(Био) зеленчукова градина 3

  • 115 329
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 4 587
Догодина ми напомнете да не се оливам с граха. Прибрали сме до тук 1/3.
Де на майтап, де на истина, Вълчицата ме предизвести, че оттук нататък всеки ден ще има ястие започващо, или завършващо на грах.
И като потвърждение, ми сипа една купа зеленчукова супа ... с грах.
Добре дошъл, Куркума!

Пак заваля.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 21:04 от Вълкът с дълъг ник

# 631
  • Мнения: 30
Здрасти, Куркума! Чакаме да споделиш впечатления от Беломорието!
Вълчо, и аз като теб - отново вечеряме грах! Имам и неизчистен, имам и необран! Преди няколко дни консервирах, а като си отидох на другата градина - там също узрял, но единия сорт, а другия ще е след дни. Скубах, брах, раздавах, разделих с мамини, донесох в къщи. Развалих рахатлъка на легионите голи охлюви, които мислеха да карат лятото в усойните му сенки, и ги посолих. Верно ти казвам, работата е за ортаци - хем на раздумка, хем да го очушкат.
И да споделя своите наблюдения: градината на село е доста голяма, и там не влиза никой да помага. Тук всекидневно ровя, анализирам, копая, пресаждам, култуча, бера... Там е оставено на капризите на времето и моите недотам достатъчни съботно-неделни грижи. Доматите, непръскани, нямат болести и петна, вървят тъмнозелени, много яки и отрупани с цвят. Пипера, като го очистих от буренака - той, милия, напъпил да цъфти. Краставичките и те попрели нагоре, има моркови, воден лук. Само сладката царевица не мога да си обясня защо братява newsm78 И има много колорадски бръмбар, и възрастни, и новоизлюпени. Идеята на  kkaatt вече е изпробвана преди години при чистенето на грахта, но децата захитряха и май вече не хваща ред. Ползвахме дечицата ту у нас, ту у комшиите, но те вече са в пубертета и...
Веселче, права си, зеленията си има свои си съпротивителни сили, и без нашата /или въпреки/ намеса може да се справи.

# 632
  • Мнения: 28
Когато доматите подминат височината на коловете какво правите?
На мойте домати в парника им остават сантиметри да достигнат покрива Joy
Какво ще правя незнам и за надграждане не става,колци как да сложа на полиетиленов парник Laughing-викам на мъжо:при нужда пробиваме покрива и готово Joy. Ще ги принудя да лазят по- допълнителна тел само ,че да видим нея къде ще я прикачим newsm78 и то ще заприлича на коледен храст като назреят доматите Laughing.
Голяма полза от овчата тор,с нея торих парника.Сега мога да кажа ,че един корен домат вече е минал 1.70см.,другите са достигнали телта.Абе то нека си растат доматите сега и да не ги урочасам,пък като видим зора ще мислим.
Който ще прави парник-един съвет:направете си по-висок покрив  Laughing
Хапвайте свеж зарзават,радвайте се  на труда си и пълнете бурканите и фризера Grinning

Куркума-поздрави и добре си дошъл Hug Кажи,моля те "Трапезица"- върви ли за сега.Идеала- Rolling Eyes при мен сега цъфти и на листа върви като чели.Догодина май няма да засаждам от него Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 23:42 от mimi_vi2

# 633
  • Мнения: 1 754
Куркума, ти беше обяснявал за почвите, кажи ми, моля те, нещо за Лясковец  Praynig

# 634
  • Мнения: 465
Мама gali-лозе нямате ли?..Аз за винцето съм слушала повече,но може и по-разголените домати да стават...
Като чета Мимето и все повече се навивам да поокърша моите.На широко растят,като храсти.
Куркума каза-двустеблените били плодородни.Моите-тристеблени вървят,с дъжд всяка вечер..Не знам.
Любето-аз ще пробвам с накиснати ментолови цигари.Но ще полея само дупките на щипалките след обяд.
Вчера един мексиканец,от службата по цветята ми вика:"Сеньора,махни стърготините и оплеви лъпката до огнището с тетките.Ако избегнеш влагата и зашумяванията ухолазката ще намалее естественно."
Ама,нали правя "зелена" тор в самата градина,на място.Верно е,че оставям отрязаните листа и плевели да позасъхнат и тогава ги заривам със земя,но ме е страх от плесен.Тук е влага,страшна...
Любознателна -оплетох се.Помагай...
И да им прекършиш върховете на доматите,пилците се объркват и почват да кацат  по тях-хем се люлят,хем  като ожаднеят си разквасят устата.На една приятелка по асмата и се качило миещо меченце на покрива на къщата.Че и майка му тръгнала нагоре,та и полиция и пожарна дошли да го свалят завалийката... Joy
Ани Иванова-като"братиш"-никнеш или неникнеш? Thinking
Куркума-и грах с мозък ли се готви?Оле,майко...
А Пиппо да даде рецептата за Песто,че да започване с босилека.Наръфан-ненаръфан-смлян не му личи...
Лек ден!       Hug   

# 635
  • Мнения: 86
Здравейте,градинари!Отдавна ви чета и ви се радвам.Преди години градинарството ми беше основен източник на доходи,а сега е моето бягство от абсурдите на живота,спасение от стреса и
начин за по-здравословно и евтино хранене на семейството.За мен няма по-голяма магия и тръпка от това да посееш мъничко семенце и ден след ден да го гледаш как расте, да отгатваш нуждите му,да лекуваш болестите му.А да не говорим за неописуемия възторг от всеки откъснат плод за семейната и приятелска трапеза.
С радост ще споделям с вас опита си и ще черпя от вашия.
За четвъртия цвят на доматите-ако прекършите върха под петото съцветие ще ускорите наливането и зреенето на първите четири,а ако оставите два колтука над тях ще имате добра втора реколта през есента.

# 636
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Вес, и моите домати без да искам станаха двустеблени, че и тристеблени, сега много следя да не станат и многостеблени Laughing Като направи цвят колтука и аз тогава го виждам и ме е жал да го скърша Grinning  А зеленията не я заравяй, а я оставяй отгоре. Ако натрупаш дори 2см, сама ще видиш, как влагата се запазва по-дълго и ще отложиш поливането с 1 ден. Ако ползваш дървени стружки обаче, ще ти се наложи да поливаш, защото те я изпарявали повече. И по-трудно се преработвали, трябвали им едни специални гъби/микроскопични/
 Сега Ana.Ivanova  като писа за селските негледани домати как растат, ми се дощя да ви разкажа и преведа малко от това, което чета напоследък - за природното земеделие. Много е, затова ще го пускам на части. Някой да не реши, че съм луда - аз така си се самонавивам, и дори да не мога по някаква причина да го приложа, след години мога да си потърся в Гугъл написаното и да се навия пак Grinning Най-трудната част е да навия съпруга ми  Mr. Green Той вече се примири с пълненето на междуредията с оскубани плевели и окосена трева, даже виждам, че като оскубе нещо и го хвърля там, което значи, че е приел донякъде практиката Mr. Green Още не съм копала, освен онова стъргане, но сега са големи тревите и със стъргане с тъпа тесла никщо не става, затова скубах. Търсих в Сортови семена семе на рапица или фуражен грах да сея на бъдещото зеленчуково поле, като зелена тор, но уви - само в института имало и то много големи разфасовки Confused

Почвам.

