(Био) зеленчукова градина 3

• 115 338
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Вес, мъжът ми ги оскуба така, да ги спасявал, иначе щях да снимам извитите листа, да ги обсъдим  Laughing А той като торнадо ги отнесе, някои останаха с по два листа на върха. И аз чакам Куркума да се появи, да ми пообясни за нашата почва, аз съм от друго място и като видях почвата тук, малииии  Sick ХИч не я харесвам .

# 601
Веселчето, Никол догледницата ти ли е?  Mr. Green
И ние си имахме торнадо тук, наблизо http://novinitepro.bg/bulgaria/prirodna-stihiya-tornado-udari-se … tsar-kaloyan.html

# 602
Никол ми е като твоите късни доматки,ВълкLaughing
Ох,поне покривите на хората да не бяха керемидени.Страшна гледка е селото.И хората не са подготвени да живеят в район на торнадо. Cry
Тук и децата в училище обучават,и телевизията прекъсват ,за да алармират.Първо идва тишината,след това вятъра и пороя ...
Мама на село каза,че градините в ниското са се изравнили след бурята миналата седмица.И ята с непознати птици с големи човки прелитат към Дунава.

# 603
 HugЗдравейте, отдавна чета хубавата ви тема и доста полезни неща научих.Искам и аз да ви бъда полезна с нещо,  затова ще ви кажа една лесна методика за чистене на грах/току що я пробвах за първи път и сам очарована/ - обраните шушулки заливате с вряла вода и след 2-3 минути ги изваждате, заливате със студена водаи започвате да чистите и "да пеете" -стискате шушулката в единия край и грахчетата сами излизат. Peace
   Миналата година след като обрахме граха и моето домочадие/съпруг, син на 22г. и дъщеря на 12/ ме остави няколко дни да си го чистя като само имитираха помощ. Пръстите ми се подбиха и нервите ме хванаха. През лятото ми дойде една приятелка на гости и като стана дума за грах аз казах че повече няма да сея за да не се тормозя.  Тогава тя ми каза  тази методика на майка си която сеела  Shocked 5 пъти по-голямо количество от моя грах/ който е само 15 квадрата/.

# 604
Нели, това са ми го казвали, но не съм го изпробвал. Аз по тая методика подготвям доматите за белене. След това се белят като кренвирши.
Веселчето, гледах един фирм за торнадо в щатско, един човек взе да вика на съседа си и да му сочи торнадото, Таткото отвори един капак в градината, и три деца, жена му и той много бързо, като лалугери наскачаха вътре и затвориха капака. Това нещо навярно е оттренирано.

Някой гледа ли домати сорт мелодия? Вчера си купих такива от пазара, чудни са. От един познат производител. Аз не знам какво гледам, защото разсада ми е подарен. На подарен разсад сорта не се гледа.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 21:48 от Вълкът с дълъг ник

# 605
 Thinking Вълк, аз също го знаех за домати и праскови/когато ги беля за конфитюр/, но за граха не бях чувала. Така мога и аз да очистя 5 пъти по-голямо количество даже и сама / е дано не ме чуят моите мързеланковци, че пак сама ще  си го чистя Laughing/.

# 606
 newsm78 Забравих-исках да питам нещо да ме посъветвате какво да правя доматите. Днес като ходихме на село , ooooh! докато ги връзвах на доста от тях забелязах  по няколко листа, които вътре по жилките са като избелели и листата  са станали сухи и някои  даже са започнали за изсъхват около тази  избеляла част. Съжелявам, но не ги снимах.  Thinking Ако някой е  имал  подобен проблем да сподели как и с какво може да се отстрани. Ще ви бъда благодарна. Ще добавя, че ги напръскахме с Топсин+ Шампион + Нуреле+Лактофол-   newsm78 дали това ще им помогне?

# 607
Пръскай ги с Ридомил Голд. Две супени лъжици на 8 литра вода. В една туба 10 литра от минерална вода. Млатиш, млатиш, да се разтвори хубаво и пръскаш. Каквото ти остане, го връщаш в тубата за друг път. След дъжд пръскаш. Ако не вали две седмици, пръскаш. Аз моите ги пръсках два пъти до тук, всичките им листа стоят. И не скубя тревата отдолу, тя пази сянка и не се образуват изпарения.

# 608
Вес, не. Не ги уважаваме тез бригади Mr. Green
Учи се детето по Европата, има сесия до средината на август.
А и за сладката ни не е дошъл сезонът. Имаме си традиционни - почваме с озахарени вишни, после зелените смокини, следват горски ягодки, боровинки, едни миксове и накрая - настърганата дюля с листок ендрише Laughing Така идва есента.

# 609
     Благодаря Вълк, още в понеделник ще се възползвам от съвета ти !  Peace
Приятно чистене на граха .

# 610
Ох, и да четете хубаво опаковките на пестицидите.
Особенно до какъв срок от беритбата могат да се прилагат.
Преди 15 години до промивки на стомаха в болница го бях докарала.
Да се похваля-патладжаните ми започват да цъфтят.И завързали светли чушки имам.Люти са като огън,никой от хранителната верига не ги поглежда.
Дедо-сподели ,моля,секрета на озахарените вишни.
Ще ходим семейно да берем другата седмица.Аз само за сок от 100 вишни и 100 листа се сещам.Накиснати през нощта със захар. Laughing

# 611

Дедо-сподели ,моля,секрета на озахарените вишни.
Ще ходим семейно да берем другата седмица.Аз само за сок от 100 вишни и 100 листа се сещам.Накиснати през нощта със захар. Laughing

Веселче Hug
два варианта: крио или стерилизация.
И при двата се махат костилките - много весела работа. С една голяма безопасна игла, всичко наоколо става цикламено Grinning
После - захарта. Последните години се стремим да намаляме пущината.
При втория в една тава длибока почистените плодове се покриват със захар. Една нощ чакат. После в малки бурканчета/от детските храни/ и стерилизация - 3 минути.
Втория го предпочитам - почистените плодове в кофички от кисело мляко или от сладолед. Отново се покриват със захар и във фризера/хладилна камера/.
Подходящи за дълга, тежка зима за приложение в кексове, мъфини и подобни сладкиши, за кисело мляко, сладолед или каквото ти се ще  chef

# 612
Вес, Дедо, големи вкусотии говорите! Обожавам вишни във всякакъв вид!
Вес, кажи за сока!

# 613
Ако имате вишни, направете си вишненца. Това се прави от вода, вишни и захар, в отношение 4:1:1. В делва, стъклен буркан, в краен случай в бидон. Отгоре, за да не изплават, се слага венче от вишневи клончета, може и едно от дюля, мушмула. Отгоре съда се покрива с тензухче или платче и се завързва с връвчица за гърлото. Ферментира на тъмно и прохладно място. Като спре да шумоли, е готово. На мястото на изпитото може да доливате сладка вода, докато ви писне. И вишните могат да се ядат. Получава се хубава разхладителна напитка, леко резливичка, подходяща за летните жеги.

# 614
    Уж темата е био..., а напоследък чета, че третирате само с химикали Simple Smile)
 Засадил съм в едно каре - домати( Ванеса- добри ли са за салатка), червен лук, чорбаджийски чушки, други чушки, моркови, чесън за пресен, салатки, краставици.По края има и чубрица. Идеята беше да се "пазят" взаимно, но ми се появиха листни въшки по едните чушки и тъмни петна по листата и стъблата на доматите( алтернария може би). Една комшийка каза, че с отвара от коприва или люти чушки нищо нямало да стане, а ако не взема бързи мерки, ще се зарази всичко. Ако има някой използвал с успех биоекологични препарати моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт