Редно ли е жена на 62 години да осинови дете?

• 25 774
  • 400
  •   1
Отговори
# 90
Защо пък да е стара да осинови дете?
Трябва ли да има възрастова граница за осиновяване според вас? Колко?

Стара е!
Да. Около 40г. Колкото и за раждане. И двете водят като последица огромната отговорност за отглеждане на дете, за което трябват физически сили, здраве и все пак разумната възраст за това за мен е от първостепенно значение!

Разбира се, разбира се.

А може и да се помисли и по варианта всички жени и мъже, навършили 40 да отиват  в завод за претопяване  - какво ще се церемоним толкова с някакви бабички  и дядовци на пределна и преклонна възраст. Я под ножа.

Хитлер е написал всичко по въпроса, и мнението му съвпада в цялост с доста от мнението на мнозинството тук, така че за какво  толкова да спорим Simple Smile))))

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 16:10 от Ara_bella

# 91
  • София
acer, според теб трябва ли семейства, състоящи се от глухонеми да осиновяват чуващи деца? Колко годишни трябва да са тези деца?Наясно ли си с някои особености на развитието на дете в среда, където не се говори? Аз имам изключително близки лични впечатления колко специфично е отглеждането на добре развиващо се собствено дете в такова семейство. Ти имаш ли? Не е невъзможно, но е изключително трудно и е абсолютно задължително наличието на трети помощник.
Не е въпроса само да изтъкваме толерантност, въпросът е да се защитят интересите на децата.  Не да се накърняват правата на кандидат-осиновителтие, но правата на децата трябва да са на първо място. Защото неправилна преценка на ситуацията може да доведе до непоправими последици.
За протокола - баща ми е с увреждане, в следствие лекарска грешка от детска възраст.

# 92
  • Вън от пространство и време
А редно ли е да имат деца слепите, глухите, инвалидите, болните от нелечими болести или само възрастта е пречка за доброто отглеждане на децата? Всъщност кой е напълно здав, че да му разрешите на него...

Когато говорим за осиновяване на дете искам да напомня, че има нормативни документи, в които съществува забрана за хора с определени заболявания да станат родители по този начин.

В много страни по света има възрастово ограничение около 40 години или пределна възрастова разлика между осиновител и осиновяван. В България такива няма.... засега. Основната причина за липсата им е наличието на около 15 000 деца по домовете. Около 90 % от тези деца са в извънкърмаческа възраст, от небългарски произход или с някакъв вид по-леки и по-тежки заболявания. За тях трудно се намират осиновители. За малките здрави българчета няма проблем да се намери семейство и те в никакъв случай не биха останали в дом, ако са с уредени документи или пребивават в дома повече от 6 месеца.
Е, ако за едно 6-месечно бебе социалните работници трябва да изберат на кого да го дадат - на семейна двойка 30 - 40 годишни или на самотна жена над 50, има ли някой който да се съмнява кое е по-правилно?

10 c's, точно така е - като наближиш 40-те при гледането на първото дете е по-трудно от гледна точка на адаптирането към майчинството. Особено ако до този момент си бил "волна птичка" в живота. Но си струва, определено.  Peace

# 93
  • София
Децата на нечуващите, т-е- глухонемите родители не растат под похлупак само с тях, а имат и външна среда. Всъщност, установено е, че като цяло децата с нормален слух, родени в семейства с нечуващи родители развиват съвсем нормална реч. С родителите си общуват на езика на жестовете, а с другите хора на местния език или който език чуват най-често.

# 94
  • София
Разбира се, че е редно жена на 62 да осинови дете в кърмаческа възраст.
В крайна сметка всяка жена има право да бъде майка и всяко дете има право да има майка.

Много по-лошо е за детето да остане в дом, отколкото да бъде осиновено от жена, която е изстрадала и иска да е майка, независимо на колко години е.

Извинявай, но ти наистина ли смяташ, че за едно дете в кърмаческа възраст е по-добре да бъде осиновено от жена на 62 години, отколкото от семейна двойка на 30 например? Защото децата в кърмаческа възраст обикновено нямат проблем да бъдат осиновени.

# 95
  • Остров Приятелство
acer, според теб трябва ли семейства, състоящи се от глухонеми да осиновяват чуващи деца? Колко годишни трябва да са тези деца?Наясно ли си с някои особености на развитието на дете в среда, където не се говори? Аз имам изключително близки лични впечатления колко специфично е отглеждането на добре развиващо се собствено дете в такова семейство. Ти имаш ли? Не е невъзможно, но е изключително трудно и е абсолютно задължително наличието на трети помощник.
Извинявам се, но това е пълна глупост!
Какво им е на глухите? Кой казва, че не могат да възпитават, че е трудно на деца в такава среда? И защо смятате, че е задължително да има трето лице, което да им помага?
Извинете, но аз съм расла в такава среда и нищо, ама НИЩИЧКО не ми е липсвало.
Смея да твърдя, че съм възпитана в много добродетели, че съм обгрижвана много повече от много други мои връстници.
За протокола, даже сме не едно, две, а цели три деца. Simple Smile

Скоро се запознах с едно младо семейство, в което и двамата родители са глухи. Имат една прекрасна дъщеричка на 2 години - чуваща. Оправна, знаеща, че мама и тате имат някакъв проблем и инстинктивно явно знае как да разговаря с тях.
Имам и едно друго познато семейство в което пак родителите имат такъв проблем - детето им говори много и ужасно добре, разбира, знае стихчета, песни много повече от своите другарчета. На 3 годинки е.

По темата - Да, считам, че трябва да има някаква възрастова граница, но до толкова, че да имат силите и времето да отгледат и възпитат едно дете в крехка възраст.
А ако детето е по голямо, бих допуснала и по напреднала възраст. С оглед на това, че ако е над 10 години детето, не виждам никакъв проблем да се събере с по-стара двойка....та, нали и младите остаряваме с порастването на децата. Simple Smile
Или пък най-малкото, една възрастна двойка може да бъде приемно семейство и това е много по-добра според мен алтернатива за децата без родителски грижи, отколкото да остават сами

# 96
А дали е редно деца да живеят в среда, в която бащата се връща всеки ден пиян и бие тях и майка им, пък били и родителите на 25-35 години?
А дали е редно една жена да забременява от всеки мъж, с който спи и да остави за отглеждане в институция 3-4 дечица, пък била тя и на 15-25 години?
А дали е редно някои да седне зад волана пил и да причини тежка катастрофа, отнемаща живота на 3-4 млади хора, чиито родители на по 50-60 години остават бездетни?

Не е, ама се случва и то често. И оттам насетне накъде?

От другата страна:
Нима няма лекари, адвакати, счетоводители, инженери, политици, артисти..., ..., които са здрави, психически читави, работоспособни и продуктивни на 75-80 години? Има и още как. И хич не виждам какво би им попречило да бъдат родители, настойници, приятели на едно дете, което са осиновили/приели когато са били на 62 години. Да, възможно е това дете да не е в кърмаческа възраст, а да е например на около 2-5 годинки. И не вярвам на това детенце да му е по-зле при по-възрастни осиновители, които могат да му дадат внимание и все пак някакъв старт, отколкото в институция.
Редно е и обществото да подкрепя хора, решили се на тази стъпка. Държавата също. Разбира се, всеки случай трябва да се преценява индивидуално и да се осъществява най-добрата алтернатива за детето, което е обект на осиновяване/приемна грижа.

# 97
  • София
s_sunny, нито съм писала, че им има нещо на глухите, нито че не трябва да имат деца, нито че са лоши родители. Поне доколкото мога да чета, няма написано такова нещо.
Написала съм, че отглеждането има специфики и, че е трудно. Говоря от лични впечатления. Много близки и не върху едно семейство. При едни нещата се получават с по-голяма лекота, при други не до там и им е доста трудно. Не говоря за негрижовни и незаинтересовани родители.
На тази база е мнението ми за осиновяване на чуващо  много малко дете от глухонеми родители.  
На квалификации  по отношение на другите потребители, разбира се всеки има право.

# 98
  • София
Ако мога да кажа и аз нещо за развитието на речта при децата, расли в институции - при тях се наблюдава доста голямо изоставяне в това отношение, особено при децата, осиновени на по-голяма възраст, като 2-3-4-5 години. Например синът ми на 2 г. и 10 месеца говореше като бебе на около година и 6-8 месеца. Не се чувствам компетентна да оценя, как би се справило едно семейство от глухонеми сами с това изоставяне. Но от друга страна съществуват специалисти, които могат да помогнат в развитието на речта, така че не виждам каква пречка може да е за осиновяване тази характеристика на семейството.

# 99
За мен законово ограничение не трябва да има. Очевидно е, че в този случай социалните са взели адекватно решение с оглед изискванията на конкретния кандидат и неговата оценка като кандидат осиновител.

Моя позната на същата възраст осинови като самотен родител  момче на 17 години, което  едва ли би имало шанс за осиновяване от по-млади хора.

Така че за мен е добре законът да не се меси тук.

Абсурд е за мен, да се ограничава правото на хората с увреждания да осиновяват.  Стига! Законът не може да дава формули и рецепти. Трябва да се преценява всеки конкретен случай, разбира се в разумни граници

# 100
  • София
За мен законово ограничение не трябва да има. Очевидно е, че в този случай социалните са взели адекватно решение с оглед изискванията на конкретния кандидат и неговата оценка като кандидат осиновител.

Моя позната на същата възраст осинови като самотен родител  момче на 17 години, което  едва ли би имало шанс за осиновяване от по-млади хора.

Така че за мен е добре законът да не се меси тук.

Абсурд е за мен, да се ограничава правото на хората с увреждания да осиновяват.  Стига! Законът не може да дава формули и рецепти. Трябва да се преценява всеки конкретен случай, разбира се в разумни граници

Като юрист мога да ти кажа, че законът Е формули и рецепти и това е неговата единствена и крайно необходима функция. Всеки конкретен случай не може да се преценява, с оглед 7-милиардното население на планетата. Затова е възникнала и нуждата от закони още хиладолетия назад. И в случаи като с баба Краси много ясно се усеща необходимостта от "формули и рецепти", защото ако ги имаше - този казус нямаше да стои изобщо.

PS. Извинявам се за офф-а, но някой да знае как са малките Мери и Жаклин? В новините много бързо забравиха за случая, с Гугъл не ми излиза нищо ново...

# 101
ако горното беше вярно, тогава понятието "дискреция", нямаше да се използва в правото.
Нормативната уредба следва да даде критериите, рамките и границите, в които да бъдат определяни подходящи осиновители за всяко конкретно дете, но администрацията трябва да има свобода на преценка.
Случая, който се коментира, на мен ми показва, че служителите на социалните служби са се възползвали максимално адекватно от дадената им законова възможност за преценка.

Мисля, че децата са добре  Peace

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 13:27 от Fussii

# 102

Не съм прочела всички мнения, че са много Crazy

Повечето хора изглежда са против 62 годишна жена да ражда.
В цялата тази история страстите се разгорещиха прекалено много и всъщност се губи същината на проблема.
За да се реши жената на тази отчаяна стъпка, е довел отказът на държавата да и разреши да осинови дете, понеже била много стара.
Е, това мен ме вбеси. Защо пък да е стара да осинови дете? Както беше писал някой в парковете е пълно с 60, 70 че и близо 80 годишни баби, които гледат внуци.
Защо едно дете не бъде по-щастливо, макар и да е за 10-20 години, защо му е отказано това право, като домовете са пълни с деца, които никой не иска.
Трябва ли да има възрастова граница за осиновяване според вас? Колко?
Знае ли някой има ли изобщо закон за възрастова граница при осиновяване?

Конкретно на питането-ДА, трябва да има ограничение!
Има огомна разлика, баба да възпитава своите внуци(т.е. тя вече е възпитавала свои/осиновени деца), и жена на 60+ да възпитава тепърва дете-било то свое или осиновено!

# 103
В Полша възрастовата разлика между осиновителя и детето може да бъде най-много 40 години. Т.е. ако си напр. на 42 години, не можеш да осиновиш пеленаче, а 2 годишно дете. Според мен границата би могла да бъде вдигната с още 5 години, т.е. 45. Но 62 години, това наистина вече е овнучаване, както някой беше писал по-рано.

# 104
Не съм изчела всичко по темата,но да кажа и аз  WinkТоку що гледах предаването на Иван и Андрей и бях шокирана от репортажа,който показаха(не съм го гледала преди).За мен е недопустимо абсолютно разумна жена(вече доста възрастна) да предприеме бременност и раждане.Рискове има един милион и за нея и за децата.Сърцето ми се сви като видях едното от бебенцата...само 0.500 гр. ooooh!Искала деца..ами да е предприела този ход по рано...не винаги е била на 62.Трябва да има граница за забременяване и за осиновяване.Не смятам,че ще осигури добър живот на децата...с пенсия ли ще ги гледа,я дочака абитюренските им я не.По напред една съфорумничка беше написла,че деца се гледат с много здрав дух и физическа сила.Намоменти на мен ми идва нанагоре с едно дете,а съм на 22.Само с искане майка не се става.
п.с.дано децата да са добре Praynig

Общи условия

Активация на акаунт