(Био) зеленчукова градина 3

• 115 462
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • Русе
Разхвърляхме малко оборска тор и  угнилата трева от косенето и листа и отпадъци, но явно не е достатъчно. Може би е доста изтощена, но гледам и на съседите е такава. А миналата година без изкуствена тор толкова домати станаха, че наистина се замеряхме по едно време с тях.

# 301
  • Пазете Гор
Ljuboznatelna , след като завъдих котки, се отървах от мишки и плъхове 100 %. Просто няма. Преди това чест се пъхаха и вкъщи, какво да говоря за мазето и градината. Завъди си дворна котка, ако има как, няма по добро от това. Аз бих приел офертата на Вълка. А и скоро едно момиче в Клю-то търсеше осиновители за коте. Ама изобщо нета е пълен с такива.
Ама капия ли ся, бре, толкоз. Лютеницоеди!

При мене за жалост, покрай мишоците, котето ми унищожи една изключително симпатична колония гущери, кой знае как оцелели в полуделия град. Малките гущери зимуваха в лейките, пластмасови. Колкото цигара без филтър големи. А до входа на мазето живееше тритон, който обаче една вечер, без да искам, настъпих, и край.

Слагам бамята да се ръти. Сал един у целия форум бамяджия. Всички с място в градините, сложете по три семки бамя от мое име, ако при мене не излезе, да се чувствам отмъстен.

Някой бе публикувал снимка на гарджето си като ръба краставица ли, домат ли, някъде в първата тема. Много беше симпатично, като добра реклама. Трябва да си пльоснем такива снимки на първа страница на темата.

Градината и дребните...голямата ми гювечоунищожителка ведниж ми нападна арпаджика..аз садя, тя яде, попривършихме го. Чак като ревна се усетих. А днеска дребното почти влезе в баката, дето мешах кокошата тор. Зарзаватчийче ще е!
Аз като запъртък рупах моркови! Отскубна си и го измия, щото нали, кален,  ама в казана, дето плакнеха мотиките. Удобен беше тоя казан, пък и под ръка.

Вълк, скоро ще ида пак на Покрайна, наесен ходих за пръв път. Влаинките, знаеш, фрумуасъ Wink.

# 302
Само да кажа,че ни наобикалят таралежи от вечер на вечер.
Лозето го извързах,сега остава да се прекопаят доматите,че са хванали кора след дъждовете.
По репичките има дупчици и кожицата вече е удебелява.Скоро и тях ще изхрупаме.

Момичета и аз ви поздравявам за градините-за чудо и приказ са-Браво!!!

# 303
Браво, Анн, много ми хареса градината ти! Доматите какъв сорт са? Изглеждат доста яки и в добро здраве! Пръскала ли с нещо? Не личи, че не стоите там, и един бурен нямаш из двора! Винаги се чудя- как се постига това? newsm78
И аз съм се поуляла... Имам около 400 корена домати и 600 капии. Лютите и рогачките не ги броя. Не броя и другите коренчета, дето са в новата ми градина, че там не знам кое ще оцелее...

# 304
  • Пазете Гор
mimi_vi2 , таралежите са ествествен враг на голите охлюви, също и червеи обичат. Аз на твое място бих се опитал да ги прикоткам да си останат наоколо.

Ana.Ivanova
, 400 корена х 2 кила = 800 кила домати, а и много повече може да излязат, отделно капии, а пък и от "Новата градина". Ти си стоков производител! Браво!

# 305
Благодаря, Куркума, за моралната подкрепа! Simple Smile Направи си хубаво сметката за новата ти био-инспекция по нашия край - да е по доматено време, че и двете градини са точно на пътя ти! Тъй де - да имам с какво да ти се подмажа! Hug
Миналата година раздавах пиперки с чували, че нямаше какво да ги правя.

# 306
Куркума- тук гратът е цъфнал по градините .Не знам кога са го сяли хората но като минавам оглеждам градините им.Тази сутрин видях че и на съседката е почнал таман да цъфти.
Аз дори успях да хвана един таралеж.Децата му се порадваха и го пуснах да си ходи.Да го примамя-обаче с какво?Какво да му дам за хапване?
Вълчо мисля беше писал за един таралеж дето прииждал всяка вечер при едни хорица.Миналата година цяло семейство таралежи пристигна една вечер в градината.

Да ви кажа голяма жега е тук-духа доста топъл вятър нее приятен поне за мен.И нещо подочух от бабите че събота май го давали градушки и валежи.Все не успявам да гледам прогнозата,но като гледам циклона на Мозилата се задава нещо-дали ще го довее насам не се знае.

