща...

# 222
Моля, наистина, излишните спорове кое е делукс и кое-не, както и други, на лични. Наистина, темата беше ценна, защо трябва да я обръщаме на пазара в петък? Tired

Разбрахме, тук има много гранд дами, разбрахме, ние сме далеч под техните изисквания, ок.
Дайте да си говорим за имоти за средната класа. Другото е бошлаф. Laughing

# 223
Judy, много се отплеснахме, но искаш да кажеш, че сега мога да вляза в който и да е от 7-те чужди имота, в които съм живяла под наем преди години и да вярвам, че съдът ще застане на моя страна? Как ще стане, като договорът е прекратен?
Сигурна съм, че всеки изпаднал в подобна ситуация ще направи консултация с адвокат, но истината е, че това е единственото, което има ефект  Tired
Нищо такова не казвам, очевидно е. Ако влезеш сама и отнемеш чуждото владение, ще си отново в нарушение- същото, самоуправство.
Всъщност не те убеждавам точно теб, напълно безсмислено е. Нито се каня да обяснява какво е владение и т.н. Постът ми бе към тези, които прочетоха съвета- да не го следват сляпо поради изложените причини. Самурайка, аз лично съм юрист, с подобна лична практика зад гърба си и много добре познавам както закона, така и практиката и съветите, които мои колеги дават. Точно след сигнал където е нужно самонастанилия се наемодател, па макар и бивш, ще бъде изведен /дадох и пример с практика по- горе/, ползвали сме лично опцията, че може и поосъден да бъде и пак ще му се наложи да си води дела при информиран наемател.
Адвокат може да ви посъветва, като работодател да задържите и трудова книжка. Ако желаете- задръжте я. Във форума съм чела всякакви съвети, включително и препредадени незнам коя поред ръка, без да е ясно какъв е първоизточника и конкретния случай.
Включването ми бе досежно неправилен съвет. А той бе във връзка с това дали е изгодно да дадеш имот под наем. Този въпрос пък бе част от темата.
Аз наистина приключвам, защото не ми се спори с михаля по професионални въпроси и не мога да противопоставям закон и съдебна практика на този казъл, оня рекъл.

А иначе кое е лукс и кое не било- това вече не знам да е формулирано по общозадължителен начин.  Laughing Аз пиша затова, кое е. За другото мога да пиша само лични виждания.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 11:03 от Judy

# 224
  • София

Не се сърди, да влезеш в имот, за който вече нямаш право на владение (договор за наем или друг документ) не е възможно, разбира се. Но ако вече си в този имот и правото ти е изтекло, трудно ще те махнат оттам, защото ти си владелец и имаш възможност да защитаваш владението си по няколко начина. В крайна сметка съдът ще разпореди да се махнеш, но до този момент собственикът на имота ще е олекнал с доста пари и доста нерви. Наистина е трудно за неюрист да разбере разликата между "собственост" и "владение", още по-трудно е да приеме, че с прекратен договор за наем и покана за напускане някои хора остават по повече от половин година в спорните имоти.

И (извинявам се за спама), но преди няколко поста беше написала в договора за наем да се упомене, че прекъсването на тока и сменянето на бравата не е самоуправство. Такъв текст може да държи влага на незапознат наемател, но като цяло няма никаква стойност. Самоуправството е състав от Наказателния кодекс, т.е. е престъпление и няма договор, който да ти позволи да го правиш. Все едно да подпиша договор, че имаш право да ме убиеш, и ти да разчиташ на този договор, че няма да те съдят, ако ме убиеш.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 12:04 от Flip Fantasia

Общи условия

Активация на акаунт