(Био) зеленчукова градина 3

• 115 336
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
# 616
Ан, тоя сорт домати имат ли си име http://media.snimka.bg/6524/019302436.jpg ?
Или си вземате семе от тях. Едно време, преди амдесет години имахме такова.
Моите домати тук там имат някое доматче, за разлика от листата. Струва ми се, че не успяват да вържат от дъждовете.

# 617
анн Hug- прекрасна градина.Всичко си е подредено и красиво засадено.Различни сортове домати имаш,но най-голамо впечатление ми направиха черните домати.Като узреят нали ще ни покажеш разрез на сърцевината,та да видя и аз що е черен домат Laughing

Вчера напойх мойте домати в градината с пилешки шербет,точно преди дъжда.Аз също забелязвам, че на открито доматите вървят по-бавно.
Патладжана върви добре за сега.Пипера се пооправи-беше свит малко.Чакам зеленйя боб за втора реколта.

Пс:Брей,много сте изписали Hug
         Приятен ден на всички Hug

# 618
Здравей,baby!
За въшките бих почнала с навита лепкава хартия(от вида на мухоловките),с отвара от табак.Тук се продава такъв вид пудра,която може да разтвориш във вода и с четчица да намажеш листата,особенно отдолу.Трябва ти МНОГО лют черен пипер,нещо от сорта на каян.
Ако имаш петна по стъблата,разрови леко корените за да видиш кой е там.
Любето пишеше по-назад в темата за сода бикарбонат и сапунена вода.Имам еднин наконечник за утилка,който просто издухва като под налягане бубите.
Писала съм за скълцания чесън в основата на стъблата,за нощните ми похождения с фенерче.Не се шегувам-сериозна е биоорганичната борба с вредители и болести.
Реколта като на Анн скоро няма да докарам,но съм си поставила за цел да се науча да се боря успешно тази година.
И да правя почва по на Любознателна методиката.
ПС.Хубаво и точно определи вида на бубите,за да знаеш те какво ядат и на кой са храна....
ПС.Забравих за брашо в хартиен плик,надупчен.Понатупай над реколтата,на сухо обаче..
Анн-каква красота и изобилие си показала.Скоро не съм виждала такава червеникава почва.
Не е само от почвата,от майсторлъка е работата.И на фитнес формата ти завиждам благородно. Hug
По-често снимай,особенно като зазреяе реколтата.Чудо е. Laughing
ПС.Благодаря за споделените рецепти за вишни,ще се възползвам.
Дали пък и черешово винце няма да стане,за домашно ползване.... Joy

# 619
  • Русе
Вълкът с дълъг ник  тези домати във формата на чушки не съм ги искала и не знам какво ще излезе. От поръчаните нестандартни видове домати и това излезе няколко корена. Явно са объркали нещо семената.
 mimi_vi2 ще снимам като узреят стига да ги разбера кога са узрели. Не знам колко бързо растат доматите в неотопляема оранжерия, но аз вече брах домати, корнишони правих в буркани и зелен боб консервирах.

# 620
 smile3501  Браво на вас!

# 621
Няма да съжаляваш за пиперковидните доматита. Те са с повече сухо вешество, даже може и кухинка да имат вътре. С остър нож на дъска стават чудни колелца и се редят лесно за гарнитура, стига да има я пилешка пържолка, я кифтета, абе нещо минало през скарата.
В граха са се криели комари, така са ми надупкали краката, ужас.

Вес, това и с грозде става, но не става вино. По тая процедура шипки, трънки, диви круши, вишни, череши, алкохола стига до 2-3 градуса. Нищо работа. От грозде се правят малки чепчици - с по десетина зърна и така се наслагват в съда. Зърната си остават цели.

Едни газди тука ми разправят, че пръскали против мана със сода каустик и нямали проблеми. Гледах ги, гледах ги, сериозни хора.. Две люспи колкото нокът на половин литър вода. В железарските магазини се продавала и на люспи, и течна.

# 622
  • Русе
и как не ги изгаря тази сода каустик. При това сега има толкова много препарати за пръскане, содата ми звучи малко страшничко

# 623
При нас вчера пак валя и вече три дни ми стои разсада за шалота.Дали няма да се развали ,защото е много мокро.
За колорадски бръмбар при нас дядовците събират цветове от орехи ,режат, варят и пръскат с отварата.Също пръскат с отвара от тютюн/да не ме пребиете с камъни сега Laughing/За щипалките незнам дали ще помогне, но може да се опита.
Иначе пробвах метода с калинките резултата беше впечатляващ.Вече се излюпиха и отлетяха малките бебета.Идеята наистина беше свежа.
Искам да питам чух че ,като откъсна тиквичка трябва да я късам заедно с листото към нея.За да ставало проветрение.Мога ли да скъсам още някои листа че, са като гора.
Вече двайсеттина краставички от тимок сме хапнали,десеттина корнишончета и две гергани.
Мисля домати ще ядем чак наесен.

# 624
  • Русе
любето , някъде четох, че на всяка откъсната тиквичка се маха и най-долния лист на стеблото. Може би за да не стават много листа. И аз така правя. Не зная дали раждат по-вече, но поне се берат по лесно

# 625
Да се наредя и аз в тази темичка,че от доста време ви чета и прилагам наученото от Вас в градината. Преди дъждовете пръснах пилешки аки в лехите на пипера,доматито и краставиците по поръчка след 15 минути заваля. Пръснах аките ,защото бяха малко и с много дървени стърготини/ опилки му казваме при нас/ . От три дни пръскам с прясно краве мляко и сода за хляб. Но доматчетат / зелените/ ги хвана нещо като картофена мана - Тати поне като разбиращ така се изказа. Питанката ми е дали ако продължа да пръскам с прясно мляко ще ги спася или да пробвам с радомил.
За колорадския бръмбър по картофите- в редовете на картофите сеем бакла и нямаме гадинки
ако обаче се завъди виквам махленските дечурлига - 1-2 клас и им обявявам състезание . За награда всички печелят сладолед. Събралия най много буболечки печели по- голям сладолед.

# 626
  • густо майна Филибето
Когато доматите подминат височината на коловете какво правите?

# 627

За колорадския бръмбър по картофите- в редовете на картофите сеем бакла и нямаме гадинки
ако обаче се завъди виквам махленските дечурлига - 1-2 клас и им обявявам състезание . За награда всички печелят сладолед. Събралия най много буболечки печели по- голям сладолед.

Joy Joy Joy Умрях да се смея, страшна идея е това  Hug
Люб, миналата година мъжът ми настави коловете, после купи едни мноооого дълги, чак смешни, пък по 2 лв броя, да им се не види, а го слушам тая година, че щял да ги прищипва на върха доматите, след 3-4 цвят, не съм много наясно, но така правели хората и той така щял.

# 628
  • густо майна Филибето
И аз имам някакъв спомен че съм чела за четвърти цвят, но после какво се случва? newsm78 Като гледам, те там ще качат коловете.

# 629
  • Пазете Гор
Здравейте градинарки, газди, зарзаватчии, бахчеванджии, бостанджии и приятели. Поздрави Ви нося от Беломорието!  bouquet

За земеделието там ще разажа специално, а сега бързам да поздравя анн за хубавите снимки! Градината и е чудна, мноого подредена, унгарски чалъм. Аз знам, че градините всички   са хубави, но пък анн добре е илюистрирала.

Две думи за при мене: в мое отсъствие наникнали моркови. Откъде се взеха, не знам, уж охлювите всичко опасоха. Доматите са добре откъм цвят, ама много разнообразни болести са ги налазили, и в жълто съхнат, и в черно. Поокърших листата болни, копнах тук-там, привързах, оплевих, колтучих. Обрах граха, не го изпуснах, тамън е готов. Веднага му запълних площта - пиперки, краставици, доматки поизостанали от комшиите. Направих бордюр от чубрица, грозно стана и неравномерно.
Чудя се да сложа ли грах втора култура? А?

Сготвих тиквички с малко грах и лук на малката ми щерка, ох, как ги яде -  с зверики апетит.

Малко мозък да поръся?

Вес, магданозът има двугодишен цикъл при нашите климати, но при някои условия става едногодишен. Стандартно се сее напролет: февруари-април. Семената е хубаво да се рътят. Израства добре и понася сланите, до един момент, де. После зимува, и на пролетта на втората година изкарва малко шума и цветно стъбло. Дава семе, което сеем на следната пролет. Може да се сее и през октомври-ноември, но няма много смисъл, защото се настига с пролетния, и изкарва семето още наесен. Разбира се, позволени са всякакви фокуси с отопляеми или не парници.

Ljuboznatelna, може да наставиш колците, ама става  грозна гледка, като вещерска тояга. Прекърши върха по някое време. Не се случва нещо драматично, като подминат колците, клепват насам натам и толкоз. Но си струва за кодоша да береш домати със стълба, даа. Wink

Общи условия

Активация на акаунт