# 307
Снимах си зеленчуковата градина от тук http://viko.snimka.bg/flowers/05-2010.502088.18887346 . За съжаление от моя си разсад домати на 70 % беше измръзнал през миналата седмица  Sad и се наложи да купувам нов . Било е много студено. Дано тези които купих да се окажат вкусни домати.

Имам и едно питане, мога ли да опъна тел между два колеца на три реда и там да привързвам доматите? Накой гледал ли е така? Дали ще мога да ги задържа прави или ще са тежки? Защото са ми кът колчетата.

Аса, ние от години така гледаме доматите. И не щото нямаме колчета, ми щото го мързи мъжът ми да забива на всеки корен. В двата края на лехата забива по един кол, в средата също и после напречно опъваме дори не тел, а сезал. През 20-30 см колкото е необходимо. Към тях привързваме растенията, държат, не падат. но с напречна тел ще е още по-добре, изобщо няма да има проблеми

тази година за пръв път не го домързя и сложи колове на всеки корен, чудя се още що го направи и как така.

# 308
  • София
Веселчето и Калико много ви благодаря   bouquet, така и ще направим с колците и доматите

# 309
Нищо че ще се повторя,  аз да си кажа, че като закъсам  и идвам във вашата тема да почета и ми олеква.

А днес се и посмях със сълзи на Кукурма.  Даже се върнах да му изчета стари постове.

Тове е  то -  био производители (ще рече аристокрацията в земеделието)!  Успех с реколтата Hug

# 310
А ние имахме и смокове.Живееха под ябълката-дивачка.Нали имаше много избили клончета от основата.Заради смоковете не пипахме бурените наоколо.
В една жива градина трябва да има истинска хранителна верига.Сега си мисля какво ядеше смока и него кой го яде?
Анн,пресече ми дъха с фотографиите си.  Hug
Когато обръщаш с правата лопата влиза мазно,като в халва,нали..
.Есенно време разхвърляхме оборския тор,зимуваше ,а пролет само прекопавахме.
Чудесни растения имаш.Да ни показваш по-често снимки,да им се радваме...
Аз пък смятам доматите не на кило,а на бройка.
На домат по парче сирене и комат хляб.Няма снак,няма близалки...
От солидарност с Куркума ще насадя бамя.Но моята е купешка с коренова система напълнила чашката.Иначе не става.Едни умеяти са ми катеринките.Сутрина гледах една-изрови си репа и зарови нещо друго.Плашило още не съм боднала само.
Моята грах си е заплела мустачките една в друга.Тук там забих пръчки,ама няма да я разплитам.
Миме,а не гърмят ли по градоносните облаци като едно време..Мисля те и теб.
Ани,а ти сама ли гледаш 400-те корени домати?Ох,колко апетитка ще има,майко... Heart Eyes
s+christ-не те ли запалихме вече... Laughing

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 18:06 от Веселчето

# 311
  • Русе
И аз слушах прогнозата за събота и неделя го дават дъжд и градушки. За дъжда ще е добре, че тези дни е доста горещо и ще изсъхне, но за градушките дано са се объркали. На малко домати сме сложили пласмасови бутилки за напояване, но още не мога да намеря разликата с тези без бутилки. Може би още не се е засушило.

# 312
Веселчето, имам връзка с мястото от където стрелят по градоносните облаци. Били отпуск, защото май месец не падали градушки. Т.е. градушката ни свари неподготвени.

# 313
  • Русе
Да ви попитам две години ми пожълтяват листата на патладжана и увяхват, има и цвят увяхнал. Не знам дали е някаква болест или нещо му липсва в почвата. Добивът му намалява значително. Сега е малък и още му няма нищо, но ако трябва да вземам предварителни мерки. Не е от липса на вода.

# 314
Веселчето,
запалихте ме и то много, но не се случи покупката. Ааха да купим една съборетина в Искърското дефиле и семейни съвет даде отбой. Да сме огледали още малко.  Та още не съм оземлена. Но е да бях не знам на лунна светлина копае ли се градина ? То аз комай само нощем вече имам време. Днес като никога (защото търся място за рожден ден на тийнейджър ришкам из нет-а и  чат-пат наглеждам форума).

Дългия Ник, да знаете ,  че министрите ви следят темата защото точно казаха по новините че били прекратили отпуските на хората от градушките. Бързо действат Кога го написахте ,кога взеха мерки  Laughing Та да внимавате какво пишете, де.

Общи условия

Активация на акаунт