Майско слънце вече грее, парка зеленее, ФЕВРУАРЧЕТО на мама гука и се смее (7)

• 23 406
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • До Балкана
 fingerscrossed

# 436
  • София
Уф, момичета, ще ни стискате ли утре палци  Confused

fingerscrossed

# 437
  • offshore & overseas
Меги, пиша първо накратко, а после ще се включа с повече подробности (и аз, а може би и Шамана). На първо място, имай предвид, че такова понятие като „нехранителна кърма“ не съществува. Кърмата поначало съдържа всичко необходимо, съобразено с нуждите точно на твоето бебе, включително и високоусвоимо желязо.

Дохранвайки с АМ, ти подаваш на бебето желязо, което то е възможно да не усвоява изобщо или да не се усвоява добре и го лишаваш от съответното количество кърма, където желязото е с около 50% по-добре усвояемо.

По повод на изследването: възможно ли е просто резултатите да са неточни, случват се такива грешки? Откъде е взета кръвта (пръст или венозно)? Този фактор никак не е без значение. Цялата хамалогия е доста неприятна, но бих ти предложила евентуално да опитате да повторите кръвовзимането.

Въпреки че не съм лекар, а и това вече няма връзка с кърменето, мислиш ли, че е възможно да има някаква инфекция, вследствие на която да е паднал хемоглобинът и след като се излекува инфекцията, да се възстанови (а не обратното, вследствие на нисък хемоглобин, да се развие инфекция)?

Следващото ми предположение е да не би някой от близките ти или ти самата да страда от таласемия минор, която се предава по наследство и отново няма нищо общо с кърменето (характеризира се с нисък хемоглобин).

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 16:58 от Мяуче

# 438
Меги, пиша първо накратко, а после ще се включа с повече подробности (и аз, а може би и Шамана). На първо място, имай предвид, че такова понятие като „нехранителна кърма“ не съществува. Кърмата поначало съдържа всичко необходимо, съобразено с нуждите точно на твоето бебе, включително и високоусвоимо желязо.

Дохранвайки с АМ, ти подаваш на бебето желязо, което то е възможно да не усвоява изобщо или да не се усвоява добре и го лишаваш от съответното количество кърма, където желязото е с около 50% по-добре усвояемо.

По повод на изследването: възможно ли е просто резултатите да са неточни, случват се такива грешки? Откъде е взета кръвта (пръст или венозно)? Този фактор никак не е без значение. Цялата хамалогия е доста неприятна, но бих ти предложила евентуално да опитате да повторите кръвовзимането.

От пръста ни боцкаха

# 439
 Честити месечинки на бебчетата ни!!!

fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed Дано послужат за каквото трябва, Плами  Hug.

Днес изпрах не знам колко перални  ooooh! и ги изгладих на всичкото отгоре. Е, още имам, но време до довечера бол  Mr. Green. Наизвадих няколко дрешки, които вече ще му станат на Йо. Добре че по-големите ги преглеждам чат пат и няма опасност да ги оставим в забвение по шкафовете без да ги е носил.
Не излизахме днес, но много слуша детето, пу пу. Затова утре ще наваксаме  Wink.
Стели, браво за сваленото килце  Peace. Килце по килце и ще стане работата  Wink. Аз продължавам да съм в застой, но не се притеснявам. Поне отказах тестено и сладко + колбаси и други вредни работи и ми е много по-леко и се чувствам чудесно. Все ще се раздвижат нещата. Надявам се преди да спра да кърмя и да ми дойде цикъла  Naughty. Не че са обвързани едно с друго 2те неща...

# 440
  • offshore & overseas
Допълних си горния пост и продължавам тук.

Вероятно знаеш, че още през бременността бебето трупа запаси от желязо, които ще са му необходими след раждането. Бременността, раждането и кърменето са естественият ход, който се следва от природата, а майчиното мляко е уникално за нашия биологичен вид, като състав, усвоямост и т.н. Бебето приема чрез кърмата всички необходими вещества, които са му нужни, а в това число е и желязото.

При бебетата желязото се усвоява изключително добре чрез кърмата. Неслучайно адаптираните млека ги обогатяват с желязо, имитирайки майчиното мляко. С избора си да кърмиш, след раждането продължаваш да му осигуряваш желязо, при това във възможно най-подходящия за обработка от организма му вид. Изключително кърмените бебета и бебетата, които са плавно захранени, рядко имат недостиг на нещо, тъй като майчиният организъм осигурява първо всичко за бебето. Между 6-тия и 12-тия месец има физиологичен спад на желязото, който често се компенсира скоро след това, а при някои деца дори не се наблюдава такъв.

Желязото в храната съществува под две форми хемово и нехемово желязо. Най-общо казано хемоглобинът се състои от хем и от глобин. Хемовото желязо се съдържа в хема на хемоглобина, а нехемовото желязо не е част от хемоглобина.
   Хемовото желязото, което е около 40% от желязото в месото (включително яйцата, в частност жълтъка), майчиното мляко и рибата се усвоява добре.
   Нехемовото желязото, 60% от желязото в животинските тъкани, и всичкото желязо в растенията (плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки) е по-слабо усвоимо, но все пак усвоимо.

Храни богати на желязо са:
майчината кърма, сух боб, тиква, сладък картоф, броколи, гъби, зелените (спанак, броколи, цвекло, домати), изсушени плодове (смокини, кайсии, сини сливи, стафиди), зърнени (покълнало жито, булгур, царевично брашно, просо, кафяв ориз, трици, хляб, желязо обогатени зърнени храни), меласа, бирена мая, ядки (без фъстъци).

Витамин Ц подпомага усвояването на желязото, затова е добре да се приемат и храни богати на витамин Ц:
цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, зелени зеленчуци като броколи и зеле, праскови, ябълки, банани, домати.

Тъй като бебето е малко и горепосочените храни, освен кърмата, не са подходящи за него, можеш да ги приемаш ти самата, тъй като с кърмата детето приема желязо и вит.Ц.

Витамин В12 (фолиевата киселина) също подпомага организма да усвои желязото.

Калцият пречи
за доброто усвояване и е добре да не се приема едновременно с желязо-обогатяващите храни.

Когато се правят изследвания за желязо, има значение дали са правени венозно или е взета кръв от пръстчето. Ако е взета кръв от пръста, е добре да знаеш, че изследването не е показателно, защото стойностите на хемоглобина се променят дори от силата на стисване на пръстчето.

Ако стойностите на хемоглобина са притеснително ниски, е редно да назначат венозно изследване за желязо, тъй като за да се провери има ли желязодефицитна анемия, трябва да се изследва самото желязо (т.нар. серумно желязо). Ниският хемоглобин, ако е сигурно, че е нисък, може да е такъв поради различни причини и само една от тях е желязото.

Желязото в изкуствените препарати (вкл. в АМ) невинаги се усвоява добре от организма и често по-голяма полза има от храните богати на желязо (в случая ти да ги приемаш), вместо от препаратите, които се изписват. За лекарствата е най-добре консултация с хематолог, който да препоръча адекватно лечение, в случай на нужда.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 17:35 от Мяуче

# 441
  • София
Такааа,

Малкия заспа с 300 зора и имам време да драсна 2 -3 реда.  Simple Smile

Мяу,  Hug как е Люсил ? Андрей и той ми хвана някаква хрема и сега капя Макситрол ,пък да видим утре на консулта какво ще каже педи.

За Пентаксима  тя каза,че е изключено да не се съхранява правилно в ХЕИ...Знам ли вече на кой да вярвам !

Иначе ние сме добре.През деня почти не спи,а вечер е много нервен преди да заспи - като се почнем с банята в 20 ч.,кърмене,дохранване,бял шум( още се ползваме от услугите му Mr. Green )  и едва към 10.30.23 ч заспива. Като навърши 2 месеца и почна да изпуска по едно хранене нощно време-даже една нощ спа цели 8 часа без прекъсване !  Shocked Но сега си се буди поне към 2-3 ч ,но понеже не реве,че е гладен,си мисля,че се буди от пръцкане или хремата. Tired Мнооого пръцка това мое дете значи ! Лошото е,че се мъчи и го боли.Ето сега 3-ти ден не е акал и само пръцка.Правя масажи,но не.Смених АМ,сега е на Аптамил(много трудно се рзтваря това бе  ooooh!) и чакам. Педи каза да взема каквото и да е мляко само да пише А и Д на кутията - чр те не са ли всички с тези витамини?  newsm78

я някой да вземе да разкаже как точно става номера с дългите разходки! как протича една такава?   Crossing Arms Като дойде време за ядене какво правите? аз не смея да изляза по- далече,че като ревне това ми ти дете и няма успокояване!  #Crazy и с какво се придвижвате до Борисовата?

Имам и въпроси към консултантите в темата - през деня Анди е само на кърма,която не мога да кажа,4е изобилства,въпреки честото сучене. Confused Вечер дохранвам понеже не му стига хич - може и аз да си докарах тоя режим като дохранвам и организма не си дава много зор. Rolling Eyes Какво ще ме посъветвате? Поне през деня искам да ми стига кърмата. Praynig Защо въпреки честото сучене не се увеличава  тая кърма? и друго - тя идва на талази - малкия суче,свърши,после суче 'на сухо' и по някое време пак дойде..така ли трябва да е?

п.с няма да споменавам поименно,но честито за всички поводи за празнуване !!!!!!    bouquet

# 442
Допълних си горния пост и продължавам тук.

Вероятно знаеш, че още през бременността бебето трупа запаси от желязо, които ще са му необходими след раждането. Бременността, раждането и кърменето са естественият ход, който се следва от природата, а майчиното мляко е уникално за нашия биологичен вид, като състав, усвоямост и т.н. Бебето приема чрез кърмата всички необходими вещества, които са му нужни, а в това число е и желязото.

При бебетата желязото се усвоява изключително добре чрез кърмата. Неслучайно адаптираните млека ги обогатяват с желязо, имитирайки майчиното мляко. С избора си да кърмиш, след раждането продължаваш да му осигуряваш желязо, при това във възможно най-подходящия за обработка от организма му вид. Изключително кърмените бебета и бебетата, които са плавно захранени, рядко имат недостиг на нещо, тъй като майчиният организъм осигурява първо всичко за бебето. Между 6-тия и 12-тия месец има физиологичен спад на желязото, който често се компенсира скоро след това, а при някои деца дори не се наблюдава такъв.

Желязото в храната съществува под две форми хемово и нехемово желязо. Най-общо казано хемоглобинът се състои от хем и от глобин. Хемовото желязо се съдържа в хема на хемоглобина, а нехемовото желязо не е част от хемоглобина.
   Хемовото желязото, което е около 40% от желязото в месото (включително яйцата, в частност жълтъка), майчиното мляко и рибата се усвоява добре.
   Нехемовото желязото, 60% от желязото в животинските тъкани, и всичкото желязо в растенията (плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки) е по-слабо усвоимо, но все пак усвоимо.

Храни богати на желязо са:
майчината кърма, сух боб, тиква, сладък картоф, броколи, гъби, зелените (спанак, броколи, цвекло, домати), изсушени плодове (смокини, кайсии, сини сливи, стафиди), зърнени (покълнало жито, булгур, царевично брашно, просо, кафяв ориз, трици, хляб, желязо обогатени зърнени храни), меласа, бирена мая, ядки (без фъстъци).

Витамин Ц подпомага усвояването на желязото, затова е добре да се приемат и храни богати на витамин Ц:
цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, зелени зеленчуци като броколи и зеле, праскови, ябълки, банани, домати.

Тъй като бебето е малко и горепосочените храни, освен кърмата, не са подходящи за него, можеш да ги приемаш ти самата, тъй като с кърмата детето приема желязо и вит.Ц.

Витамин В12 (фолиевата киселина) също подпомага организма да усвои желязото.

Калцият пречи
за доброто усвояване и е добре да не се приема едновременно с желязо-обогатяващите храни.

Когато се правят изследвания за желязо, има значение дали са правени венозно или е взета кръв от пръстчето. Ако е взета кръв от пръста е добре да знаеш, че изследването не е показателно, защото стойностите на хемоглобина се променят дори от силата на стисване на пръстчето.

Ако стойностите на хемоглобина са притеснително ниски, е редно да назначат венозно изследване за желязо, тъй като за да се провери има ли желязодефицитна анемия, трябва да се изследва самото желязо (т.нар. серумно желязо). Ниският хемоглобин, ако е сигурно, че е нисък, може да е такъв поради различни причини и само една от тях е желязото.

Желязото в изкуствените препарати (вкл. в АМ) невинаги се усвоява добре от организма и често по-голяма полза има от храните богати на желязо (в случая ти да ги приемаш), вместо от препаратите, които се изписват. За лекарствата е най-добре консултация с хематолог, който да препоръча адекватно лечение, в случай на нужда.

Мяу благодаря ти за изчерпателния пост

# 443
  • гр.София

fingerscrossed

# 444
Здравейте момичета  Hug

Тъй като сте невероятно мили и най-готините из всички отчетни теми съм сигурна, че ще ми простите двумесечната темерутщина и ще си спомните коя съм  newsm03

Очевидно ръмженето по телефона (когато го вдигна  newsm78 ), спорадичните срещи с приятелки и отбиването на номера във FB вече не са достатъчна връзка с околния свят за мен (Алилуя!  bishop ) Липсвате ми и като истинска блудна дъщеря - Ей ме, на!  bye

Пак съм на хорото!

# 445
Айде на снимките, пресни, пресни. Направила съм нов албум - разходки.
http://fevruari2010.snimka.bg/daily/razhodki.500668

Плами, стискам.

# 446
Мемо, де се изгуби бре? Да се появяваш вече редовно. Айде че те чакаме за разходки. Hug

# 447
  • София

Flowers Four Leaf Clover  fingerscrossed

Мемо, а добре се завърнала...  Hug

Снимките на мускетарките са бижу...  Laughing

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 18:48 от Karolin@

# 448
megelina, мога само да добавя, че за доброто усвояване на желязото помага баланса между хемовото и нехемовото желязо. Мяучето ти е писала, че желязото в кърмата е малко, но е с много висок процент на усвоимост. В АМ желязото е добавено, повече е, но се усвоява много по-малко. Наистина, кръвта от пръстче, дори и силното стискане и разстроеното дете могат да окажат влияние на нивата на хемоглобина. А какви са твоите нива, споменаваш генетичен фактор?

Miss_Butterfly , точно на такива талази трябва да идва кърмата, а ако Анди е склонен да суче "на празни обороти" докато слезе новата доза, това е и пътят да се увеличи кърмата. Получава ли се да го оставяш максимално дълго на гърда? Можеш да опиташ да помогнеш с малко компресия на гърдата.
Ще споделиш ли по колко добавка даваш и колко кърмения имате в денонощие? Вариант ли е да опиташ да предлагаш по-малко добавка? Да намаляваш количеството с мъничко за няколко дни и ако поиска да суче по рано, да му дадеш? Помага също и когато дохранването е с алтернативен на шишето източник (лъжичка, спринцовка, дозатор и др.).

# 449
Grga Pitić,
Пу за мене Mr. Green Hug Heart Eyes
Мемо,
хайде, бе, човек - къде се затри Hug
Ей, ама мускетарските снимки са много яки, както и беседката за кърмене Grinning
Плами,
Силно стискам палци Hug
Днес няма разходки, но имам едно бебе за изаакване - моля, помогнете Hug

Общи условия

Активация на акаунт