(Био) зеленчукова градина 3

  • 114 523
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 770
И аз за нещо такова си мислех да вземем пръст, има ли значение каква ще е и колко ли пръст ще ни трябва и най-вече кога да я сложим? Едната част от градината е точно 12/6м, а другата около 30/8-10м, грубо ги казвам, защото не сме ги мерили. Даже съм си набелязла от къде може да вземем пръста и транспорта не ни е проблем. Близко до работата ни преди няколко години изсипаха огромно количество кафява пръс, изкопана от някой строеж, със сигурност има много земни червеи(ако има значение), баща ми редовно си копае като ходи за риба. И оборска тор има от къде да вземем, каква ли е пропорцията? Чувала съм нещо, че трябвало да предстои известно време преди да се сложи в градината. Имаме голям мерак за вилата и градинката, но и голяма нужда от помощ, че сме много голи и боси по тези теми.
Извинявам се, че оспамвам темичката ви!  Embarassed

# 691
  • Мнения: 6
Ей тука на преден план е пипера- първите 3-4 лехи. Много е малък, защо не расте? И е поливан, и е торен, кво иска? Имаше листни въшки, два пъти е пръскан, не мога да разбера има ли още или вече няма. ама си седи една педя и това е. ни умира ни расте
съжалявам че снимката не е много добра, но нямам друга

# 692
  • Мнения: 1 751
И моят пипер е така, не е пораснал особено, откакто е саден. Питах сестричката, според нея толкова трябва да е голям, затова спрях да се тревожа, чакам си го и аз да потръгне.

# 693
  • Мнения: 4 587
Може и да му е студено. Освен от поливане, растителна защита и евентуално торене, се нуждае и от периодично копане. Копане и поливане се редуват, докато стане невъзможно от шума да се копае. С тесличка се копае, чапичка, колкото да се разбута отгоре кората.
Calico, разкошна ти е градината, проветрива, равна.

# 694
  • Мнения: 6
Може и да му е студено. Освен от поливане, растителна защита и евентуално торене, се нуждае и от периодично копане. Копане и поливане се редуват, докато стане невъзможно от шума да се копае. С тесличка се копае, чапичка, колкото да се разбута отгоре кората.
Calico, разкошна ти е градината, проветрива, равна.

Да, може да е е от хладното време. Проветриво и равно е всичко наоколо, това е в равното Загоре.
Тази т.н. "доматена градина" е на мъжът ми, (моята е цветната), той властва тука, аз съм само слуга. Но пък съм начетен слуга, щото чета много, ма той не прилага прочетеното, или поне не веднага. Земята май е черноземен смолник, и е малко глинеста, а той не ще да мулчираме, голяма борба водя, още без успех.
Имам малко полуготов компост, мислиш ли че ако насипя в една от лехите слой 5-8 см, само за сравнение и проба, ще има ефект? Или да не се хабя. В жегите поливането е по два пъти на ден направо, така пресъхва отгоре.

# 695
  • Мнения: 28
Вчера и аз влязох в градината-кално не кално.Отидох само да нагледам доматите как са и какво да видя от тези три дни дето валя напускали култуци като за световно ooooh!.И тях махнах и бурени търгах Tired.
Другото- в парника сложих от наникналите домати от миналата година,който бяха засадени в парника.Някакъв френски сорт беше,оставих само четири корена дав видя за втора година хибридни домати кви ще излязат.Е,пак са отрупани с домати но лекинко са по-дребни.Единия корен е вече със червени домати.
Сорт"Ванеса" е като дърво вече,на чепка има по два-три домата обаче са едри.
Доматите"Идеал"чак сега вече имат завързали доматчета.
Ромите се жълтеят-значи ще почнат вече за почервеняват.

# 696
  • DE
  • Мнения: 971
Mimi, благодаря ти за пояснението за китаиския чесън.

Моите домати се развиват  добре. ОЩе доматчетата са малки !
При мен брането започва средата на юли !



Пипера и той порасна, за тукашния климат са добре !

 

И да питам как му казвате на този лук само с пера, който е за салата?


# 697
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не се безпокойте за пипера, просто малко хладна пролетта, пък и лятото си е студенко. Гледах площите край Джебел от ония дни, заменят тютюна с пипер, та там е горе-долу толкова голям. Моят също е дребен, ама цъфна.

juja_ , не спамиш, и темата е за всички, които отглеждат зарзават. Мерките, които си предвидила, са добри, но сама прецени доколко са необходими, ако плодородието на почвата е добро и без това. Картофи в глинести почви не стават. Почвата от изкоп не винаги е подходяща, понякога е така наречената "мъртвица", от по-ниски почвани хоризонти. Ама това не може да се разбере с гледане. Сложи малко в тенекии, сложи краставици, патладжан, домат, виж как вървят, тестово, пък после карай камионите. Почва се изпитва със спанак, в края на юли се засява. Ако успее спанакът, значи повечето зеленчуци ще ги бъде.

Оборски тор се внася наесен, при окопаването. С това искам да посъветвам и Calico, да подобри малко механичните свийства на почвата с угнил тор (демек да са изгнили дори и сламките из него). С тор и комост - все едно, прогответе се за здраво скубане на плевели. За птичия тор писахме много, вижте назад и в тази тема, и в предишните.


vili__66
, за Трапезицата тъй и пишеше на пакетчето, както казваш. За Дитан мисля от вчера. Ще отложа фингицидите до след седмица, а ще направя едно пръскане с чесново брашно. Не ми е толкова за реколтата, домати по пазара колкото щеш, искам да е чиста, без химикали и моя. Пък и да чопля нещо, вместо да се блещя в телевизора до затъпяване.

