Майчинството счетоводно - 30

• 40 481
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте. Искам да попитам  за следното.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. От края на месец юни детето ми ще ходи на ясла, а аз от 1 юли ще се върна на работа. Въпросът ми е следният. Кой трябва да уведоми НОИ че детето тръгва на ясла и аз се връщам на работа? От яслата ми казаха че задължително трябва лично да уведомя НОИ че детето вече е прието в ясла, но пък аз така или иначе се връщам на работа от 1 юли и понеже съм на държавна работа моят работодател е длъжен да уведоми НОИ за прекратяване на майчинството и получаване само на половината майчинство. Детето ще ходи само 3-4- дни от юни на ясла за да може да свикне и от 1 юли ще е постоянно там. Тогава ще има ли някаква промяна в изплащането на майчинството за юни? Дали ще е цялото или 50 % или изобщо няма да взема? newsm78
Между другото работодателят ми ще уведоми чак в края на юли че съм се върнала на работа, защото тогава подават информацията за изтичащият месец.

# 121
  • Пловдив
zoso  ,ти трябва да се върнеш на работа от деня,вкойто детето започне да посещава яслата.ако искаш да се адаптира,си взимаш платен отпуск.ти лично не уведомяваш НОИ.при работодателят подаваш приложение12 и приложение 4 и той ги носи в НОИ.за дните от юни,през които посемеща яслата майчинството се изчислява въз основа на 120 лв,а за другите дни въз основа на 240 лв
теглиш приложенията от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 122
благодаря за бързия отговор. само че няма как да пусна детето от 1 юли направо на ясла. аз ще се върна само за 10 дена на работа за да ми се актуализира заплатата и след това ползвам натрупаният отпуск през годините в майчинство. проблем ли ще бъде ако детето ходи три дена от юни на ясла без аз да съм се върнала на работа тези 3 дена? доколкото знам трябва в 3 дневен срок да уведомя работодателя че детето е настанено в детско заведение. това е приложение 12 нали така? та този 3 дневен срок ще изтече точно в деня в който се върна на работа, а именно 1 юли.

# 123
  • Пловдив
да,в три дневен срок трябва да уведомиш,че от 27 юни е на ясла
ако обявиш,че е от 1 юли може след време да трябва да върнеш парите от 27 до 30 юни

# 124
благодаря много за бързите отговори! страхотни сет тук! Heart Eyes Hug

# 125
Да попитам и аз тогава: значи ли, че в деня в който детето започне да посещава ясла ми се прекратява отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст? И също е задължително или да се върна на работа или да си взема платен / неплатен отпуск (поне докато детето свикне)?
Благодаря предварително   bouquet

# 126
  • София-Младост
Да попитам и аз тогава: значи ли, че в деня в който детето започне да посещава ясла ми се прекратява отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст? И също е задължително или да се върна на работа или да си взема платен / неплатен отпуск (поне докато детето свикне)?
Благодаря предварително   bouquet
Да.

# 127
  • В.Търново
Здравейте,мами  Simple Smile И аз имам един въпрос (предварително се извинявам,ако е задаван вече такъв).Предстои ми скорошно раждане.С таткото живеем на семейни начала.Искам да попитам на какво имам право като самотна майка?Благодаря  bouquet

# 128
  • Пловдив
anelia001 ,като самотен родител нямаш право на нещо специално.

# 129
Здравейте,в момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 години,мога ли да започна работа на граждански договор при друг работодател без да загубя майчинството.

# 130
момичета, пак аз Rolling Eyes Blush

да не би да има някаква промяна...

от 28.04 съм в майчински. счети ми е подала всички необходими за застъпените майчинства. днес в сайта на нои виждам, че са ми наредили парите за утре(за месец април), но среднодневното ми обезщетение са го изчислили на 56лв, а преди беше 73лв?! да не би да са взели и 5м в които съм получавала 240лв??? преди това съм осигурявана на 2000лв! ...нали се взимаше това, което е по-изгодно за майката?? не съм започвала работа, договора ми не е прекъсван..!

много ви благодаря предварително  bouquet Hug
Viva_123 , мерси lovekiss  bouquet
явно грешката е тяхна... утре мисля да отида до НОИ и да видим Thinking
По принцип програмата им изчислява и изплаща по благоприятното, но сигурно не всеки път. Можеш да изпратиш писмо по ел. поща да ти преизчислят обезщетението по чл. 49, ал. 2 от КСО - за застъпените майчинства.

ходих в нои и казаха, че ще ми го преизчислят Sunglasses

още веднъж ви благодаря  bouquet всички сте страхотни Hug Heart Eyes

# 131
  • София
Здравейте!  Grinning
Бих искала да попитам мамите - счетоводителки, дали при подаването на грешна информация в Приложение № 3 се уведомява от НОИ работодателя за грешката? Питам, защото съм попълнила и съм подала това Прилижение при работодателя, но от февруари, когато детето ми навърши 1 година не съм получила обещетение от НОИ. Счетоводителя каза, че подал документите в НОИ, но оттам ми отговориха, че работодателя не е подал никакви документи за мен.
След повторен разговор със счетоводството исках  вх. № и дата на представяне на документите и тогава ми беше казано, че е подадена грешна информация и ще се оправи това.
Та въпроса ми е не се ли уведомява работодателя от НОИ при подадена грешна информация, а не аз след като нямам преведено обещетение да търся къде е проблема?
Дано да ме разбрахте, защото стана малко объркано.
Благодаря предварително за отговора!  Hug

# 132
  • Burgas
Пак съм с въпрос  Embarassed!Мъжът ми е звъннал в НОИ в София (9261010),за да провери дали му е подаден болничния,тъй като на колегата му е изплатен,а неговия - не.А са с една и съща дата.Та дали са му някакъв номер за информация,който той не е успял да запише,а аз не мога да се свържа цял следобяд  с НОИ. Знае ли някой от вас този номер?
Предварително благодаря   bouquet

# 133
Момичета имам въпрос:
Възможно ли е от НОИ да ми изплатят 2 болнични наведнъж  newsm78 ?
Питам, защото са ми превели доста голяма сума пари и се учудвам  Rolling Eyes (в сравнение с миналия месец)

# 134
  • Burgas
Пак съм с въпрос  Embarassed!Мъжът ми е звъннал в НОИ в София (9261010),за да провери дали му е подаден болничния,тъй като на колегата му е изплатен,а неговия - не.А са с една и съща дата.Та дали са му някакъв номер за информация,който той не е успял да запише,а аз не мога да се свържа цял следобяд  с НОИ. Знае ли някой от вас този номер?
Предварително благодаря   bouquet
Свързах се! 

Общи условия

Активация на акаунт