(Био) зеленчукова градина 3

• 115 494
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Как Сийке-как върви кивито на майка ти?
И още някой беше посадил.
Споделете,покажете снимчици-да се порадваме.
От трето киви семки засавям-нищо не става.

Ами добре си е, дано доживеем плод догодина.  Laughing
Не си играй със семки, купи си готово растение - има ги още по цветарските магазини. Ще си спестиш доста чакане.  Simple Smile

# 466
mama_gali ,ти не си я видяла, пък аз съм я поизпуснала новата тема, дето не е вече много нова, де. Mr. Green
Доизчетох си края на старата, първите  3-4 странички от новата и пак намерих много интересни и полезни неща.  Peace
 Моята градинка си върви добре, оставена почти на самоотглеждане. Laughing Пооплевявам през две седмици, дъждовете я поливат... Пък тя е и малка- експериментална, дет се вика. Дестина салатки (те много бавно растат), толкова ягоди (тазгодишни, но са навързали много), два корена тиквички, 4 двойни(така ме посъветваха) корена селски пипер. Десетина корена диви ягоди, пренесох ги от ливадата, че там като мине косачката плод няма.
 И доста подправки.
 Връщам се да чета назад и да се уча.  Hug

# 467
  • Пазете Гор
За кивитата не знам, ама аз за четвърти път ще пущам бамя. Не ще да никне, брей, не, та не. В четвъртък заминамвам и градината се самоотглежда десет дена. Може и да тръгне без мене.
И вие градинари, мислено поливайте, привръзвайте, колтучете, плевете, берете (грахът иска още седмица), садете и за моята градинка. Десет дена, не повече.

Цъфнаха и плодните цветове на тиквичките, едновременно и "Бисерка" и "Изобилна". Засега Бисерка има повече листна маса, по-големи и по-твърди листа.Мушнах  в почвата до растенията по две-три по-здрави пръчки - да ги крепят. Стърчат над почвата около 50 см.

При доматите ми: Три растения от сорт "Трапезица" са се самозадънили, имат по три китки! Може и да съм се престарал с колтученето, ама пък, и трите ми грешки все в този ред, не вярвам. Задънил се е и един корен Дорина, ама там било нормално, вярно, след четвърта китка.

Миналата година един неизвстен сорт роди и брах зрял домат от 12 (дванайсета) китка. И му наставях колеца, че не стигна.

Направих второ подхранване с кокоши шербет - цъфтежно, да го наречем. Резултатите са чудесни. Комшията е също налива шербет под мое влияние. Опиянен от успеха, и твърди, че щял да полива с кокошето ако всяка седмица. Аз ужким го възпирам, че е рисковано, ама искам да видя какво ще стане Mr. Green.

# 468
Вес, не се занимавай с тия семки, ами купи две-три растенийца - мъжки, женски... моите вече станаха по 50-60см-много им се радвам. Ще пусна снимки да те запаля Laughing

# 469
Куркума, ще ти гледаме градинката, обещавам! Домат на 12-та китка? Rolling Eyes Колко кг. домати си изял от този корен? Жалко, че не помниш сорта какъв е. Да споделя, че благодарение на твоите чести подканяния моите кокошки тази пролет живеят при идеални условия - чистичко, изметено... Дори ми се струва, че трябва да увелича бройката! Joy
Pippo, и аз искам да видя твоите кивита, мечтая си за тази екзотика в моята градинка!
Веселче,прерийните снимки ми харесаха, пренесоха ме толкова далеч!!! А портокала раждал ли е плод? За бостан не знам, мисля да е късно newsm78
Напоследък ми е трудно, през седмицата съм майка и градинарка, а в събота и неделя - строителен работник!

# 470
Ромите-са отрупани със доматчета.Сега не съжалявам че си направих разсад в ранна пролет.Тъкмо ще направим консерви за зимата рано.Само дано успеем да го опазим от болести.
Боба има малки шушулки-за супа стават.Тиквичките вече цъфтят.Копърът е плувнал из цялата градина-чака краставиците за буркани.
Лозето го подстригвам от време на време-само от горе.Не умея да го култуча още-мъжо отговаря за това.
Много-мушички много нещо по сливите(-сини и джанки).Пробвах това с калинката-пуснах я на листата с въшки като ги одуши и веднага почна да ги яде като подивяла.