Природно земеделие.
 При природното земеделие растенията се отглеждат като в природата - осигуряват им се условия, които получават в природата. Но процесите на хумусообразуването се засилват и развитието не е като в природата, а свръхинтензивно. Такава технология използва Александър Кузнецов, новатор, изпитател на сортове и природна агротехника, изобретателен микробиолог и агроеколог. Неговите растения се развиват мощно, по-бързо от обикновено, от нищо не боледуват, рано започват да плододават, почвата не се оре, не се тори и не се прилага химия. Плодородието се създава от изключително голям брой почвени обитатели, активно разлагащи дебелия мулч.
Теорията е следната:
На тази планета има само една система, която е в състояние да възпроизвежда устойчиви растителни съобщества и това е природната, или въглеродокръговратната, създавайки по този начин процъфтяваща биоценоза, в противен случай ние губим почвата, храната, здравето и средата за живот.
Почвата се разглежда като съвкупност от минерали, микроорганизми, гъби, червеи, насекоми и растения, които безкрайно и циклично се използват един друг.
формулата на фотосинтезата е проста: въглероден диоксид+вода+енергията на слънцето = глюкоза.С помощта на други атоми и молекули от глюкозата са произлезли ферментите, хормоните,антибиотиците, витамините т.н. биоактивни вещества, които растенията извличат с корените си. Но как именно?
Четейки учебниците всичко изглежда просто - в разтвор има всякакви соли, коит охранят растението. Но се оказва, че нещата са далеч по-различни. Едни елементи се отмиват лесно, други трудно се разтварят, от друга страна разтворените соли се конкурират или са в конфликт. В природата тези проблеми не съществуват Растенията сами произвеждат суровината за своята храна - органиката. Но не могат да я усвоят в суров вид, затова я "готвят" почвените обитатели. Окончателно я готвят, сервират и подават гъбите и микробите. това е основния динамичен метод на хранене на растенията. Симбиозата помежду им съществува от милиони години, и докато тя е активна, продуктивността на растенията е оптимална и през целия им живот.

Плодородие
Плодородието е начинът, по който се хранят сапрофитите.Всички сапрофити се хранят с органични разтвори. За да ги усвоят са им нужни ферменти.Те са катализаторите за химичните реакции.Микробите и гъбите запълват с тях всичко около себе си. Всеки грам почва под мулча представлява милиарди гладници, които са готови да "сготвят" всичко, което им е достъпно. Те създават и пира за растенията, затова по повърхността са разположени толкова много корени, половината, а при тревите и дърветата до три четвърти.Задачата им е бързо да се нахранят с микробния бульон, улавяйки всяка капчица вода.когато храната свърши, свършва и плодородието.И корените са принудени да използват "запасните консерви", в които почти нищо няма.Те обезпечават някаква реколта, но не и висока продуктивност.

Ще пускам на малки порции, да не ви досадявам Mr. Green

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 15:45 от Ljuboznatelna

# 637
  • Мнения: 465
Не ни досадяваш,пиши Любознателна.
Ох,вътрешно чувствам ,че така трябва да бъде.Само веднъж да се науча да управлявам хранителната верига,че за "последен"пост(моя милост) нищо не остава.Освен усещането,за което пише Вили. Hug
Тъкмо да я  попитам как става преброяването на съцветията при доматите.На снимката ми има 2 броя,нали?
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19327942
Да ви порадвам с цъфнал маслодаен лен:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19327944
И растението билибонг,връхните листа в определен момент започват да цъфтят в тъмновинено.Тежък,богат аромат като чубрица,риган ако разтриеш с пръсти.След дъжд е омайно.Високо е до пояс,като джоджен се разпростира кореново.Ще потърся латинското му название.Препоръчвам го .
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19327950

# 638
  • Мнения: 2 033
В духа на последните постове, да питам, ако докарам борови иглички от една горичка и мулчирам с тях доматите това добре ли е или не?

# 639
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
По вероятно да не е. Някои смятат, че в почвата на широколистни видове не съществуват достатъчно бактерии, които да разложат иглолистен отпадък. Може би ако гребнеш по-дълбоко от боровите иглички, ще докараш и бактерии Rolling Eyes Но нали знаеш, че малко ще вкислиш почвата?

Вес, при теб е истинско опитно поле - от всичко има Simple Smile Много странно растение последното, аз не съм го виждала Rolling Eyes

Да продължа, тъкмо ме е обхванало вдъхновението, утре може да ме мързи Laughing Веселчето, прочети непременно втората част, към края!



Гъби и бактерии

80-85% от природната органика се разлага от гъбите, най-неизучените древни и удивителни същества на планетата. Досега познаваме само 5% от тях, а те са най-приспособими, устойчиви на студ и пек и притежават най-мощния ферментен апарат.Хранят се с какво ли не, създават симбиоза и паразитират ,развиват многотонни гъбарници.
Бактериите имат по-разнообразни начини на хранене - окисляват органиката и минералите, могат да фотосинтезират.Много от тях живеят без въздух. Почти половината сапрофитни бактерии получават храната си сътрудничейки с корените направо от тях. Те се разполагат послойно. В горната част дрождите, бактериите - азотофиксатори и низшите гъби се грижат за свежите опадали листа. Нахранвайки се, те оставят на по-бавните, но по-мощни разлагатори на целулозата. Това обикновено са гъбната плесен "триходерма" и различни качулчести гъби.Те работят на границата с плътната почва.В почвата има и много умрели корени, които представляват каналчетата за дъждовна вода и "трахеята" за газовете.Към това прибавяме ходовете на червеите и всичко това япредставлява почвената структура, която не може да бъде създадена с никаква машина. Това разпределение се спазва строго, знаят го и корените,затова се разполагат по определен начин.

Първичен хумус
В най-нижния слой са най-несмилаемите неща. И кислорода там е малко.Грубите остатъци на органиката, гъбите, продуктите от микробите, ферментите им - всичко се уплътнява, полимеризира и тъмнее. Това е първичния хумус. Той се свързва с минералите и образува тази почва, която в агрохимията се описва като основа за плодородието. За практиката е важно това, че количеството и качеството на хумуса зависи не от състава на микробите, а от климата, изходната храна и минералната част на почвата. Хумус се натрупва само в хладен и умерен климат: тук сапрофитите не успяват да усвоят органиката - зимата спят. При сух климат органиката пак не се усвоява заради липсата на влага.В дъждовните гори, където няма чернозем, хумуса е по-малко, защото най-добрата му част се измива от водата.
Фактически хумуса не е източник на храна за растенията, а отпадък.Хумусния слой е признак, че дълго са се разлагали остатъци от растения. Истинската храна е преработената от сапрофитите органика. Нагледно доказателство са влажните тропични гори. Там гъбите и микробите са активни непрекъснато, органиката се разлага целогодишно, и хумус просто не се натрупва. Най-буйната на планетата растителност е резултат от безкрайния пир на сапрофитите, а не на хумусните запаси.

# 640
  • Мнения: 86

Веселчето,на снимката ти има две съцветия,но на две разклонения.Моят пример бе четири -вертикално едно над друго-всички колтуци до четвъртото се чистят,а над него се оставят два.Растението става като Y.Докато четирите връзки набират сила и зреят колтуците започват да цъфтят,техните колтуци също се чистят,за да имат сила.А като оберете първите доматки ще видите колко бързо мъниците започват да растат и зреят и те-черпят сила от мощни корени и наедряват.Ако оставите растението на7-8 китка доматчетата по горните етажи са много дребни и зреят бавно.
Веселчето-в твоя случай остави на всяко разклонение по три съцветия,чисти колтуците и чак най-отгоре остави по два-успех  Hug

# 641
  • Мнения: 30
Люб, много, много благодаря! Hug И моите междуредия се пълнят с оскубаните плевели. Като вдигна гниещите отпадъци виждам, че е пълно с червеи, които преработват. Иглолистни стърготини и борови иглички не стават за мулч, вкисляват. Аз с тях мулчирам градинската азалия и рододендроните. Също така и листата на някои от широколистните видове не са подходящи, сещам се за орех и топола.
Веселче, имам билибонг. Благодаря за името, не го знаех. А знаеш ли дали става за чай? Много е ароматно, чак упойващо.
vili__66 , здравей, сродна душа си ти! Я кажи ти колтучиш ли краставиците Гергана, как точно и има ли полза от това?

# 642
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Това с оскубаните плевели е едно нищо, но трябва да поставя началото някъде Laughing А и моите плевели са мнооогооо Grinning Но пак не могат да направят 7см мулч, даже и два не могат Laughing Въпросния Александър Кузнецов мулчира с дървени стърготини, но пък обяснява почти научно кое защо го прави, на мен повече ми допада мулчирането с листа и треволяци, особено това в междуредията. В крайна сметка идеята е една - природно земеделие.
Още малко теория:

Почвени животни
Приноса им в разпада на органиката в гората е 10-15%, в степта 25%, а в органичната градина още по-голям.Главните животни в почвата са червеите.След това насекомите, стоножки, щипалки, мокрици и какво ли не. Работят последователно и живеят също на слоеве.Имат в себе си свои сапрофити и ферменти. Те пропускат през себе си почвата и органиката, като я обогатяват с ферменти и микроби, разместват я, смесват я и без тази жива механика почвата не би могла нито  да диша, нито да се оросява , нито да поддържа и храни младите корени. Почвените животинки ровят километри тунелчета и изпълняват главната си задача - 3/4 от изяденото те връщат в почвата обогатено с микроби и поддържат белтъчния обмен на почвата.Така образуват биохумуса.

Хумус

 Хората се опитват да пресъздадат този коктейл с минерални торове и минерали, но за растенията нее важна само храната, а възможността им да я усвоят: здрави корени, стабилна влага, въглеродна киселина, активна структура и физика на почвата. Това създават сапрофитите. А хумуса най общо е "екстрементите" в крайния стадий на разпад и минерализация. Хумусния слой е огромна многогодишна обща тоалетна на червеи, гъби и микроби, запасен, резервен, буферен, но не плодороден слой. Плодородието не се ражда в хумуса, а обратно - хумуса се ражда в плодородието. Раждайки се, той става незаменим за живота. Сега на планетата има около десет милиона токсични вещества. Отдавна бихме се отровили, но за щастие хумусния слой свързва и задържа солите на тежките метали, нефтените производни, пестицидите и останалите отрови.Хумуса е биологичния филтър на земята. Не бива да го унищожаваме, а да го създаваме.

# 643
  • Мнения: 86
Ana.Ivanova,от опита си се убедих,че с колтучене на краставици гледани на открито само си навличам излишни болести.Всяка раничка по стъблото е вход за вируси,бактерии и гъби.При механично нараняване е възможно ръцете ни да пренасят болестите много по-бързо от инсектите.Даже бях чела,че отърквайки дрехите си в растенията също пренасяме болестите.Напълно възможно е при само едно заразено растение да пламне цялото насаждение.Същото важи и за доматите,но там прекършването става по-лесно-старая се така да го правя,че по пръстите ми да не полепва сок и ако ми се наложи отстраняване на болно растение задължително мия ръцете си.
Колтучене на краставици се прилага в оранжерии за скъсяване срока на бране с цел по-висока цена-рано на пролет,но да не забравяме,че там се води люта химическа война.Така че остави Герганите свободно да си пълзят и те ще ти се отблагодарят с чудесна реколта.
Още една вметка-колкото по-често берем краставички и тиквички,толкова по-много връзват.И обратно-оставим ли необрани плодове силата на растението отива само за тяхното едреене и образуване на нови завръзи почти няма.

# 644
  • Мнения: 4 587
Даже и тревата не скубете. Герганите се хващат за бурените и влачат малко над земята.
Тиквичките, ако оставите една за семе, почти не очаквайте други от тоя корен. Хвърлят всички сили и средства, да не им се затрие семето.
Същото става и с откъсната тиквичка, дори и в хладилника. Месетата част почва да изтънява, а семките продължават да едреят и да се втвърдяват. За две седмици семките могат да се пекат и чоплят.
Същото прави и лукът, ако отчупите една копа със семе, то не умира, а сякаш има свой собствен живот - продължава да цъфти, връзва. Храни се от тая месеста тръба под съцветието.
Нали затова пензираме краставичките - да пуснат колтуци, а на тях краставички. Това правим, след като вече има краставици за бране.

Общи условия

Активация на акаунт