Моите кулинарни досиета с рецепти и импровизации

  • 61 884
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте и добре дошли!

Започвам тази тема с убеждението, че хубавите неща трябва да се споделят и размножават! Тук ще публикувам мои рецепти, както и мои импровизации по рецепти на други кулинари, които съм намерила за сполучливи! Искрено се надявам да останете доволни от резултата, ако рискувате да ми се доверите Wink! Гответе и се забавлявайте!

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 12:14 от Гуинет

# 1
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Ароматно свинско с гъби и патладжан




Необходими продукти:

1кг. свинска плешка, 3 патладжана, 250гр. пресни гъби, 2 домата, 1-2 с. л. песто с босилек, 4-5 с. л. зехтин, сух риган, 1-2 големи скилидки чесън, сол, черен пипер, 3-4 топени сиренца, разтворени в 400 мл. вода, пармезан за поръсване, магданоз

Нарязваме месото на продълговати парченца 3-4 см. Приготвяме марината от пресования чесън, пестото, сол и зехтин. Мариноваме месото за около 1-2ч. През това време нарязваме патладжана на кръгчета с дебелина 1-1.5см. и ги поставяме в подсолена вода за около 30 мин, за да се отече горчивия сок. След това ги подсушаваме с домакинска хартия и омазваме със зехтин и риган. Изпичаме кръгчетата на сух тефлонов или грил тиган и покриваме с капак. Почистваме гъбите и нарязваме на по-едри парчета. Време е за месото - отново в сух тиган или тенджера с незалепващо покритие запичаме месото до златисто на два пъти. В същия тиган запичаме и гъбите за около 3-4 минути. Нарязваме доматите на равни полумесеци и започваме да редим в тава за печеве - домат, патладжан, месце, гъби и все така в този ред, докато свършат продуктите. Поръсваме с черен пипер и малко сол.Поливаме с 2-3 с.л. зехтин и заливаме с разтворените във водата сиренца. Печем в силно загрята фурна около 35-40мин. Ястието трябва да остане с малко сос. Изваждаме, поръсваме с пармезан и отново запичаме за кратко. Поднасяме поръсено с магданоз!

Последния път аз нямах сиренца и използвах готварска сметана. Правила съм го и с фикс на Маги за пиле с гъби и сметана. Винаги е много вкусно! Вместо пресни домати могат да се използват и сушени! Ако нямате песто, можете да си направите сами - пуснете в блендера 2 с.л. сух босилек, шепа орехи, 2 с.л. зехтин, скилидка чесън, сол и настърган пармезан. Хубавото на тази рецепта е, че месото се поднася с гарнитура Party! Добър апетит!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:45 от Гуинет

# 2
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Терин с патладжан



Това е една чудесна рецепта, подходяща както за месоядните гастрономи, така и за вегетарианците - само махате месото от рецептата!

Необходими продукти:


4бр. патладжани  (тънки и дълги, за да обвият добре съда и да го прихлупят после)

За плънката:

 3-4 гъби(сурови), предварително приготвен 1 ч. ч. ориз (с 300 гр.кайма, черен пипер, пресован чесън, риган), 1 бланширан морков на леко диагонални резени, 5-6 кубчета отцеден размразен спанак и 1 домат, връзка магданоз - нарежете и дръжките!

Приготвяне:

Подсушените патладжани(нарязани надлъжно, престояли осолени около 30 мин., за да изтече горчивия сок) предварително мариновах в зехтин с чесън и риган и изпекох на грил. Подредих ветрилообразно в намаслен със зехтин малък йенски съд-с диаметър 18см.   Редувах плънките на  слоеве като започнах с гъбите, оризова смес, морков, оризова смес, спанак, ориз и завърших с домата и магданоза. Покрих с останалите патладжани, сипах половин чаша подсолена вода, отгоре намаслени кръгчета домат и запекох 35-40 минути. Наблюдавайте да не изври водата, досипете, ако това се случи, но не бива да е много(в края на печеното трябва да остане на мазнина). Важно е да се поохлади преди да се обърне. Поръсих с пармезан. Количеството е достатъчно за 5-6 порции. Много вкусна и ароматна, дори и студена! Ако решите да я направите, ще се радвам да споделите впечатления!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:46 от Гуинет

# 3
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Свинско със зеленчуци и китайски гъби



Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:47 от Гуинет

# 4
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Споделям с вас тази чудесна рецепта на  ТАНИТА, станала любима на цялото ни семейство. Приготвям я много често като добавям или намалям добавките като пестото, чесъна и пармезана! Рецептата е за машина за хляб, но предполагам може да се замеси и ръчно!

Чеснови багетки с пармезан и песто



Връщам се да добавя една полезна идея - тези багети са много подходящи за брускети - препечете, намажете със зехтин, завийте с парче домат и листенце босилек и после споделете какво е било изживяването........  

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:47 от Гуинет

# 5
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Кюфтета с бял сос



Реших да публикувам тази рецепта, защото няколко момичета от готварския подфорум ме попитаха за нея, а и наистина съм убедена, че това е много добра рецепта! Гарантирам! Simple Smile

Та ето и предисторията на тази снимка:

Необходими продукти за кюфтетата:

500гр. телешка кайма, 1 к.ч.. много добре измит ориз, чубрица, 1 яйце, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз с дръжките
 
Гореизброените продукти омесваме много добре, оформяме кръгли кюфтета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме вода, пускаме морков, парче целина, пащърнак, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 20 мин. докато изплуват.

За соса:

80-90 г. масло, 3-4с.л. брашно, 4 жълтъка, 400г. кисело мляко, лимон
В тиган запържваме 80-90г. масло, прибавяме 3-4 с.л. брашно и доливаме до необходимата гъстота от бульона, в който са врели кюфтета. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко, прибавяме при постоянно разбъркване към брашнения сос. Накрая подправяме с лимон и лимонова кора. Ако нямате лимон, сложете половин кафеена лъжичка лимонтозу.  Бон апети! Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 6
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Запечени яйца със спанак и шунка



 Една чудесна идея за по-лек обяд или вечеря. С вегетарианците се разбрахме, нали - просто махате шунката! Simple Smile

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин или масло, 1 глава кромид лук, нарязана на шайби, 200-300гр. пресен или 8-10 кубчета замразен и отцеден спанак, 100гр. шунка или бекон, нарязани на ивици, 4 домата на кубчета, 4 яйца, сол, черен пипер, мащерка, 4 рибки аншоа, срязани надлъжно за украса

Загрявате фурната на 200 градуса. В тиган слагате зехтина и лука и задушавате 3-4 мин. докато омекне. Прибавяте шунката и спанака, захлупвате до омекване на спанака. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Разделяте спаначената смес в 4 плитки подмазани гювечета или по-дълбоки порцеланови чинийки, подреждате доматите покрая и чуквате по едно яйце в средата на всяко гювече. Подправяте яйцата със сол, пипер и мащерка, поставяте накръст по две рибки аншоа върху яйцата и запичате под фолио 5-10 мин. в загрятата фурна. Може да ги приготвите и микровълнова - в този случай боднете всяко яйце с шишче или вилица, за да не гръмне и покрийте с набоден целофан. Печете на силна степен - 100% до готовност на яйцата! Ще ви бъде вкусно!

Източник:"Уверени в кухнята - съвременен курс по готварство"

Моите съвети: Може да замените спанака с коприва, шунката с кренвирш, а мащерката с босилек, магданоз или риган, както и да добавите малко готварска сметана в зелената смес! Страхотно съчетание на вкусове се получава!

Чудесна рецепта от типа бързо, лесно, красиво и вкусно!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 7
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Кокосова панна кота с шоколад и ягоди



Сладкишите с желатин  винаги са ми се стрували много сложни за изпълнение. До момента в който реших да приема предизвикателството! Първият ми опит бе по една португалска рецепта, а вторият с рецепта за панна кота тук от форума. Оттогава панна котата се превърна в любим десерт у дома, а аз започнах да експериментирам.
Сега ви предлагам един мой сполучлив опит,  довел гостите и семейството ми до блажени физиономии и одобряващо мъркащи звуци! Crazy

Необходими продукти:

250ml кокосово мляко, 250ml прясно мляко, 500мл. течна готварска сметана, 6-7 с.л. захар, 3 пак. желатин, 100-150гр. шоколад, 7 с.л. кокосов ликьор, 2 ванилии, 15 пресни ягоди (аз имах само 6, всъщност бяха 8, но една оставих за украса, а другата я изядох Mr. Green. Отплеснах се, исках да кажа , че тук важи в пълна сила принципът на Мечо Пух "колкото повече, толкова повече"), 1 к.л. масло, още 2 с.л. захар

Накисваме половината желатин в студена вода.

В тиган слагаме маслото, нарязаните ягоди, 2 с.л. захар и 2 с.л. кокосов ликьор. Бъркаме до стопяване на захарта, целта е ягодите да запазят свежия си вид. Така получения ароматен конфитюр сипваме с лъжица по навлажненото дъно на формичките, които ще използваме.
Загряваме сметаната, двата вида мляко и захарта до разтваряне на захарта. Не трябва да завира! Разделяме млечната смес на две. В едната част прибавяме ванилиите, 5 с.л. кокосов ликьор и разтворения желатин. Бъркаме до пълното разтваряне на желатина. Прецеждаме и охлаждаме леко. Наливаме повече от половината от млечната смес до половината на купичките. Поставяме купичките в съд, покриваме с фолио или найлон и слагаме за 1час във фризера.
Накисваме другия желатин и след това го прибавяме към останалата млечна смес - бъркаме до разтваряне и прецеждаме.
Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме към него останалата млечна смес с помощта на миксер. Охлаждаме леко. Насипваме шоколадовата смес в престоялите 1 час във фризера купички и оставяме в хладилник да стегне за 4-5 часа.

Моите съвети: ако имате цяла кутия кокосово мляко и нямате идея какво ще правите с остатъка, сложете цялото количество кокосово мляко и намалете прясното. Общото количество течност на млеката е 500мл - така че преценете. Ако сметаната ви е подсладена, опитайте захарта и преценете колко количество още трябва да добавите. Ако нямате кокосово мляко, сложете само прясно, но увеличете количеството на кокосовия ликьор. Друга идея е да сварите предварително прясното мляко с кокосови стърготини и  да го прецедите. Ако искате сложете цялото количество желатин още в началото и после разделете сместа - пак ще се получи (аз просто се презастраховах), а ще спестите и време. Може да поднесете с конфитюр от ягоди или с пресни ягоди.
Насладете се на резултата!    chef


Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:48 от Гуинет

# 8
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Шоколадови мъфини с кокосов пълнеж



Шляенето в кулинарното интернет пространство може да те научи на много неща. Особено когато човек е податлив на изкушения, склонен да импровизира и разполага с повече време. В един момент се оказах отговаряща и на трите условия и ето какво се получи!

Първо пробвах ПРЕВЪЗХОДНИ МЪФИНИ С ВИШНИ на Лабрекс. Аз нямах вишни и ги направих с череши и сладко от праскови! Наистина са превъзходни!
Невероятно сполучлива рецепта(както и всички останали нейни) - получиха се пухкави и сочни мъфини. Остана ми обаче от шоколадовата смес и реших да експериментирам. Зарових се в нета и попаднах на ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С КОКОС на Нордина. Плънката ми се стори удачна за експеримент. Речено, сторено! Така се родиха тези нежни, крехки и невероятно вкусни мъфини.

 Държа да спомена, че съм правила и шоколадовите мъфини с кокосова плънка с рикота на Петрина, но тези имат две основни предимства - лесно се отлепват от книжната формичка заради съдържанието на мазнина и пълнежът е с по-малко продукти( и лично мое мнение - по-лек и вкусен). Кокосовата смес забърках на око заради малкото количество смес, която ми остана. Следващия път ще направя цялото количество и ще кача пропорциите - пълнежът трябва да е рехав, почти на трохи, за да не тежи и да се надигнат мъфините. Вкусът му става както в десертчетата Баунти. Така направените мъфини не се надигат толкова както в оригиналната рецепта на Лабрекс, но също са много крехки и вкусни!

 

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 9
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Пилешко кордон бльо



Както е всеизвестно оригиналната рецепта е френска и е за телешки шницели. Има хиляди рецепти в нета в различни варианти. Това, което ще предложа тук, може да срещнете и на други места, поради простата причина, че в кулинарията са малко хората, които са открили "топлата вода". Затова приемете тази рецепта като поредната импровизация. След това уточняващо предисловие, трябва само да добавя, че резултатът е много вкусен.  Ама много!
Основната причина тази рецепта да ми е любима е тази, че се приготвя бързо и с малко продукти.

Ето какво ще ви трябва за 4 порции:

2 големи пилешки филета "пеперуда"( които ще оформим на 4 шницела), лимонов сок  от половин лимон, сол, черен пипер, 100 гр. шунка, 100 гр. кашкавал., пармезан за поръсване, конец или клечки за зъби за закрепяне на месните рула.

И така - разрязваме пеперудата на две. Всяка от получените половини разрязваме хоризонтално възможно най-тънко. Поставяме филенцата под прозрачно фолио и начукваме леко с готварско чукче (аз ги начуквам само от едната страна). Овкусяваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Нарязваме кашкавала и шунката на пръчици (като за дълги пържени картофи) и ги поставяме на две места върху филетата. Завиваме първо първите, а после бавно и вторите - целта е да са на две места, като се разреже рулото. Закрепваме рулото с клечки или с конец. Намазваме със зехтин и черен пипер и поставяме в тавичка с малко вода и олио във фурната. Печем до зачервяване около час и поръсваме с пармезан. Изваждаме и нарязваме всяко руло на шайбички по 1.5см. Заливаме със соса и поднясяме с подходяща гарнитура.

Моите съвети: Последният път в плънката сложих и  мариновани тиквички по рецептата на Лабрекс - бяха ми останали от предния ден и залях с тяхната марината ролетата. Получи се страхотно. Ако изпаднете в такава остатъчна ситуация - пробвайте.
Друг вариант, който правя за себе си, е с  пълнеж от рукола, козе сирене и люто сирене Чедър - много ароматно, но не е за традиционалисти и хора, които не обичат новостите - в този случай не слагам шунка и кашкавал! Може да овкусите отвътре и с песто от босилек или сушени домати. Бон апети!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 10
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Пиле с бяло вино и мащерка



Днес ви предлагам една вкусна рецепта с пилешко месо, вариация на известното тосканско пиле "качиаторе".

Необходими продукти за 5 порции:

1 пиле (около 1.5кг.) на порции или 10 пилешки долни бедра, 2 моркова, 2 глави лук (или 2 връзки пресен лук), 4-5 едри скилидки чесън, 3-4 резена целина от глава, (може да се използва и смес от замразени зеленчуци), 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 пресни домата или стерилизирани белени домати ( 800г. буркан), прясна мащерка, зехтин, черен пипер, сол

Измиваме и подсушаваме с домакинска хартия месото, посоляваме и поръсвамче с черен пипер. В дълбок съд сипваме около 7-8 с.л. зехтин и запържваме пилето до златисто. Добавяме виното и задушаваме до изпаряването му. Добавяме нарязаните зеленчуци без чесъна, посоляваме и задушаваме около 30 мин. Накрая слагаме обелените и нарязани на дребно домати, пресования чесън и накълцаната надребно мащерка. Задушаваме още около 20-30 мин., докато ястието остане почти на мазнина. Поръсваме с още малко прясна мащерка и поднясяме! Да ви е сладко!

Оригиналната рецепта е с розмарин и червено вино! Може да пробвате и така!

Източник: http://ricette.giallozafferano.it/Pollo-alla-cacciatora.html

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:49 от Гуинет

# 11
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Сарми с прясно зеле и бял сос  



Публикувам тази рецепта по желание на Лурдес и се надявам резултатът да и хареса.  Peace

Това е един пролетно-летен вариант на традиционните за кухнята ни сърми с кисело зеле. Лично аз го предпочитам заради по-лекия и фин вкус и намаленото съдържание на сол.

Продукти:
1 средно голяма прясна зелка, 700 гр. смляно телешко месо, 1 морков на кубчета, 2 глави лук, 3-4 резена целина от глава, нарязана на малки кубчета, 1.5ч.ч. ориз, голяма връзка магданоз, черен пипер, сол, зехтин или олио
За соса:
40 г. масло, 2 с.л. брашно, 300 мл. прясно мляко, 1ч.л. деликатесна горчица, 1 жълтък + част от соса, в който са врели сърмите за разреждане до необходимата гъстота, сол, черен пипер по желание
Приготвяне:
Поставяме зелката в дълбок съд с подсолена вода и оставяме на котлона до омекване на листата. Приготвяме през това време сместа за пълнежа като в по-дълбок тиган запържваме телешкото месо в зехтина до извиране на течността. Прибавяме зеленчуците, задушаваме и после прибавяме и ориза-добре измит и отцеден. Разбъркваме няколко пъти до прозрачност на зрънцата. Доливаме 2ч.ч. вода, сол, черен пипер и оставяме да поеме. Прибавяме ситно нарязания магданоз и разбъркваме. Сместа е готова. През това време изваждаме омекналата, но не сварена зелка, отделяме листата и всяко листо сразваме на две като махаме месестата среда. В получените листа слагаме по 1-1.5с.л. от сместа и завиваме внимателно - получават се едри сарми. В дълбока тенджера сипваме зехтин, нареждаме 1-2 меки  листа от зелето (примерно тези, които са се поскъсали) и отгоре подреждаме на редове приготвените сарми. В 2-3 с.л. олио запържваме за 1 мин. (за да не прегори) 1-2 с.л. червен пипер и веднага изливаме върху сармите. Водата, в която е вряла зелката, подправяме с щипка лимонтозу или сок от половин лимон и с нея заливаме сармите. Трябва да облее добре. Отгоре поставяме тежка чиния и слагаме да се сварят на котлона за около час. Поднасяме с приготвения сос.

Сосът може да се приготви и без горчица. Освен магданоз може да добавите пресен джоджен или мащерка - пак е много вкусно. Опитвайте винаги за сол, за да не предозирате. Ако нямате целина, може да сложите пащърнак или да ги пропуснете въобще, ако не допадат на вкуса ви. Можете да намалите количеството на месото и да увеличите ориза или обратно Laughing. Бон апети!   chef

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 20:46 от Гуинет

# 12
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Солена торта Капрезе с чери доматчета



Ще започна с малко история, касаеща отново навика ми да се поддавам на кулинарни изкушения. Когато готвя, релаксирам. Релаксирам и когато разглеждам добре направени  снимки на сготвени неща. Попадала съм на най-различни кулинарни сайтове и сайтове с кулинарни снимки. Не всичко успявам да добавя в my favorites. Тази рецепта обаче вече втора седмица стоеше прибрана прилежно и усещах, че просто ме дебнеше. И така всичко започна от ето тази  снимка.



Ето и рецептата:

400гр. бутер тесто, 2 яйца (в оригиналната рецепта е едно), 250 гр.  меко сирене( в оригиналната рецепта е рикота, но става и с извара или друго меко сирене), 2 с.л. заквасена сметана( тя липсва в оригинала), 3 ч.л. готово песто с босилек, сол, черен пипер, 1 пак. крема сирене., около 40 бр. чери доматчета (45 според оригинала).

Приготвяне:
Поставяме тестото в тавичка така че да има борд. Надупчваме добре с вилица и слагаме да се пече на 200 градуса до леко розово (това е важно, защото след това тестото отново ще се пече с плънката и не бива да прегаря. В оригиналната рецепта тестото не се пече предварително). През това време измиваме доматчетата, изрязваме отвори с тънък остър нож откъм дръжката и с малка лъжичка отстраняваме семките и сока. Слагаме да се отцедят върху домакинска хартия и напърваме с крема сирене (в оригиналната рецепта е моцарела). Разбиваме яйцата със изварата, пестото и сметаната,  посоляваме съ сол и черен пипер. Изсипваме тази плънка върху изпеченото бутер тесто и поставяме върху нея напълнените доматчета. Печем още около 20-30мин.(до порозовяване на плънката в доматчетата). Бон апети!

Моите препоръки:

В оригиналната рецепта в плънката се слагат пармезан, кедрови ядки и голяма връзка пресен босилек. Използването на готово песто е отличен заместител. Оригиналната рецепта препоръчва да се залее със зехтин, аз го пропуснах. Пекох в стъклен съд с размери 20/30 см. и използвах малка опаковка бутер тесто на" Белла" - 400гр., като изрязвах и дооформях.

Наслаждавайте се на резултата!     chef

Източник: http://therunawayspoon.com/blog/2010/05/caprese-tart/

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:50 от Гуинет

# 13
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Гриловани зеленчукови рулца с плънка



Сезонът на тиквичките и патладжаните е! Любима храна за хората с моя вкус! Просто ги обожавам! У дома съжителстваме няколко поколения с различни вкусове! Когато приготвям това ястие, за едни то е гарнитура или предястие, а за други - основно ястие! Поради тази причини реших да споделя тази рецепта с вас - дано ви хареса!

Продукти:
2 патладжана, 2 тиквички
За мариноване -  зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с.л. песто от босилек, сол

За плънката: 250 гр. извара, 3 с.л. заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, сол, черен пипер, 1 връзка копър с дръжките

Измиваме добре зеленчуците , нарязваме ги надлъжно на филии с дебелина около 0.5см. Патладжаните поставяме в солена вода за около половин час, за да се отече горчивия сок. После ги измиваме добре под течаща вода и, заедно с тиквичките, подсушаваме добре с домакинска хартия. Приготвяме маринатата и с четка намазваме от едната страна филиите, които ще печем. Загряваме грил-тигана, намазваме леко с част от маринатата и поставяме първата партида. Запичаме и, преди да обърнем от другата страна, намазваме с четчица с марината. Това се прави, защото патладжанът е много порест и бързо поема мазнината, а целта е да се използва по-малко мазнина. Плънката приготвяме като всички продукти разбиваме добре в кухненски робот - колкото по-дълго, толкова по-гладко!
Не препичайте зеленчуците! Готовите леко охладени филии намазваме с тънък пласт плънка и завиваме откъм тясната към широката част. Не слагайте много плънка, за де не прелива. Подредете в плато и украсете. Готови са за поднасяне. Друг вариант е да ги запечете леко с италианско сирене, но стават по-калорични. Бон апети!

Моите съвети: На това ястие много отива питие като добре изстудени Ricard или Узо! Наздраве! Innocent

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:51 от Гуинет

# 14
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте! Днес ви предлагам една изключително вкусна рецепта, родила се на бял свят от желанието ми да съчетая налични минимални продукти с нещо по-нетрадиционно като вкус! Вкъщи се хареса много и поискаха в скоро време отново да го приготвя! Така че на работа! Laughing

Пиле къри с пресен лук и чесън на фурна



Необходими продукти за 5 порции:

4-5 пилешки бутчета (с горна и долна част), 1 лимон,  150мл. бяло вино, 3-4 стръка млад лук с глави, 3-4 глави млад чесън, 3 моркова, нарязави надлъжно на 2, качествено къри, зехтин, 20-30гр. масло, черен пипер, дафинов лист, половин чаша вода, сол на вкус

Приготвяне:
Разделяме с остър нож всяко бутче на две - кълка и горна част. Овкусяваме месото с лимоновия сок, черния пипер, кърито и солта. Почистваме лука и отрязваме едри парчета около 10см, от които ще използваме само тези с бялата част. Останалите зелени пера можете да използвате за салата. Чесънът се почиства от брадата, млечните люспите се оставят. Подреждаме месото  в тавичка 25/35, слагаме лука и морковите около порционните парчета и заливаме с бялото вино и зехтина равномерно. Поръсваме с черен пипер на зърна и малко сол. Оставяме на се маринова около 3-4 ч.
Загряваме фурната на 200 градуса и слагаме парченца масло върху всяко парче месо. Поставяме тавичката за печене, като намаляваме градусите на 180. Печем около час, час и 20мин. След това обръщаме месото, прибавяме дафиновия лист и чесъна на глави и печем още около час до хубава златиста коричка. Поднасяме със задушен ориз, приготвен само с осолена вода. Да ви е сладко!

Морковите и лукът стават изключително вкусни, приготвени по този начин. Смятам, че могат да се приготвят и самостоятелно по този начин без месото - чудесна гарнитура или самостоятелна лека вечеря! Peace

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:51 от Гуинет

# 15
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Много ми допадна идеята на Мариета за тема, в която да се споделят здравословни и нискокалорични рецепти. Днес ви предлагам един десерт, приготвен с много малко продукти и лесен за изпълнение, който е с намалено калорийно съдържание. На всичкото отгоре е и вкусен!

Нискокалоричен сладкиш с кайсии и мусковадо




http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=503287.msg15562060#msg15562060

Бях обещала на момичетата от light готварския форум, че ще пробвам тази рецепта с някое по-полезно брашно, за да стане по-здравословна. Днес опитах с ръжено брашно и лъжичка сода и всички останали съставки, като вместо кайсии сложих нектарини. Получи се добре и е вкусно. Ето го и резултата:

Сладкиш с нектарини и ръжено брашно



П.С. Ако имате проблеми със стомаха (язва или гастрит) не използвайте ръжено, а пълнозърнесто или типово брашно!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:45 от Гуинет

# 16
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Пикантна салата тип "Табулле"



Арабската кухна за мен винаги е била като приказка - омайваща, загадъчна, екзотична и тайнствено предизвикателна.  Малко са опитите ми в тази област, чувствам се неподготвена и притеснена да навляза в този различен културен свят. Усещам, че трябва да го направя внимателно и с уважение! Много харесвам оригиналната салата табулле, но импровизаторското червейче, което ме гризка отвътре, ме накара да направя някои промени. Надявам се - не твърде груби.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=503287.msg15573280#msg15573280


Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 17:06 от Гуинет

# 17
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Едно есенно здравейте от мен!
Колко бързо свърши лятото! Sad Но аз обичам есента! Simple Smile И за да ви стане по-симпатична и на вас, ви предлагам една вкусна изпитана рецепта, подходяща за този сезон!

Карамелизирано свинско с кнедли



Ето какво е необходимо за 4 порции:

600-700гр. свинско от плешка, 2 големи глави лук, 2 скилидки чесън, 3-4 с. л. светъл соев сос, 3 с. л. сладък соев сос, 1 зелена чушка, 1/2 главичка целина, 1 морков, тъмна бира, сол, черен пипер на вкус, магданоз

Нарязваме месото на еднакви парчета и го мариноваме със светлия соев сос, пресования чесън и черния пипер. Оставяме около час на хладно. през това време нарязваме зеленчуците на ситно и приготвяме сместа за кнедлите по следния начин:

3-4 филии бял хляб накисваме в 200-250мл. топло прясно мляко. Прибавяме 10-15гр. масло, 1 -2 разбити яйца, сол, черен пипер, 1/2 връзка магданоз и, ако е необходимо, няколко с. л. брашно до получаване на меко тесто, от което с влажни или намаслени ръце оформяме малки топчета. Кипваме 500мл. подсолена вода и в нея пускаме тестените топчета. Варим докато изплуват. Изваждаме и захлупваме в топъл съд с малко масло до поднасянето.

Идва време за месото. В дълбока тенджера с незалепващо покритие наливаме зехтин и запържваме добре парчетата месо до зачервяване. Прибавяме нарязаните зеленчуци, задушаваме и заливаме с бира, докато покрие добре месото. Намаляме котлона на ниска степен и оставяме да къкри до омекване на месото. Малко преди да изври бирата, прибавяме сладкия соев сос и махаме капака. Така месото и зеленчуците се карамелизират.
Сервираме месо с кнедли. Поръсваме с магданоз.

Налейте си по едно тъмно пиво! И с червено вино не е зле! Peace Като се замисля - става и с бяло Mr. Green!


Пожелавам добър апетит! Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:43 от Гуинет

# 18
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Днес забелязах, че изоставам с рецептите за десерти и веднага реших да взема мерки. Представям ви една много сполучлива и вкусна рецепта за чийзкейк.

Ванилово-шоколадов чийзкейк



За основата:
1 пак. маслени бисквити Еверест 200-220гр.
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа:

4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. безсолна извара /аз използвах такава с марката на Фантастико - перфектна/
200мл. течна сладкарска сметана
1 пак. ванилов пудинг на доктора
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес, която разстиламе на покрита с пекарска хартия форма с диаметър 24см.( Изрежете хартията с по-голям диаметър с разрези встрани, за да покриете и стените. ) Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса/с вентилатор/. Охлаждаме.

През това време разбиваме белтъците с щипка сол и оставяме настрани. Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме пропорционално белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, както при кекс Зебра. Може да се поставят и шахматно или както ви душа иска. Печем на 150-160 градуса/ с вентилатор/. Охлаждаме и украсяваме с другата половина на разтопения шоколад, разтопен с малко масло.

Чудесно съчетание на вкусове! Сервирайте с чаша ароматно кафе!  chef


Използвала съм идеи от тук и от тук






Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 17:10 от Гуинет

# 19
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте!
Днес съм кратка, делова и направо преминавам към рецептата-убиец! Wink Simple Smile

Питки Пиде




За тестото:
260 мл вода
450 грама брашно
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица суха мая (аз сложих малко повече)
За намазване:

1 яйчен жълтък смесен с 1-2 с.л. лъжици вода, сусам

Пресяваме брашното и го разбъркваме добре с мая.
В топлата вода прибавяме захарта и солта. Разбърква се.
Смесваме всички съставки в купа, в края добавяме 2 супени лъжици зехтин и замесваме меко тесто (може и в машина за хляб). Омесваме добре,
покриваме  с  кърпа и оставяме да втаса на топличко докато удвои обема си.

Разделяме тестото на 4 части, които оформяме като питки върху тава покрита с пекарска хартия  и оставяме да втасат още 15 минути.
Натискаме питките по-дълбоко с пръсти до образуването на вдлъбнатини. Намазваме ги с разбития във водата жълтък и поръсваме със сусам.
Печем 10 -15 минути, докато се зачервят.

Източник: тук

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:41 от Гуинет

# 20
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
У дома много обичаме риба и сигурно има десетки начини, по които съм я приготвяла в зависимост от вида й. Днес ви предлагам една рецепта, която определено смятам за една от най-добрите, когато става въпрос за готвене на по-сухи риби. Вкусът е много деликатен, нежен и неповторим!

Пъстърва със сметана и бадеми на фурна



4 пъстърви, 1 лимон (сок и настъргана кора), 200мл. течна готварска сметана, връзка пресен копър, 3 скилидки чесън, 50 гр. филирани бадеми, 2-3 сл. зехтин, черен пипер и сол, 14-15 чери доматчета и магданоз за украса.

Аз купувам прясна, почистена пъстърва и у дома само я измивам, оставям да се отцеди и овкусявам с лимоновия сок, сол и черен пипер. През това време нарязвам копъра, пресовам чесъна и заедно с настърганата кора от лимона ги прибавям в сметаната с малко сол.  Намазвам дъното на съда за печене със зехтина, подреждам рибите, отварям всяка от тях и изливам по малко от сметановата смес. Остатъка от сметаната изсипвам равномерни върху и около рибите без главите.  Пека в предварително загрята на 190 градуса фурна с вентилатор около 35. Изваждам тавата, разпределям доматчетата около рибите и поръсвам с бадемите върху телата на рибите. Запичам още 10 минути на по-слаба фурна, до порозовяване на бадемите.

През лятото, когато доматчетата са пресни, това е начинът, но през по-студените месеци  използвам замразени доматчета (както в случая) - тогава прибавям доматите малко преди бадемите.

Източник: тук

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:41 от Гуинет

# 21
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Кокосови бисквити





Продукти:

200 гр. кокосови стърготини
2-3 с.л. брашно
100 гр. захар
100 гр. краве масло
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца

Разбиваме с миксер маслото и захарта до пухкав крем. Добавяме брашното, поръсвайки го леко през ситото, яйцата едно по едно, бакпулвера и накрая кокосовите стърготини.  Слагаме сместа във  фолио и - във фризера да се стегне  поне 15 мин. След като престои, оформете малки топки от около 2 см. Сместта е лепкава, набрашнявайте ръцете си за всяка топка. Поставете ги върху покрита с хартия за печене тава, оставяйки голямо разстояние между тях. Изпечете за 8 -10 минути в предварително загрята на 160°C фурна (указанията са за печка с вентилатор). Проверете изпичането 2-3 минути преди посоченото време, кокосът потъмнява много бързо. Оставяме ги да изстинат на решетка или скара.

Източник: тук

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 12:18 от Гуинет

# 22
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Мочичета, горещо ви препоръчвам тази рецепта! Резултатът е въздушно и пухкаво тесто и страхотен вкус!
И, аз като повечето от вас, все се опитвам да намеря нещо по-различно като рецепта за разнообразяване на менюто. Особено, когато става въпрос за тиква. Тази рецепта е добро решение на този проблем!

Пухкави тиквени кифлички с карамелова заливка



Продукти:
 200 грама тиква,  125 мл мляко,  7 грама суха мая, 3 с.л. захар (аз сложих 4), щипка сол, 1 ч.л. канела, 100 гр. меко масло, 450гр. брашно

За пълнежа:

Ябълки 2 бр. - обелени и нарязани на парченца
кафява захар 2 супени лъжици
канела, (аз сложих и орехи)

Заливка:
150 мл. 20% сметана
100 гр. кафява захар (аз сложих мусковадо)

Пюрираме суровата почистена и нарязана на парчета тиква с млякото в блендер. В малко топла вода разтваряме маята с 1 с.л. захар и оставяме да шупне _важно е да се образува стабилна шапка от пяна - едва тогава се прибавя към тестото. Прибавяме към тиквената смес захар, щипка сол, канела, мекото масло и половината от пресятото брашно. Замесваме меко тесто, добавяйки и останалото брашно - намаслявайте ръцете, защото тестото е лепкаво. Оставяме под кърпа или фолио да втаса докато удвои обема си. Премесваме и отново втасва. От готовото тесто откъсваме малки топчета и слагаме пълнеж. Завиваме на малки питки и поставяме с шева надолу върху тава, покрита с пекарска хартия на разстояние една от друга. Втасват. Затопляме леко сметаната и разтваряме в нея кафявата захар. Заливаме кифличките равномерно и печем до златисто на 160градуса с (вентилатор).
Аз обърках малко захарта - в пълнежа вместо 2 с.л. сложих 70 гр. захар и стана доста течен. Но пък кифличките станаха като сиропирани.
Много сполучлива рецепта!

Източник:
тук

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 12:39 от Гуинет

# 23
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Тази рецепта е специално за Smiley* и за всички, които обичат да си хапват и постничко!

Мусака с патладжан и ориз


Продукти:
2 патладжана, 1ч.ч. ориз, 2 глави стар лук, 3 едри скилидки чесън, 1 морков, резен целина, връзка магданоз, 2 пресни домата или половин буркан стерилизирани, черен пипер,сол

Нарязваме патладжаните на кубчета и поставяме в солена вода за около половин час. Оцеждаме и запържваме с мазнина в тиган до омекване. Изваждаме. В същия съд добавяме още мазнина и задушаваме с малко водичка нарязаните на дребно лук, чесън, морков и целина. Когато остане на мазнина прибавяме измития ориз и бъркаме до прозрачност. Наливаме 1 ч.ч. вода, прибавяме сол и черен пипер и оставяме да поеме. След това прехвърляме всичко в тавичка, добавяме патладжаните, доматите, магданоза, още сол, ако е необходимо, доливаме още 2ч.ч. вода и запичаме във фурната до готовност. Сервираме с кисело мляко!
Бон апети!

# 24
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Пандишпанов кекс и мъфини с ябълки и орехи



Това всъщност е рецептата на мама, осъвременена с някои продукти от мен.

Основните продукти са :

5 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. вода, ванилия
Всеизвестна истина е, че цаката на пандишпана е доброто и дълго разбиване на продуктите в горната последователност. От тези продукти се получава изключително пухкав и мек кекс, който с всеки изминал ден става все по-хубав /ако остане/. Mr. Green
Аз прибавих и 2 ябълки, нарязани на палки парченца, 1/2 ч.ч. орехи/бадеми/ и 1 бакпулвер. Сложих и 4 яйца, защото нямах повече. Намалих и захарта. От тази доза изпекох малък кекс и  12 мъфина. Кексът полях с карамелова заливка. Пека на по-слаба фурна - 160 градуса с вентилатор.

# 25
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Момичета, днес пак мъфини! Mr. Green
Това е не защото не обичам разнообразието, а защото тази рецепта на
 кафе със сметана е много вкусна и сполучлива.

Сметанови мъфини с ядки и сушени плодове



Смея да твърдя, че имам богат опит в правенето на мъфини и това е една от най-вкусните рецепти, на които съм попадала.
Тук ще ви предложа моята импровизация.
Относно продуктите - спазих всичко:
3 яйца
1ч.ч. захар
1 к.ч. олио
200 гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 2/3 ч.ч. брашно
1 ванилия-течна
50-60 гр стафиди
Aз добавих ромова есенция на Доктора, освен стафиди добавих 30гр. от така наречената плодова салата ( купих я от пазарчето под Фантастико в Бъкстон и представлява микс от екзотични сушени плодове), орехи и филирани бадеми. Излизат точно 20бр. мъфина в стандартна форма.

Мъфините са не само вкусни, но и красиви

P. S. На същия пазар в едно от магазинчетата за домашни потреби купих и книжни капсулки за мъфини на звездички - около 100-120бр. за 2лв. Интересното е, че сините струваха 2лв., а червените - 2.50 Rolling Eyes Отдадох го на коледна рекламна политика! Mr. Green

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 14:40 от Гуинет

# 26
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Препоръчвам ви тази вкусна есенно-зимна рецепта!

Свинско с дюли и ябълки

 


Продукти:

600-700 гр. свинско месо (аз използвах плешка), нарязано на порции като пържоли
3 големи глави стар лук
2 ябълки
половин голяма или една малка дюля
2 резена целина
1 морков
тъмна бира
соев сос
черен пипер
зехтин
прясна мащерка, сол

Овкусяваме парчетата месо с черен пипер и соев сос и оставяме настрана да поемат, докато приготвим останалите продукти. Обелваме ябълката, отстраняваме семенната част и нарязваме на филийки, същото правим и с дюлята, но без да я белим. Нарязваме на филии лука, а моркова и целината на тънки парченца. В подмазана със зехтин тавичка разстиламе половината от зеленчуците и плодовете, подреждаме върху тях месото и покриваме с другата част от зеленчуково-плодовата смес. Заливаме с бирата докато покрие половината от получената смес. Солим с черен пипер и сол, мащерка и поливаме с още малко зехтин. Печем в закрит йенски съд или тавичка с фолио около 40-50 мин. на 220 градуса. После махаме капака или фолиото и запичаме - трябва да остане почти на мазнина. Аз поднесох с печени картофки в микровълнова. Червеното вино е задължително! Simple Smile

Връщам се само да добавя, че снимката не дава съвсем точна представа за вида на ястието - то е сочно,  но трябваше да открия лицето на пържолката за фотосесията и така несправедливо ощетих зеленчуково-плодовата свита.  Mr. Green

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 22:29 от Гуинет

# 27
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Тези питки са невероятно пухкави и вкусни! Сигурна съм, че ще ги харесате и вие!

Откакто имам хлебопекарна съм изпробвала най-различни рецепти за тесто. Едни от най-сполучливите са на Ердинч от темата за машина за хляб. Неговият бирен хляб е любим у дома, затова реших да изпробвам тестото и по друг начин.