Браво, matze. Сипи му на пипера малко шербетче, ако ти се намира, гледам бутончета има вече, сега е момента.

# 698
  • Мнения: 465
Caliko-аз не бих го сложила в самите лехи компостта,а отсрани на лехите.Те растенията си имат тяхна вътрешна система да си дърпат от почвата каквото им е необходимо.Да не вкараш допълнително плесени и някоя бактерия,че няма отърваване.
Мулчираните градини,които виждам наоколо не са просто посипани с дървени парченца,а всъщност имат многогодишно дебело покритие-5-7 см.Като разровиш с пръчка,влагата е след първия сантиметър и надолу.Отгоре е сухо.Там където е гниенето.
Мулчират рано пролет и късно есен.Такъв сериозен процес на зеленчукова градина не съм виждала.
По-рехавко завиват-с накълцана слама объркана с торф,сено от соя.
Градината ти е чудо според мен. Laughing
Аз бих го позагърлила пипера около коренчетата.Какви сортове си насадила?
Да се оплача.Някакси преборих щипалките в краставиците.Обаче ще загубя увивния боб.Моля погледнете:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19366616
Вчера напече слънцето и разгледах петната.Ръжда ли е,бактерия ли е...В градинския център му викат:halo. Shocked
Точно на хала си прилича.Или да пръскам с "тежка артилерия" или да го оскубя.Да не го оставям в градината,че и догодина съм щяла да имам.Такива ми ти работи.
И моите чушки са ниски,ама са се разшумили.
Малко фото.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19366618
Всичо е наядено.Ама нали е жива градина.
Момчета очаквам презентация. Hug
Де да имах и аз наблизо 90 годишни дядовци-знаячи или животински постройки.

# 699
  • Мнения: 465
Матце-ти мърдаш ли саксиите с пипера?
Този въпрос ме мъчи при контейнерното градинарство...
Вкусът на лука е м/у кромит и чесън нали?
Любим ми е.Хръцнат над нарязани доматки със зехтин,босилек и пресно сиренце.... Heart Eyes
ПС.Ти вчера nepeta ли беше показала на снимката?

# 700
  • DE
  • Мнения: 971
Куркума, не смея да шебетувам заЩото есеннта метнах кравешка тор, а на пролет ми донесаха овча, та метнах и нея( пуста му лакомия )smile3538. Страх ме е да не преторя. !

Веселче, ставаше на въпрос за ей това. Беше пуснала снимка !
Хич не знам как се казва !
Salvia nemorosa

http://www.google.de/images?hl=&q=gartensalbei&rlz=1B3GG … p;ved=0CEMQsAQwAw.

Не , има вкус на лук. Многогодишно е. Насадила съм около ягодите че да ги пази от болести !
Както казваш, рязвам и цоп на салатката !
Имам и такова с вкус на чесън но листата са плоски !
Пипера не мърдам. Разхвърлила съм "пиперени" саксии на всякъде из градината. На слънчице и завет Mr. Green

# 701
  • Мнения: 465
Аха,разбрах сега.За сибирския лук говориш ,Матце. Laughing
Не можах да го прихвана от семенца,донесох коренчета от гората,но изсъхнаха.
Салвията(sage) придава пикантен вкус на мазните мръвки-свинско,наденици,патки,гъски.
Аз я харесвам потопена в билковия оцет или в бутилката със зехтина.С клончета розмарин,зрънца пипер,някое карамфилче.Италиански глезотии.Купешките са доста скъпи тук..Пък ми и харесва да си играя с ароматите на билките.Тази година имам и мащерка.
Моят пазач на градината е пащернакът.Нали му изрязах листата Embarassed(да видя дали ще дебелеят корените)-една характерна тръпчива миризма се носи.И джоджена постригвам през ден.

# 702
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
За мъхнатия джоджен да се включа. Те, ментата и джоджена са братовчеди някакви, и помежду тях има разновидности колкото щеш. Завчера накъсах от една поляна едно мъхнато, повече мента, отколкото джоджен, ама пак и от двете отсенък имаше. Бях взел пъстърва от един рибарник наблизо и я опекох с тая билка, и с девесил, увита в едър лозов лист. Стана екстра. В двора си имам две разновидности джоджен, единият е с леееко лимонен акцент в аромата. Другия си плаче за смилянски фасул.

Calico , прекрасна градина. Сърнево, Пет могили, Меричлери? По твоята схема съм засял пипера, но долу във вадат съм боцнал прословутата си бамя, която има трети лист, ура.

# 703
  • Мнения: 4 587
Да не говорите за гарванския лук, витлеемска звезда? Йордан Радичков, лека му пръст пише за него, как сибиряците ловци го вадели с ножовете си и го слагали в котела, край целите изчистени зайци. Май в "Малка северна сага".
М?

# 704
  • DE
  • Мнения: 971
Вълчо, не е !
Ето така го открих !
Allium schoenoprasum
http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.tomate-paprika-kra … 74%26tbs%3Disch:1
Имам го от години. Всяка пролет избива на ново. Само за студена консумация е. За салати.
Режа колкото ми трябва. Расте целогодишно.
Есеннта отскубвам няколко коренчета, садя в саксия и на кухненския прозорец.
Режа за салатки цяла зима!

Общи условия

Активация на акаунт