Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 968
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 015
За продажба.  Никак не съм наясно какво се случва с този кадастър. Продадохме един апартамент (днес финализираме сделката) и знам, че от агенцията проверяваха, дали бил заснет за кадастъра - бил. Щото ако не бил, струвало 800лв (кофти), ама май отнемало 3-4 месеца (супер зле!) и съм в ужас в момента. Продаваме още един апартамент, от 2-3 седмици, огледи имаме много, ама изведнъж се уплаших, ако се намери клиент, а се окаже, че този апартамент не е заснет в пустия му кадастър..., никой няма да ни чака 3-4 месеца, ще изгубим клиента и ще ни се спре целия сложен имотен процес, който сме захванали в семейството.

# 3 016
  • София
пина, за нотариална сделка ти трябва удостоврение от кадастъра.
Отиваш там- намира се в Бъкстон, зад община "Витоша" и подаваш за удостоверение.
Нотариален акт и скица, мисля, че искаха.
Има бърза услуга и обилновена. Едното беше десет лева, другото- трийсет.
И с това удостоверение, в което ней-вероятно пише 'няма кадастрална карта" се минава нотариалната сделка.
Каква агенция?

# 3 017
Пина, ако сградата я има в Кадастъра, а вашия апартамент - не, наемаш фирма, която извършва подобни услуги и тя го 'заснема'. И аз се излъгах веднъж с 800лв., но вторият път намерих друга фирма, струваше 200лв., вкл. държавната такса и стана за 1 седмица. Цената зависи и от това дали са заснети съседите от всички страни.
Ако сградата не е заснета - Ази ти е казала.

# 3 018
  • София
Аз съм сигурна, че няма нужда да се заснема за нотариална сделка.
Но ще ти пиша следобяд, сега трябва да изляза.

# 3 019
Много ви благодаря, на първо място, че е възможно да стане за една седмица, защото това е от ключово значение. Иначе съм във Варна, както и имотите. Агенцията е агенцията за недвижими имоти, която намери клиента. Те ни изкарват скица и удостоверение, те проверяваха и дали е заснет имота. С единият изкарахме късмет, с другия апартамент да видим как ще протече.

# 3 020
Ако сградата я има в Кадастъра, сделката няма да мине без скица за имота.

# 3 021
Да, продължавам и аз да чета из нета, най- вероятно ще си трябва скица, т.е. май със сигурност ще си трябва скица, защото във Варна тези промени вече са минали, струва ми се и са останали само евентуални пропуски и грешки. Ако попадаме в това число, а ме наплашиха, че вероятността била голяма, ще имаме бюрократични неволи. Аз вече го приех за задължително - да ни се случи, въпроса е да става бързо. Ще питам днес, да видим каква информация ще успеят да ми дадат.

# 3 022
Аз съм на последния етаж, по собствен избор, но си и имам зеленина - три липи, на достолепна възраст, клоните им стигат и до мен.
Твърдо настоях да ги запазят при строежа, много си ги обичам.
И изобщо не мога да разбера съседите отсреща, които непрекъснато подкастрят дърветата от тяхната страна, не приличат на нищо вече Confused.
майка ми е на втори етаж, има от задната страна на блока им ябълка, която буквално влиза в терасата, ама съвсем буквално. баща ми иска да викнат да я окастрят, ама на майка ми и е жал за дръвчето. обаче проблемът идва и с това, че някакви добичета се разхождат по дървото и направо си влизат в апартамента като стой, та гледай. аз също съм за здравословно кастерене, ама и на ми е жал, дявол го взел.

иначе, за мен - последен етаж ми е отлично. аз искам простор и светлина. в холандия цялата ни къща е обградена от храсти и дървета, това я прави тъмна и мрачна , и напълно в унисон с лошото холанско време, което при мен води до депресия.

