Идеи за бизнес-7

• 87 320
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
А и аз не мога да им обясня, че ДДС не трябва да ми начисляват...

Няма как да не ти начислят, щом фирмата не е  регистрирана по ДДС. За да ти издадат инвойс без ДДС, трябва да имаш VAT номер, а ти нямаш такъв. Един път дължиш ДДС при покупката, после ще дължиш ДДС и при продажба.

това е сделка по износ(независимо, че е на територията на общността и е освободена от ДДС)и ДДС е със ставка 0%

под VAT се разбира данъчен номер

Titina, в случая нито е сделка по износ, нито пък е освободена от ДДС. Не ми се навлиза в подробности да обяснявам, само ще кажа, че ДДС е косвен данък и се заплаща от крайния потребител, а в "схемата", която ти предлагаш, това на практика няма как да се получи.

# 571
Да, но не виждам логика да се плаща ДДС 2 пъти.

# 572
  • На дивана, под юргана
Ако не си регистриран по ДДС няма да го плащаш втори път разбира се! Когато ти продаваш не трябва да начисляваш ДДС отново. Възможно е да трябва да платиш разликата между чуждото ДДС и българското, ако има такава (т.е. - ако чуждото е по-ниско от 20%), но не съм сигурен - питай счетоводител с практика - нещата са твърде сериозни за да разчиташ на проба-грешка.

# 573
  • BG
Какво ще кажете за поддръжка и пълнене на пожарогасители, какво се изисква? А за маркиране на коли?
Подлежи ли на лицензиране?

# 574
Какво ще кажете за поддръжка и пълнене на пожарогасители, какво се изисква? А за маркиране на коли?
Подлежи ли на лицензиране?

Естествено , че подлежи.Може би се изисква и определена квалификация ..

# 575
Здравейте, решила съм да отворя магазин за аксесоари за коса, бижута, чанти, шапки, шалове, колани. В града в който живея няма такъв магазин, помещението се намира в центъра и си е наше няма да плащам наем. Ако някой има наблюдения върху подобна дейност или се занимава с това моля да сподели.
Като казвам, че няма такъв магазин нямам предвид че изобщо не се предлагат такива стоки, но няма голям избор да не кажа почти никакъв.

# 576
Белла Донна не съм съгласна с теб, защото:
Вътреобщностно придобиване най-общо може да бъде приравнено на досегашния режим “внос” от държави членки на Европейския съюз.

И

Условия за наличието на ВОП на стоки, различни от нови превозни средства и  акцизни стоки

-Получателят придобива право на собственост върху стоката или фактически получава стоката;
-Стоката се изпраща или транспортира от територията на друга държава членка до територията на страната;
-Доставчикът е данъчно задължено лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка;
-Придобиващ по ВОП е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице.

Източник - сайта на НАП.

# 577
На мен ми прави впечатление, че тук почти всички се занимават с търговия и услуги. Има ли някой , който развива производство ?

# 578
Вътреобщностно придобиване най-общо може да бъде приравнено на досегашния режим “внос” от държави членки на Европейския съюз.

И

Условия за наличието на ВОП на стоки, различни от нови превозни средства и  акцизни стоки

-Получателят придобива право на собственост върху стоката или фактически получава стоката;
-Стоката се изпраща или транспортира от територията на друга държава членка до територията на страната;
-Доставчикът е данъчно задължено лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка;
-Придобиващ по ВОП е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице.

Източник - сайта на НАП.

Titina, в случая е налице т.нар. дистанционна продажба. Ако някой се интересува от казуса, ето малко за четене по въпроса:

http://www.pluton1.com/index.php?option=com_content&task=vie … =900&Itemid=3

# 579
  • На дивана, под юргана

И

Условия за наличието на ВОП на стоки, различни от нови превозни средства и  акцизни стоки

Източник - сайта на НАП.

Titina, в случая е налице т.нар. дистанционна продажба. Ако някой се интересува от казуса, ето малко за четене по въпроса:

http://www.pluton1.com/index.php?option=com_content&task=vie … =900&Itemid=3

Ако е налице дистанционна продажба, то продавачът трябва да начисли данъкът според данъчната ставка за ДДС в неговата страна. Това е при положение, че не е достигнал оборот от дистанционните си продажби в другата страна, задължаващ го да се регистрира в нея. Т.е. ако някой търговец от Германия продава дистанционно в България, трябва да начислява 19% ДДС на всички свои продажби за България. Това е до момента, в който сумата от всичките му продажби не надвишава 50 000 лв. От този момент нататък - той е задължен да се регистрира по ДДС в България и за всички продажби тук да начислява вече 20% ДДС.
Не мисля, че случая е такъв обаче.

# 580
tigar-migar, няма как да отгатнем, къде ще е мястото на изпълнение на доставката и колко в случая ще е начисленият от доставчика ДДС, при положение, че нямаме информация дали той(доставчикът) е достигнал прага за регистрация в България (70 000 лв., но това е подробност).
При всички случаи, обаче, ДДС ще се начисли от чуждестранния доставчик и ще се плати от българския получател на стоката, ако последният не е регистриран по ЗДДС.

# 581
В статията се казва, че: Най-разпространените случаи на дистанционни продажби са каталожната търговия и продажби  по пощата.

Случая определено не е такъв.

# 582
Безмислено е да спорим. Има си закони, има си и хора, на които им се плаща точно за това - да четат законите и да отговарят за действията си. Предполагам, че авторката на въпроса вече отдавна се е консултирала със счетоводителя си и знае как да постъпи.

# 583
Аз купувам стоки от ЕС. Не плащам ДДС на продавача. ДДС плащам тук само, когато има продажба.

# 584
Аз купувам стоки от ЕС. Не плащам ДДС на продавача. ДДС плащам тук само, когато има продажба.

Защото си регистрирана по ДДС.

Общи условия

Активация на акаунт