(Био) зеленчукова градина 3

• 115 473
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Аз миналата година си купих от пазара -Бял патладжан за готвене.Трябва да ви кажа че  вкуса му беше сладникав и месест почти без семки вътре.
Леко ухаеше на патладжан нее като виолетовия той сякаш по-силно мирише.Така и не успях да намеря семе от бял патладжан да си засея.
Аз съм разсадила патладжан в градината но доста бавно върви.Тор не съм му слагала а може би ще трябва.На мястото което са нее торено.
Нали го дават да вали ще го шербетувам.

Вес-не е такъв домата,прилича ми на патладжан.

Впарника има доста доматчета-как са се опрашили следа като не влизат пчели вътре незнам.Кърша им долните листа да могат да се наливат доматите,а не вършина да гледам.
Иначе за поливането-правя го сутрин рано или вечер късно.То това важи не само за райграса ами и за цветята и зарзавата.

# 331
  • густо майна Филибето
Може ли да питам - шербетуването с пресен или угнил тор го правите? Ако го разтварям в кофа, какво да е съотношението? И още нещо да питам  Blush - откъде намирате угил тор в големи количества?

# 332
Любознателна,   Thinking
освен котетата на Вълка ще имаш нужда,мила, и от крава или овен.Може би от 2 за по-сигурно,че ти е голяма ботаническата градина.Няма да ги пасете,ще ги държите вързани,храненето -с окосената трева и суха царевица.Отвреме на време-женки за радост,че ще гракнат правозащитниците на животни...
Слагам снимки от опитното поле(по репите има едни бели отпечатъци,а босилекът си отива).Латинките започват да закриват брюкселското зеле,но ще ги превържа да ги посвия.Фукам се с мащерката,лена(като звездички е) и джодженът -мента.
Моля кажете това ли са гъбите кладници-снимките са от резервата до нас.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.18926173

# 333
  • Русе
  Веселчето, много ми харесват комбинациите ти. Това дето му викаш джоджен- мента, го имам много в градината, но според мен е маточина. Като разкъсам листенцето има силен аромат на лимон.

# 334
Права си ,Амбер. Embarassed
Аз така десетина години все се чудя защо боб-яхнийката ми мирише и на лимон.Ама вкусно,бе...
Да питам за мащерката-на нея и трябва място да пълзи по земята,нали?
Чета,че англичаните се къпели с листенца мащерка във ваната  против...срамежливост.
Ето защо българите сме отворени хора към света.От един чай идвало...Тццц.
Пчеларите правеха нещо с маточината,но съм забравила.

# 335
  • Русе
  Я, защо съм толкова отворена. Бера си лятото мащерка от Родопите, а зимата си пия чай. Напоследък обаче го пазя за детето. Много силно отхрачващо е и незаменим чай при кашлица.
Маточината имала много витамин С, доколкото съм чувала.

Мъжът ми обеща да ми скове ком пост. Окосил е поляните в нашата гора на двора, е се чудим дали трябва да изсъхне тревата, преди да я люснем там. newsm78

# 336
  • густо майна Филибето
Веселчето , моята мащерка е под смърча - на полусянка и влага  40см диаметър. Ама това....ненормална работа Thinking
http://lh5.ggpht.com/_bLRnegrIfc8/S_g0LMrgQSI/AAAAAAAAH14/IvM58o … 1024/P1017110.JPG  Изровихме я от балкана.

# 337

Пчеларите правеха нещо с маточината,но съм забравила.
Тръвничката обтриват с маточина отвътре, а с тръвната ловят избягал рой при роенето на пчелите. Маточината е медоносно растение. Също еводия, албиция, аморфа, фацелия.

# 338
Вес, твоите гъби наистина приличат на кладници, но така по снимка ... Попитай някой местен градинар, да види, да помирише.
Люб, както винаги Hug перфектна градинарка и страхотна фотографка!   bouquet
А ние тръгнахме за колове за домат, че не достигат. И ето какво намерихме: http://i056.radikal.ru/1005/96/23c5fb58e44a.jpg Откриваме сезона на манатарките, едни от най- всусните и ароматни гъби по нашите гори! А другото е пачи крак.

# 339
Обожавам манатарки с много джоджен, на яхнийка. Чудесни млади и плътни екземпляри, Ана.

# 340

Моля кажете това ли са гъбите кладници-снимките са от резервата до нас.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.18926173

Това е гъба пъстърва, много млада. Като поостарее още малко, се появява оцветяване отгоре, като дантелки. Като остарее още малко става твърда и негодна за ядене.

Гъби пъстърви, старци

# 341
Мммм... манатарки! За съжаление ги познавам само сушени или замразени. Завиждам ти Ана, затова че можеш да си ги береш сама. Обожавам ризото с манатарки.
Вес, много любими подправки си завъдила! Аз едва сега ще сея  Embarassed, имам поникнали само магданоз и лющян.
За овошките - малко ме успокоихте. Упреквах се, че само аз съм виновна заради немърливост ги докарах дотук. Но тази есен ще пръскам наред.

# 342
  • Пазете Гор
Днеска окосих тревата, че да няма къде да се крият охлюви и да пазя от кърлежи дребните гювечоунищожители. Случи се да се кача в високо в планината над Долна Баня, та си набрах коприва връхчета, и сега цялата къща мирише. Утре, с масло и лук. Става чудно с басмати ориз.

Не знаех за манатарките при вас, Ana.Ivanova, аз все от чипровско и от Родопите над Побит камък съм се снабдявал. Чудни са.
Вес, не се кахъри за босилека. До разновидност е. Аз съм гледал и от двата вида - с гладки и набърчени листа.
Ljuboznatelna, аз за тора да кажа, май се специализах по акото:
- шербетува се с пресен или полуугнил. В първата тема писах за птичи шербет, с бъркането, кисненето и концентрациите, а май в тази за такъв от свеж оборски тор
- полуугнил или угнил се внася наесен, и по малко при засаждане
- сега по добре не тори с оборски тор, но шербетувай.
Аз си намирам тор, че пътувам доста.

# 343
Манатарки,пъстърви,а на мен очите ми в на Ана черешите.Сигурно са от хрущалките.И по-зеленките вървят... Blush
Сега отивам да разбера какво е лющян и тръвничка.Да боцна и тях в градината.
Как ли ухае на Любознателна мащерката.
Да си полегнеш на хладно до синия бор,дребните теменужки,да гледаш нагоре и ..да нямаш ядове.
Моите пчели не летят,а лениво ходят по земята.В едни дупки живеят там.Абе,ленива американска работа. Shocked
Пипо-вчера ходих в резервата-там има и овошки.Едни юноши ходят да събират с ръце гъсеници от дърветата.Сега са дълги 1см,но ще достигнат до 10см.Дебели,зелено-жълти и мазни.
Наричат ги "цигански молец",ама е гъсеница-пеперуда.Яде всичко наред.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gypsy_moth
Да се пазите от нея,че гледах дървета ошушкани до голо.  Stop

# 344
Amber- тревата я слагайте зелена.Обаче е желателно да си я накълцате ако е доста големичка.
Бях чела някъде че на есен отърганите домати и тях могат да се сложат за компост.

За мащерката-ще я събраме през почивните дни.Пием я като чай ,но аз я прибавям към краставичките когато ги правя в буркани по едно две стръкчета.

Общи условия

Активация на акаунт