Майчинството счетоводно - 30

• 40 621
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
  • Майничка
Здравейте момичета и благодаря предавритело на всичи, които отделят от времето си за темата   bouquet

Бих искала да ви попитам - след навършване на 2г на детето мога ли да ползвам още 12 месеца неплатен отпуск или имам право само на 6м и таткото също на 6м?
Това последното го чух за пръв път днес и още не съм намерила категорична информация по въпроса  newsm78
Ето какво казва НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ:
"Чл49 (4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител."
Значи ли това, че няма проблем да ползвам 12 месеца? Дано  Praynig

За съжаление, имате право на 12м само ако сте самотен родител, иначе - 6м. Вие, 6м. - бащата. Това с прехвърлянето на отпуска отпадна през 2008г.

# 196
Имам следния въпрос - ако е задаван вече, моля, а ме извините, но нямам въможност да прегледам всички теми:

Детето ми навършва 2 г. на 11.06., а аз ходя на работа и получавам по 120 лв всеки месец, превеждат ми ги след 20-то число на месеца. За месец Юни ще получа ли тези 120 лева, при условие, че детето навършва 2 г. преди датата на изплащането им?

# 197
Извинявам се за глупавия въпрос, предполагам, че и отговор ще има сред темите, за което се извинявам предварително   bouquet !
При издаване на болничния лист (първия) - 45 дена преди термина и след предоставянето му при счетоводителката в нашето предприятие, необходимо ли ще е аз лично да ходя до НОИ за да подам някакво заявление за банкова сметка или това е задължение на нашата счетоводителка  Simple Smile ! И ако е необходимо аз да ходя до НОИ, дали ще има проблем да отида още сега (скоро влизам в 7-ми месец), докато все още мога да се движа  Wink !
Извинете ме още веднъж за глупавия въпрос!

# 198
  • В полите на Пирин планина
Имам следния въпрос - ако е задаван вече, моля, а ме извините, но нямам въможност да прегледам всички теми:

Детето ми навършва 2 г. на 11.06., а аз ходя на работа и получавам по 120 лв всеки месец, превеждат ми ги след 20-то число на месеца. За месец Юни ще получа ли тези 120 лева, при условие, че детето навършва 2 г. преди датата на изплащането им?

Ще получиш пропорционална сума според работните дни от 01.06 до 10.06. вкл.

Извинявам се за глупавия въпрос, предполагам, че и отговор ще има сред темите, за което се извинявам предварително   bouquet !
При издаване на болничния лист (първия) - 45 дена преди термина и след предоставянето му при счетоводителката в нашето предприятие, необходимо ли ще е аз лично да ходя до НОИ за да подам някакво заявление за банкова сметка или това е задължение на нашата счетоводителка  Simple Smile ! И ако е необходимо аз да ходя до НОИ, дали ще има проблем да отида още сега (скоро влизам в 7-ми месец), докато все още мога да се движа  Wink !
Извинете ме още веднъж за глупавия въпрос!

Подава се от работодателя заедно с първия болничен лист. Ти трябва да извадиш удостоверение за номера на банковата си сметка от банката, която те обслужва.

# 199
Здравейте, мили мами

Виждам, че сте доста запознати тук относно майчинството и всички, свързани с него счетоводни въпроси. Аз нямам никаква идея, освен това онова, което съм чувала от приятелки, които и те не са много наясно    Sad  Следователно, нищо незнам и се надявам да ми дадете някакъв отговор.

От май месец миналата година работя на осиг.доход 360 лева. Декември, 2009 си вдигнах дохода на 1000. Колко ще бъдат майчинските, ако работя до края (т.е. до болничния 45 дни преди термина) и колко ако месец преди този болничен си пусна друг болничен (това ще се наложи, тъй като нямат пари за заплати, а не ми се стои в неплатен  Sad

Дано разбрахте въпроса ми. И дано някой успее да ми помогне, защото съм в пълна дилема какво да правя  и как да постъпя.

Благодаря ви предварително.

# 200
  • Пловдив
Dary_lifestyle ,а кога ти започва 45 дневния

# 201
Elfita, на 3 юли. Но може да се наложи да изляза в болничен от юни месец.

# 202
Lady Brinne, благодаря ти за отговора!   bouquet   bouquet   bouquet

# 203
  • Пловдив
Elfita, на 3 юли. Но може да се наложи да изляза в болничен от юни месец.

взимането на болничен от юни месец няма да ти намали обезщетението,защото 6 м преди него си на 1000 лв
обезщетението за бременност и раждане ще е грубо 600 лв
като е без значение дали от 1 юни ще си в болничен или ще работиш
излизай в болничен,защото неплатения е лош вариант
платен отпуск също е добре

# 204
Благодаря ти.

Да ти кажа, подписаха ми молбата за платен годишен. Но не се знае и него дали ще имат пари да ми платят  Sad Което ме принуждава да изляза в болничен, защото иначе трябва сама да си плащам осигуровките. Пълен абсурд, за съжаление

# 205
  • Пловдив
Благодаря ти.

Да ти кажа, подписаха ми молбата за платен годишен. Но не се знае и него дали ще имат пари да ми платят  Sad Което ме принуждава да изляза в болничен, защото иначе трябва сама да си плащам осигуровките. Пълен абсурд, за съжаление

болничния ти е чудесен вариант-споко
за месеца на болничен се плаща само 20,16 лв здравна осигуровка

# 206
Elfita, последен въпрос. обезщетението за бременност и раждане означава месечната сума, която ще получавам, докато съм в майчинство? Дано поне не е по-малко, че тогава вече ще е страшно.

# 207
  • Пловдив
Elfita, последен въпрос. обезщетението за бременност и раждане означава месечната сума, която ще получавам, докато съм в майчинство? Дано поне не е по-малко, че тогава вече ще е страшно.

от 45 дневния нататък ще получаваш месечно около 600 лв
за болничния юни месец -750 лв

# 208
Значи в случая е по-добре болничен - поне ще ми платят 750 лева. От фирмата я взема нещо, я не. А и щом няма да се промени после обезщетението, е наистина добър вариант. Благодаря много   bouquet

# 209
Здравейте .
Аз пак искам да попитам нещо  Embarassed.От 11.05.2009г се осигурявам на 360лв ,от април 2010г съм в болничен ,защото съм бременна .Можете ли да ми кажете колко майчинство ще получавам горе-долу ?Благодаря предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт