Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 502
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 480
В UK е логично да има срив. Там цените на имотите и на наемите от около 8г са направо нечовешки. Показателно е, че дори част от публичната им администрация се е изместила в сателитни на Лондон райони.

Аз да се оплача - вкарах се в приключение "отдавам" и сега съм накацана от брокери понеже жилището е хубавко Simple Smile Устата ми се изприщи да обяснявам,  а всичко съм описала подробно в т.ч. че се дава на Ч.Л. и не се предлага/дължи комисионно възнаграждение, както и че огледите не се плащат. Явно гладът на агенциите е голям и се опитват всячески да ме изнудят, а аз си чакам физическите лица. пфууу.....

# 3 481
...
Аз да се оплача - вкарах се в приключение "отдавам" и сега съм накацана от брокери понеже жилището е хубавко Simple Smile Устата ми се изприщи да обяснявам,  а всичко съм описала подробно в т.ч. че се дава на Ч.Л. и не се предлага/дължи комисионно възнаграждение, както и че огледите не се плащат. Явно гладът на агенциите е голям и се опитват всячески да ме изнудят, а аз си чакам физическите лица. пфууу.....

И аз попаднах в същото положение и накрая не издържах и се обадих на позната брокерка, за да се спася от непрестанното звънене от някои агенции и копирането на обявата ми. Успех!

# 3 482
Бърз въпрос, че блокирах нещо - кой по закон дължи данък 2.5 % при покупко продажбата?

И двата пъти като купувах аз съм го плащала. Сега имаме потенциален купувач и иска да го делим.

# 3 483
Бърз въпрос, че блокирах нещо - кой по закон дължи данък 2.5 % при покупко продажбата?

И двата пъти като купувах аз съм го плащала. Сега имаме потенциален купувач и иска да го делим.

По Закона за местни данъци и такси
Цитирам, членовете, които те касаят:

"Раздел III.
Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин

Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
....

Чл. 45. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл. 44, а при замяна - от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност, освен ако е уговорено друго. В случай, когато е уговорено, че данъкът се дължи от двете страни, те отговарят солидарно. Когато страните са се уговорили, че данъкът се дължи от прехвърлителя, другата страна е поръчител.
...
Чл. 47.
...
(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) При възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност."

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 16:58 от мими.ива

# 3 484
Един вид те чупи от цената, дали за половината данък или по друг повод, начин да поиска да отстъпиш е.

# 3 485
Ние веднъж сме продавали и два пъти сме купували. Винаги сме си делили тези разходи и смятам това за най-честно. Даже се учудвам, че сте се съгласили предишните пъти да палатите само вие.

# 3 486
  • София
в повечето случаи се дели м/у страните, но зависи от уговорката. Законът позволява да отговаряте солидарно т.е. да делите. Продавачите ви явно са срещнали във ваше лице разбрани хора, след като сте заплатили вие или просто са използвали момента, че не сте били наясно може би.

# 3 487
Благодаря Ви за бързите отговори относно данъка!

Утре ще се договаряме при брокерите и евентуално апартаментът може да бъде капариран.
Знаете ли дали капарото остава при брокерите?

Миналата година като купувах не си спомням дали остана в Адрес или го получи продавача.

# 3 488
  • There I was on a July morning
Защо трябва капарото да остава при брокерите, редно е да се даде на продавача  Peace

# 3 489
  • София
Защо трябва капарото да остава при брокерите, редно е да се даде на продавача  Peace

разбира се. Вие като продавачи нали плащате на Адрес за услугата. Защо и капарото да задържат  Thinking

# 3 490
Капарото остава при продавача, а другите разходи по прехвърлянето се делят между двете страни. Поне при нас беше така миналата година.

# 3 491
  • София
Някои брокери имат уговорки с продавача и задържат капарото до сделката(Не знам защо,просто има такива-видяла съм го)
Данъците се делят на 2.Иначе е практика този който решава на каква цена се изповядва сделката да плати разликата до тази цена(когато има разлика в данъчната оценка и реалната и обявената цена)Въобще е пазарлък  за някаква отстъпка

# 3 492
Тази година две продажби направихме. При първата капарото беше у нас. При втората стоя у агенцията, което за мен бе непонятно! Аз пари не съм взела, как да го спра от продажба. В тези 3 дни, през които чакахме предварителния договор познайте дали апартамента не бе показван и на други клиенти и ако някой беше поискал да го купи и ми даде пари, дали нямаше да го дам? Знам ли ги онези, какъв модел са  Thinking  Оппа, аз за депозит говоря, не за капаро. То капарото и по банков път се превежда, не само че е у продавача, ами е и в негова сметка.

За данъка - купувача го плаща. Като продавачи на два пъти не сме плащали данък никаква част! Като купувачи, каквито бяхме после си го платихме сами, продавача по никакъв начин не е участвал. И нотариусите така казваха.

# 3 493
  • На земята, която е всъщност звезда.
Най- вероятно стои в агенцията, защото не се знае продавачът дали няма да развали сделката /например някой му предложи по висока цена или се разколебае/ и в същото време да задържи капарото. Както е написала pina" Знам ли ги онези, какъв модел са", но това се отнася и до двете страни. Аз самата предпочитам да е в агенцията и ако стане нещо, нея да търся. Още повече, че при сегашната ситуация, купувачите не се прескачат и шансът да се борим двама за едно място е много малък.

# 3 494
Ако продавачът се откаже от сделката дължи капарото (депозита) в двоен размер и се е подписал под това. Така се гарантира на купувача. Но, ако продавача не е получил капаро, как му се гарантира сделката?

Първия апартамент, който продадохме и договорихме април, а сделката беше май месец, наистина се бориха двама купувачи за него  Simple Smile И аз баламата, вместо да го дам на тези, които се решат на повече пари, аз го дадох на тези, които първо казаха, че ще го купят, за да съм коректна. И двамата клиента бяха гледали предния ден, първите се обадиха в 10 часа сутринта, а другите в 12ч. на обяд, не бях взела още депозит... А вторите клиенти така изпускаха втори апартамент, в района...

Общи условия

Активация на акаунт