Майчинството счетоводно - 30

• 40 412
  • 755
  •   1
Отговори
# 60
  • Майничка
Mоля кажете към кого да се обърна,от 01.02.2010 съм в непрекъснат болничен до сега/самоосигуряващо лице съм/а не са ми превели нито един лев,какво да правя?????
Отидете лично или задайте въпроса на мейла на НОИ. Последния линк на първото мнение съдържа телефони и електронни адреси на поделенията в страната.

Здравейте, въпросът ми е следният: живея извън България, в момента ми тече майчинство за второто дете, предстои ми скоро раждане на третото ми дете. Имам ли право да взимам майчинство, при условие че няма да отглеждам детето си в България?

И Вас бих посъветвала да зададете въпроса в НОИ, като опишете съответните обстоятелства.

# 61
Да и моят съвет е същия,пиши на НОИ веднага ще ти отговорят,аз съм писала! Peace

# 62
  • на североизток
Здравейте!
Моята ситуация е следната: в момента съм бременна в 23 седмица и работя на трудов договор по заместване до завръщане на титуляра.Титулярката също е по майчинство, което изтича на 02септември2010, но доколкото знам тя ще си ползва натрупаните отпуски(около 60 дни)
Моите 45 дни преди раждането започват някъде към 24юли.
Ще имам ли право на майчинство в този случай?
Какво ще стане втората година, когато трябва да съм в отпуск за гледане на дете, а всъщност май вече няма да съм на работа, защото титулярката ще се е завърнала?
Какви са ми вариантите в този случай?При положение, че работодателя ме харесва и заяви, че "мога да се надявам отново на работа при тях"? В кой точно момент ще трябва да ме назначи и ще трябва ли да започна работа за няколко дни и тогава да ползвам отпуска за гледане на дете до 2год.?
Има и още малко подробности около моя случай Rolling Eyes В момента има още една колежка, която роди на 1април2010г, и мен ме тъкмяха да замествам нея от следващата учебна година(забравих да кажа, че съм учителка), но има и друга колежка, която ще се пенсионира октомври месец и съответно ще освободи постоянно място.Нашите счетоводителки ми предложиха сега, преди да изляза по майчинство да ме преназначат по заместване на другата родила колежка и по този начин ще ми се удължи договора до нейното завръщане.Но от друга страна аз се блазня от мисълта, че мога да се възползвам от постоянното място на пенсиониращата се колежка. А дали е така???

Дано не съм прекалила с обяснениата, но не мога да реша какво е най-добре да направя в този момент.
Ще бъда благодарна, ако споделите вашия опит и знания и ме посъветвате!!!!  bouquet

# 63
Привет! При по-голямото си дете се възползвах от правилото, че ако бъда назначена на работа в друга фирма, без старата фирма(в която съм се осигурявала преди раждането) да прекрати договора ми, мога да работя и да си получавам майчинство.
Сега, обаче, ситуацията е следната : аз имам фирма - ЕТ, в която работим аз и един работник. Аз съм в майчинство от 26 декември. Брат ми има ЕОД. Ако той купи моето ЕТ и ме назначи на работа в неговото ЕОД като плаща съответната осигуровка, това означава ли, че ще мога да работя и да си получавам майчинството? Май не можах да обясня добре.
Моля посъветвайте ме как да постъпя!
Простете ми обърканата формулировка! По същество въпросът ми е дали ще ми намалят майчинството, ако започна работа в друга фирма.

# 64
Здравейте!!! Имам въпрос, надявам се да ми отговорите, защото в нашата финансова служба незнаят как да процедирам.На 20.08.2009 г. родих сина си и към момента съм в отпуск по майчинство. Полагаемите ми се 410 дни изтичат на 20.08.2010г., но в момента съм бременна и на 09.08.2010г. трябва да изляза в 45-дневен болничен. Въпроса ми е какви документи трябва да подам за първото си дете, защото се застъпват датите, трябва ли да прекъсна майчинството си и да се върна на работа, временно, или може някак да продължа с второто майчинство и да получавам нещо и за първото дете. Стана много объркано, ама и на мен ми е така объркано в главата. Благодаря предварително!!!

# 65
  • Майничка
Здравейте!!! Имам въпрос, надявам се да ми отговорите, защото в нашата финансова служба незнаят как да процедирам.На 20.08.2009 г. родих сина си и към момента съм в отпуск по майчинство. Полагаемите ми се 410 дни изтичат на 20.08.2010г., но в момента съм бременна и на 09.08.2010г. трябва да изляза в 45-дневен болничен. Въпроса ми е какви документи трябва да подам за първото си дете, защото се застъпват датите, трябва ли да прекъсна майчинството си и да се върна на работа, временно, или може някак да продължа с второто майчинство и да получавам нещо и за първото дете. Стана много объркано, ама и на мен ми е така объркано в главата. Благодаря предварително!!!

Няма да се връщате на работа, подавате болничния за второто дете с декларация за промяна на обстоятелствата от същата дата и след изтичане на 410-те дни за първото, подавате обр.4 за получаване на обезщетение по чл.54 (120лв.) за него. За второто ще получавате 410 дни същото обезщетение, като за първото.

# 66
Благодаря!!!  bouquet

# 67
...
Проверявайте в Е_услуги / Справки по ЕГН / Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние - там излизат датите, сумата и за кой месец се отнася.

Mnogo ти благодаря  bouquet
Значи в другата справка, където си следих 410-дневното обезщетение, няма смисъл да гледам, така ли? Там повече нищо няма да ми се изписва Rolling Eyes ?
И за да не пиша пак, отново голямо благодаря Hug

# 68
  • В полите на Пирин планина
iv4i_79 ще коментирам само реалните възможности, а преположенията не са в моята сфера  Wink
Ако се върне заместваната колежка и си започнала да ползваш отпуск за бременност и раждане си го ползваш до изтичане на 410 дни. На практика от момента,в който тя се върне си безработна. Ако те преназначат по заместване на втората родила колежка и тя все още не се е завърнала и дойде време да ползваш отпуск за гледане на дете, то ти си на трудов договор и съответно започваш ползването на този отпуск без проблем, но в момента, в който тя се завърне договорът ти се прекратява автоматично и губиш правото на отпуск за гледане на дете.

# 69
Здравейте,искам да попитам нещо,предстои ми да се запиша на борсата и не съм бременна,но въпроса ми е,при бременност,тъй като нямам познати,с фирми за да ме осигуряват има ли вариант при,който да се осигурявам като лице на свободна професия и имам ли право на майчинство и за колко време ще е,въобще имам ли някакъв вариант освен майчинство по трудов договор или социално майчинство само за 1 година?Иначе си имам доста трудов стаж
и още един въпрос ,ако може-в момента съм болнични,но като се върна ще ме съкратят,ако през времето на болничния,фирмата е минала на 4 часа,това ще се отрази ли на обещетението за съкращение,след като аз лично не сам подписвала за 4 часов работен ден?Искрено се надявам да ми отговорите,защото не ми се иска да ме излъжат!
Моля,някой да ми отговори,защото утре трябва да отида във фирмата Sad

# 70
  • Burgas
Отново имам въпрос!Мъжът ми беше в отпуск по бащинство или както там се води - 15 дни след раждането на детето ни от 9.01 2010.но все още не му е изплатен,както и един болничен от 15.02 до 28.02. От фирмата му казват,че необходимите документи са подадени,но... май месец е вече! Та въпросът ми е мога ли аз да се обадя в НОИ да питам (Тъй като той е на работа от 8 и се прибира в 20 ч.)?

# 71
момичета, може ли някой да ми каже от раждането на детето ли започва изплащането на детски и какви документи трябва да се подготвят - очаква се да родя през.м.юли- какво ще ми е необходимо за детските newsm78

# 72
Отново имам въпрос!Мъжът ми беше в отпуск по бащинство или както там се води - 15 дни след раждането на детето ни от 9.01 2010.но все още не му е изплатен,както и един болничен от 15.02 до 28.02. От фирмата му казват,че необходимите документи са подадени,но... май месец е вече! Та въпросът ми е мога ли аз да се обадя в НОИ да питам (Тъй като той е на работа от 8 и се прибира в 20 ч.)?

По принцип това е лична информация ине би следвало да кажат на Вас. Зависи на какъв служител ще попаднете. Най-добре е да се извади ПИК и да се проверява в Интернет. Не сте ли получили някакво писмо?

# 73
  • София-Младост
момичета, може ли някой да ми каже от раждането на детето ли започва изплащането на детски и какви документи трябва да се подготвят - очаква се да родя през.м.юли- какво ще ми е необходимо за детските newsm78
Започва от месеца следващ раждането мисля...Декларация, акт за раждане , лични карти, бележка за ваксинациите, служебни удостоверения на теб и бащата (ако имате брак) за доходите за 12 месеца назад, преди месец, в които ще подавате декларацията.

# 74
Започва от месеца следващ раждането мисля...Декларация, акт за раждане , лични карти, бележка за ваксинациите, служебни удостоверения на теб и бащата (ако имате брак) за доходите за 12 месеца назад, преди месец, в които ще подавате декларацията.
С всичко се съгласих, ама това за ваксините не разбирам защо...

Общи условия

Активация на акаунт