(Био) зеленчукова градина 3

• 114 523
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
  • DE
Ето тук една рецепта(на съфорумка от готварския) за салатка от пресни тиквички.
Не съм я пробвала, все не мога да се реша заради меда, но доста я хвалят!
За куражлии ето линк !

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg8384228#msg8384228

# 706
Това ще го опитам още довечера, но два часа как да го чакам, освен да го приготвя тая вечер, а да го опитам утре. Ние вечеряме веднага щом се прибера от работа. И бих понадребнил лентичките, така ще трябва да се яде с нож.

# 707
  • DE
 newsm10, и да кажеш как е !

# 708
Любето, аз от вчера си мисля за твоя воден лук. Дали ще има време да направи глави? Чудна работа- ти в Южна Бг. го садиш, а аз в Северна го извадих! Това количество е от половин килограм червен холандски арпаджик, като половината коренчета се сплуха, иначе щеше да е още толкова. Радвам се и на големината му, то все на голямо налитам! Grinning http://s57.radikal.ru/i156/1006/06/2b0a18300353.jpg

# 709
За патладжана не съм нито виждала нито чувала да се кърши.
Някой ако има опит да сподели.Тази година имам няколко лехи патладжан.

# 710
  • густо майна Филибето
Веселчето, не съм компетентна по болестите, но пропуснах да ти пиша колко много ми хареса равнеца! Тук го имаше на изложението в Панаира пролетта, но ми се досвидяха 4лв за две сухи коренища Rolling Eyes А този на поляните отдавна го оглеждам Wink

# 711
  • В сбъднатите си мечти
От няколко години гледам по няколко лехи патладжан и не съм култучила никога.Гледам син и шарен по равно. Не е капризно растение нито на вода ,нито на торене.Поливам го с доматите .И торя с листен тор .Не ми е хващал и болести.Преди две години при нас беше голяма суша и му окапаха листата по никое време през юли ,но после се възстанови и си връзваше и зрееше нормално.

# 712
Тук сега започват да продават разсад.Купих го от Дълго полски производители.При нас се славят че, са  най- добри в зеленчукопроизводството.
Сеят го заедно с праза на местото от което вадят картофите.Втора реколта изкарват освен това зеле,царевица.Ако не узрее я правят на силаж.
Само за справка посятите ни заедно с позната от там, краставици при тях дадоха плод по-рано с три седмици.
Тиквичките за пържене със зелен цват са по вкусни от светлите.Все едно са поръсени със захар.Дали има значение че, сложих в гнездата плодова тор.
Направих я като плодовете/излишните/от райската ябълка,крушата,и праскови капнали от вятъра зарових в дупка на редове с листа и пръст.Така ме посъветва една баба на пазара.Напролет стана като пръст с която наторих младите дръвчета.

# 713
Това за плодовата тор за първи път го чувам, интересно е. А костилките? Вярно, че в Дълго поле са майстори, ходила съм там. Тук вече няма разсад воден лук, може би му е късно, отчитайки географските характеристики.
Имаш райска ябълка? Как я захвана и не мръзне ли зимата? Може ли снимка? Много харесвам тези овошки, които не мога да имам - киви, хинап, бадеми... Дедо, как е бадемовата реколта?
Желая на всички ви ползотворен уикенд, аз за два дни ставам калфа / зле платен, юркан и овикван!/

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 21:36 от Ana.Ivanova

# 714
  • Пазете Гор
На бригада съм ходил в Дълго поле, то аслъ дълго полето, едни редове домати, че да видиш кривината на замята бяха. Ходех по километър, че да намеря едни тополи да се изпикам, че почти само момичета бяха, пък аз свенлив Embarassed.

Любе, тая плодова тор от казан не може ли да я вземаш? Аз имах тъмнозелени тиквички и те позволяваха значително израстване, без да им се вдървяват семките. Из подписа ми има снимки, макар и не на най-едрите. По кило и половина тиквичка и нежна, крехка, вкусна - екстра.

Аз сложих осем корена патладжан в тенекии. Свеж е, цъфти (много красиви цветове има туй, бре), няма петна, яде си кокошето ако Mr. Green.
Изгнили колци, та се събориха два корена Биволско сърце, пфу, ама са живи.

Пръснах копърово семе из цветните лехи. На селото на тъща ми тъй правят и става добре.

Дайте начини за свеж зелен лук през целия сезон, моля? Арпаджик, семе, глави, кое е правилно? Може ли нещо да се сложи сега?

Приятно носене на вар, Ana.Ivanova, и на тухли тоже. Успех.

# 715
Да ви кажа какво стана с тиквичките. На вкус не е зле, медът и оцетът се тушират или комбинират добре.
Обаче имам страхотен нюх и миризмата на сурова тиквичка не можах да я преодолея. Та капнах още малко зехтин и ги метнах в предварително загрята фурна. За малко, колкото да омекнат и се позадушат. Сега ми харесват.

Куркума, имам много свеж лук, главичките са по малки от 5 ст. още. Със лука за готвене го сях, най-ситния арпаджик, на сянка под кайсиите, и го оставих да буреняса. Сега има 30 см крехък лук за салатка. Ако оскубя бурените, ще легне на земята. Т.е. дори не мога да ги оскубя, с корените на бурените излиза и лука. Та така съм застъргал от единия край лехичката.

Ана, защо си  ускубала лука, без да са увяхнали перата му? Тоя лук минава спокойно 10 см в диаметър, ако не е сушаво лятото, или ако се полива.

# 716
  • Пазете Гор
Вълк, тоя лук май тъй се скубе, че и го сплитат с перата. Но вярно, че е свежичък, могло е и още, анито ще каже.

Опасохме всичкия лук за зелено, та затова питам. Има няма още десет стръка, и после к'о пра'им,а.

# 717
Ако намериш арпаджик, сей нагъсто и като стане една педя над земята, почни да се скубиш от единия край. Още по-добре балучки.

# 718
Ей, не мога да ви изчета, бре! Hug
Цяла сутрин прелиствам страниците, дет' сте изписали.

Здравей,Juja!
Дедо ще ти помогне за овошките.Той идва в нашата биоградина да скубне или копне само в събота. Laughing
Чудесно е,че сте решили да посадите и орех.Аз най-много харесвам орехи,после лешници и накрая бадеми.Особенно в зелен вид.
Вес, събота е!
Juja, овошките - ноември. Попитай пак тогава, ще помагам.
А моите бадеми са отрупани с плод. Направих само едно пръскане против бадемовата оса.
Новината е, че за първа година имам лешници. Три храстчета бях боднал преди две години и се бях отчаял, че климатът не е подходящ, не се развиваха. Лешниците искат влажност на въздуха, а при мен един постоянен бриз изсушава всичко на секундата. Но 20 -тина лешничета имам, поне ще ги опитам.
Хей, Куркума, и аз имам капково. евтино е - 100 м- 20 лева. И е най-икономичното и ефективно напояване.

# 719
Нашата райска ябълка е наследство от предишните собственници.Почти на 40години е.Ражда много и не успяваме да оберем всички плодове ,защото е много крехка.Което остане го одрусваме и хоп в казана за ракия ,но миналата година нямаше желаещ за ракия и аз оползотворих плодовете.Тя костилки няма, но прасковите сякаш се стопяват.В двора имаме и два кестена единия е на 65години, а другия на 45год.Сега имаме малко кестенче което е пораснало от забравен кестен в градината между ягодите.Още е мъничко, но ако имате съвет как да го спася от зимните студове ,догодина ще го предлагам на някой да си го посади.
Имахме и по млада райска ябълка която тате беше хванал на подложка от фурма.За съжаление и фурмата и младата райска ябълка ги глътна строежа на къщата.Но на есен съм се уговорила да си взема дръвче от едни хора.Фурма.Дребни са, но ги обожавам.
Само място да и намеря...
Снимки не мога да покажа че нямам фото.С телефона нищо не става.Като ми свърши майчинството ще си купим от увеличението на заплатата Laughing..Засега едва смогвам памперси и мляко да купувам.

Общи условия

Активация на акаунт