Да споделя една фраза само,че "Градината иска мотика,а не молитва" Laughing

# 471
  • Русе
 Браво мими. Ти ще отсрамваш района.  Hug

Доматите ни засега са здрави, но още нямат цвят. Краставички и тиквички още по назад. Пипера май боледува. Подправките добре растат. Ягодите наблягат на листата по вече отколкото на плод. Спокойно мога да си завивам сърми с тях.

# 472
Да бях по-близо да отида да ти помагам Ани в строителството.Аз съм перфектен чирак-акъл не давам,изпълнявам методично.
Само привечер ще ме слагаш по-близо до софрата-я манатарчица,я месце на кокал..и от пресните саладки.Може джанки или да разровя ягодите.  Joy
Портокалът го чакам от миналата година да цъфне.Той е като птицата Феникс-изби от корените втори път,нали една катеринка го прегриза до основата.Наторявам на всяко поливане,къпе се от топлите ни дъждове и избуява отвън.Тава лято ще е цъфтенето-чувствам го .
Вчера тръгнах за Киви,а се върнах с разсад на краставица-лимон.И такова чудо има.
Ето снимка на сорта:
http://pics.davesgarden.com/pics/2007/08/25/David_Paul/3813c2.jpg
На вид краставичките са като лимони,на вкус леко нагарчали,да видим дали стават за таратор.
След наторяването всичко цъфти.
Лека седмица и поздрави на Вълка,който ми липсва.  Hug
Ох,Амбер,Миме разсмяхте ме..... Joy

# 473
Вес-много странно чудо е това с лимоновата краставица Laughing Трябва да се опита с текила Crazy да видим дали ще си пасне лимонокраставицата и питйето Joy
Странни сортове създава природата.Затова нйе сме в края на веригата-консуматори и дегустатори Laughing Mr. Green

Amber-и пипера при нас нещо не го бива.Има жълти петна по листата.Скоро време ще го отпиша ако върви така-мъчи се горкйя.

Куркума-като се прибереш найстина ще ахнеш  Joy.Дано комшията поне се сети да колтучи доматите и да полива. Peace

# 474
  • Пазете Гор
За колтученето: Снощи клечах до доматите, дето писах, че са се задънили. ама то...тия, Трапезицата изкарват плодната китка не на стъблото, а на дръжката на лист. Докато са млади, прилича на връх, и аз хоп-късам истинския връх. Още повече, че той самия излиза от пазвата на същия лист, но през нещо като шийка, абе досущ като колтук. Та съм си ги окепазил сам, ама нейсе, не са много и имат по две-три китки. Извод за градинарите: гледайте какво колтучите, има и подли сортове Wink.

Сипах малко разредено ако в саксиите и настана бурен растеж, само дето не може да се отварят прозорците от смрад. Ще мине до ден-два, няма страшно. Четете ли, цветарите?

Ана, от оня домат набрах не много килограми,може би 2 кг, че дребнички бяха доматите (колкото дребно яйце кокоше) и ми беше отдалечен от маркуча. Но стана огромен и за кодоша, принесох си стълба да откъсна горните зелени за туршията. Специално изчаках едни баби да са по дворовете , че да видят, и до вечерта махалата май знаеше  Laughing. Другото: садих го на място, на което 7-8 години трупах растителен отпадък, който се беше компостирал.

Корнишоните дръпнаха. Направих им арт конструкция, от декоративни оградки плюс канап, който води конусовидно към колец. Грозно стана, дано поне да е практично.

Посях цвекло, сладка царевица, още фасул за по-нататък. Годината е магданозена - яжте салати, правете кюфтета. Връзка магданоз, сирене, лимон, зехтин, варено яйце, един домат, босилек, риган, маслина - салата чудо!

