(Био) зеленчукова градина 3

  • 114 546
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 167
не съм съгласна, че след като се култучат краставиците се разболявали. Аз моите си ги ги култуча  и те си пускат разклонения ,цъфтят и вържат .ПУ,ПУ да не им е уроки. Нямам болни или маносани за сега / въпреки дъждовете/ .Между краставиците съм насяла босилек на 3-4 стръкчета краставици 1 босилек. Дали от него не знам но не се и маносват.
Много дъждове се изляха много нещо. Ако продължи още малко така  ще ни изникнат ципи между пръстите - на амфибии ще заприличаме.
Да е жива и здрава кравата на съседа че тя ме спасява само с мляко пръскам. Човека - човек ще стане с тези дъждове след всеки дъжд и аз съм при него с  3 литровата туба.

# 646
  • Мнения: 30
kkaatt , и аз не мисля, че култучените краставици се разболяват или маносват. Вярно е, че отчупеното место е като входна рана за гъбички и болести, но, от друга страна, се получава по-добро проветрение и осветление. А сега растат като храсталак, не мога да разбера кой корен накъде върви. И доматите кърша редовно, дори премахвам и долните листа, които се опират в земята. Прясното мляко разреждаш ли го с вода и в какво съотношение?
Не съм влизала в градината от няколко дни, колко плевели ще избуят ooooh! не ми се мисли!

# 647
  • Мнения: 167
Зависи от масленоста на млякото тази крава дава мнооооого масленно мляко стои чак жълто  като взема 3 литра половината децата му виждат сметката на момента, а другата половина я разреждам да стане бяло като това в кутийките от магазина.  т.е. от 1.5 литра правя 3 литра слагам 1 супена лъжица сода за хляб и с метличката. Съседката като разбра за какво почти всеки ден купувам мляко  решила и тя да пробва . В момента прави експеримент. на един корен от доматито и има  черни петна  та топи всяко доматче в мляко . Май ще има полза от млечната баня. / Тя клеопатра на времето си е знаела цената на млякото/  Joy А пък аз моите където бяха се зачернили ги откъснах и хвърлих. За сега нямам други болни.

# 648
  • Мнения: 4 587
Зависи от масленоста на млякото тази крава дава мнооооого масленно мляко стои чак жълто  като взема 3 литра половината децата му виждат сметката на момента, а другата половина я разреждам да стане бяло като това в кутийките от магазина.  т.е. от 1.5 литра правя 3 литра слагам 1 супена лъжица сода за хляб и с метличката.
Това може би потвърждава ефективността на проведената растителна защита от двамата газди във входа ми със сода каустик.

# 649
  • Мнения: 167
вълчо, не съм сигурна за содата каустик. Едно време с нея баба ми правеше домашен сапун и доколкото имам спомен тя  все ми викаше - "бягай от тук че ако те капне ще те изгори "
Та или жената е искала да се махна от главата и и да не и преча или наистина содата каустик  изгаря . Хлебната сода пък обратно -щом се изгориме веднага посипваме изгореното място със сода за хляб т.е. содата за хляб лекува.

# 650
  • Мнения: 30
Сода каустик е опасна киселина! Не знам колко може да лекува, поставям го под въпрос. Но страшно разяжда, разгражда. Тя за това се използва в правенето на сапун - да разгради животинските мазнини. Който има малки деца, не бива да внася това нещо в къщата си! Баба ти не е искала да и се махнеш от главата, а да те предпази!
Вълчо, твоите съседи по колко корена домат гледат и изпробвали ли са това пръскане в собствените си градини? Все пак това е киселина...

# 651
  • Мнения: 4 587
Наистина сода каустик разлага нещо, гори, може би мазнините, защото за изходен продукт за сапун се ползваха най-големите свински мазнотии. Тия говорят за мноого ниска концентрация, две люспи колкото нокът на половин литър вода. Не е киселина, а основа Разтваря много добре белтъчини и мазнини, затова причинява изгаряне.

Хлебната сода има основен характер, защото неутрализира киселините, разтворена си пийват малко язваджиите и гастритаджиите, когато имат киселини. В тоя смисъл, това пръскане би било полезно и след киселинен дъжд.

# 652
  • Мнения: 465
Хлебната сода има противогъбичен ефект,а със сода каустик предполагам търсят антибактериално действие.Нали заради това използваме сапунената вода.Мислех си за прясното мляко-хем като се пресече от жегата носи млечнокисели бактерии(враг на микозите),хем жълтото масло,оставащо по листата запушва достъпа на влага по листа,който развива маните.
При мен,даже с ежедневните следобедни дъждове трудно се образуват мани заради постоянния вятър от към езерото-море.
На село в БГ живеем на баир и не само лозето,но и зеленчуковата ни градина беше на естественно проветрение...
Вили,Ккастт-много ми е драго да ви чета.Радвам се,че включихте..точно в разгара на зеленчукопроизводството. Hug
Ох,аз до цветове криво-ляво докарвам системата,на финала обаче(като власите,нали е кръв) се давя в края на Дунава,или прерията...
Ани Иванова-ароматното растение с нарича монарда,вид пчелен бергамонт.За всичко става-чай,етерично масло,сушено в торбичка под възглавницата за сладки или вълнуващи сънища,радост за очите,омая за пчелите,индианците осуего го използват противовъзпалително за кожни заболявания,и за маринара за месо на скара върви(ще се подмажа в неделя на Старото момче,че гледа лошо новата ограда).
Ето линк;(моето е с червените цветове)
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/1689-monarda.html
  Пензиране-прекършване ли значи?
ПС.Вълк,изчисти ли грахта? Laughing
Върви ли босилекът,моят рано започва да цъфти,а ми трябва повече листна маса.
Правя сос за спагети-смляни босилек,кедрови орехи,чесън и миризлив италиански кашкавал,добавяш зехтин.Cлагам в буркан и замразявам във фризера.Наричат го песто-вкусна и евтина манджа.Препоръчвам го.Само вариш спагетите и бъркаш
Песто се прави и от грах,топиш сухари в кашата,запиваш с вино. Heart Eyes

# 653
  • Мнения: 28
Ето нещо за "прекършването "или други акто го наричат"прищипване"http://agrosaveti.com/agro/zelenchuci/1753-zeleni-rezitbi-domati.html
На единия от сортовете домати,който съм засадила пишеше на указанието върхъ да не се прищипва.Работата е там ,че не пазя пакетчетата и като гледам ще ги прищипя към края на август-преди да престанат хептен да разжадат.

Все забравям да ви питам за една трева,прилича на джоджен но е сива и леко мъхеста.Незнам какво е това -мента да е не вярвам.Ако трябва и снимка ще сложа но не съм правила-навън все вали на пресекулки.

# 654
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 616
Веселчето, сях си тази година три вида, семена от Англия поръчвах на монардата Laughing Вероятно догодина ще я видя цъфнала. Не знаех, че ухае така.

mimi_vi2 , имам в изобилие, ужасен плевел Grinning Не ме интересува даже див джоджен ли е, мента ли е.

# 655
  • Мнения: 28
Любознателна-ми да го изкоренявам тогава,докато не е плъзнал в градинката при цветята!
А между другото,увивната роза която си бях купила-цъфна,има прекрасен тъмночервен цвят.

# 656
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 616
Като джоджена се разпространява - коренищно. Ти имаше намерение да го пазиш ли?

# 657
  • Мнения: 28
Ами честно казано реших да питам защото от години си вирее и не съм го бутвала.Щом казваш ,че е бурен Shocked още сега се захващам да го изкоренявам-то е няколко корена само де.Вирее си до чемшира.В градината е кално поне да взема да го изкореня докато е кална почвата.

Джоджена ми е вече за втори откос-ще го откосим скоро!

# 658
  • Мнения: 427
Къде ми изчезна поста?
Надълго обяснявах за млечно- содевите ми пръскания.След буря страхотно заваряват раничките на растенията.
Аз отрови не ползвам ,защото малките патета са все около мен.Ако бебо лапне някое камъче или листо с отрова.... Cry
Иначе бързо научиха къде са краставичките корнишонки.Тях най ги харесват.Малки са и крехки.Днес приятелка от пазара ми аза да си купя ефтини краставици.Аз и отговорих че си бера от моите.Ей Shockedтакива очи отвори.
Преди само мерех градинките,кафенетата и парковете.Децата ми са повече от щастливи от промяната.А аз ...мерси за куража.  bouquet
Много доволна съм от Тимок и другата година ще си садя нарочно.Не по-погрешка.

# 659
  • Мнения: 465
Да не говорите за салвия(sage)?
Вижте снимката:
http://usagardener.com/how_to_grow_herbs/how_to_grow_sage.php
за друг мъхнат джоджен не се сещам-ароматна подправка за манджи,декоративно растение,индианците общуват с духовете на предците си чрез него...
Миме,разбрах вече защо се прекършват върховете на някои домати. Thinking
Питам обратния въпрос,дано намериш при кои сортове НЕ се прави...
Любознателна-как си ме запалила,ако знаеш с почвообразуването. Laughing
Вече съм сигурна че от тук ми идват ядовете.И 100чувала земя да купя- не e почва това.Ще ходя да гледам газдите какво правят в ботаническата градина.

Любето-и за мен корнишонките са любими.
На стърган таратор със синия копър-резене и от перцата на китайския чесън.
Очакваме само краставицчките да пораснат. Joy
Напиши поста отново,ние сме търпеливи.

Общи условия

Активация на акаунт