Питки с бирено тесто и пълнеж





Ето и самата рецепта:

За тестото:
500 гр. брашно, 300 мл. бира - най-добре изветряла, 2 3/4 с.л. мед, 2 с.л. зехтин. 1 1/2 ч.л. сол, 1 3/4 суха мая

За пълнежа:
200-250 гр. сирене, 1 стрък пресен лук, 2 с. л. магданоз, масло

1 жълтък и малко олио за намазване

Слагам всичко на програма тесто до втасване. От тестото оформям малки топчета с големина на голям орех с намаслени ръце. С пръсти ги издърпвам върху плота като мекички и по средата на всяка слагам по 2-3 ч. л. от сместа. Събирам краищата като вързопче и притискам за да се затворят добре. В тава върху пекарска хартия обръщам готовите топчета с шева надолу. С остър нож или ножичка разрязвам на кръст горната част на пликчетата. Оставям да втасат в топла фурна докато удвоят обема си. От втасването срязаната част се разтваря.  Намазах я с разбит жълтък с олио и поръсих с черен сусам, а по средата слагам малки парченца масло. Пекох на 165 градуса до зачервяване. Веднага след изваждане от фурната питките се намазват с вода и се покриват с чиста кърпа.  Задушават се около 20-30мин.
Така направих питките аз, но, ако вие не харесвате някои от подправките, може да ги пропуснете или замените с предпочитани от вас. Бон апети!

От същото тесто правих и питка с кашкавал, синьо сирене и мащерка. Много ароматна, пухкава и вкусна!

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 11:02 от Гуинет

# 28
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Представям ви тази лесна, вкусна и представителна рецепта, която намерих в блога на една италианка.

Свинско руло с билково-хлебна плънка




Продукти:

1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.

за плънката:

2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
 (аз сложих 1 ябълка и 1 дюля)
1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз сложих магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон

Билки за овалване на готовото руло преди изпичане

1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз сложих магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
аз сложих малко червен пипер и 2 с.л. зехтин


Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло като се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок подмазан съд за печене.
 В малка тенджерка се възваряват 1 ч.ч. пилешки бульон (аз сложих 2), 1 ч.ч. ябълков сайдер (аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 ч.ч. бяло вино(аз не сложих), 1 с. л. зехтин. С  горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.
Много сполучлива рецепта!

Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!

Източник

# 29
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте, момичета! Извинете ме за закъснението, с което публикувам рецептата!
Започвам с уточнението, че у дома спанак ям само аз. Затова си направих тази баница само и единствено за себе си, но бях подло подядена от някои близки роднини! Mr. Green

Много ми хареса как е оформен бюрекът на Зиче и използвах този начин и при моята баница.

Баница със спанак



Продукти:
5-6 кори от дърпани на сач кори за баница на Белла
2 яйца
300 гр. кисело мляко, 1 ч.л. сода непълна
1 к. чашка олио
250-300 гр сирене
50гр. масло
сол
1 връзка пресен спанак или съответното количество замразен
1 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз
сусам и мак за поръсване
масло и олио за намазване

Разтваряме содата в млякото, прибавяме солта, олиото и пресования чесън. Задушаваме спанака в малко зехтин или олио с 4-5 с.л. вода до пълно изпаряване, прибавяме и магданоза.

На плот разстиламе първата кора и намазваме с разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново кора, която намазваме с млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка и разрязваме на триъгълници. Върху тях изсипваме равномерно останалата част от млечната плънка. Нарязваме парченца масло и посипваме с мак и сусам. Печем отначало на 200 градуса –с вентилатор, а после на 170 до зачервяване. След изваждане баницата малко спада, но е невероятно мека и вкусна.

Последна редакция: пн, 13 дек 2010, 22:01 от Гуинет

# 30
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Ирландски чаен хляб

Коледа е! Време за семейството, за отдаване и продължаване на традициите и за ... осъвременяването им! Тази година реших да изляза от рамките на традиционните коледни сладкиши и да приготвя нещо по-различно! Така попаднах на тази интересна рецепта от непознат досега за мен сайт. В началото си мислех, че това е сайтът на Умбра, но но после се оказа, че съм се заблудила, след като тя категорично отрече авторството на рецептата, с която я набедих!:)) Както и да е! Споделям я с вас, защото е вкусна, ароматна и сполучлива!

 

Продукти:

500гр. сушени смокини
100гр. сушени червени боровинки
130гр. стафиди
55гр. сушени портокалови кори* -  аз си ги приготвих по тази рецепта няколко дни преди това
275мл силен, черен чай (ърл грей например)
110гр кафява захар
110гр орехи
450гр. брашно
1 яйце
45мл (3 с.л) прясно мляко
2 ч.л сода за хляб
1 ч.л сол

*важно уточнение. Може да замените портокаловите кори с шоколад или просто да добавите още някакви сушени плодове. Отсъствието на корите не е фатално.
Започнете, като нарежете на ситно смокините. Добавете към тях стафидите и червените боровинки, кафявата захар и полейте с горещия чай. Покрийте и оставете да престои една нощ (или повече). Плодовете трябва да са набъбнали и сочни. Аз добавих захаросани зелени и червени череши и сушени кайсии като спазих общия грамаж на сухите плодове.
Запечете за 5-7мин орехите във фурната. Внимавайте, защото изгарят много лесно. Оставете за изстинат, после накълцайте на едро.
В купа смесете брашното, содата и солта. Изсипете към плодовете.
В купичка разбийте яйцето и млякото. Добавете и тях към плодовете. Бъркайте бавно (то бързо не може, защото сместа е титанично гъста) докато инкорпорирате цялото брашно към влажните съставки. Това не е лесна работа, но когато престанете да откривате малки, бели островчета е готово.
В тава за хляб, с размери 30/10, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене изсипете сместа. Разстелете я по цялата тава и я загладете отгоре. Аз пекох в кръгла тава с диаметър 26 см.
Печете в предварително загрята фурна на 170˚С за около час до 75мин. Аз пекох на 160 с вентилатор за 1 час.
Чаеният хляб издържа до 2 седмици в затворен контейнер. Удивителното е, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен става. На 5 ден е абсолютно знаменито ароматен и влажен.


източник

Последна редакция: нд, 26 дек 2010, 20:43 от Гуинет

# 31
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Трицветен мус с шоколад, тиква и маскарпоне



Днес ви представям една вкусна и ефектна рецепта, която можете да приготвите и при по-специален повод.

Продукти за 5-6 порции:

400 гр. маскарпоне
250мл. сладкарска сметана
200 гр. сварена и пюрирана тиква
1/2 ч.л. канела
100гр. шоколад
1 с.л. ароматен алкохол - бренди, бейлиз, бърбън ( или 1/2 ч.л. инстантно кафе)
2-3 капки есенция сметанова ванилия
канела или какао за поръсване

Разбийте сметаната на пухкав крем и я разделете на 3 равни части. Смесете маскарпонето с 6 с.л. пудра захар и също разделете на три части две по 125гр и една по 150гр.

За шоколадовия слой:

Разтопяваме шоколада на водна баня , охлаждаме леко и бавно смесваме със 125гр. от подсладената маскарпонената смес. После с внимателно разбъркване прибавяме и 1/3 от сметаната и алкохола ( или кафето). Разпределяме сместа на дъното на подходящи чаши.

За тиквения слой:

Сваряваме тиквата с малко захар, охлаждаме и пюрираме. Прибавяме 125 гр. маскарпоне, 1/3 от сметаната и канелата. Можете да добавите и още захар, ако желаете. Разпределяме върху шоколадовата смес равномерно.

За белия слой:

Разбъркваме 150 гр. маскарпоне с последната 1/3 от сметаната и прибавяме ваниловата есенция. Тази смес е по-лека и пухкава. Шприцоваме я с едър накрайник върху тиквения слой или разнасяме равномерно и поръсваме леко с  малко канела или какао.

Охлаждаме готовия мус поне 2 часа в хладилник преди поднасяне. Комбинацията от вкусове е страхотна, консистенцията също! Бон апети!


Идеята за шоколадовия мус взех  оттук

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 22:05 от Гуинет

# 32
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Тиквички с аншоа и пармезан на фурна




 Тази рецептата  имам от една италианка - уникално семпла и лесна за изпълнение е!

2 бр. тиквички, зехтин, 2 ч.л. босилеково песто, няколко осолени рибки аншоа, 3 с.л. пармезан, 3 с.л. галета.

Тиквичките се нарязват  много тънко надлъжно, осоляват се и се оставят да се отцедят от водата. Намазняваме леко със зехтин хартия за печене и върху нея редим подсушените тиквички. Разбъркваме 2 ч.л. босилеково песто с 2 с.л. зехтин и с помощта на четка назваме тиквичките. В купичка смесваме 3 с.л. ситно настърган пармезан и 3 с.л. галета и поръсваме обилно върху подредените зеленчуци. Рибките нарязвам надлъжно на две, защото са много солени, и поставям по две върху всяка тиквичка.  Пече се в силна фурна до порозовяване. Целта е да станат хрупкави. Истината обаче е, че все не успявам да ги направя така хрупкави както нейните. Thinking
Могат да се оформят след това като рулца като вътре се поставят резени пресни репички или чери доматчета.
Типичен средиземноморски вкус!

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 09:57 от Гуинет

# 33
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Крайно време е да спазя едно мое обещание като публикувам днешната рецепта!

Фарфале с морски дарове



Тази рецепта може да се приготви и с друг вид паста.
Продукти:
1 пакет фарфале - 400 или 500гр.
1 пак. замразени морски дарове - 250 гр.(може и с два - тогава вкусът е по-наситен)
1 1/2 ч.ч. бяло вино
7-8 чери доматчета или 2 домата
1 с.л. лют зехтин
5 с.л. зехтин
1 гл. лук
черен пипер, магданоз или копър за поръсване, сол

Размразявам пакета морски дарове - може да не е напълно размразен. Нарязаният лук задушавам в дълбок тиган заедно със зехтина. Прибавям морските дарове и заливам с виното. Задушавам около 7-8 минути(минутите варират от степента на котлона). Добавям чери доматчетата, посолявам и поръсвам леко с черен пипер. Задушавам още 3-4 мин.( Трябва да остане винен сос около 1 пръст. Ако се е изпарил, прибавете малко вода. Гответе на бавен огън.)
През това време сварявам пастата в подсолена вода с малко зехтин според указаните минути. Отцеждам я в гевгир и я прибавям към морските дарове. Задушавам ги заедно докато пастата почти поеме течността и се овкуси, като обръщам с движение на тигана. Поднасям с нарязан магданоз или копър и черен пипер. Препоръчвам микс от няколко вида пипер - бял, черен и розов. Става много ароматно. Ако нямате лют зехтин, може да добавите люта чушка в зехтина за няколко минутки. Добър апетит!
Аз не слагам пармезан в пастата, за да се усеща вкусът на морските дарове, но, ако на вас ви харесва повече с него - може да добавите!

# 34
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Днешната рецепта е семпла, лесна и доста популярна. Крайният резултат обаче е интересен, най-вече заради силиконовата форма, в която се приготвя тортата.

Бисквитена торта с ванилов крем  и кокос




Продуктите трябва да бъдат съобразени с размера на формата. В случая тя е с диаметър 22 см, висока е 4 см., което налага използването на по-малко продукти. Това, което ще получите, е сладкиш, достатъчен за 4-5 гладни човека:)
60гр. нишесте Ванилия,
6-7 с.л. захар
100 мл вода, за разтваряне на нишестето,
700 мл. прясно мляко и още 100 мл. за потапяне на бисквитите
1 пакет 180 гр. какаови бисквити"Изгрев" на ЗФ "Победа" + още 7-8 бисквити от втори пакет
кокос за поръсване
Сваряваме нишестето според указанието на пакета. Аз сварявам млякото със захарта, отдръпвам от котлона и прибавям разтвореното нишесте. После връщам на котлона до завиране. Намокряме силиконовата форма и изсипваме обилно количество крем. Върху него нареждаме потопените в мляко бисквити, като в краищата поставяме начупени бисквити, за по -добро запълване. Не се притеснявайте, ако не успеете да запълните всяко кръгло крайче добре - кремът ще ви помогне. В този ред продължаваме редуването крем-бисквити. Поради размера на формата не могат да се получат повече от три пласта . Оставяме тортата на хладно да стегне поне 2-3 часа, но не в хладилник, след което обръщаме с помощта на тортена чиния и украсяваме по желание - с кокос и плодове, или с шоколад и орехи.

# 35
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Свежа салата с булгур


Салатата наистина е много вкусна, свежа, особено, ако оцелее до другия ден. Ако сте от типа хора, които обичат по-леката храна, то тази салата е точно за вас - ето ви една чудесна вечеря:)!


2-3 домата, 1 краставица, половин глава червен салатен лук, 2 стръка пресен зелен лук, 320 гр. консервирана сладка царевица, 1 зелена чушка, 1 връзка магданоз, 1/3 ч.ч. зехтин, сол, сока на 1 голям лимон, черен пипер, 2 скилидки чесън, репички за декорация
Сваряваме булгура в подсолена вода и изплакваме. Нарязваме на малки кубчета доматите, краставицата, чушката, червения лук, зеления лук и магданоза - наситно. Приготвяме дресинг от зехтина, лимоновия сок, пресования чесън и сол на вкус. Изсипваме всички продукти в дълбока купа, заливаме с дресинга и разбъркваме добре. Овкусяваме с микс от пипер-розов, черен и бял(има готов микс с мелничка) и отново разбъркваме. Украсяваме според фантазията си с маслини, репички или резени лимон. Бон апети! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт