Майчинството счетоводно - 30

• 40 463
  • 755
  •   1
Отговори
# 90

Въпросче и от мен- Майчинските ми изтичат на 14.07, чакам утрешното класиране за ясла и се надявам от 01.06 детето ми да е на ясла. От работата ми постоянно ми звънят да се връщам. Последната уговорка с работодателя е в периода на привикване на детето докато то е в яслата аз да ходя на работа (за час или два), но не съм сигурна че ще ме водят през този период на пълен работен ден. Та въпросът ми е ако детето ми тръгне на ясла от 01.06 мога ли да си пусна болничен през адаптивния период на детето, т.к. не искам да си използвам натрупаната отпуска и как се практикува по принцип през този период, т.к разбрах, че щом детето тръгне на ясла аз от първия ден трябва да съм на работа, което естествено е невъзможно.
Освен да ползваш друг вид отпуск нямаш друг вариант.  Неплатен за гледане на дете не може, докато детето не стане на 2 години. Болничен от личен лекар се издава само за 7 дни. Друг вариант е договорено официално намалено работно време с работодателя.

Благодаря за отговора. Да приемем, че си пусна платения отпуск който ми се е натрупал какво става със заплащането - на базата на последната ми работна заплата ли ще бъде / преди излизане в майчински / и отделно какво става с майчинските / заветните 240лв/ когато съм в отпуск, а не ми е свършило майчинсвото?

# 91
Здравейте! Моля, помогнете ми с точна информация, ако можете! Ходих до НОИ, но там не ми отговориха със сигурност. Случаят е следният: В момента ми тече първата година майчинство. Фирмата ми закри отдела, в който работех и ми предлага обезщетение като ме уверява, че няма да загубя майчинските до края на първата година (410-те дни), които в момента текат. Но ще загубя втората година.
1. Така ли е наистина за първата година - ще продължи ли НОИ да ми изплаща обезщетенията до края на първата година?
2. Ако реша да не приема предложението и си остана наета има вероятност фирмата да бъде закрита (почти не остана персонал) - какво следва за мен? Дължат ли ми някакво обезщетение при закриване и дължат ли неизползувания отпуск също?
3. В споразумението пише, че прекратяваме договора по член 325 от КТ, но ми се предлага и обезщетение вразмер на 4 заплати като в член 331. Тук има ли място за притеснение?
Извинявам се, ако има друго място за тези въпроси...Благодаря! Hug

# 92
  • Майничка
...Благодаря за отговора. Да приемем, че си пусна платения отпуск който ми се е натрупал какво става със заплащането - на базата на последната ми работна заплата ли ще бъде / преди излизане в майчински / и отделно какво става с майчинските / заветните 240лв/ когато съм в отпуск, а не ми е свършило майчинсвото?

На база последен месец с реално отработени поне 10 дни. От деня на тръгването на ясла пускате деклереция за промяна на обстоятелствата и заявление обр.4 (независимо дали ползвате отпуск или болнични) и ще получавате 120лв. до навършване на 2г.

# 93
  • В полите на Пирин планина
Въпросче и от мен- Майчинските ми изтичат на 14.07, чакам утрешното класиране за ясла и се надявам от 01.06 детето ми да е на ясла. От работата ми постоянно ми звънят да се връщам. Последната уговорка с работодателя е в периода на привикване на детето докато то е в яслата аз да ходя на работа (за час или два), но не съм сигурна че ще ме водят през този период на пълен работен ден. Та въпросът ми е ако детето ми тръгне на ясла от 01.06 мога ли да си пусна болничен през адаптивния период на детето, т.к. не искам да си използвам натрупаната отпуска и как се практикува по принцип през този период, т.к разбрах, че щом детето тръгне на ясла аз от първия ден трябва да съм на работа, което естествено е невъзможно.
Освен да ползваш друг вид отпуск нямаш друг вариант.  Неплатен за гледане на дете не може, докато детето не стане на 2 години. Болничен от личен лекар се издава само за 7 дни. Друг вариант е договорено официално намалено работно време с работодателя.

Благодаря за отговора. Да приемем, че си пусна платения отпуск който ми се е натрупал какво става със заплащането - на базата на последната ми работна заплата ли ще бъде / преди излизане в майчински / и отделно какво става с майчинските / заветните 240лв/ когато съм в отпуск, а не ми е свършило майчинсвото?

Изчислява се на база заплатата за последен месец, през който имаш отработени поне 10 дни. Докато детето навърши 2 години имаш право на 1/2 от 240 лева, ако се върнеш на работа, но се подава декларация до НОИ - Приложение 4.

lelichka
1. Така ли е наистина за първата година - ще продължи ли НОИ да ми изплаща обезщетенията до края на първата година? - така е, но времето няма да се зачита за осигурителен стаж
2. Ако реша да не приема предложението и си остана наета има вероятност фирмата да бъде закрита (почти не остана персонал) - какво следва за мен? Дължат ли ми някакво обезщетение при закриване и дължат ли неизползувания отпуск също? - докато не са изтекли 410 дни могат да те съкратят само при закриване на предпиятието; дължат ти обезщетение поне 1 БТВ, според трудовия ти договор и/или Вътрешните правила за работната заплата;
3. В споразумението пише, че прекратяваме договора по член 325 от КТ, но ми се предлага и обезщетение вразмер на 4 заплати като в член 331. Тук има ли място за притеснение? - то си е така и на практика

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 12:05 от AnMary

# 94
  • Варна
И последен въпрос, много благодаря за търпението. Мога ли да прекратя отпуска си по майчинство за отгл. на дете до 2 години, да си пусна платения отпуск, който ми се е натрупал ( съвпада ми и Диана ще е станала на 2 години) и веднага след това да изляза в неплатен.

# 95
  • В полите на Пирин планина
И последен въпрос, много благодаря за търпението. Мога ли да прекратя отпуска си по майчинство за отгл. на дете до 2 години, да си пусна платения отпуск, който ми се е натрупал и веднага след това да изляза в неплатен.

Можеш, след като подадеш съответните заявления / молби за ползването на отпуск.

# 96
Здравейте! Моля, помогнете ми с точна информация, ако можете! Ходих до НОИ, но там не ми отговориха със сигурност. Случаят е следният: В момента ми тече първата година майчинство. Фирмата ми закри отдела, в който работех и ми предлага обезщетение като ме уверява, че няма да загубя майчинските до края на първата година (410-те дни), които в момента текат. Но ще загубя втората година.
1. Така ли е наистина за първата година - ще продължи ли НОИ да ми изплаща обезщетенията до края на първата година?

Благодаря Lady Brinne! Искам да попитам още нещо - след като времето няма да се счита за осигрителен стаж - какво да направя, за да се счита? Мога ли веднага да бъда наета от друга фирма? А може ли сама да си плащам осигуровките - и кои точно...?  Много благодаря!

И още нещо - Има ли значение дали съм в първите 135 дни, за които се подават болнични или съм в периода след това (за който се подава декларация) за изплащането на обезщетението до края на годината - ще бъде ли изплатено и в двата случая?  Embarassed Мерси!

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 13:45 от AnMary

# 97
  • София-Младост

И още нещо - Има ли значение дали съм в първите 135 дни, за които се подават болнични или съм в периода след това (за който се подава декларация) за изплащането на обезщетението до края на годината - ще бъде ли изплатено и в двата случая?  Embarassed Мерси!
Няма значение, важи за 410дни. Мисля, че ако отидете в друга фирма да ви назначат, ще загубите обезщетението.

# 98
Много благодаря за бързите отговори   bouquet

# 99
Здравейте, моят въпрос е следния: След изтичане на болничните от 135 дни , за останалите дни до 410 ще получавам ли информация за плащанията в сайта на НОИ.(имам ПИК) Благодаря предварително!

# 100
  • Майничка
Здравейте, моят въпрос е следния: След изтичане на болничните от 135 дни , за останалите дни до 410 ще получавам ли информация за плащанията в сайта на НОИ.(имам ПИК) Благодаря предварително!

Да, проверявате на същите места.

# 101
Благодаря ти, Lady Brinne!

# 102
Здравейте .
Да попитам следното :аз от април съм в болничен за бременност ,но до тогава имах 11 трудов стаж .Това значи ли ,че няма да ми изплатят нищо за април ?А от май нататък ще ми изплащат ли болничния?На 11май стана една година от както работя на договор....

# 103
  • Майничка
Здравейте .
Да попитам следното :аз от април съм в болничен за бременност ,но до тогава имах 11 трудов стаж .Това значи ли ,че няма да ми изплатят нищо за април ?А от май нататък ще ми изплащат ли болничния?На 11май стана една година от както работя на договор....

Да, ще започнат да Ви плащат полагащите се суми след 11 май, но вероятно през юни..

# 104
Благодаря !
А това ще се отрази ли на майчинството,което ще взимам?

Общи условия

Активация на акаунт