В какъв свят живеем?

• 13 086
  • 381
  •   1
Отговори
# 240

Джей Пи, не на мен номера със светлосенките. Не уцели човека. Опитай се да вникнеш в думите ми, и ще видиш, че те са общовалидни.
Кой как приема агресията, и докъде му е лимита също е много интересен въпрос.
Същината обаче си остава такава- ненужно насилие, и ненужно много думи изписахме.
Хора, не правете така у дома си.

Ъм, какъв е номерът със светлосенките точно? С нещо конкретно не си съгласна с мен ли? Единствената ми теза беше, че мнението ти не е балансирано, защото нямаме един виновник. Това не е ли вярно?

Или не мислиш, че в един побой е малко по-виновен този, който пръв удари?

# 241
Джей Пи, аз чета, преди да пиша. Ето ти думите на очевидец:
Съсед се показал на терасата и се скарал на децата,като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо.Единият от татковците се ядоса,обмениха няколко реплики и таткото се качи да се разправя със съседа.

Ако Валери беше тих и спокоен човек, онзи нямаше да ходи " да се обясняват".
...

Очевидците пречупват историята през своите си интереси. Едно е авторката просто да е минавала по улицата и да е станала свидетел, и съвсем друго, ако е чоплела семки заедно със съпругата на ядосания татко.

А това подчертаното може да означава просто, че някой татко не понася да му казват да намали децибелите и псувните.
В същото положение може да изпадне съсед, който е направил забележка на едва кретащо детенце да не блъска така ожесточено стъклената врата на етажната площадка, най-малкото понеже може да стане нарязано от стъкла детенце... в следващия момент излиза един як татко и заявява "ти ли бе ще казваш къде да си играе детето" и т.н.

Общо взето в тази ситуация са се намерили на едно място невъзпитани деца на невъзпитани родители и невъзпитани съседи  Hug Т.е. по нашенскому - паснали са си.

# 242
Джей Пи, аз чета, преди да пиша. Ето ти думите на очевидец:
Съсед се показал на терасата и се скарал на децата,като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо.Единият от татковците се ядоса,обмениха няколко реплики и таткото се качи да се разправя със съседа.

Ако Валери беше тих и спокоен човек, онзи нямаше да ходи " да се обясняват".
А и не обори поста ми, което означава, че осъзнаваш нелепостта на цялата ни дискусия.
Просто няма нужда да ме убеждавате.
По подобен начин спорове не се решават. Нито с обидни думи, нито с юмруци, нито с пищаци.
Въпрос на интелектуален багаж, най-вероятно. Peace

Smartie, не четеш достатъчно! Това не са думи на очевидец. Това са думи на adi_v4 и са в преизказно наклонение. След като adi_v4 не е чула обмяната на реплики и не е видяла инцидента, по каква лигика ще е очевидец?
В една махленска клюкарница става като играта "развален телефон" - всеки повтаря както му дойде разни неща, които е чул оттук-оттам.
В крайна сметка се оказва, че Валери Добрев нищо не е хвърлял от терасата.

Нямало е никакво физическо предизвикателство от страна на чичката! Може думите на Валери да се броят за вербално предизвикателство, но кажете ми - боят ли е нормалният отговор на всеки израз или интонация, които не ни харесват? Аз и Вие се оправяме със слово в този форум - защо онзи примет с дебелия врат не направи същото? Нищо не оправдава Татенцето за това, че е нахлул в чужд дом и че е помлял от бой Валери Добрев!

# 243
Джей Пи, никого не оправдавам. Къде видяхте да съм написала обратното?

Лид, звучите като интелигентен човек, обаче звучите твърде пристрастно.
Може да не е имало физическо предизвикателство, но ситуацията не се развива в продължение на дни, или месец, нали така?
Трябва хората да знаят, че след всяко действие, си има резултат.
Има пререкание през балкона, очевидно е видял, че онзи не е от най-интелигентните членове на обществото. Минути по-късно чува думкане на вратата.
Къде е логиката в това да извади пистолета, да отвори на онзи "примат", да се остави да го "смели от бой", а след това да стреля по "насилника".
Играем си на предай нататък, ли, или наистина се правите, че не ме разбирате?
Никой не може да нахлуе в домът ми, ако не го допусна. Не отварям вратата, звъня на полицията, и категорично не зареждам оръжието.
Защото зная, че нещата може да излязат извън контрол.
Просто е.
Разбира се, съществува и нищожната вероятност въпросният Валери да живее в пещера, в която да може да влети всеки. Laughing

# 244
Ок,извинявам се....ще се редактирам...Съсед се показа на терасата и се скара на децата,обмениха реплики с Благо(съжалявам,не чух какво каза Валери) след което Благо тръгна към етажа на Валери с думите"ей ся се качвам горе и ще се разберем" видимо разгневен.Не видях,да ги замеря.Но другото видях и чух.Това вече прави ли ме очевидец?

...
В крайна сметка се оказва, че Валери Добрев нищо не е хвърлял от терасата.
....
Това,вие лично от него ли го чухте? Защото аз пък днес разбрах,че лично г-н Валери е казал пред полицията,че имал на терасата си в саксията малки камъчета и хвърлил едно-две колкото да ги сплаши. Не претендирам за достоверност

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 22:02 от adi_v4

# 245
Много моля, прочетете отново този пост. Той е изключително показателен:
Някоя от вас ме попита що е то " неизбежна самоотбрана". да вметна само, че не е " самоотбрана", а " отбрана". И е едно много " разлокумчено" понятие, включая и откъм практика по отношение на наказателни дела от общ характер. За съжаление обаче, волю- неволю, е достатъчно обвързващо, разглеждайки казус от нашия тип, и следва да се има предвид при заключението, особено в постановлението на прокурора по отношение дали ще се внася делото в съда с обвинителен акт, като се разгледа в мотивите. Та, идеята на тая " неизбежна отбрана" е непосредствено свързана с обществената опасност на деянието и с наказуемостта. В нашия случай- дали има непсоредствено противоправно нападение на личността или правата на отбраняващия се или на друго лице, като резултата е причиняване на вреди в рамките на необходимите предели. И веднага следва въпроса какво е това в " рамкте на необходимите предели", след като закона не го разяснява, а е само категория, която си го забранява и не следва да се превишава, защото, ако се превиши, следва наказателно преследване. Нещата се свеждат до това в нашия случай, че ако са го били, следвало да отвърне по същия начин, а не да стреля. Мисля си как дознателите ще докажат пряката и непсоредствена опасност. Дали е бил бит от две или повече лица, също. За да има нападение не е нужно да е само общественоопасно, но и да осъществява състав на престъпление. Можем да приемем, че ако таткото е ритал стрелеца, преди той да стреля или му е нанесъл телесна повреда, е осъществил състав на престъпление. Особено, ако е отишъл да звъни на вратата с намерението да го набие, да му причини разстройство на здравето. Но нещата стават различни, ако, когато стрелеца е отворил, вече е бил с оръжие в ръката.

# 246

Май е време да се спрем да се правим на Инспектори.
                                Всички говорят за едно и също- Двама възрастни единият загубил човешки образ поначало, другият доведен до загуба на същият човешки образ и..........децата, които ние като възрастни трябва да им дадем пространство да бъдат деца, и поведение, от което те да станат Хора.
            Ами, замислете се.

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 23:15 от dunavska baba

# 247
Smartie, в състояние на силен стрес човек не действа рационално. Обикновено е така. Да, Валери е имал поне сто по-добри варианта. Но така или иначе той не е започнал физическия сблъсък. Това не бива да се подминава с лека ръка.

ОК, в този форум много хора се поставиха на мястото на простреляния баща. Нормално, уж  от родителска солидарност - някакъв изверг с пистолет ей така без повод гръмнал човека. Не е така! Доволен съм, че това вече отпадна като убеждение сред потребителите.

Сега остава да обсъдим и още нещо - поведението на бащата. Тати Благо не е добър родителски модел. Или поне не е по-добър от Валери. Човек, който действа първосигнално и агресивно, ще научи сина си на същото. Ако Валери се беше прибрал с подвита опашка, когато синчето му отговорило, сега нямаше да има пострадали. Синът на тати Благо обаче щеше да научи, че да отговаряш нагло и арогантно е поведенчески стил, който носи успех.

Не оправдавам изстрела на Валери, но съм омерзен от такива "възпитатели" като Татенцето!

# 248
lyd едно и също повтаряш.Никой не се е поставял в темата на мястото на бащата ,никой не го е оправдавал или защитавал .Поведението на бащата се обсъди достатъчно и май различини мнения по този въпрос няма!
Опитваш се по този начин да оневиниш приятелят си Валери ,разбирам .И двамата имат вина единят за хулиганство другият за опит убийство.
Може и да завъртим нещата така, децата си играят футбол с бащите си на детската площадка /идилия / съседът се притеснява топката да не попадне в градинката ,прави забележка отвръща му се замеря децата /ако е станало за мен си е чисто просташко поведение/ бащата се афектира и така.....
На единият детето е замеряно без да има някаква кой знай каква вина удря ,другият е ударен не притежава мускули ,но притежява пистолет /кой знай за какво/ и го използва.

# 249
На мен едно друго нещо ми стана интересно.

Значи, седят си известен брой хора в кафето и наблюдават ситуацията. Децата, размяната на реплики, после татковците (по-едри и по-млади от Валери) тръгват към апартамента му "да се разберат". Според авторката "беше очевидно какво ще стане" (малко по памет цитирам).

Та значи на свидетелите им е "очевидно какво ще стане". Интересно, колко обаждания в полицията е имало преди изстрела? Колко хора въобще са посегнали към телефона си? Ако не беше стрелбата, щеше ли въобще някой да се обади? Или всички щяха да гледат сеир и да изчакат Валери - ако оцелее - да викне полиция?

Каквито и изводи да си извадим от отговорите на тези въпроси, ще е уместно също да ги свържем с примера, който даваме на децата си.

# 250
Направих редакция на поста си, след като беше направена редакция и на поста който бях цитирала.
                 Явно това камъчетата са много важна част в цялата тази история.
                 Пищовите, китките, полянките, птичките...........
                                    Децата,
                                               ами каквито сме ние възрастните, такива са и те.

# 251
Благо тръгва,когато асимилирахме какво става(в смисъл усетихме,че ще има сблъсък) пратихме другия татко да го спре.Не посегнахме към телефоните,защото очаквахме,че другия ще успее да го възпре.Още повече- пак казвам всичко стана много бързо. 3-4мин макс.

# 252
Благо тръгва,когато асимилирахме какво става(в смисъл усетихме,че ще има сблъсък) пратихме другия татко да го спре.Не посегнахме към телефоните,защото очаквахме,че другия ще успее да го възпре.Още повече- пак казвам всичко стана много бързо. 3-4мин макс.

Тук доста хора обвиняват Валери, че е приел конфронтацията и не е звъннал в полицията. Вероятно са прави.

Но дали вие сте реагирали по-добре от него като "пращате" някой да ги разтървава вместо да се обадите в полицията? Да не говорим, че явно целокупно сте сбъркали в преценката си за способностите или намеренията на разтърваващия татко.

# 253
Явно е така,щом се стигна до подобна развръзка.Никой не оспорва.Но пък определено сме вярвали,че ще се овладее положението.

# 254

А май каза че тея работи си ги усещала още от началото, защо тогава не се обади на полицията веднага, а? Всички майки защитават бащата защитник на децата, водени единствено от майчения си инстинкт, без какпка разсъдливост. Било насилие да се караш и викаш на децата, а боя какво е ?изнасилване? Много майки в опитите си да защитават изпадат в немощ, с разни размишления без почва, Майки мислете не се подавайте на инстинкти.

Общи условия

Активация на акаунт