Машина за хляб-32 част

• 44 809
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
  • Русе/София
НЕ купувайте бяло брашно на УНИПЕК.Знам ,че има черен списък,обаче така съм бясна.Толково скапано нещо отдавна небях виждала.

# 181
НЕ купувайте бяло брашно на УНИПЕК.Знам ,че има черен списък,обаче така съм бясна.Толково скапано нещо отдавна небях виждала.
прави си експерименти с рецептите , а не с брашната  Joy
щом едно брашно ти харесва ,карай с него докато не те предаде. цената - на заден план

# 182
  • София
Като сте заговорили за брашна.От известно време ползвам пълнозърнесто на мелница Арчар.Страхотно брашно,наистина страхотно.Поне не пише да има консерванти.Цената му е около 1,10лв.Откривам го само в Т-маркет обаче.А ми се иска отнякъде да си купя на едро.
Забравих да отбележа,че когато  правя хляба с това брашно,винаги ми се налага да слагам повече течност.Обикновенно на 500гр брашно слагам 270мл течност,а сега-около 300мл.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 19:00 от Валенцето

# 183
  • София
Много са ви хубави хлебчетата!! Браво на вас!  Peace
 Дядо Хаджия, по технологията -престой в хладилник и после програма за френски хляб ли го направи този прекрасен хляб????

Не ! Аз готови прорами вече две години и половина не съм ползвал никога. Всъщност моята машинка ми служи само за месене вече. Ползвах технологията адаптирана от Ердинч. Първо се омесва тесто само от течност и брашно и после към него се добавят останалите продукти. То при мен не се получи точно според неговите указания, ама хляба като винаги стана страхотен (по тази технология съм месил три или четири пъти - ама преди година, включително и един път съм правил козунаци - тази година).

Съветите на Ердинч ги има в блога на форума.

# 184

Между другото трябва да поработя аз върху оформянето на тестените изделия, явно там ми е слабото място.

интересни и хубави хлебчета,  ейвалла комшу  Hug

_бях пуснал едни клипчета, там най отдолу в дясно под списъка има малка стрелчица, докоснете я с мишката и ще се отворят подразделите, а в подразделите има още мнооого интересни неща, например как да се скатава тестото, как да се драска преди печене и т,н,

Praynig желая приятна неделя на всички
http://trololololololololololo.com/

Hug

# 185
Здравейте! Търся си рецепта за хляб с кълнове, някой да е попадал на сполучлива такава????  Whistling

Аз правих миналата седмица с пшенични кълнове, че ми бяха изостанали и  никой не искаше да ги яде  Wink Добавих ги към обикновен бял хляб - брашно, вода, мая, сол, захар. С точна рецепта не мога да помогна, че при мен всичко е на око. Прибави ги към някой хляб и сложи по-малко брашно, после си добави докато се образува хубаво топче. Предполагам знаеш, че полезностите им си заминават по тоя начин   Peace

Опитах пак. Резултатът е плачевен и отива за контейнера Confused . Някакви други идеи?????

# 186
  • София
Опитах пак. Резултатът е плачевен и отива за контейнера Confused . Някакви други идеи?????

Идеи като разберем в какво се изразява плачевния резултат.

# 187

Единствената промяна са шепа кълнове, които добавих. Всичко друго е както винаги си правя хляба - 400мл вода, 500г брашно, сол, захар, мая, сусам.  newsm78 освен да пробвам да намаля водата, че и те са напоени, не знам... Иначе хляба допреди да почне печенето, си беше страхотен. Извадих го - Вътре е тесто, а отвън кората е като на нормален хляб - с коричка и цвят както винаги. Но тестото си е почти сурово  Confused

# 188
Тази вечер си правех експеримент, защото имах различни брашна от различни фирми и все по малко останало в пакетите. Та направих хляб от бяло тип 450, царевично, пълносърнесто и пшенично брашно.
Е да ви кажа, по-вкусно нещо не съм опитвала до сега. А това  е  и най-сполучливия хляб след тутманика от преди две седмици.
Изпробвах техниката на ердинч да замеся първо няколко минути водата с брашното и след това да добавя останалите работи.
Ето го и резултата:
А рецептата ми в случая беше:
300 мл. айрян
100гр. пшенично брашно
50гр. царевично брашно
50 гр. пълнозърнесто и
300 гр. бяло брашно
1 пакетче мая суха на д-р Йоткер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2-3 с.л. разтопен маргарин
2-3 с.л. прясно мляко (защото ми се стори много твърдо в началото затова добавих малко прясно мляко)
Втасваха в стаята около 45 мин. и удвоиха обема си.
Разтопих маргарина в микрвълновата и го изсипах още топъл върху тестото и маята и може би заради тази моя "грешка" се е ускорило втасването  newsm78
Пеках в загрята на 200 фурна точно 20 мин. Преди да ги сложа във фурната ги намазах с един жълтък разбит с малко прясно мляко.

# 189

Единствената промяна са шепа кълнове, които добавих. Всичко друго е както винаги си правя хляба - 400мл вода, 500г брашно, сол, захар, мая, сусам.  newsm78 освен да пробвам да намаля водата, че и те са напоени, не знам... Иначе хляба допреди да почне печенето, си беше страхотен. Извадих го - Вътре е тесто, а отвън кората е като на нормален хляб - с коричка и цвят както винаги. Но тестото си е почти сурово  Confused
на толкова брашно водата му е множко според мен.
може и обратното - на тази вода брашното е малко. #2gunfire

# 190
На 500гр, брашно 300мл. вода се слага и ако се спазват грамажите максимално след това не се налага да се добавя нищо нито вода, нито брашно, тестото става идеално гладко. Поне моя скроемн опит е такъв до момента  Peace

# 191
  • София

И така... сега първо иди в блога на форума и там ще намериш една тема за маята и пропорциите в тестото. Може би ще постигнем общо съгласие с теб, че течността е много. Общо прието е течността да се движи между 50-60 процента от количеството на брашното (ама тука нали знаеш, че се прибавят всичко течно и яйца и олио и мляко и т.н.).

Като решим проблема с течността, ще направим и един опит. Първо ще омесим хубаво тестото и чак тогава ще добавим кълновете и всякакви други семена.

И да не забравим да проследим втасването как върви.

С една дума, когато правим нещо за пръв път го дебнем от всякъде за да сме наясно какво става. После като му свикнем може да го оставим и само да си се прави, въпреки че аз меся с машината от 3 години, но до сега нямам случай да и се предоверявам, а винаги хвърлям по едно око на тестото, че то нали го знаеш не му ли обърнеш внимание вземе та се разсърди и нищо не стане после.

# 192
.....................
С една дума, когато правим нещо за пръв път го дебнем от всякъде за да сме наясно какво става. После като му свикнем може да го оставим и само да си се прави, въпреки че аз меся с машината от 3 години, но до сега нямам случай да и се предоверявам, а винаги хвърлям по едно око на тестото, че то нали го знаеш не му ли обърнеш внимание вземе та се разсърди и нищо не стане после.
мммдаа , и аз клеча над тестото и му бая.
даже си щипна малко от него и го опитам. ако щипнатото отиде в устата , а не остане по
пръстите - значи е  ОК  Laughing

# 193
  Здравейте , аз се включвам за да благодаря за рецептата с айран , просто това е нашият любим хляб , ето и резултата от вчера :
http://shushy80.snimka.bg/cooking/hlebopekarna.495284.18733896
http://shushy80.snimka.bg/cooking/hlebopekarna.495284.18733897
http://shushy80.snimka.bg/cooking/hlebopekarna.495284.18733898
http://shushy80.snimka.bg/cooking/hlebopekarna.495284.18733900

# 194
  Здравейте , аз се включвам за да благодаря за рецептата с айран , просто това е нашият любим хляб , ето и резултата от вчера :
браво  Hug
опитай се да извадиш бъркалките след последното месене и направи една хубава топка и
после пак я постави в контейнера. така ще получиш отгоре равна коричка.
все пак трябва да гоним и естетически вид   bouquet  chef

Общи условия

Активация на акаунт