Коледа е! Време за семейството, за отдаване и продължаване на традициите и за ... осъвременяването им! Тази година реших да изляза от рамките на традиционните коледни сладкиши и да приготвя нещо по-различно! Така попаднах на тази интересна рецепта от непознат досега за мен сайт. В началото си мислех, че това е сайтът на Умбра, но но после се оказа, че съм се заблудила, след като тя категорично отрече авторството на рецептата, с която я набедих!:)) Както и да е! Споделям я с вас, защото е вкусна, ароматна и сполучлива!
Продукти:
500гр. сушени смокини
100гр. сушени червени боровинки
130гр. стафиди
55гр. сушени портокалови кори* - аз си ги приготвих по тази рецепта няколко дни преди това
275мл силен, черен чай (ърл грей например)
110гр кафява захар
110гр орехи
450гр. брашно
1 яйце
45мл (3 с.л) прясно мляко
2 ч.л сода за хляб
1 ч.л сол
*важно уточнение. Може да замените портокаловите кори с шоколад или просто да добавите още някакви сушени плодове. Отсъствието на корите не е фатално.
Започнете, като нарежете на ситно смокините. Добавете към тях стафидите и червените боровинки, кафявата захар и полейте с горещия чай. Покрийте и оставете да престои една нощ (или повече). Плодовете трябва да са набъбнали и сочни. Аз добавих захаросани зелени и червени череши и сушени кайсии като спазих общия грамаж на сухите плодове.
Запечете за 5-7мин орехите във фурната. Внимавайте, защото изгарят много лесно. Оставете за изстинат, после накълцайте на едро.
В купа смесете брашното, содата и солта. Изсипете към плодовете.
В купичка разбийте яйцето и млякото. Добавете и тях към плодовете. Бъркайте бавно (то бързо не може, защото сместа е титанично гъста) докато инкорпорирате цялото брашно към влажните съставки. Това не е лесна работа, но когато престанете да откривате малки, бели островчета е готово.
В тава за хляб, с размери 30/10, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене изсипете сместа. Разстелете я по цялата тава и я загладете отгоре. Аз пекох в кръгла тава с диаметър 26 см.
Печете в предварително загрята фурна на 170˚С за около час до 75мин. Аз пекох на 160 с вентилатор за 1 час.
Чаеният хляб издържа до 2 седмици в затворен контейнер. Удивителното е, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен става. На 5 ден е абсолютно знаменито ароматен и влажен.
източник