# 3 023
И най- мощния абсорбатор не е в състояние да изсмучи до толкова, че да не се усеща, че е готвено в същата стая. Друг въпрос е, че докато абсорбатора работи, си бръмчи здраво, та накрая хем дивана ти е вмирисан, хем главата ти е обръмчана. Дори да избереш с по- малко децибели, шум си има. А с вентилатора на фурната могат да направят дует, докато ти се опитваш да почиваш или да гледаш филм, пък и разговор да водиш с някого.
Ако добавим и една работеща пералня, особено центрофугираща, става цял оркестър  Laughing
И аз като Пина разбрах недостатъците на такова помещение след като си го направих и започнах да го ползвам.

Зачетох се в темата, че обмислям покупка на селски имот.
Дилемата ми е дали да се доверя на агенция/брокер или да си наема адвокат.

# 3 024
за селския имот - мисля, че сама ще се справиш, само при финализирането ти трябва адвокат  Simple Smile.
ако нещо не ти я ясно, питай, купила съм 8 такива вече, станах експерт и по тези имоти Crazy

# 3 025
  • София
Боже, пина, аз през цялото време за София ти говоря.
Но така или иначе нотариус ще може да те консултира най-добре.
За тук съм убедена, че за да мина нотариална сделка, не е необходимо сградата да е отразена в кадастралната карта, а само удостоверение от службата по кадастъра.
Скица се иска, само ако притежавате идеални части от земята, а не само правото на строеж.

# 3 026
  • София
Azzy, за сделки в Сф искат справка от кадастъра ако имота е в Младост или Люлин, доколкото знам само тези 2 квартала са влезнали на 100% в картата. Аз наскоро продавах в Младост и ми искаха, справката струваше 22 лв. за срок от 3 дни. Peace Справката представялваше опис на имота по нот. акт и някаква схема с техни си номера, на която не познах ни апартамента, ни блока.  Embarassed

# 3 027
  • София
Хубаво е блокът/кооперацията да са малки и със заможни обитатели  Laughing Трудничко се намира такава комбинация в старо строителство, но не невъзможно...
Стига де, не е вярно това.
Стигни до там да си търсиш и ще говорим.

Казах "трудно, но не невъзможно". Че е трудно, е факт, както и, че е възможно. За себе си може не съм търсила, но роднини търсиха преди половин година. И намериха, ама трудно. В тия малките кооперации между Цариградско и Румънското посолство. Но те държаха да НЕ е ново строителство и да отговаря на кажи-речи същите условия, та доста се озориха, докато си намерят подходящо.

# 3 028
Аз също едва издържам кухньохола Sad...Другото ни жилище също е в нова сграда, но понеже е строено срещу обезщетение, предприемачът се съобразяваше с нашите желания относно разпределението на стаите. Направихме си малка кухничка, от която има една врата към хола, друга към коридора. Много хора казват, че съм била " старомодна". Добре, нека съм старомодна, но да ми е удобно и приятно Simple Smile Като си седна в хола, се чувствам действително като в хол, не ми мирише, не виждам печката насреща си, нито умивалник и някоя тенджера в него. В същото време ми е удобно, защото като дойдат гости си има врата между хола и кухнята и ми е много удобно да сервирам.Ако пък искам нещо да изнеса навън, си имам друга врата към коридора и не е нужно да минавам с боклуците пред гостите. В настоящето жилище обаче, всичко е три в едно. Трапезарна маса, кухня, хола в другия ъгъл...Наистина е невъзможно абсорбатора да изсмуче миризмата- мирише си. Както казахте да не говорим какъв хор са той, заедно с вентилатора на фурната, и колко ми пречат да гледам телевизия или да си чета нещо. Колкото сме тактични българите пък, тъкмо тенджерата къкри на печката и хоп някой вземе, че се изтърси на гости...Не мога да свикна и това е.

# 3 029
Благодаря за вниманието относно скиците и кадастъра. Проверих днес нещата, при нас всичко е с краката нагоре. Така и очаквах, но ситуацията дори надминава очакванията ми. Ще се занимавам с геодезисти, нотариуси и адвокати, тази година няма да сваря да оправя всичко  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт