(Био) зеленчукова градина 3

• 114 532
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Любознателна,имаш огромин проблем за съжаление.Има хербицид,който се използва в люцерна,но след окосяването и.Аз съм намирала в разсадите си-чистим внимателно-всяко прешленче се разсява,а като се пукнат семенцата #CrazyПитай бързо агроном и ако трябва прежали растенията,които не можеш да изчистиш,защото това ще превземе градината ти,Кускута/кукувича прежда/не е точно бурен,а по-скоро паразит-захваща се за стеблото на растенията.Като го чистиш не го изхвърляй-ще се посее и вятъра ще ти го върне.
Когато ми се случи да чистя го накисвам в съд с говежда пикоч-амоняка и киселинността и изгорят всичко.Успех

# 676
  • DE
Веселче, такова неЩо имам и аз в градината, не знаех че може да му се ядат листата.
Мислех го че е само с подобен аромат newsm78

МиеЩи мечки и тук колкото си искаш, пикаят по покривите на колите и като са разгонени, през ноЩа ужасно креЩят ooooh!

На кое му викате "китайски чесън" ?

Тук където живея е адски гореЩо, дъжд не е валял доста отдавна. Поливам сутрин и вечер, но в следобедните часове всичко "клюма" !

# 677
matze-от твойте вкусотийки чак се окапах Laughingособенно впечатляващ е последната рецепта с месцата-мммммм Heart Eyes
Китайския чесън е като българския нищо различно само,че е китайски и по-едър.Бих казала,че е доста миризлив от колкото лютив!

# 678
Люб, и при мен се е завъдила тая кукувича прежда, наистина е проблем, все не ми се искаше да се разделя с подправките, където е, обаче ще ги прежалвам, няма накъде  Sad

# 679
Успях да вляза в градината, урааа! Това за доматите Рила, само те задържаха плод на първата китка. Червен босилек, заради Веселчето, част от пиперите, част от пъпешите. И, разбира се, бурени: http://s45.radikal.ru/i110/1006/3d/00aa27ee75d9.jpg

# 680
Днес за малко спя да вали и успях да посадя водния лук.
В  тиквичките открих три огромни зелени тиквички.Внесох ги, а моя най -голям син гледа и възкликва с огромни ококорени очи,,Яаа краставица  Гергана,,
Не ,маме тиквичка. Shocked
Отново набрах цал куп краставици.Трябва да си купя  кошница за бране на зеленчуци.
Да ви кажа честно и съпруга ми промени тази тема.Току прескочи в градината и скъса краставица ,посоли я и хрупа.За 14г. почти никога не е проявявал интерес към раслото на корен.По скоро все в това расло на кокал Laughingму бяха очите.

# 681
  • Русе
Ани каква е разликата между червения и зеления босилек?

# 682
  • Пазете Гор
От кукувичата прежда се отървах с скубане и късмет. Беше налазила едни петунии.

Култучи ли се патладжана и ако да, как?

Доматите ми боледуват от алтернария, гъбично. Сортът Трапезица не заболя от това. Всички растения от него се задънихаслед 4 китка. Редът с тях е доста грозен, и не е за дворна градина. На полето или в парник може би става. Ще видим вкусът добър ли е, след 20 дни може би. Изобщо за доматите ми хубавите страни са:
- Идеал няма листни петна
- Марица има най-много плодове
- Калина и Дорина са с високи и здрави стъбла (леееко да дразнят комшиите)

Тиквичките Бисерка родиха по-прави плодове и по-рано от сорт Изобилна. Но пък имаха по-малка кълняемост.

Старозагорски чер е радост за окото, цъфти и връзва и е красиво! Опаянтих го с клечки от резитбата на лозата, да не ляга по пътеката. Препоръчвам на всеки, още не е късно за засяване.

Пащърнакът е хубавец, към 40 см, с нежен зелен цвят.

# 683
  • густо майна Филибето
Вчера сготвих от старозагорския,  ммммммм, топеше се в устата! Днес май ще късам първи домат, Рила,  откога го чакам  newsm44
Ana.Ivanova, ти на това плевели ли им викаш Rolling Eyes Значи аз в никакъв случай няма да ви показвам моята градина отблизо Naughty Laughing

# 684
Аз пък не стига дето имам най-неугледната градинка, ами ми се иска и да си купя фотоапарат да снимам. На всичко отгоре е един абсолютно неправилен четириъгълник, няма ни един прав ъгъл, нито две равни страни. По средата има правоъгълна леха с ягоди, и друга правоъгълна леха не може да има.
Снощи в 22.20 приключихме с граха. Уплътняването на грах със зелен боб, особено при наличие на поветица като бурен, не е добра идея. Снощи след работа скубах грах с ножицата. Дърпам и кълцам с ножицата, пазя само боба. Имам съсед един много жив старец, на деветдесет и няколко години, вика - тоз фашиския грах многу гулям. Аз му бях казал, че е немски сорт. За фашисти не съм споменавал.

# 685
  • Пазете Гор
И аз, Вълк, няма да слагам снимки! Засрамен съм  Embarassedот градините на момичетата, заникъде съм с тия моите лехи колкото детско чаршафче и окръжаващите ме курници, нужници и натурии.

Един от най-добрите немски сортове грах е Динга. Има го и в супермаркетите все още, купете си за догодина.

Като казах малки лехи, да споделя за гръцкото Беломорие. Гърците обичат морето. Животът им от хилядолетия е свързан с него. Всяка къща в селото, където бях, има рибарска лодка, малко корабче. Прихлупени под каскетите, под сянката на тентата на палубите, цял ден си пощят мрежите. Нощно време са в морето. И на рибата много и разбират и да я ловят, и да я готвят, пък и да ти я поднесат умеят. Зехтинът е чуден, зелено-златист, ароматен.

В дворовете има градини: до 50 корена домати, фасул, тиквички, лук от лилавия, дребнолистен босилек. За съжаление това важи само за старите ниски класически беломорски къщи, и където има баби. Познато ли ви е?

Лехите са малки и са снабдени със любителски, но магазински системи за капково (не е точно капково, защото лежи на терена и от мъничка дупчица църцори малко вода) напояване. Доматите се гледат на конструкция от тънки летвички и сезал. Краставиците и тиквичките - без конструкции. Фасулът е вейкови сортове. Доматите винаги са така разположени, че в някакъв период на деня да са в сянката на дърво. Класическия случай за сянка са не много високи и добре окастрени маслинови дървета, обилно и плътно варосани. Понякога и смокини или олеандри.

Имат повече бадеми, отколкото кайсии, много вишни, а пък не ги берат, вишните де. Черници видях и пасохме с децата. И маслини, маслини, диви, културни, орани, зарязани, малки, вековни, всякакви.

Не видях оризища, каквито имаше преди години. За разлика от при нас, където тая година оризищата са поне два пъти повече от миналата, когато също не бяха малко.

Стоковото производство е в "парници", но не от полиетиленово фолио. Прави се тунел от подобна на комарна мрежа, и на около метър от земята е навита нагоре, та се получава нещо като засводен навес. Поливането е пак капково, или по-скоро "индивидуално, за всеки корен. За зеленчуците не използват гравитачно (на вади) или дъждовално напояване. Дъждовално напояват царевицата, картофите и памука, който заема повечето от полските площи в района.

Апропо, толкова много нови градинари любители се включиха, много се радвам. Ех, ще им надвием на пластмасите. Ще поогледам кой какво е питал и ще постна малко съвети и окуражавания. Ето, любето даже и мъжа си спечелила за каузата Wink

# 686
Куркума, някъде гледах снимки на стари маслини, много симпатично разкривени и възлести дървета, някъде пишеше, че живеели до към 2000 години, така, че някои от тях може да са садени от римляни езичници.  Mr. Green
У нас се предлагаха маслинови дървета, с голяма част от кореновата система в кубичен чувал, на палет. Но цената варираше около 2 бона и нагоре.

# 687
Вчера при нас валя дъжд и не успях да снимам градинката, но днес вече ще снимам. И нашата е буренясала, особено сега след тези дъждове, но колкото толкова. Имаме време само след работа и то на смени, че единият все трябва да пази малката фурия да не влезе, че ще стане лошо тогава.
Аз имам много въпроси, обичам да знам възможно най-много. Чудя се сега за почвата по принцип е много глинеста(незнам дали това е точната дума). Напълно чиста от химични вещества не е торено и пръскано поне от 20 години. Картофи и моркови нещо не можем да захванем, ако някой може да ни насочи към някой сорт и някакви тънкости и хитринки, пащърнака също не стана. Чудя се как и кога може да подрахим и подсилим почвата възможно най-безобидно. С оборска тор ли? Как, кога, колко?...нищо не знаем. Имаме и кокошки, някой беше споменал и за птича тор, какво се прави с нея?
Ако може да ме насочите към някой сайт или книжка с достоверна информация, простичко поднесена, доста чуденки имаме.

# 688
За глинеста, водонепропусклива почва първа грижа мисля че ще ти е да я направиш по-рохка, да има въздух в нея и да е ронлива, да подобриш структурата на почвата. Първата ми градинка, в която имам сега две кайсии, беше такава - червена глина, която с лопата се режеше като кашкавал. Първата година издълбах два табана окопи и ги запълних с черна пръст и така сях домати. После почнах да мъкна горска пръст от дъбова и акациева гора - такава имаме наблизо. И като обръщам, се размесва. Сега разчитам на листата от кайсиите. Като окапят и обръщам, даже не си правя труд да е дълбоко, въпросът е листата да се затрупат и гният през зимата.

# 689
Куркума , сортовете Трапезица и Миляна са за безколово отглеждане.Те не се колтучат-правят няколко разклонения и се самозадънват.Дават много изобилен добив и зреят почти едновременно.Могат да се отглеждат на ниска телена конструкция,но пак без колтучене.Много добри са за втора реколта-вегетационния им период е по-къс,стават и за съзряване обрани преди сланите.Сега е момента да се сеят на разсад-чудесни са за попълване на пропаднали от болести насаждения.
За алтернарията-Дитан,знам,че не е био,но иначе губиш реколтата-дори да не нападне видимо цялото растение плодовете стават на черни петна .

Общи условия

Активация на акаунт