(Био) зеленчукова градина 3

• 115 488
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Ri4ko, не се кахъри за градинката, гледай бързо да се оправяш, радвай се на лятото в Бургас, пък наесен - с песен Grinning
Стискам ти палци всичко да мине добре и скоро да забравиш за тези грижи!

# 451
  • густо майна Филибето
Искам да ви питам за един плевел - как му се вика? По скоро ме интересува едногодишен или многогодишен е:

# 452
  • София
Оф, тази напаст е навсякъде - пише, че 2-3 годишно.  Иначе е разновидност на ечемика - ето повече инфо:

Цитат
Гривест ечемик
(Hordeum jubatum)
Семейство Житни Poaceae (Gramineae )

Гривестият ечемик е атрактивна трева, чиито сребристи осили на отразена светлина изглеждат така очарователно, както гривата на хубав кон. Растението, което в сандъчета е едногодишно, а на открито понякога двугодишно или тригодишно, достига височина 40-70см. То образува гъсталак със стройните си стръкчета с листа по върховете. Класовете с дължина 5-12см провисват елегантно и правят впечатление с дългите си осили, чиито сребристи отблясъци често са бледовиолетови на върховете.

Период на цъфтене: Юни до август.
Произход: Северна и Южна Америка, Мексико, Сибир.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст, глинесто-хумусна градинска пръст с малко пясък.
Засаждане: Купените готови или самостоятелно отгледани млади растения се засаждат в съда на разстояние около 40см едно от друго.
Поливане, торене: Полива се умерено, но не трябва да изсъхва напълно. Не се подхранва.
Други грижи: Няма.
Презимуване: Не се налага.
Вредители, болести: Рядко.
Размножаване: Чрез семена през април в няколко малки саксии (което е удобно за последващо комбиниране с други растения) или направо в балконски сандъчета.
Съвети за оформление: Много красиво към ниски летни цветя със закръглена форма на цветовете, напр. турта, цинии, дребен невен.

ПП. Не мога да повярвам, че някой ще тръгне да го отглежда, като декоративно разстение  Shocked

# 453
  • густо майна Филибето
 Joy
Ако знаеш съпругът ми колко треви е накупил за бъдещия скален кът.... Разликата е, че някъде по света ги пръскат с Раундъп, а ние ще си ги отглеждаме Laughing
За тази трева питам, защото заедно с дивия овес е навсякъде наоколо. Овеса се скубе лесно и мисля, че е едногодишен, беше ми дошло наум да си го отглеждам като седерат, защото новата почва е много бедна, на места грам трева не расте, а оборски тор нямам.

# 454
ri4ko, горе главата, всичко ще бъде наред! Наесен, живот и здраве, пак ще градинарстваш! Само здраве да е!
Веселче, хубави подправки, с едри, тъмнозелени листа, явно тамошния климат добре им понася! А на последната снимка какво дърво е?
Люб, осилите на този псевдоечемик са много опасни за малките изследователи! Събери си двете длани, сложи един осил между тях и разтъркай леко дланите - виждаш ли как се движи? Обяснявала съм до посиняване с това да не се играе, камо ли да се сложи в устата, че после...

# 455
  • София
Предишното ми куче /което откраднаха/, точно заради тези осили претърпя 2 операции. Пробие ли кожата, тръгва навътре  Close

# 456
ri4ko,скорошно оздравяване! HugДа не забравяме,здравето преди всичко!
А за тези осили от снимката като ги видя настръхвам Twisted EvilКато бях 9 годишна без малко да си умра млада и зелена.Както Ана обясни не трябва да се играе с тях...Едва ми го извадиха лекарите от гърлото,след такава игра.Спомена е жив Shocked
В нашия край днес вече не вали,но вчера късно следобяд отново поли обилно.Всичко избуява и зеленчук и .....плевели!Утре ако засуши,ще падне голямо скубане цял ден.Не съм си засяла още боб за зрял,закъснявам ли?
Веселче,много красива лехичка с подправки Simple Smile
Хубав ден от мен на всички!

# 457
Ричко-да мине и да замине успешно операцията! Hug
Годината се показва дъждовна и топла.Градинарските "пилци" се броят наесен.Бурените имат и хубавата страна-пазят с листата си влагата и от палещото слънце.Ще видиш,че ще ни се хвалиш.Аз много вярвам,че природата си има свои закони,които не можем да катурнем колкото и да се мъчим-по-добре да живеем в мир и хармония с нея...
Да пишеш,ще те мислим.По нишката ти предаваме от добрите си помисли.,ей!
Veni-vidi-опитай се да разбереш какъв е произхода на петната по доматите.Покажи на някоя баба или в градински център.Обясни им как точно ги гледаш-почва,торове,поливане.Според мен имаш време и нов разсад да боднеш.От по-силното юнско-юлско слънце много от плесените,жадните буби и охлюви ще изчезнат.А то лютеница  се прави септември-нали?
Любознателна,Дани-аз уважавам много "островчетата" запазена и съхранена естествена флора.Ако сме честни тя е най-устойчива,естествено се регулира и размножава.Тук законово е решен въпрроса с прерията.В нашето село има поне 5-6 диви  гори-резервати,които изглеждат като джунгли-нo не можеш да пипнеш и тревичка.По пътечките само се разхождаш,любуваш и дишаш.От елени-до миещи мечки живеят.
След малко ще снимам пред училището на сина ми кътчето заградена прерия.Да се полюбувате.
Споделям виждането на твоя съпруг. Hug
Ани -дървото е портокала ми,окъпан от топлите ни дъждове,разлистен.Права си за дивия овес-опасна игра е.
Ние на"Царят отишъл на война и се върнал без глава" играехме с него. Laughing
Колко дебел трябва да бъде разсада на праза,за да го засаждаме на постоянно?На пряко слънце или сянка?

# 458
  • Пазете Гор
Празът на рохко, торно и слънчево. Дебелина на моливче. В леха по схема 15х15.
За зрял боб закъсняваш, ekspowoman, но не фатално. Сей сега!

# 459
Благодаря ти,Куркума!
Не питах колко дълбоко трябда да се насади празът,че да не объркам като с водният лук,който се "самоизмъкна" на повърхността.
И аз шербетувах.Градинарят от магазина ми препоръча органично брашно от  "червено кърваво месо".По една супена лъжица на 1 кв.метър.Размих го в лейката и полях без цетката-домати,пипер и патладжаните.
На краставиците и тиквените добавих по шепа оборска тор.Рибеното брашно било повече за китки.
Червеното мирише кански.До вечерта събрах всички мравки като на банкет.
Но не пипат листата,а си лижат от миризливата кал само. Joy
Ето и обещаните снимки от прерийните кътчета.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.19067693
Спряха ли дъждовете при вас?
Кога да засаждаме бостанът?
ПС.Здравей,МарияФ. Hug

# 460
ri4ko, лека операция и бързо възстановяване и от мен!

А за градината от моя скромен опит - като купихме мястото беше занемарено и обрасло от 2-3 години, а лозата даде толкова много плод, както и ябълките, ягодите.

Днес гледах един участък с ягоди, в който са супер нагъсто и за който не ми остана време за основно плевене. Ами той е отрупан с плод, ягодите се губят в тревите, но са с много ягодки на клонче като поровя. До тях е участъка, култивиран от мен - разреден, оплевен, обаче с по-малко на брой плодчета, а някои само с огромни листа. Може пък тревата да ги е поопазила от градушките, знам ли?
Така че си мисля, че ще имаш все пак реколта, тя природата си знае работата.  Simple Smile

# 461
А някой да е отглеждал хмел?
Гледах изложение на домашните пивовари,говореха за лияната на хмела.
Лесна ми отглежда за култивиране.
И биричка обичам.  Laughing

# 462
Аз съм гледал Старци берат хмел. С Карел Гот Mr. Green
Вес Hug Само наш'те!

# 463
Аз съм гледал Старци берат хмел. С Карел Гот Mr. Green

Хайде, хайде, не си само ти древен тук - и други сме го гледали.  Mr. Green
Майка ми има някакъв див - расте като бурен по оградата и. Не става за бира, обаче.  Confused

# 464
Хайде,хайде...Не бяха старци ,а готини младежи с тесни панталони и шарени ризи,пеещи... Joy
Интересна статия за хмелоотглеждането:
http://news.expert.bg/n251428/
В друга статия прочетох ,че за 100 л бира трябват 180-340 г шишарки.
Kато при кивито трябва да се чака поне 3 години за плод.
Но пък от листната маса  на хмела се получавал богат органичен тор,което е още една добрина.
Докато си копаеш с мотичката в градината едно ободрително-стимулиращо ти ухае на бира наоколо.... Blush
Как Сийке-как върви кивито на майка ти?
И още някой беше посадил.
Споделете,покажете снимчици-да се порадваме.
От трето киви семки засавям-нищо не става.

Последна редакция: нд, 06 юни 2010, 14:51 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт