(Био) зеленчукова градина 3

• 115 496
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
  • Пазете Гор
Почти така, Вес. Оставя се колтука, който е под първата цветна китка! И само той.

По Беломорието ще бъда, там зарзават и тютюн гледат помаците, гърците маслини, а всичките - памук. Портокали няма, поне не на големи площи.
mimi_vi2 , на кое растение казваш "лобуда"? Че май аз за друго си мисля.

# 481
Вес- на 7 стр. от тази тема има моя снимка на краставиците със оформен плод.

Куркума- аз преди време снимах Лобудата заедно със извадените картофи.Светлозелетото е Лобуда.Ако искаш може и да я потърсиш снимката.Иначе довечера ще пусна нова снимка за да ти покажа.Куркума- вземи за насам Узо за сухия таратор Laughing

В градината имах и червен спанак,донесен от Австралйя но нещо тази година не го виждам.

За пипера-Куркума е прав  и е дал обясненйя.То сега при нас такава жега и се засуши ,а уж казаха че ще вали,ама този път с прогнозата не познаха.
Морковите -започнахме да ги поливаме.Мъжо е направил зад всяка редица нещо като лехичка  там напоява.Тази година ширината между редовете с моркови е на 25-30 см. заради поливането.Миналата година пробвахме да поливаме и една камара едри моркови изкарахме.
Иначе при нас лятото е ад-дано има и дъждове,че инак всичко ще изгори.

# 482
При нас лобудата расте по поляните.От там си я бера.
Днес докато се борих с усуканите краставици(чак днес изсъхна)и колтучих доматите ме извика една комшиика да ми каже ,1че от нас миришело на изгорял фасул.
Да изгоря манджата ,но имам пет ,шест краставички по петнайсеттина сантиметра и скоро ще ги опитаме.
Питане :след като почнат да раждат доматките колко често се поливат.Вече имам и доста доматки като джаминки големи..На най-долна връзка преброих до пет. Laughing
Такава краставица искам да опитам да отгледам.В бг.има ли семена?

# 483
Любе, какво означава "джаминки"? Доматите по принцип по-малко ги поливам, чела съм, че имат дълбока коренова система и извличат влага отдълбоко. Поливам ги доста рядко, може би 1 път в седмицата. А пиперите и краставиците - през ден. И тук е голяма жега през лятото, постоянно обикалям с маркуча, става неразделна част от ръката ми #Crazy
За краставиците съм писала в горния пост, утре ще снимам, че сега е тъмно.
Куркума, да не забравиш банския! Laughing

# 484
  • Пазете Гор
Днеска ще се обогатя с още един термин - джаминки. любето, из нета има поливни норми, но те са за оранжерия, тоест без естествен валеж. При тебе не е така, май.
На първо място е важно има ли валежи. По-нататък честотата на поливките зависи най-вече от вида и състоянието на почвата. При тебе са делувиални (има и алувиални) ливадни почви - зяпал съм по градините в Войнягово, Бегунци, Московец, Слатина). Почвите при вас са много отцедни, леки. Почвата е аерирана, при засъхване не се цепи (като моя талог). С окопаване и мулчиране при тебе се спестяват две-три поливки. Правило за поливане е - вземаш малко почва  от под повърхността, стискаш в шепа. Ако не се скрепи в никакви форми - поливай. Но това важи с много условности. Моята например е един от най-лошите варианти на смолница. Вода поема, но се цепи. Днес вече има пукнатини.

Вярвай на преценката си. Душата на градинаря познава растенията. Те му казват кога искат вода. Виж тургора на листата - свежест, тонус, провиснали ли са. Характерния аромат на листат, на пръстта.  

Троянско, дето е нашата Ana.Ivanova, е по принцип с не много плодородни почви, ама са се изхитрили  Wink и са наслагали овошки и малинажи, където не е ерозирано, а живеят и садят в долините, където има алувиални наслаги. И градини имат чудни.
По планините им е ужас, каква кал съм газил и над Лесидрен, и край Чифлика, и над Балканец, олеле, олеле. А наоколо стаари сливови, крушови(!), ябълкови градини, повечето подивели и остарели.

Малка страна сме, а такова разнообразие на почви има...Изобщо почвата, тя е може би най-важната за една градина. После микроклимата. Градинаря. Правилния подбор на култури. Торене. Поливане. Почвообработки. Сортов състав. И така нататък.

Поразбъбрих се, простете, Grinning и наздраве!

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 22:00 от Куркума

# 485
  • Русе
При толкова подробни обяснения за почвите за Русенско  имаш ли представа? И моята се пука като изсъхне, но не мога да преценя каква е. От не големия ми опит каквито и зеленчуци съм посяла всичко е станало.

# 486
  • Пазете Гор
Попукването на почвата и образуването на кора се дължи на разни работи: вида на преобладаващите почвени частици, наличие на слепващи вещества (минерали), и други има. Когато преобладават дребните почвени частици (говоря за микрони в диаметър), почвата е по- "глинеста" и се слепва при засъхване. Наличието на някои специфични минерали прави понякога почвата по "мазна' - лепи се по лопатите и мотиките при работа, плуговете обръщат бразди, които лъщат; буците са трайни и т.н.

При тебе анн...ти беше към Пиргово, или Долапите, Средна кула, изобщо малко по-нагоре по Дунав от Русенското пристанище. Та почти цялата Дунавска равнина е с почви, формирани върху льосови отложения (от вюрм, период отпреди половин милион години, май). Има и алувиални тук там. Та льосът е мека, ситнозърнеста утаечна скала, която лесно ерозира, и под действието на степна или горска рстителност за десетки хиляди години върху нея се получава почвата, която имате там днес.

А по-отдавна льосът е отложен по тези места от Дунав. Той пък носи фините частици от горното и средното си течение, където пък са били оставени от ледниците...Сложна история.

Ще налучкам анн, според мене имаш алувиалнапочва (речно наносна, независимо колко отдавна е било речна долина) . Или някой от видовете чернозем. И в двата случая говорим за най-добрите за земеделие почви. Така че честито!

Щом се ражда всичко - значи всичко е наред. Срещу пукнатините помага оборски тор, борови иглички, растителен компост, навременно разтрошаване на почвената кора, мулчиране, правилно поливане. Малко непукизъм също помага. Wink

# 487
Учудена съм колко са мощни листата на тиквичките Rolling Eyes Последните две години само до цвят го докарвахме, а тази май ще раздавам на съседите
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.19134453
Вес, Ана,  ето кивита http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.19134498
и другото: http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.19134470
много е странно стеблото http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.19134491,
а на третия сорт - който е без мъх и стеблата му са гладки  Wink
Моля някой вещ да каже какво да правя с въшките по краставичките - пълни са им листата от долната страна и с този пипер http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.19134458
Куркума, приятно изкарване! Какви ли изненади ще те чакат в градинката - както я натори щедро Laughing

# 488
Пиппо-не само вкусни ,но и красиви са кивитата.Чудесно изглеждат.Откакто с Как Сийка заговорихте за кивита,все за тях си мисля.Но ще е грях,ако ги бодна и не понесат зимните ни минус 20 градусови температури.И постоянния вятър от към езерото-море.
И на чуждите мога да се порадвам. Laughing
Харесва ли ти билката Nepeta,ароматна,непретенциозна,отдалече прилича на високите лавандули.Котетата как се омагьосват от нея.Четох,че служи и за успокоителен чай .Не съм пробвала.Моята съм я превързала,че разлистена отнема 1 кв метър.
След дъдж как ухае,и пчели,пчели..Тъкмо да опрашват тиквичките ми..
Анн,как се развиват черните домати,покажи снимка.Само на пазара съм виждала и то доста рядко.
Благодаря ви за съветите мили хора! Hug

# 489
Благодаря ви много.За мен вашата подкрепа е много стимулираща.
След този обилен валеж ще изчакам с поливането.
А джамините са върлаци,стъклени топчета с които си играехме като малки.Аз поне имах повече момчета за приятели и затова си играех момчешки игри. Laughing
Днес ще чистя следдъждовните плевели от вади и свободни пространства.Ако чакам ще пораснат много.Искам да ги  почистя  докато са по малки..

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 08:58 от любето

# 490
Ах, Куркума, браво за обясненията! Подплатени с научни знания, лични впечатления и словоохотливост - само за лектор роден! Учил ли си почвознание?
За почвите добре, но виждам, че много слабо познаваш ти нашата Стара планина. Каква прекрасна природа, чист въздух и кристално бистри води! Ходил ли си в резервата Северен Джендем? А на Видимското пръскало? Ей там ще те кача, с каса студена бира и сланинка, печена на шиш, та дано си промениш мнението! Joy
Пипо, пипера ти е нападнат от листни въшки, или акари, често невидими с човешко око. Намират се от долната страна на листата и смучат сок, което причинява и това характерно сгърчване на листенцата. Пръска се с инсектицид, например Би-58. Дозата е 2 капачки от препарата в 10 литра вода. Или пробвай с някакъв извлек - от чесън например. Може и със сапунена вода.

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 11:18 от Ana.Ivanova

# 491
# 492
# 493
  • Русе
Куркума, благодаря ти за ичерпателната информация. Не съм много наясно с почвите, по важно е произведената продукция.

# 494
  • густо майна Филибето

Долните листа нарочно ли ги махаш? Ще ми е по-лесно ако ги махна и аз, че са една джунгла..... Но ми трябва основание и оправдание пред мъжа ми Mr. Green И моите домати изглеждат така, но са ранни, с огромни листа и по-къси междувъзлия (Рила, купени разсад). А късните, които аз си садих, са с такива дебели стебла, че се плаша като ги сравня с комшийските, а съм ги торила само веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт