Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 554
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 450
  • България-Швейцария
Искам южен, да не е последен етаж, с изолация, саниран, обзаведен в района на ул .Оборище, Сан Стефано, Шипка или ул. Велико Търново, до 30 000 евро! Ако изкочи нещо подобно, събудете ме! Laughing
3-4 улици по-надолу, пак пряка на Оборище, тиха и спокойна, 3 ет., 3 стаен, югозапад, с подземен гараж и 2 липи отпред Wink, но за 90 000 евро го продава съседът.
Общо взето това е една от най-ниските цени, които съм чувала за подобен апартамент в района.

# 3 451
Т.е. купили сте апартамент, който е паднал от 100 хиляди на 30 хиляди или нещо подобно?

Купихме апартамент, който преди 3 години струваше 110 000 евро, сега за 42 000 евро ( тристаен, непреходен панел). Съседен вход, един и същ етаж на продаващията се преди 3 години апартамент.
Но ще отбележа, че в момента се предлагат апартаменти, които нямат избор. Другите изчакват.
Под нямат избор имам впредвид: българи живеещи от дълго време в чужбина и устроени там, наследствени имоти с наследници извън София и големи длъжници към Топлофикация със заведени изпълнителни дела. Ако се търси упорито се намерат доста добри имоти - особено с пари в брой. Но както спомена някой по-горе ще падат и още.

# 3 452
Запис, да следя темата, интересуват ме южните райони на Сф, ново строителство.

# 3 453
Момичета, извинявам се за малоумния въпрос... Rolling Eyes Как се процедира, ако искам да получа някаква реална пазарна оценка на имот, обаче не искам да се обвързвам с брокер и агенция? Просто ни трябва да знаем пазарната цена, без да пускаме имота в продажба.

# 3 454
  • София
Извикай си оценител.

# 3 455
Ъ, не знаех, че има и такова нещо. Мерси! Въпросът изглежда изчерпан... Laughing

# 3 456
  • София
Ъ, не знаех, че има и такова нещо. Мерси! Въпросът изглежда изчерпан... Laughing
http://www.abo-bg.com/index.php?page=team5&sid=afbfb63943526 … 08ddedbadafc6aae2 Ето това им е асоциацията. Предполагам има и много други, които не са членове.
За съжаление не мога да препоръчам конкретен оценител, не сме ползвали последните 2-3 години.

# 3 457
Оценителите не дават ли стойности за ипотеки?  Thinking Защото там е много под пазараната цена. Освен това оценките им са субективни, според интереса им към клиента.
Реалната пазарна цена може да се научи единствено когато се намери клиент да купи на тази цена. Всичко друго са приказки на вятъра.

# 3 458
Здравейте, мога да дам мнение като икономист и човек за когото 6 месечната одисея по намиране на имот приключи  Tired, без разбира се да претендирам за неоспорима компетентност. На въпроса дали сега е удачно да се купува имот, според мен през следващите години дълговата криза в Италия, проблемите на Ирландия, Португалия и Испания ще се задълбочават, нищо, че в момента Гърция отива към макар и частично решение. Това за мен значи обезценка на еврото и постоянна тенденция към спад на цените на имотите. Имотите ще продължават да падат, но инфлацията ще се покачва и в крайна сметка всеки сам за себе си решава дали сега ще купува. По мое мнение процесите ще протичат бавно,няма да се случи това което се случи тук през 90-те, но... истината е, че можем само да гадаем. Аз лично предпочитам да си купя жилище сега, за да вложа спестяванията си сега, но в място за живеене , а не в жилище с цел инвестиция.
Сега по въпроса за купуването на жилище. В момента на пазара се случва следното. Търсене има, но на добри имоти, сделките са много малко. Но появи ли се добра оферта - под добра имам предвид ново строителство или добро старо в добър квартал на прилична цена се купува много бързо. Така ние изпуснахме няколко апартамента, буквално ни ги отмъкнаха под носа. Но пък не съжалявам защото след толкова обикаляне категорично се отказахме от ново строителство. Действително много избирахме, много мнения събрахме, за това в кои квартали въобще не трябва да се купува, какво трябва да се гледа в строителството и тн. В крайна сметка намерихме имот, който засега смятаме, че е много добър и на добра цена, за който вече опарени действахме много бързо. В момента работим по сделката, когато приключи ще дам конкретни параметри и мисля, че ще мога да препоръчам и брокер, но искам всичко да се финализира и тогава. Ако мога да помогна на някой с инфо, разполагам с много от рода на - имоти в Павлово без Акт 16 или както е сега Разрешение за ползване, по-добре не купувайте, дори и да ви убеждават, че до 1 месец ще вземат, освен другите рискове които крие Акт 15, в района не достигат и мощности, което създава голям проблем с оформянето на партиди.В някои квартали, най-новото строителство е меко казано незадоволително, най- малкото заради тухлите с които се строи - тухли в съотношение въздух:материал-65%:35%. Освен другите проблеми които създава подобно строителство, има риск и да не можете да си сложите нищо на стената, защото тухлата се разпада. ShockedНо какво да кажа, оказа се, че и големи и имиджови строителни фирми вече строят с такъв материал, най-малкото за да са конкурентноспособни. Затова и ние категорично минахме на строителство тухла 1985-1994. Разбира се има и добро ново строителство, но цените там са над 1100 евро и решихме да не си причиняваме този мазохизъм. Междудругото ако някой от вас търси имоти и разполага с по-големи възможности 100 и над 100 000 евро, мога да споделя впечатление от жилища, които са ни харесали, но не сме купили заради по-ограничените ни възможности. На всички желая успех и на себе си също да приключим всичко както трябва и да се нанасяме по-бързо в новото жилище  Simple Smile

# 3 459
  • София
Оценителите не дават ли стойности за ипотеки?  Thinking Защото там е много под пазараната цена. Освен това оценките им са субективни, според интереса им към клиента.
Реалната пазарна цена може да се научи единствено когато се намери клиент да купи на тази цена. Всичко друго са приказки на вятъра.

Оценителите не се ползват само за ипотеки, казвам го от опит последните няколко месеца. Иначе оценката на нашия оценител за теглене на ипотечен кредит беше над пазарната цена на апартамента, който купихме.

# 3 460

Държавната структура на оценителите се нарича Камара на независимите оценители в България

# 3 461
  • България-Швейцария
Това определено обяснява нещета с драстичния спад.

# 3 462

Става дума за апартамент, който е собственост 50 на 50 процента на двама наследника. Единият наследник иска да откупи частта на другия. Имотът няма да излиза на пазара, но е редно да се изплати половината от пазарната му цена. Тогава?

# 3 463
Все единият ще бъде ощетен. Оценителят е възможния източник на информация, да. Но..., оценителят може да даде цена, която при реални опити за продажба съвсем да не се яви никой да купува. Може би субективно приех определението за реална цена, защото за мен реална цена е тази, която някой идва и ти я дава съвсем реално. Иначе има имоти, които и за 5лв не се продават.

# 3 464
  • София
Аз не съм срещала в последните десетина години покупка на панел над 100 000 евро, така че тази цена от преди 3 години ми е доста нереална.
Моята покупка от тази година - двустаен, стара тухла /за ремонт/ в кв. Иван Вазов - около 100 евро/кв.м надолу от офертната цена, като търсенето продължи близо две години.  

Общи условия

Активация на акаунт