Колко процента масленост на кисело мляко давате на вашето дете?

• 18 827
  • 92
  •   1
Отговори
# 75
Аз давам на баба – 4,5% по препоръка на педиатъра, знам че трябва да се дават високо-маслени продукти.

# 76
  • Видин
Това не е така. Не заковава на 3,6%.  Simple Smile
Маслеността на млякото зависи от състоянието на животното, от храната, от сезона.... от много неща.
Точно това ме кара да мисля, че все пак слагат някакви "подобрители"  Tired

# 77
Това не е така. Не заковава на 3,6%.  Simple Smile
Маслеността на млякото зависи от състоянието на животното, от храната, от сезона.... от много неща.

Не е така, Виви. Но аз говоря за кравето мляко.
1л краве мляко е с 3.5 процента масленост и това се равнява на 687 калории. 1л козе е с 4 процента е с 683 калории, а овчето- 5.9 процента - 1150 калории. От там насетне обработката променя много неща. Но издоено прясно краве мляко е с 3.5-3.6% масленост  Simple Smile

П.С. Преди години Пандора го беше казвала и писала и аз тогава спорех с нея. След това се зарових в литература и се оказа, че е точно така  Blush

# 78
  • София
Дай линк. Не вярвам тези числа да ги помниш от едно време.  Simple Smile

Баща ми работеше близо 30 години като шеф на ДВСК в държавната "Сердика". ДВСК имаше независима лаборатория за изследване на суровото мляко, което постъпва в млекозавода.
Сестра ми пък работеше 2 години в лабораторията на самия завод (различна от тази на ДВСК). Там се правеха същите анализи.
И в двете лаборатории са правени десетки изследвания всеки ден-на масленост, киселинност, водно съдържание, бактериална чистота и за какво ли още не.
От тях знам това, което съм написала. Маслеността на кравето мляко не е е закована на 3,5-3,6%. Да не говорим пък и че зависи от породата на кравите.  Peace

Тук пък някой си е дал труда да събере маса мнения за маслеността на суровото краве мляко: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=96038

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 19:18 от Vivi

# 79
Виви,  Heart Eyes , тази вечер няма да имам време, но утре даваш ли ми карт-бланш да пусна нова тема с всичкото инфо, което имам и съм събрала за кравето мляко, било то прясно или кисело  Blush  И няма да има линкове. Не вярвам съвсем на интернет. Ще са преписани неща от учебници и книги. Интернет е лека база за сравнение за мен, а не водеща. Но ще е дълго  Flutter

# 80
  • София
Че как мога да те спра?  Grinning

# 81
Че как мога да те спра?  Grinning

Rolling Eyes Питаш излишно. Винаги ти, или друг админ/модератор може да ни спре. Или просто да ни забърше  Simple Smile

# 82
  • София
Виждам, че си допълнила поста си, след като съм ти отговорила.  Wink
Давай. За мен линковете са важни дотолкова, доколкото е важен източникът на информация-да преценя за себе си колко може да му се вярва.
И в интернет, и по книгите, всеки си пише каквото си иска. Колко е близо до истината-никой не може да бъде сигурен. Колко са професионализмът и компетентността на автора-също.
А ако ще е "всичкото инфо, което имам и съм събрала за кравето мляко, било то прясно или кисело"..... трябва да е капитален труд.  Rolling Eyes
Сигурна ли си, че мястото му е в този подфорум?  Grinning
Най-много да преместя темата на по-правилно място.  Simple Smile

# 83
А ако ще е "всичкото инфо, което имам и съм събрала за кравето мляко, било то прясно или кисело"..... трябва да е капитален труд.  Rolling Eyes
Сигурна ли си, че мястото му е в този подфорум?  Grinning
Най-много да преместя темата на по-правилно място.  Simple Smile

Е, това не знам. Ако прецениш можеш да триеш или местиш всичко и навсякъде  Hug
Капитален не е  Rolling Eyes

# 84
Аз чакам с интерес Hug

# 85
...

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 18:38 от Блонди

# 86
Блонди, много интересна публикация, и полезна Simple Smile! Hug

# 87
  • София
Интересен материал, наистина. Полезен за обогатяване на общата култура.  Simple Smile
Видях кой е проф. Мермерски.
Проф. Мечников-този ли е: Иля Мечников (1845 - 1916) ?
Но понеже поводът за публикуването на цитата беше лекия ни спор за маслеността на кравето мляко (всъщност, за това става дума в тази тема), честно казано, мисля, че по този въпрос изречението "1л краве мляко е с 3.5 % масленост и това се равнява на 687 калории, 1л козе е с 4% е с 683 калории, а овчето- 5.9% - 1150 калории." не казва нищо. То идва във връзка единствено със следващото изречение: "По калории 1л краве мляко се равнява на 600гр месо или 10 яйца и на 900гр картофи.", като по този начин се обосновава ценността на млякото в сравнение с други храни.
За мен, в друг контекст, е несериозно.  Peace

# 88
Както ти казах по повод постинга на Пандора преди търсих инфо и за масленността го пишеше на английски или на френски, не помня, значи все отнякъде идва това твърдение. Както и да е, кажи тогава с каква масленост е горе-долу, все пак не може да варира от 3 до 50, незавиисмо от сезона и храната.

# 89
Ето - "Cow milk contains, on average, 3.4% protein, 3.6% fat, and 4.6% lactose" и спирам да се боря с вятърни мелници  Wink

Общи условия

Активация на акаунт