(Био) зеленчукова градина 3

• 114 542
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Така. Вали, както винаги напоследък. Снощи след работа ме изчака почти да напълня една бака с грашулки, тая вечер ме заваля на вратата на гаража. Последния набран е изчистен и къкри на терасата. Остана половин ред за бране, но е хванат за оградата, не е на земята. Има и един грах, който не поникна редовно, той може да почака още. Огромен немски грах, грашулките са по-дебели от палеца ми. Грахчетата са като сачми за вълци. Shocked
Домати няма много, и съседите газди нямат. Предполагам, че има връзка с дъждовете, измиват прашеца. В дъждовно лято и пчеларите псуват и вадят малко мед. Тая вечер едва успях в калта да откаснъ първите 3 тиквички и ги кусахме, пържени, с майонезен чеснов сос.

# 661
  • Русе
Вълкът с дълъг ник, какво го правите толкова много грах? За консумация или го продавате? А тиквичките много вървят панирани и много бира носят.

# 662
Бланширан го пълним в торбички, по около половин килограм, охлаждаме в хладилника и после във фризера. Готвим една година после, наскоро свършихме миналогодишния. С мръвка, картофки, домати. В гювеч във фурната, или в тава. С телешка опашка е върхът. Вълчицата го харесва и на постна яхния, аз - не. И за най-различни салати, от типа на руската салата.
Найлонови торбички купуваме от магазинчето за кафе. Сто са лев и нещо.
Тиквичките стават и с мляко с ориз, десерт. Имам спомени мама да ми е правила млечна супа с тиквички. Могат да се изчерпават и пълнят с разни гевезелъци по-големите. Има един специален крив нож за дълбаене на синьо домати и тиквички.

# 663
Вълк,щом толкова обичате грах горещо ти  препоръчвам да сложиш няколко корена аспержи*(аспарагус) в градината си.
Хем си подхождат за супа или с рисото(макаронките като орис),хем дават плод по едно и също време.Аспержите следиш да не прераснат и им режеш зеленото,което стърчи.
Жалко,че МарияФ не пише-тя имаше аспержи. Wink
В една ферма наблизо си растят аспержите безгрижно за стопаните.И са цяла билкова аптека.
Да питам за тиквичките-млякото с ориз вътре ли се слага?
Ох,дано да се пече и залива с нещо отгоре пон, да не гледам... Rolling Eyes
Суровоядците добре се справят с тиквичките.Аз хапвам в суров вид само червено цвекло с моркови и ябълки,стъргани...  chef

# 664
Аспарагус имам в саксия, ще сложа.
Тиквичките се режат на кубчета и се слагат в млякото и ориза, абе също като мляко с ориз, но и тиквички. Отгоре се поръсва с канела, като изстине. Абе цаката му е овче мляко. Или поне от дребните, родопски, светлокафяви кравички. недостатък е, че тиквичките се мъчат да изплуват и са неравномерно сред ориза, предимно отгоре.
Газдите от България са изнасяли аспержи, ама преди девети.
http://www.hrani.bg/articles/view/9/254

# 665
  • густо майна Филибето
Ние разчитахме на дъжд, обаче вчера като си посетихме градинката - всичко клюмнало. Още един ден и щяхме да изтървем някои цветя Sad Зверски духа, капка не падна. И поливахме краставици и пипер, оставих фасула и доматите за днес. Така ако върви, събота и неделя ме чака голямо поливане.
Баба ми готвеше тиквичките задушени на парченца с лук, после поляти с прясно мляко и подправени с червен пипер. Много ги обичах!

Веселчето, по-нататък в статията пишеше за микоризата и как си живеят в симбиоза корените с гъбите и това им позволява да си теглят калия и фосфора от почвата, които са си в достатъчно количество, просто няма друг начин да бъдат изтеглени. И как орането и обръщането, дори и копането унищожават тези мицели и се получава дефицита на тези елементи. Обаче е прекалено дълго и чак ми е досадно да го превеждам Laughing Засега съм попадала на четирима "корифея" в почвоправенето, Въпросния Александър Кузнецов маже слой пресен оборски тор, защото съдържа необходимите микроби, отгоре засипва с дървени стружки слой 7-8см и полива, защото те изпарявали, не задържат влагата като шумата на Сергей Дяков.Полива с гъби , тези подробности не съм ги изчела детайлно. Полива с дъждуване всичко, вкл. краставици и домати и нищо не му боледува от това. Направил си е специални пътеки по които да минава без да мачка почвата. Доста сложно, дори и това със стружките, той сигурно ги взема евтино Simple Smile Днес чакам майстори да ми слагат климатик и не ми се рови много, но по-нататък ще продължа.

# 666
Люб, нас пък ни смаза дъжд! Всеки ден вали, по няколко пъти, и сега се е приготвило. Зеленчуците ми се превръщат във водни растения, не знам кои ще оцелеят. Превелите и зелевите култури избуяват, също и водния лук. Сутринта плевих, работните ми обувки /сиреч галоши Simple Smile/ направо преляха от кал. Ти ли търсеше семена от рапица? През пролетта си скубнах няколко растения около Плевен, и има доста шушулки, които още не са узряли. Предполагам, че ако ти трябва малко количество, да речем една шепа, ще мога да ти пратя. Нея ще я сеем за зелено торене, нали?
Тиквички - нарязани на дебели пънчета. Издълбават се и се пълнят с кайма и ориз. Пекат се, накрая се заливат със сос бешамел и копър. Ммм, всички го харесаха!   chef

# 667
И при нас продължава да вали, от снощи като е почнало не е спирало. Ама то на нас хората трудно може да ни се угоди като е слънчево и горещо само пуфтим и поглеждаме към небето с надеждата да зърнем някое облаче, като вали пък се оплакваме че е в повече от това което ние искаме като количество. Ама пък тази година то не бе валежи не бе чудо как да не се оплаква човек. Кал не кал дъжд не дъжд всяка вечер съм в градината да обера урожая вече цяла седмица си бера по една кофа тиквички,по малко корнишончета и някоя друга Гергана и снощи откъснах 4 домата -червени - ммм много вкусно.
Някой беше казал ,че като откъсне тиквичка къса и листо започнах да експериментирам от понеделник насам щом откъсна тиквичка откъсвам и листо. имам20 корена на 10 късам листата на другите не разликата е следната на тези с откъснатите листа завръзите по -бързо наедряват и до другата вечер са станали за обиране а пък останалите листа и те наедряват едни голеееееми са станали не е за разправяне.

# 668
Да питам за птичия тор, четох че поливате с него. Аз нямам кокоши, но имам лястовичи. Той ще стане ли? събрала съм една торбичка от полиетиленовите, пълна е и мисля да я разредя 1:10 с вода и после пак 1:5? Или няма смисъл да се блъскам щото няма файда?

За тиквичките: при нас най се тачи тиквената мусака- настъргани на едрото ренде и изцедени от водата тиквички, размесени със смес от брашно, сирене и яйца, черен пипер и копър, пече се поръсено отгоре с олио и после като изстине се залива със сос от гъсто кисело мляко, счукан чесън и много копър.

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 13:05 от Calico

# 669
Здравейте!
 Ние от скоро поехме грижите покрай зеленчуковата градинка на село. Имаме краставици, домати, тиквички, лук, копър, магданоз, зелен боб, чакаме и пипера и царевицата. Имаме няколко асмички и тази година си купихме киви. Обаче ни се иска да си направим малка овощна градинка. Мислим да засадим череша, праскова, кайсия, синя слива, а също и бадем и орех. Понеже сме начинаещи незнаем нито кога да ги садим, нито от къде да си ги купим, ще съм ви много благодарна ако някой може да ни помогне!
Тиквичките ние ги обичаме с ориз и картофи.

# 670
Здравей,Juja!
Дедо ще ти помогне за овошките.Той идва в нашата биоградина да скубне или копне само в събота. Laughing
Чудесно е,че сте решили да посадите и орех.Аз най-много харесвам орехи,после лешници и накрая бадеми.Особенно в зелен вид.Пиши и снимай да поогледаме и твоя зарзават. Hug
Calico- бях решила да шербетувам с тор от прилепи и диви гъски,но обявиха от тукашното ни кметство,че са хванати животни от тези видове разнасящи опасен вирус.Да стоим по-далече от контакт  с тях.Мисля,че това е причината да се използва акото основно на домашни животни.Поне аз така мисля...
Куркума ще ти помогне,че има и да ни разказва за Турция... Hug
Любознателна-благодаря ти!Ще намеря и прочета руските автори.Ако можех бих ти пратила от дъжда ни-вече 13 ден вали поне по веднъж на ден.А ти как ще поливаш кореново или отгоре?
Снимах цветния равнец-жълт и розов.И снощната буря,на 150 мили минаваше торнадо.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19354255
Изумена съм ,че виждам завързали доматчета.
Галоши не ме спасяват,Ани. Laughing
По тукашната мода(живея в района на великите езера) си носим в колите и гумени ботушки.Не само за в градината.
Вчера снимах в гората до нас едно миещо мече-енот в хранилката на катериците.И мрежа няма да ме спаси от него,ако дойде на гости.Добър катерач е.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19340192
Увивният ми боб надмина бамбуковите подпорки,но не цъфти.Лекинко е притеснително.

# 671
Вес,Куркума ходи  по гръцко- не в Турция.За пръв път виждам розов равнец,даже и жълт не съм виждала той тук в България знам,че вирее.
Боба може би е дръпнал повече от дъждовете и за това му се бави цъфтежа.Предполагам,че като го напече слънце ще цъфне.
Какво стана с китайския чесън,Вес?Като го посади избиха ли му листа?

Calico-интересна мусака!Ще я пробвам,да разнообразим трапезата.Обаче мойте хора ако не я харесат пак аз ще си я ям.

Иначе ,тиквички със ориз и картофи става много вкусно и пак аз с ги ям.Мръвка няма ли-не минава.
Миналата година бях събрала семе от тиквички-в градината има от двата вида-от зелените и от белите.Найстина зелените са по-вкусни и по-месести,не пускат ластуни.Гледах в един гръцки сайт,че ползват тиквените цветове за сърми Shocked

Куркума- кога ще ни разкажеш за впечатленията си от голямото гостуване по гръцко.Още нищо не си ни разказал.Снимки-има ли?

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 15:26 от mimi_vi2

# 672
Здравейте.Бързам да ви споделя нещо току що научено от стар градинар.
За борба с цикадките и белокрилките правел примамки от таблички 20х30 см./от дебел картон,пластмаса,дъсчици/,боядисани в ярко жълто и намазани с лепило за мишки/продавали го в ХЕИ/.Та тези таблички слагал тук там на доматените коли.
За мен инсектите са болезнена тема,защото от 3-4 год.масово разнасят вируса на жилковата некроза/чернилка/в нашия край.Унищожават доматите почти на сто процента и борбата е много трудна,особено при дъждовно и хладно време.Някой от вас чувал и практикувал ли е подобни примамки?

# 673
  • густо майна Филибето
Аз пък да ви питам как да се отърва от коскута , тази година е завзел големи площи наоколо и част от буренаците в градината.

# 674
Ето, това вече е сериозен проблем. Единия начин е внимателно събиране и изнасяне. С бурените, със всичко. От всяко мъничко влакънце може да стане ново растение.
Другия вариант е морене на бурените с раундъп. В нашето село му викат кукувича прежда.

Общи условия

Активация на акаунт