Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 529
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 465
  • There I was on a July morning
pina, оценките на лицензираните оценители, предназначени за покупко-продажби се правят именно на база цени от реално сключени сделки за съответния квартал, за сходни имоти.
Това е теоретично, но на практика в БГ, оценката зависи от това, какви са интересите на този, който поръчва оценката  Whistling
Има и други видове оценки - за застрахователни стойности, инвестиционни обекти и т.н., те се извършват по други методи.

# 3 466
Става дума за апартамент, който е собственост 50 на 50 процента на двама наследника. Единият наследник иска да откупи частта на другия. Имотът няма да излиза на пазара, но е редно да се изплати половината от пазарната му цена. Тогава?

В такъв случай може да се наеме оценител, на който и двете страни имат доверие или двамата наследници да наемат отделни оценители, като теоретично двете оценки трябва да са приблизително еднакви.

# 3 467
но на практика в БГ, оценката зависи от това, какви са интересите на този, който поръчва оценката  Whistling

Аз това се опитах да намекна още в първия си пост по въпроса. Тази пролет продадохме два апартамента, като и в двата случая купувачите бяха с кредити, съответно водиха оценители  и присъствах и в двата случая. Видях как стават нещата и как се накланят везните.

# 3 468
Здравейте, само да кажа, че продаваме много хубава къща в едно малко селце до областен град. Има 9 декара празно място зад къщата, овощки, опред поддържана градина, всичко както трябва с вътрешна баня и тоалетна. Къщата е поддържана, но тъй като вече няма кой да се грижи за нея сме принудени да я продадем. Цената е смешно ниска бих казала за този имот. Ако някой се интересува, нека пише, че доколкото видях не мога да публикувам линк към имота

# 3 469
Да, и аз предполагах, че може да има такъв субективизъм. Не знам как може да се избегне това? Може би, ако не се каже по какъв повод се иска оценката, макар че това е малоумно. Rolling Eyes

Със сигурност
Все единият ще бъде ощетен
малко или много. Но ми се иска да се впишем в някакви разумни граници, а не да си играем на прецакване.

Добре, а оценителят получава заплащане за услугата си, без да е обвързан с процент от бъдещата сделка, нали? Има ли самият той интерес от това да надува или сваля цената?

# 3 470
  • На земята, която е всъщност звезда.
Да, и аз предполагах, че може да има такъв субективизъм. Не знам как може да се избегне това? Може би, ако не се каже по какъв повод се иска оценката, макар че това е малоумно. Rolling Eyes

Със сигурност
Все единият ще бъде ощетен
малко или много. Но ми се иска да се впишем в някакви разумни граници, а не да си играем на прецакване.

Добре, а оценителят получава заплащане за услугата си, без да е обвързан с процент от бъдещата сделка, нали? Има ли самият той интерес от това да надува или сваля цената?

Ако се съмнявате в оценителите по принцип, може всяка от страните да наеме свой оценител и после сравнете оценките и приемете за реална средно-аритметичната оценка.

# 3 471
Barbabeau, оценката е твърда сума, примерно 150 лв. за апартамент
Затова най-добре е двете страни да наемат отделни оценители. Ако двете оценки са с разлика до 5 % - 10 % , се счита за нормално. Но ако единият оценител е дал оценка 50 000, а другият 70 000 - значи на оценките не може да се разчита.

# 3 472
Barbabeau, оценката е твърда сума, примерно 150 лв. за апартамент
Затова най-добре е двете страни да наемат отделни оценители. Ако двете оценки са с разлика до 5 % - 10 % , се счита за нормално. Но ако единият оценител е дал оценка 50 000, а другият 70 000 - значи на оценките не може да се разчита.
Разбирам. Това ми беше полезно!

Много ви благодаря за отговорите! Помогнахте ми да се ориентирам (а аз съм много неориентирана в материята).   bouquet

# 3 473
  • България-Швейцария
Специално за оценките на жилищата не би ли следвало да има нещо като нормативи (ако мога така да се изразя), които трябва да са покрити или всеки оценител влага собствената си субективна преценка?
Например:  тухла - точки в +, панел - точки в -, райониране, саниране, вид дограма, вид отопление, функционалност, общ вид и състояние на сградата, ако жилището се продава обзаведено - с обикновено обзавеждане ли е или има цялостно дизайнерско решение + съответното преустройство, което го прави уникално (това последното в някои случаи може да вдигне двойно и отгоре цената)... ей-такива неща, със сигурност има и още.

# 3 474
  • София
Специално за оценките на жилищата не би ли следвало да има нещо като нормативи (ако мога така да се изразя), които трябва да са покрити или всеки оценител влага собствената си субективна преценка?
Например:  тухла - точки в +, панел - точки в -, райониране, саниране, вид дограма, вид отопление, функционалност, общ вид и състояние на сградата, ако жилището се продава обзаведено - с обикновено обзавеждане ли е или има цялостно дизайнерско решение + съответното преустройство, което го прави уникално (това последното в някои случаи може да вдигне двойно и отгоре цената)... ей-такива неща, със сигурност има и още.

Разглеждах описанието на оценката (не на тази на банката, за друг апартамент), то едни формули, едни описания, сравнения с други апартаменти в района, на мен ми се стори много сложно и неразбираемо (почти толкова, колкото изравнителните сметки на топлофикация). Според мен си има някакви правила/процедури за оценка.
Иначе оценката за апртамент е около 120-150 лв.

# 3 475
Трябва да се има предвид банката която ще финансира сделката , някои банки не приемат всички оценители .ДСК например си има собствен оценител ......

# 3 476
  • София
Жилищата не трябва да поевтиняват
 Thinking

ето и един от коментарите: В Англия финансови експерти очакват голям срив за имотите в следващите 2012/2013 година / www.Housepricecrash.com /

дали у нас ще стане така  newsm78

# 3 477
  • с/у ОколоМръсТното
 missence, ще видим... Но нещата не отиват към оправия... И вече не знам, кого да обвиняваме.
Истината е, че ние (БГ имам предвид) сме прашинка и от нас нищо не зависи. Та щом на запад нещата се влошават... Предвидимо е и нашето дередже.

# 3 478
Всяка оценка на оценител е субективна,но би трябвало и да е реална. Различно се подхожда,когато се оценямат имоти примерно на предприятие в ликвидация или несъстоятелност, различно ако е ново строителство, различно е ако е празен терен. .... и т.н. Разбира се,че има коефициенти + или - в зависимост от строителството, изложението, подобренията, етажа и  ... т.н.
Наистина разлика при оценки на двама оценители от 5-10% е границите на нормалното;

# 3 479
  • София
missence, ще видим... Но нещата не отиват към оправия... И вече не знам, кого да обвиняваме.
Истината е, че ние (БГ имам предвид) сме прашинка и от нас нищо не зависи. Та щом на запад нещата се влошават... Предвидимо е и нашето дередже.

падането на цените на имотите през 2012г. ще е добре за купувачи с налични пари, но според мен те са малко на брой, за да могат сделките да се отразят положително на пазара  Rolling Eyes
Интереснена за мен е една друга тенденция. Жилища за продан са пуснати с обяви за даване под наем с цел реклама т.е. дава се под наем уж, а основната цел е продажба. 80% от жилищата поне в Сф са такива. Навсякъде брокерите казват "това са жилища, на които правим реклама с цел продажба"  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт