Машина за хляб-32 част

• 44 857
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
Тъкмо и аз щях да помоля за линк към рецептата на Мамето, че търсих, но безуспешно. Технологията на Ердинч я знам вече.

И още един въпрос - на какво се дължи ронливостта на хляба, след като престои?

# 226
Благодарности към Дядо Хаджия и Ердинч, както и към авторките на рецептата за козунак във блогът Simple Smile Направих сметките с лакулаторът на Ердинч и направих козунак от 750гр. Както писах снощи той почти достигна капакът, пуснах машината да го меси 3 пъти, но така и не стана на конци. Не съм го сплитала, защото вероятността за провал е 100% Simple Smile, но въпреки това козунакът се изпече добре и стана вкусен. Отивам да закуся с 1 парче Simple Smile

# 227
Тъкмо и аз щях да помоля за линк към рецептата на Мамето, че търсих, но безуспешно. Технологията на Ердинч я знам вече.

И още един въпрос - на какво се дължи ронливостта на хляба, след като престои?

Ето тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=495849.msg15076073#msg15076073

А за ронливостта - за мен тя идва от комбинацията на яйца, мляко, олио.....Не ми се рони хлябът с вода, също така този последният с технологията на Ериднч и печен в обикновена фурна. Хлябът от машинката и на мен ми се рони след като престои.

# 228
Благодаря, копнах я!

Иначе до сега не съм слагала яйца, но с мляко и олио съм правила и без мляко и олио съм правила. Май нямаше очевадна разлика в консистенцията. Гледам да не наблягам на бялото брашно, може би и това е от значение, а? Защото веднъж правих един френски само с вода, сол, бяло брашно и мая, изцяло правин в машината и той не се ронеше.

# 229
Ронлив ми е хляба от машината, но не винаги. Няма значение с яйца, мляко, олио или без, във фурната никога не е бил такъв  Peace

Хайде и от мен хляб по технологията на Ендрич  Simple Smile Тестото правих с бяло брашно, вода, мая /жива/, сол, захар и масло.

# 230
  • София
на мен най-дълго ми издържа без да се рони, е когато сложа варен картоф вътре.  Peace Стои си влажен и мек по три дена.

# 231
Здравейте! От известно време много ме сърбят ръцете за машинка за хляб, но нямам време да изчета всичко, изписано за тях  Embarassed. Имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой ми даде съвет  Praynig. Имам желание да си правим пълнозърнест хляб без бяло брашно. И въпросите са ми първо дали изобщо е възможно да се приготви такъв хляб и следователно за какви особености на машината трябва да се гледа при купуването й с тази цел. Наистина нямам почти никаква представа, много моля насочете ме - какво значение оказва котейнерът, броя на бъркалките, вместимостта й и другите подробности, които не се сещам  newsm78. Предварително балгодаря!   bouquet

# 232
Имам още въпроси, дано не ставам досадна, но наистина нищо не разбирам от теста. Ако ще пека хляб във фурната трябва ли да изчакам да втасва в машината или трябва да го извадя след първото месене или след второто? Ако ще втасва извън машината, то колко време му трябва за да е втасал и как мога аз да преценя, кога е готов за печене? Благодаря предварително!

MimiZ, общо взето програмите са почти еднакви на различните машини, броя на бъркалките също не е от значение. Формата на контенера и вместимостта са от значение за крайната форма и големина на хляба. Това е показано на първа страница. Относно хлаб само от пълнозърнесто брашно... newsm78, не съм специалист и още не съм се престрашила да пробвам. Всички рецепти, които съм срещала до сега са винаги и с бяло брашно. Все си мисля, че трябва да може.

# 233
  • София
Всички машини имат програми за работа с пълнозърнести или безглутенови хлябове. В страницата с рецептите ще видите и такива теста.

Да напомня, че изцяло пълнозърнести или изцяло ръжени хлябове не са тези, които сте виждали по магазините, защото в тях има един куп подобрители за да направят хляба по пухкав и мек. Затова тези брашна се комбинират с бяло брашно за да може маята да си свърши работата.

За изпичането на хляба във фурната - хляба се изважда от машината преди последното втасване, дооформя се ако е необходимо и последното втасване се провежда извън машината.

# 234
  • София
Аз от години правя хляб само от пълнозърнесто брашно.Преди ползвах на Техра,но закупено директно от мелницата им в едни чували от по  20кг.Ползвала съм и Панино.В момента ползвам Арчар и съм много доволна.Току що снимах останалия крайшник от хляба
http://valenceto.snimka.bg/family/moeto-kulinarno-carstvo.63251.18756430
Наистина не бухва като белия хляб и това е нормално.Обаче вкуса е невероятен просто.

# 235
 Дядо хаджия, благодаря, но все пак, колко време втасва и как да го позная, по какъв критерий? Вие сте ги научили тези неща и си ги разбирате и ви е лесно, дори не се замисляте, ама непросветените...

Валенцето, би ли си споделила рецептата, моля!

# 236
  • София

Валенцето, би ли си споделила рецептата, моля!
Понеже получих няколко лични с този въпрос,ще напиша направо тук.
Аз си ползвам една и съща рецепта за всички хлябове,независимо от брашното:
-около 290мл течност-може само вода,може само мляко,може смес от мляко и вода,съвсем леко затоплена да е течността
-2 с лъжици олио
-1/4 жива мая,която размивам в течността
-500гр брашно
-1 с лъжица сол и 1/2 с лъжица захар

# 237
 Grinning Хм, изненадана съм, аз очаквах я маята да се увеличава, я водата, я нещо друго, а то  не било така. Хлябът си изглежда много добре, жива и здрава да си, че ни светна!
Да я публикувам ли в темата за рецепти или ти ще го направиш за бъдещите незнаещи?

# 238
  • София
Дядо хаджия, благодаря, но все пак, колко време втасва и как да го позная, по какъв критерий? Вие сте ги научили тези неща и си ги разбирате и ви е лесно, дори не се замисляте, ама непросветените...

Нашата тема си има блог (вижте го в заглавния пост). В него например има специална тема са омесването на тестото и там май съм писал всичко за да не се повтарям всеки път.

# 239
  • София
Grinning Хм, изненадана съм, аз очаквах я маята да се увеличава, я водата, я нещо друго, а то  не било така. Хлябът си изглежда много добре, жива и здрава да си, че ни светна!
Да я публикувам ли в темата за рецепти или ти ще го направиш за бъдещите незнаещи?
Публикувай.
Иначе течността наистина се увеличава.Аз на бял хляб слагам 270 мл вода,на пълнозърнест-290-300.
Друго нищо не увеличавам. Peace

Общи условия

Активация на акаунт