В градината на баба и дядо магданозът беше на фитарии, 3 или 4 по 10-15 квадрата. Всяка сутрин с широк нож окосяваха по около квадрат и половина, два. Всеки откос се слагаше върху връзка и се връзваше, нещо като сноп, около 30 см в диаметър. Редяха снопите в корито с вода. В горещия следобед в бараката дядо правеше връзките за пазара - около 3/4" дебели, еднакви. Подравняваше дръжките им отдолу, отстраняваше разни пожълтели листенца, клечки и буболечки. Връзваше с памучна връзка или канап. После ги редеше в касетка, с найлон постлана и с малко вода. Така стояха на сергията на пазара и клиентите си избираха. Една връзка струваше 10 ст, седемдесетте години. Стотина връзки, ако е пазарен ден, особено напролет, опапваха хората, бравос.

Ще пътувам в чужбина след два дни и ще обърна специално внимание на градинарските практики. Ще ги споделя, разбира се.

# 475
Куркума, направил си приказки на бабите! Представям си коментарите Joy
И моите краставички дръпнаха - шербетувах, окопах, навързвах... Откъснах и първата за салатата, отново ще похваля сорта "Тести гриин"! На всеки лист и цвят, при това женски, има и по 2! Мога да стана рекламно лице на фирмата, толкова много ги хваля! То и има защо!
Сварих зеленчукова супа - грах, лук, морковче, картофи, шепа копър, джанки.Всичко от градината, чисто от химикали, много вкусно.  chef Идва време да берем плодовете на труда си.
mimi_vi2, доматите Рома колтучат ли се или се оставят като храсти да растат? Имам 6 корена, но не съм ги чистила, първо да питам!

# 476
Куркума,ако има чалъм снимай Peace.Предполагам,че ще ходиш до комшийте-"че фаче".Повече няма да питам като си дойдеш ще разправяш Hug
Ще ти пожелая успешно пътуване и да се завърнеш жив и здрав Praynig и за снимките да не забравиш-ще ни радват очите Grinning.

Ани-  ромите не се колтучат,така се оставят.Та това е хубавото на сорта ,че не се кослтучи не му се слагат колове.Живурка си на воля!

И аз видях тая странна разновидност на сорта-гледам от листото излиза колтук и вчера с лозарската ножица малко ги поокастрих доматите ,слънцето да ги огрява .От както ги наторих след цъфтежно- дебелеят.Трябва им едно окопаване пак.
Вчера правих като твоята супа Ани ,за децата .Каквото набрах от градината това сложих и от лобудата прибавих малко и стана -вкусно,вкусно Mr. Green

# 477
Идва,идва времето. Joy
За всички любители на зарзавати.
От вчера си мисля ,ако заекът е  20 см на ръст  ,колко висок да е плета,който той  не може да прескочи?
Ани,под женските цветове на краставиците се виждат очертани плодчета,нали?
И аз като Куркума се загледах в доматите-баш на култуците са ми съцветията,няма да пипам макар,че започва да се разклонява като чубрица,да видим.
Вълчо беше прав-оставените без подпорки стъбла са по-накривени,но по-дебели.
Миме-на пипера трябва ли му често поливане?Един жълтеникав расте моят,да го уплатня с някоя пълзяща билка да си"говорят",знам ли.Мама ме съветва да му загърля корените... newsm78

# 478
  • Пазете Гор
Пиперът жълтее, ако му е студено, ще се оправи , когато се затопли. Обича той да е 27 градуса, и тор обича. а загърляне всички обичат, само леко с коренчетата.

Спорът за колтуците е стар колкото света, аз съм за максимум двустъблено растение. Е, ромата не се колтучи, не се връзва, като поналягат, може да не се и копа, ама поливане трябва, тоест овреме да се подготвят поливни вади, че като се зашуми вече не може да се бръкне с мотиката.
Инак по гръцко ще ходя, mimi_vi2, при власите - догодина.

# 479
Куркума-като чатал за прашка имаш на предвид,нали?
А не два стръка домати един до друг-за доматите говоря.
Моля те,питай в Гърция за портокалите.Как да го стимулирам ,за да почне да цъфти?Да ми се порадва окото.... Laughing
Прав си за пипера-вече втора седмица температурата на въздуха тук е 13-17 градуса... Wink

Общи условия

Активация на акаунт