(Био) зеленчукова градина 3

• 115 343
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Браво, Маце! Simple Smile Покажи им там как се берат домати от стълба! С мерак и вдъхновение човек може да полети и  докосне звездите! Съприкосновението със земята е магия. Всеки един от нас по един или друг начин усеща тази магия, преживява и съпреживяваме заедно, в пек и градушки, в радост и беда!

# 586
  • густо майна Филибето
Това за покрива над доматите съм го чела и другаде. Един Тома неверник все пак опитал и се изненадал, че реколтата му скочила близо 4 пъти. Отчетени бяха и други фактори, но в голяма степен го отдаваше на покрива.
matze, ц ц ц, какви хубави неща хвърлят някои хора, късметлийка си ти, и творческа натура Simple Smile

# 587
Миме.благодаря за линковете.  Hug
Зачетох се във форумите и ми "проветна" за сладката роса,която оставят моите щипалки след себе си.Не стига,че пасат като охлюви,но примамват след себе си други каки.Дето не им е работа по краставиците.
Снощи видях една мравка да носи разфасована ухолазка.Другите са заети да отравят и заравят мравуняците,че вали дъждец всеки следобед.
И Старото момче е подключено в нощното събиране на тетки,но не е продуктивен .Донесе ми 3 светулки и се ядоса.
Много избуява на листа пащернака,дали ако ги хръцна няма да тръгне да налива на корен? А за червеното цвекло важи ли?
И за магданозът да питам-той самонасажда ли се като копърът,че е тръгнал да цъфти?
Куркума е на ваканция,ама поне Дедо да спомене нещо за овошките-бере ли,компоти ли прави. Laughing
Матзе,аз като ходя по именията и се сдобивам с проскубани растения.
Няма,няма и някоя миска реши да смени цялата градина,че не и пасва на настроението и мебелите.Грехота е за мен... Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 18 юни 2010, 15:08 от Веселчето

# 588
Брей, два дни никакви ви няма на Обновените ми теми, реших, че никой нищо не пише, пък вие писали, странно  newsm78 Да се оплача от моите домати, доматенцето, както казва мъжът ми... Понабръчкали му се част от листата, той носил в агроаптеката и там му казали задушаване, да пръска с незнамкакво си, след седмица пак. Някакъв агроном пък казал - много азот, да сме сложели какъв не разбрах фосфат, че да неутрализирало, при положение, че толкова се съпротивлявам на изкуствените торове  Sad Цяла пролет ми мърмори, че нагъсто съм посадила доматите, задушавали се, в аптеката го доубедили, странно ми е как е възможно, какво мислите вие? Аз пък цял живот съм виждала доматите така да се гледат, и с листа, сега ми ти е проскубал, почти не са им останали листенца, не вярвам да оцелеят, не вярвам, че слънцето няма да ги опърли така. Абе, много се натъжих нещо... Горките ми доматки. Ето ги тези, които са най-зле http://mamagali.snimka.bg/flowers/gradina.508400.19261252 Ето по-приличните http://mamagali.snimka.bg/flowers/gradina.508400.19261247 Горе долу на две педи разстояние съм ги садила.

# 589
Веселче, при мен магданоза не може да се самонасади. Летата са сухи, в почвата няма влага и семенцата не могат да изникнат. И да има, това се единични коренчета, не се броят. А и вятъра кой знае къде ги отвява. Около мен - все пустеещи земи. Буренаци, треволяци, храсти. Намножиха се скакалците, подозирам, че нападат зеленчука. А едни мушици рано сутрин и привечер - ужас #Crazy ! Влизат ти в очите, дразнят, и то в единственото възможно за работа време!
Нашите богаташи от именията нищо не хвърлят, може да не им пасва, но няма да го проскубят, а ще го унищожат... Нрави български, възпитание и тем подобни...
mama_gali, не мога да видя снимките, иска парола.

# 590
Ето ги тези, които съвсем останаха без листа, не мога да си представя да живеят така  Sad
Ето и останалите
НЕ знам големи ли са снимките, има ли ограничение, нито знам как се намаляват, ако има нужда  Blush Орязаните листа бяха завити като лодчици, но не успях да ги снимам.

# 591
Още нещо се сетих, което исках да питам - какво мога да сея за втора реколта, има ли смисъл например тиквички, зелен боб, ако няма да имам зелен боб цяло лято да посея пак, дали ще стане, въобще сега подходящо ли е да се сее нещо и какво да е то?

# 592
Дедо да спомене нещо за овошките-бере ли,компоти ли прави. Laughing

Вес, чета ви от събота на събота. Казанът - големият ми се пукна преди мнайсет годин и компотите чакат носталгиците.
Ама замразих т'ва-онова, че малкото ми момиче ще си дойде август и да опита верен български вкус.
То вие , по странство, все разни ерзац плодове и  зарзавати ядете. Ще заборавите аромата на истинска слънчева натура  Hug

# 593
mama_gali , много зле изглеждат наистина. Пръскали ли сте с нещо доматите? Така отдалеч се гадае, още повече по снимка. Разклати стръкчетата - излитат ли някакви мушички? Огледай листата от долната страна - там се лепкат акари, въшки, трипсове.
За късна култура може боб за зелено, ниският със сигурност ще стане. Има разни сортове. Може зеле за кисело, ряпа, китайско зеле, магданоз, моркови за трушия.
Аз купих малко арпаджик, мисля да ескпериментирам.

# 594
  • густо майна Филибето
Хм, и на моите домати са им свити като лодки листата, предимно по-долните Thinking Ама какъв азот, аз не съм ги торила!Само веднъж в началото с комбиниран тор, фосфора е колкото азота там. Освен мъжа ми да е хвърлил тайно, защото аз не давам току така... Като гледам, растат си доматчетата, скоро ще розовеят, няма да ги пипам. Нямат никакви гадинки, затова си мислех, дали може да е от бордолезовия разтвор. newsm78  И моите са на две педи един зад друг, редовете на 80, обаче сега като гледам какви листа правят, поне метър им трябва май Thinking

# 595
Нямат мушички, нямат буболечки, ще видим какво ще стане, като отидем на гости при сестра ми и баща ми, дано е преди края на лятото, ще видя там как изглеждат и ще разпитам, нали са стари земеделци  Laughing

# 596

Набрах две кофи грашулки препълнени и ми стана жежко. Едната 20-литрова, едната десет. Разстлах го да поувехне малко, довечера пак ще бера, а след това ще чистя. Като се прибрах във входа, кауфландците сложили 30 вестника, ще има на какво да разстилам граха. Веднъж да видя полза от спам поща.
Съседът ми по градинка Косьо каза, че във Фермер пишело, че сега може да се сади семково рома. Трябваше да си направя разсад, като цъфна граха. Сега ще сея семково. Септември, октомври, ще берем. Като наближи да падне слана, ще оберем по-светличките и ще ги наредим по первазите да узреят. Те тогава са най-сладки, с много лучец, магданоз и зехтинче.

# 597
  • густо майна Филибето
Като те чете човек, да се окапе... Grinning
Това от колко семе грах го набра? (ако го купуваш в пакетче)

# 598
Аз не съм го обрал още. Тоя е по-дребен, а има и един немски едър. Две пакетчета по 200гр. май бяха.

# 599
Ще чистиш я.Като жив плет беше твоята грах на снимките. Laughing
Не-тиртири-минтири като при мен на арки. Blush
Поне му правя лесно статистиката-от 2 корена 20 шушулки,до сега.
Докато минаваше торнадото вчера в съседния щат и ние "отграхувахме" вътре с Никол.
Ето:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19276425
Mama gali-аз не разбрах.Доматите сами ли останаха без листа или вие ги изкултучихте?
Да не би да боледуват все още след големите дъждове от миналата седмица.Изчакай няколко дни.Те и растенията имат имунни състеми като хората.
Куркума разбира от почвообразуване,ще ти помогне.
Вълк,като ни удари вчера вятърът с 40 мили в час,доматите без колчета се огънаха елегантно  до земята и оцеляха.А на притките се виеха като змии,изпочупени листа и стъбла имам.Твоят метод определено е по-полезен в моите ширини.
Да се похваля с бамбукови стъбла за зеления боб.Купих си градински факли,махнах само  фитилчетата отгоре.
Не ща хавайски нощи-искам зарзават. Naughty
Ани-на мен ми поникна празеното семе,което стоя 45 дни в земята.Кеф,кеф...
По-дребният е по-крехък.
Дедо-да нямаш американска бригадирка?  Hug
И сладка ли не правиш?Тук,ако някой ти подари домашно с шарена хартийка под капачката си е акт на топло приятелство и отношение.
Сега е сезонът на коктейлите и ако знаете как върви по приятели моята лимонена мента джоджен.В каменно хаванче ако я понатиснеш с мартини и лед. Heart Eyes
Лек ден от мен!

Общи условия

Активация на акаунт